@ VAZON: e, vidiš to je jako lepo priznati da si negde preterao. Sad nije važno zbog čega.
- Kažeš bio je silnik i napao je zemlju koju TI jako voliš...Ti mu znači zameraš sve zbog toga što je napao zemlju koju ti jako voliš i zbog toga je silnik? Dušan je nadimak dobio zbog silne pameti, a ne zbog snage. Nije on bio silnik, nije otimao, on je samo vojničkim, ratničkim putem dobijao ono što je poželeo. Znači ponašao se isto kao i bilo koji njegov prethodnik u belom svetu! Želeo čovek svoju državu da izvede na more, i uspeo je!
- Pominješ viz.cara Andronikosa II tkz.dedu. Taj car je drugovao i cvikao od našeg "dede", Milutina.
- Dok su viz.deda i unuk u svojim svadjama oko vlasti upropastile Carstvo, naši deda i unuk su jačali naše Carstvo. Nije Dušanu trebao car Andronikos II a ni III da bi video tursku opasnost.
- Nije Dušan maštao kako da svoju glavu ukrasi carskom krunom! On je svoju glavu ukrasio tom krunom.
- Dokaz da se spremao za nadolazeću opasnost ti je i pismo,(a i poklisari koje je slao) koje je uputio Ugarima i papi u Avinjonu u kome On njima predočava šta će se sve desiti i traži od njih da se ujedine po ovom pitanju odbrane hrišćanskih teritorija u Evropi s tim da on bude na čelu tih, ajd da ih nazovem krstaša. Naravno, oni su odbili mogućnost da jedan šizmatik upravlja hrišćanskom vojskom a možda su i mislili da preteruje s tim. Svejedno, tek za vreme Djurdja Brankovića, tadašnji papa u svom pismu ugarskom kralju podseća da je ipak srpski Dušan bio u pravu, al kasno.
- Dušan nije izgubio te svoje teritorije oko Dubrovnika! To su učinili njegovi naslednici. Dušan je za te teritorije uzimao tkz.svetodimitrovski porez u zlatu! Čak je jednom išao sa Jelenom po lovu!
-E, to što kažeš da je sve borbe dobio bez većeg napora, to si upravu. Zato što je čovek znao kako se ratuje i imao kliker! Tačno je i to da je koristio gerilski način ratovanja.
-E, nije njegov otac nego ON lično izvojevao pobedu na Velbuždu a u borbi je naravno učestvovao i njegov otac. Uostalom, baš ta pobeda na Velbuždu je uzdigla Dušana u visine!
Nemoj da se ljutiš, nije da nije Dečanski hteo da zauzme celu Bugarsku - nego to tad nije bilo pametno za srpsku stranu. Više se isplatilo Dušanu da vrati svoju tetka Anu na bugarski presto nego da uzima ono što mu je kao ratni plen pripadalo. I tu se čak malo šta pitao već stari Dečanski.Glavnu reč na tom, ajd da kažemo savetu imao je opet Dušan sa despotom Oliverom.
- Da je srpska vlastela podrivala oca protiv sina to je tačno, al ne zbog ovoga. I nije vlastela dovela Dušana na presto!
- E, vidiš možda zbog tog tvog takvog stava da je vera važnija od naroda imaš ovakvu, ogradjujem se pa kažem za mene-iskrivljenu sliku! Kaži ti meni nešto: ako nema naroda, šta će mi vera? Ili da budem jasnija: Ako nema Srbina šta će mi pravoslavlje? Ko će verovati u pravoslavlje ako ne postoji živi čovek, narod? Ko će dolaziti u pravoslavne crkve da se moli bogu ako nema naroda ?
- Razmisli malo, o ovome.
Pozdrav
P.S. Po svom priznanju ti nisi Dušanov fan a eto ja ga OBOŽAVAM! Obožavam samo tu ideju da smo imali jednog takvog vladara. Znači, ako hoćeš možemo voditi ovde "rat" mišljenja zbog Dušana
a da pri tom to bude korisno, lepo i kulturno, i zabavno onima kojima to budu čitali.
-Blago tebi, ti si se naspavao. Ja ću tek da idem da spavam.
Pozdrav
-