NAPAD PANIKE I PANIČNI POREMEĆAJ

Htela sam da poginem, imala udes...onda sam pala niz stepenice. Prvo se kočila ruka, pa desna noga, to sam sanirala, tj uspela da iskontrolišem, sad samo još levu da sredim, mada znam da je od pretpljenog šoka i straha...Kažem ti grči se samo kad se uplašim...Ovako kad hodam sa nekim ne...Stres, stres, stres, negde je moralo da pukne.

Giovanna, mislis na lekove na biljnoj bazi?

Ako mislis na anksiolitike ovde ti to niko nece reci jer se ne smeju uzimati na svoju ruku (niti mozes da ih kupis bez recepta ili izvestaja)
i lako izazivaju zavisnost ukoliko nisu pod kontrolom dr.

Probaj sa cajem od majc. dusice - dobar je protiv anskioznosti, ili kapi od valerijane.

Cao svima
da podelim moje iskustvo sa vama a i da vam se i pozalim...
Pokusacu malo da skratim , a ako neko pozeli detalje neka me slobodno kontaktira.
Prvi panicni napad dozivela sam 2004. u stranoj zemlji,neznajuci sta je to ,nemajuci dokumenta,nemajuci prijatelje...Strasno !Mislila sam da umirem a u svoju zemlju nisam ni mogla(viza -istekla).Da ne duzim ,sa tim strasnim osecajem sam se vratila u svoju zemlju ali problem je ostao do 2007.(Umedjuvremenu sam bila sa covekom koji mi je pomagao koliko god je mogao(isao u prodavnicu zbog mene i ostalo).Tek 2008. (sredinom )sam smogla snage da odem kod psijatra.
U medjuvremenu:pokusavala da sidjem sa stepenista svoje kuce (5-6 stepenika,davala sebi zadatke u smislu-ides do prodavnice pa sta bude)-nista.Usudila sam se da odem kod ps.(kazem "usudila" ne zato sto sam bila skepticna ,vec sam mislila kako cu otici do tamo,sta ako mi se tamo nesto desi...).(privatno sam isla). Nisam htela da pijem antidepresive ,jer me je kao od svega bilo strah i od njih.Samo seanse.Ali usput sa surfovala na netu i trazila iskustva drugih ljudi,Kada sam jednog dana zadala sebi zadatak da odem do prodavnice,pod,prisilom usput(kada je naravno usledio napad) setila sam se jedne recenice koju je neko napisao:"Strahu hajde sa mnom ,uhvati me pod ruku ,ti si moj prijatelj"-nesto se dogodilo:otisao je.Sve vise sam se opustala i odlazila sama dalje i dalje od kuce.Ps. mi je rekao da je vecina problema resena.Tek onda(zato sto nisam mogla da se oslobodim anksioznosti)pocela sam da pijem seroxat.Pila sam ga 6 meseci i napravila(on i ja )cudo.Ponovo sam bila ona lepa devojka puna elana ,itd...To je trajalo do pre par meseci kada sam upala u depresiju(previse emotivna,ne mogu da se izborim sa obicnim problemima,placem za svaku sitnicuitd..Ovo sam(kako se u nasem narodu kaze)napisala s'brda s' dola zeleci da sto pre docaram.Ne da nemam vremena -nego nemam snage -sada ponovo...
Oprostite na eventualnim greskama.
pozdrav

Cao svima
Pokusacu malo da skratim , a ako neko pozeli detalje neka me slobodno kontaktira.
Prvi panicni napad dozivela sam 2004. u stranoj zemlji,neznajuci sta je to ,nemajuci dokumenta,nemajuci prijatelje...Strasno !Mislila sam da umirem a u svoju zemlju nisam ni mogla(viza -istekla).Da ne duzim ,sa tim strasnim osecajem sam se vratila u svoju zemlju ali problem je ostao do 2007.(Umedjuvremenu sam bila sa covekom koji mi je pomagao koliko god je mogao(isao u prodavnicu zbog mene i ostalo).Tek 2008. (sredinom )sam smogla snage da odem kod psijatra.
U medjuvremenu:pokusavala da sidjem sa stepenista svoje kuce (5-6 stepenika,davala sebi zadatke u smislu-ides do prodavnice pa sta bude)-nista.Usudila sam se da odem kod ps.(kazem "usudila" ne zato sto sam bila skepticna ,vec sam mislila kako cu otici do tamo,sta ako mi se tamo nesto desi...).(privatno sam isla). Nisam htela da pijem antidepresive ,jer me je kao od svega bilo strah i od njih.Samo seanse.Ali usput sa surfovala na netu i trazila iskustva drugih ljudi,Kada sam jednog dana zadala sebi zadatak da odem do prodavnice,pod,prisilom usput(kada je naravno usledio napad) setila sam se jedne recenice koju je neko napisao:"Strahu hajde sa mnom ,uhvati me pod ruku ,ti si moj prijatelj"-nesto se dogodilo:otisao je.Sve vise sam se opustala i odlazila sama dalje i dalje od kuce.Ps. mi je rekao da je vecina problema resena.Tek onda(zato sto nisam mogla da se oslobodim anksioznosti)pocela sam da pijem seroxat.Pila sam ga 6 meseci i napravila(on i ja )cudo.Ponovo sam bila ona lepa devojka puna elana ,itd...To je trajalo do pre par meseci kada sam upala u depresiju(previse emotivna,ne mogu da se izborim sa obicnim problemima,placem za svaku sitnicuitd..Ovo sam(kako se u nasem narodu kaze)napisala s'brda s' dola zeleci da sto pre docaram.Ne da nemam vremena -nego nemam snage -sada ponovo...
pozdrav
Znas kako se kaze,zivot je borba ,jedi da ne bi bio pojeden.Ima i mnogo gorih stvari ,izadji napolje disi duboko i kreni u zivot iz pocetka.

Cao svima
pozdrav

Sta mislis da li se nesto dogodilo u tvom zivotu pa je nastupila depresija? Da li je bilo nekih novina, negativnih?

Jeste ti tesko ali zapamti, jednom si pobedila nesto, cim si uspela jednom, mozes opet. Samo polako. Ne zameraj sebi. Znaj uvek da to nije zaista tako kako dozivljavas nego je to samo tvoj osecaj koji nije tacan.

Aha, na lekove na biljnoj bazi. Bila sam ja kod lekara dali mi samo lorazepam 2.5 mlg. Ja popijem ponekad četvrtinu, i opusti me, mogu normalno da hodam, bez napada, uzbuđenosti, nervoze.

Pa lekar je ipak taj koji ce ti dati najispravniji lek i dijagnozu...
neurolog-neuropsihijatar...
kad god sam imala zivotnih problema, isla sam tamo i smatram nesto kao sasvim normalno...
...ako vec mora da se pije nije nishta strashno...
Zoloft(antidepresiv) - nije samo za depresiju, naprotiv...
Bromazepam, Lorazepam, male doze...

Bila sam kod psihijatra, i psihoterapeuta, dijagnoza panični napad panike i anksioznost koji su posledica jednog pređašnjeg stresnog događaja. Odradila sam test čekam termin da vidim koje će mi još lekove dati uz Bedoksin, i lorazepam od 2,5mlg koji ja podelim na četvrtinu pa popijem i hvala bogu smirim se i normalno funkcionišem, bez panike i straha. Jedino sam zabrinuta da ne postanem zavisna, mada mi je dr rekla da doza koju ja pijem je toliko mala da vise deluje sugestivno nego zaista. Uglavnom, da kucnem u drvo, bolje mi je, polako počinjem da radim stvari koje volim kao i pre, idem na vezbe...Nadam se da ću se jednog dana opet vratiti i biti stara, bez lekova, puna života i pozitivne energije.

ja se borim sa anksioznoshcu vec 3 godine.ne mogu reci da sam totalno izlechena,ali dosta mi je bolje,samo zhelim da vam kazhem kako sam uspela da iskontrolishem osecaje da me ne ometaju u bilo chemu shto radim.jednostavno vishe ne dozvoljavam da upravljaju mojim zhivotom.zhelim da vam naglasim da nikada nisam pila lekove,niti sam razgovarala sa struchnim licima.prvi put kad mi se desio panicni napad celo telo mi se oduzelo tako da sam zavrshila u bolnici ,tamo su mi rekli da sam anksiozna,objasnili mi shta je to i od tada sam prepushtena sama sebi.nisam ishla na MR,niti sam ikad vishe ishla kod doktora.znam da je jaaaaaako teshko,ali morate da shvatite da je sve u vashoj glavi,posle toga morate da ubedite sebe da vam se nishta nece desiti,jer kao shto ste i sami primetili nikad vam se nishta nije ni desilo.zhivi ste.nemoj te googlati,ne trazhite simptome za smrtonosne bolesti,jer ih nemate.recimo ja sam sama sebi rekla da bih do sad vec umrla da imam neshto u glavi.nisam se nikad onesvestila,nisam dozhivela mozhdani udar,nije mi eksplodirala glava...a nije ni vama.morate prestati da prichate o tome,nece vam biti bolje ako stalno prichate o tome,josh cete oterati i ljude oko vas.kad vas uhvati napad,ne prepushtajte mu se,nego urdaite bash suprotno:pustite muziku pa igrajte,pevajte,smejte se,trchite po ulici,radite bilo shta samo nemojte da dozvolite da vas trnci obuzmu.ako se nechega bojite idite bash na to mesto i radite bash to,ja sam razvila strah od autobusa,ali ipak se svaki dan vozikam chisto da dokazhem sebi da sam ushla i izashla zhiva.ne oslanjajte se ne druge,jedino ste vi ti koji mogu da pomognu sami sebi,a shto se lekova tiche necete se izlechiti samo cete odlagati problem,a da ne spominjem shtetna dejstva.bolje popite chaj ili se opustite u toploj kupki.
-smeh je lek,a nama treba cela apoteka.

ja se borim sa anksioznoshcu vec 3 godine.ne mogu reci da sam totalno izlechena,ali dosta mi je bolje,samo zhelim da vam kazhem kako sam uspela da iskontrolishem osecaje da me ne ometaju u bilo chemu shto radim.jednostavno vishe ne dozvoljavam da upravljaju mojim zhivotom.zhelim da vam naglasim da nikada nisam pila lekove,niti sam razgovarala sa struchnim licima.prvi put kad mi se desio panicni napad celo telo mi se oduzelo tako da sam zavrshila u bolnici ,tamo su mi rekli da sam anksiozna,objasnili mi shta je to i od tada sam prepushtena sama sebi.nisam ishla na MR,niti sam ikad vishe ishla kod doktora.znam da je jaaaaaako teshko,ali morate da shvatite da je sve u vashoj glavi,posle toga morate da ubedite sebe da vam se nishta nece desiti,jer kao shto ste i sami primetili nikad vam se nishta nije ni desilo.zhivi ste.nemoj te googlati,ne trazhite simptome za smrtonosne bolesti,jer ih nemate.recimo ja sam sama sebi rekla da bih do sad vec umrla da imam neshto u glavi.nisam se nikad onesvestila,nisam dozhivela mozhdani udar,nije mi eksplodirala glava...a nije ni vama.morate prestati da prichate o tome,nece vam biti bolje ako stalno prichate o tome,josh cete oterati i ljude oko vas.kad vas uhvati napad,ne prepushtajte mu se,nego urdaite bash suprotno:pustite muziku pa igrajte,pevajte,smejte se,trchite po ulici,radite bilo shta samo nemojte da dozvolite da vas trnci obuzmu.ako se nechega bojite idite bash na to mesto i radite bash to,ja sam razvila strah od autobusa,ali ipak se svaki dan vozikam chisto da dokazhem sebi da sam ushla i izashla zhiva.ne oslanjajte se ne druge,jedino ste vi ti koji mogu da pomognu sami sebi,a shto se lekova tiche necete se izlechiti samo cete odlagati problem,a da ne spominjem shtetna dejstva.bolje popite chaj ili se opustite u toploj kupki.
-smeh je lek,a nama treba cela apoteka.

Tako je .....Samos e odlaze problem do daljnjeg, a s obzirom da se lekovi uzimaju 6 meseci, neko posle mesec ipo (sto je dug period za nekog kome jedan dan prolazi kao nekom godina, kada se non stop trese) konstatuje - WOW kako mi je dobro, izlecio/la sam se , uuuuu sve je super, kao po starom, i onda prodje i tih 6 meseci i jedno 2-3 meseca preko toga i osoba misli da ono sto je bilo nikada se nije ni desilo , i onda HOP CUP recidiv, i onda osoba bude u 3 puta gorem stanju u kome je bila , i shvati da nista nij epomakla napred, samo je odlozila , a u takvom saznanju ovaj put nema onu motivaciju i snagu da se bori kao prvi put, jer uvek smo najodmorniji i najjaci u prvoj rundi....Kako runde odmicu bokser je sve umorniji i umorniji i jedva ceka kada ce kraj meca.....

nesto slicno i sa mnom.. nisam nikada isla kod doktora i porazgovarala sam samo jednom sa profesoricom psihologije.. mucila sam se.. od lezanja u krevetu zbog pevelikog straha do ogromne zelje za izlaskom napolje.. lekovi nisu resenje.. kako se ljudi koji su anksiozni i koji se vec im delom i plase bolesti, ne plase toga sta ce da im urade lekovi?
znatno se bolje osecam nego s pcoetka ovih napada.. ponekad mogu da kontrolisem, a ponekad ne mogu i dodje, bude prisutan i ode.. malo me deprimira sto se svako jutro budim strahujuci od necega.. ali anksioznost je stil zivota.. to je to.. ne moze da mi izadje iz glave i da funkcionisem normalno.. ne mogu a da ne mislim ceo dan ili gde god da krenem da cu se srusiti.. sada mogu sama da koracam, pre sam uvek vodala nekog sa mnom.. polako idem napred.. ali me nekad previse uzdrma i vrati korak unazad.. muci me to.. muci me sto na primer imam decka koji ne zivi u mom gradu, i strah me je da odem kdo njega, jer cu tamo imati napad panike i bice mi lose.. najbezbednija sam kod kuce sa mojima.. ah.. nije ni nesto najgore sto moze da se desi coveku, jer uz anksioznost ide dosta korisnih propratnih stvari, kao sto je na primer strah od bolesti koji me naterao da prestanem sa pusenjem.. :)

Amelija, mozes ti da racionalizujes i relativizujes koliko hoces. Cinjenica je da ti se zivot sveo na strah, i na strah od straha, uz gomilu ogranicenja i rituala koji te drze u bezbednoj zoni.
Ali samo naizgled, jer kod toga nema bezbednog ponasanja ni ponasanja koje ce ukinuti panicne napade i anksioznost.
Lekovi nisu resenje, ali jesu stap ili kisobran koji ce ti pomoci da se uspravis tako da mozes da se bavis uzrocima i razvijes nove obrasce ponasanja kojima ces trajno ukinuti obrasce koji su te dovde i doveli.
Ima tu naravno i genetskog faktora i biohemije u mozgu koja moze da trokira nezavisno od losih zivotnih shvatanja i reakcija, ali to su redji slucajevi
Zato ti ja, iz licnog iskustva, savetujem da ides kod lekara, pijes lekove i ucestvujes u svom izlecenju i svom zivotu, umesto sto ovo radis, jer ovo ti nije dobra formula.
To ima svoju dinamiku i nece proci tako sto ces u njemu videti dobre stvari, poceti da ga volis, gajis ili se od njega sklanjas

Aha, na lekove na biljnoj bazi. Bila sam ja kod lekara dali mi samo lorazepam 2.5 mlg. Ja popijem ponekad četvrtinu, i opusti me, mogu normalno da hodam, bez napada, uzbuđenosti, nervoze.

Da ne duzim debeli napadi panike kod mene preko 10g je trajalo citav sou znate sve...Onda pauza i evo pre nekog vremena me je opalio..Ali se nisam dala.Samokontrola je majka!!!!!A razlog sto sam cititala post ove clanice je prijeteljski savet DA NOSI LORAZEPAM U TRI P**** MATERINE i da ga ne pije,posto ako ti doktor nije rekao a naravno nije nabija puls(meni do 141 recimo) baca u jos gora stanja pri duzem uzimanju i tako to.Kod svakog je individualno ali reko` da kazem pa mozda neko prepozna simptome da se ne muci.Otvorena sam za pitanja.Sve najbolje svima.

Po preporuci lekara pijem od 2.5 ja uzmem osminu. Anksiozna sam i meteoropata, a jedino mi se srce smiri uz lorazepam. Na poslednjoj kontroli nije mogao da veruje kako mi tako mala količina pomaže, ali sam zadovoljna. Vraćam se polako korak, po korak u normalu. Idem i kod psihologa, malo popričam.

Back