NAPAD PANIKE I PANIČNI POREMEĆAJ

Danas sam cistila,bila sa dragim u nabavci itd,kuvala,2 masine vesa i 1 tura sa zice,pa obigravala oko macka,spremila klopu,setala puuuuuunoooooo itd.!Ubacila sam sto vise aktivnosti ali bas bas ono da radim 3-4 stvari u isto vreme,to mi pomaze nisam nervozna i nemam tripove iako nemam dugo ozbiljne napade panike.Mozda ti pomogne.

Kada su mi se prvi put dogodili napadi panike, mislio sam da ludim, trajali su po minutu, dvije ali izgledali su kao cijela vječnost. Bilo mi je bitno maknuti se od ljudi na neko osamljeno mjesto i napad bi prestao u istoj sekundi. Živio sam tako jedno godinu dana, sa punom podrškom moje djevojke, kojoj je nakon toga naravno dosadilo trpjeti takvo stanje i ostavila me.

Krenuo sam na psihoterapiju, nako dvije godine simptomi napada panike su u potpunosti prestali bez da sam upotrebljavao ikakve medikamente, ali ima jedna jako bitna stvar, naučio sam da se napadi događaju onog trena kada imam neke potisnute ili nepotisnute probleme.
Kako mi je psihijatrica objasnila, ako ne verbaliziraš i ne otkloniš problem(e), simptomi napada panike će se uvijek vraćati. Poanta je u tome da se mi ljudi igramo sa svojim tijelom i nesvjesno napadima panike rješavamo tekuće probleme.

Kada imaš napad panike naravno da onda nećeš misliti na neki drugi problem, okupiran si sobom i svojim napadima, na neki način "uživaš" u njima jer su jedino oni bitni. Neki to nazivaju homo ludens ili čovjek koji se igra. Ne mogu kazati da sada nakon 12 godina od prvih napada ne dođe do krize, ali s vremenom sam naučio iskontrolirati napad panike i neznam niti sam kako potisnuti ga (i dalje idem na grupnu terapiju, nekada ugodno druženje, a nekada manje ugodno). Činjenica je da mnoge stvari pomažu, ja sam probao svašta, od yoge, bavljenja sportom, zdravom hranom, radom, sve je to djelomično pomoglo, ali ništa kao grupna terapija kod psihijatra ne donosi rezultate koji rješavaju problem(e) i napade panike. Samo na taj način osoba može dobiti uvid u svoje stanje, kada vas psihološki išamaraju i ukažu vam na vaše propuste, jer nismo mi tako dobri i nije se cijeli svijet urotio protiv nas, u pravilu je problem uvijek u nama, samo ga treba riješiti. :cool:

Poslednja izmena:
Pa zato sto se vezu samo za 2-3 stvari od cele price i ne slusaju te,napominjem samo sam se lecila od depresije koja se ispostavila da je uvecana stitna posle(slicni simptomi),i napada panike znaci nisam luda i to pa da me ne slusaju.Moja terapija bi vise bila neki dobar psiholog ili osoba od poverenja uz pomoc koje bi otkrili uzrok problema razgovorom i ako treba mozda lekovima i onda bi sve nestalo.Primer lupicu sad nekome je umrla baba kao malom i to mu je okidac bilo za panicne u podsvesti i onda bi razgovorom dosla do toga recimo da taj ili ta shvati da je to tako prirodno ili sta vec nije mogao ili mogla da shvati kao malo dete i 90% stvari bi nestalo to potpisujem.

Ja nisam imao napade, ali sam po prirodi anksiozan, tezak tremaros...
To se posebno ispoljava u okruzenju sa nepoznatim ljudima, kada treba nesto da im kazem...
Takodje, u stresnim situacijama reagujem prilicno impulsivno i to me drzi dosta dugo, pa zbog tog problema cesto ne mogu da funkcionisem, dok se vremenom, ne izduvam...

Pa zato sto se vezu samo za 2-3 stvari od cele price i ne slusaju te,napominjem samo sam se lecila od depresije koja se ispostavila da je uvecana stitna posle(slicni simptomi),i napada panike znaci nisam luda i to pa da me ne slusaju.Moja terapija bi vise bila neki dobar psiholog ili osoba od poverenja uz pomoc koje bi otkrili uzrok problema razgovorom i ako treba mozda lekovima i onda bi sve nestalo.Primer lupicu sad nekome je umrla baba kao malom i to mu je okidac bilo za panicne u podsvesti i onda bi razgovorom dosla do toga recimo da taj ili ta shvati da je to tako prirodno ili sta vec nije mogao ili mogla da shvati kao malo dete i 90% stvari bi nestalo to potpisujem.
Iskreno, nisam shvatio što pričaš, dobar psiholog ili osoba od povjerenja? Zašto ne psihijatar koji je studirao medicinu i najstručniji je u tom području (ja idem kod privatnog), znaš da napadi panike ili depresija ili bilo koje drugo psihičko stanje mogu biti uzrokovani npr. dobročudnim tumorom ili ne daj bože nečim gorim, a psiholog to ne može ustanoviti, a još manje osoba od "povjerenja".

Lijekovi su u redu ako osoba mora funkcionirati svaki dan na taj način da npr. mora prehranjivati porodicu, pa je to jedini izlaz.
Nije mi niti jasno odakle ti da psihijatri ne slušaju, pa to im je osnova posla, slušanje!
Ti bi liječila napade panike umjesto da jašeš na konju, ti bi rađe uzela magarca iako je to puno sporiji put, a nekada i uzaludan, jer magarac je tvrdoglav pa stane ;)

Iskreno, nisam shvatio što pričaš, dobar psiholog ili osoba od povjerenja? Zašto ne psihijatar koji je studirao medicinu i najstručniji je u tom području (ja idem kod privatnog), znaš da napadi panike ili depresija ili bilo koje drugo psihičko stanje mogu biti uzrokovani npr. dobročudnim tumorom ili ne daj bože nečim gorim, a psiholog to ne može ustanoviti, a još manje osoba od "povjerenja".

Lijekovi su u redu ako osoba mora funkcionirati svaki dan na taj način da npr. mora prehranjivati porodicu, pa je to jedini izlaz.
Nije mi niti jasno odakle ti da psihijatri ne slušaju, pa to im je osnova posla, slušanje!
Ti bi liječila napade panike umjesto da jašeš na konju, ti bi rađe uzela magarca iako je to puno sporiji put, a nekada i uzaludan, jer magarac je tvrdoglav pa stane ;)

Imam dug staz sa lekarima i zbog toga a i zbog fotosenzibilne epi koju imam pa eto tako ... znam nesto :) Tebe tvoj slusa zato sto ga placas a da te pitam sto ne ides kao svi mi obicni "smrtnici" kod drzavnog?Ali se u samo jednom slazemo delimicno da ne daj boze nikom mogu da ustanove tumor ljudi koji nemaju veze sa medicinom,ali si pogresio u jednom za tumore i to bio bio bolji neurolog znas on ti je za to psihijatar to ne leci ja mislim a tesko bi poznao to,mada ima GI raznih :)

Imam dug staz sa lekarima i zbog toga a i zbog fotosenzibilne epi koju imam pa eto tako ... znam nesto :) Tebe tvoj slusa zato sto ga placas a da te pitam sto ne ides kao svi mi obicni "smrtnici" kod drzavnog?Ali se u samo jednom slazemo delimicno da ne daj boze nikom mogu da ustanove tumor ljudi koji nemaju veze sa medicinom,ali si pogresio u jednom za tumore i to bio bio bolji neurolog znas on ti je za to psihijatar to ne leci ja mislim a tesko bi poznao to,mada ima GI raznih :)
Nisam rekao da psihijatar liječi tumore, već da je veća šansa da će ih on dijagnosticirati negoli što će to učiniti psiholog ili osoba od povjerenja. Ima još jedna stvar, a to je da je većina psihijatara završila smjer specijalizacije neuro-psihijatar, pa od tuda i veća mogućnost za dijagnosticirati i neurološke poremećaje i bolesti ;)

Lako moguce, ako imas napade panike i anksioznosti pocinjes da obracas paznju na telesne senzacije na koje inace ne bih obracao paznju (preskakanje srca, zujanje u glavi, bol u grudima, trnjenje leve ili desne strane tela).......
Uglavnom pronadjes sebi sto bolesti koje nemas - jer obicno napade panike u kasnijem periodu prati i hipohondrija i depresija kao frustracija na nemogucnost resenje problema.....
Sve ovo vazi za osobu koja je otklonila sumnju na eventualne probleme organskog porekla....

Jel moguce da od anksioznosti/panicnog poremecaja trnu ili nekako osecaju slabim ruke i noge, i to uglavnom leva strana? Nije mi se desavalo to pre nego sto sam poceo da se patim sa ovim...

Naravnod a je moguce, ali nista se ne brini, nista od toga nije opasno, kao ni ostalo sto daje panicni napad..... To su normalne stvari za taj napad i ne ostecuju telo.

Upravo to sto ti pitas se pitaju svi i plase se toga, znaci i ne plase se toliko panicnog napada nego da li ce biti dobro, i onda automatski pocnud a se plase i panicnog napada na prvu naznaku da ce se desiti a to hrani sam taj napad, i tako se ulazi u zacaran krug, i zato ljudi ne mogu sami sebi pomoci bez strucnjaka.

Najbolje sto mzoes reci sebi kada otpocne panicni napad je - Ok hajde da vidim sta ce bas lose da mi sedesi? Ako treba da umrem, ako i to , bas me briga......

Sa ovakvim stavom i anti-strahom, panicni napadi se proredjuju i postaju manje strasni sa manje simptoma i sa manje intenziteta samih simproma.

Cao,pozdrav svima imam 27 godina i od novembra se lecim od panicnih napada,pijem lekove idem kod psihijatra uskoro treba da se skidam sa lekova i strah me je da ce se napadi javiti,inace ne radim dosta sam u kuci i nemam volje ni za cim skoro,cula sam za udruzenje herc koji pomaze ljudima sa ovim problemima zna li neko nesto o njima?

Cao,pozdrav svima imam 27 godina i od novembra se lecim od panicnih napada,pijem lekove idem kod psihijatra uskoro treba da se skidam sa lekova i strah me je da ce se napadi javiti,inace ne radim dosta sam u kuci i nemam volje ni za cim skoro,cula sam za udruzenje herc koji pomaze ljudima sa ovim problemima zna li neko nesto o njima?

Herc je ok.

Ne mzoes da nemas volje ni za cim. Da li imas volje za izlecenjem? Ako imas za to, moras imati za sve, inace izlecenja nece biti ili ce ici veoma sporo. Toleranciju na frustraciju moras mnoooogo da povecas, moras puuuno da oprastas sebi i da ne iscekujes da ti sto brze bude bolje. Isto tako najgore sto mozes uraditi je bojati se da se napad po neki put ne desi......Na ovaj nacin hranis sam mehanizam poremecaja i napadi nikada nece nestati. Moras da ih prihvatis i pustis da se desavaju kad god hoce a da tebe "bas bude briga" . Tek tada ce poceti slabiti i eventualno nestati ili se javljati bas samo u veoma stresnim situacijama.

Ne smes da nemas volje ni za cim, to dalje vodi veoma lako i u depresiju, a depresija i panicni napadi i idu zajedno i naginju jedno drugom da se spoje, zato im nemoj davati povoda.

Back