Највеће инвазије – промашаји у историји

Највеће инвазије – промашаји у историји

• Даријева инвазија Хеладе 480. г.п.Х.

glasova: 2 7,1%
  • Ханибалова инвазија Италије 218 г.п.Х

glasova: 3 10,7%
  • Красусова инвазија Партје 53 г.п.Х

• Наполеонова инвазија Русије 1812. г.

• Хитлерова инвазија Совјетског Савеза 1941. г.

glasova: 15 53,6%
  • Нешто што није наведено

glasova: 4 14,3%

• Ukupno glasova
    28
  • Anketa je zatvorena .
Pazi, Romeji jesu Istocni Rimljani, ali to je specificno samo za nas jezik (i mozda jos neki slican). Kako na engleskom kazes reci "Romej" i "Rimljanin"? Isto! Kod njih nema te razlike.

Rimljanin se na Grckom kaze Romej (Romoi) i oni u vom jeziku nemaju dve reci od kojih jedna znaci Istocni Rimljanin, a druga Zapadni Rimljanin.

Franci su hteli da zamene Istocno rimsko carstvo. Ideologija carstva ne dopusta postojanje dva carstva i to su u srednjem veku svi znali. Drugi vladari su zeleli od Istocnih careva zeleli da preotmu tu titulu.

Karlu je priznata titula Cara Franaka (kao sto je Bugarima priznata titula cara Bugara) ali mu nije priznata titula cara hriscanske vaseljene, koju su Istocni carevi zadrzali za sebe.

Da, fakticki su postojala dva carstva. Ali u svesti srednjovekovnih ljudi car je mogao biti samo jedan i moglo je biti samo jedno carstvo. Sigurno znas da vizantiski carevi posle gubitka teritorija nisu priznavali te gubitke nego su onim varvarima koji su zauzeli teritoriju delili rimske titule (nize po rangu od carske) i time su te vladare ukljucivali u svoj hijerarhijski sistem na cijem vrhu je stajao car. U teoriji svi ti vladari koji su dobili titulu od cara su bili njemu potcinjeni. Najcesce je to bilo samo na papiru. Okolne drzave su nicale i propadale, a carstvo je stalno postojalo. To je pogodovalo razvoju ideje o jednom caru i ostalim vladarima koji su nizeg ranga.
Osnova ove ideje je Hriscanstvo, jer postoji jedan Bog, jedna Crkva i jedan car kojeg je izabrao Bog i koji treba da brani Crkvu.

Te ideje su svi prihvatili. Pape iz Rima su se isprva oslanjali na Vizantiju i uz njenu pomoc rimska crkva je prezivela najezdu varvara. Kako su vremenom Carigrad i Rim dolazili u sve cesce sukobe, rimske pape su pocele da traze drugi oslonac i bacili su se u zagrljaj mladoj Franackoj drzavi. Papa je Karlu obecao krunu, a Karlo papi protivusluge. Karlo je krunisan i time ni papa ni Karlo nisu hteli da stvore novo carstvo, nego je Karlo trebao da postane vladar koji ce se silom nametnuti citavom Hriscanstvu i na taj nacin eleminisati suparnika iz Carigrada.

Zasto je Dusan hteo da osvoji Carigrad? Zasto je to hteo Simeon (bugarski)? Zato sto su i oni verovali u samo jedno carstvo i nisu hteli da stvore novo carstvo, pored vec postojeceg Romejskog, nego su hteli da svojim carstvom zamene postojece. Hteli su da postanu Carevi Romeja i da se dokopaju Carigrada, tog tako ociglednog i opipljivog simbola carstva.

Vizantiska ideja o hijerarhiji drzava je vrlo komplikovana i zanimljiva. Na vrhu je car, a ispod su vladari drugih drzava koji su rangirani po raznim "nivoima". Tako, na primer, postoje vladari nizeg ranga i car kada komunicira sa njima ne salje im "pisma" nego im salje "naredbe", dok vladarima nekih od bitnih drzava (Kalifat) pripada posebno oslovljavanje u pismima koja im salje car...

Ne, brate. Nego zato što su bili pametni.Pogotovu, moj Dušan.
Za neko treće carstvo, prvo nije bilo geografskog mesta u hrišćanskoj Evropi.Iza njihovih ledja, Zapadno sveto-rimsko carstvo a ispred njih Istočno rimsko carsto.
I da je osnovano, ova dva već postojeća bi ga progutala o čas posla.
Dušan nije hteo da osvoji Carigrad. Dušan je hteo da proguta Vizantiju, i obezbedi svom carstvu,svojoj zemlji izlaz na more i tako ostvari san svakog monarha,pa i svog. U trenutku svoje smrti držao je 2/3 Vizantije. Ostala je još ta jedna trećina u kojoj je svakako bio i Carigrad. Ali,ostali su tu i "jadni Grci" sa sve svojom životnom filozofijom nimalo lepšom ni kulturnijom od one rimsko-orgijske.Ni malo hrišćanskije.

vazon:
Vizantija jeste naziv za Istocno rimsko carstvo, ali taj naziv je, kao sto znas, nastao posle 1453. godine.
Ljudima koje ti nazivas Vizantincima taj naziv je bio nepoznat i oni su sebe smatrali Rimljanima.
ROMEJI i RIMLJANI je jedno te isto, razlika je u tome sto je rec ROMEJ izvedena iz Grcke reci za Rimljana, a Rimljanin u srpskom jeziku oznacava gradjanina grada Rima koji je na Zapadu, pa ti to poistovecujes sa Zapadnim Carstvom. U grckom jeziku ta razlika ne postoji i kod njih rec Romej se odnosi na stanovnika Soluna iz 13. veka i na stanovnika Ostije iz 2 veka pre Hrista.

Ta terminologija koju koristis je prihvacena, ali nije tacna. Vizantinci su cistokrvni Rimljani i to je jasno kao dan. U grckom jeziku imas rec Romoi koja oznacava zemljaka, domaceg coveka.

Pogledaj samo kako su Osmanlije po dolasku na Balkan nazivali ovo podrucje - Rumelija, tj. Romelija - zemlja Rimljana!

Zamisli da neko okupira polovinu Francuske, a da druga polovina ostane slobodna. Zar stanovnici te slobodne polovine ne bi bili Francuzi? Zar bi za njih bilo potrebno izmisliti neki novi, rogobatni naziv?

To sto su Franci sebe hteli da nazivaju Rimljanima je njihova pusta zelja da otmu carski naziv Istocnim carevima. Na tome su zajedno radili papa i Zapadni vladari. Jasno je da oni pravno, politicki, istorijski nisu mogli biti Rimljani.

pa???

vizantiju i vizantijce su nazivali romejima ili latinima.
al su bili pretezno grci i josh po neki romanizovani...

al to ne menja chinjenicu da su srbi za njih bili stoka!
pogodna za iskoriscavanje i manipulaciju!
i srbi tog doba su bili svesni toga. i mlatili su se s njima svaki dan
nemanja je u nishu nagovarao barbarosu da smlate vizantju, podele teritoriju, pa da zajedno idu na jerusalim. a zashto, zato shto je znao ko su i shta su vizantijci, i znao je kako su svi pre njega proshli!!!

al proshlo je par generacija i narod se lozi na vizantiju.
evo, neki kao ti plachu shto su se srbi borili protiv nje, mogli smo da zivimo u pravoslavnom carstvu, da se zovemo romejima i da prichamo grchki :roll:
pa dobro, plachi ti za tim, all izbegavaj meni da drzish predavanja o istoriji :evil:

Bi2:
Kako misliš Franci da zamene Istorčno rimsko carstvo? To mi nije baš najjasnije.
Ni ideologiju carstva ne poznajem, kao ni grčki ni latinski jezik, tako da ne mogu komentarisati tvoju tvrdnje u vezi postojanja dva carstva. Ali, da su postojala dva u srednjem veku, to svi znamo. Samo ne znamo zašto.Mislim, znamo zvanični školski razlog.

pa sveta stolica u rimu, 1 bog-1 car... :roll:

bizant uzeo na sebe kad vandali spalili rim, a papi se nije svidelo pa nudio krunu svetog rimskog carstva Karlu Velikom.

a bilo ih je vishe od 2

bugari su malo pritisli pa dobili svoje
dushan takodje
malo kasnije rusi...

tako da je taj koncept prevazidjen i vishe nije imao to znachenje...

crow:
pa sveta stolica u rimu, 1 bog-1 car... :roll:

bizant uzeo na sebe kad vandali spalili rim, a papi se nije svidelo pa nudio krunu svetog rimskog carstva Karlu Velikom.

a bilo ih je vishe od 2

bugari su malo pritisli pa dobili svoje
dushan takodje
malo kasnije rusi...

tako da je taj koncept prevazidjen i vishe nije imao to znachenje...

Al, si mi ga objasnio,svaka ti čast. Daj malo se raspiši, što te mrzi.

Te price da Vizantija nije bila Pravoslavna, jednostavno ne drze vodu. Svako ko je upoznat sa istorijom Vizantije i svako ko je citao malo izvora za istoriju Viz. zna da je u Vizantiji uvek bilo jeretika, ali da je ogromna masa stanovnistva bila iskreno Pravoslavna. To je tema o kojoj nema potrebe diskutovati.

Dusan je bio samo orudje u rukama vlastele. Da je danas ziv verovatno bi bio osisan do glave, nosio bi kajlu i glumio mafijasa. To sto je drzao 2/3 Vizantije nije nikakav uspeh. Prvo - Vizantija je tada bila mala, pa nije ni bila mudrost zauzeti njene 2/3. Veca je sramota to sto je nije zauzeo celu, nego sto je za hvaljenje to sto je zauzeo samo 2/3. Da, da znam! Rano je umro! Vizantija je bila u takvom stanju da je imao sasvim dovoljno vremena da je zauzme celu.
Dusan nije dobio ni jednu vecu bitku. Takvih bitki nije ni bilo. Vizantiska teritorija je bila bez odbrane. On se samo setao po njoj i opsedao gradove. To je mogao da ucini bilo ko.

vazon:
Te price da Vizantija nije bila Pravoslavna, jednostavno ne drze vodu. Svako ko je upoznat sa istorijom Vizantije i svako ko je citao malo izvora za istoriju Viz. zna da je u Vizantiji uvek bilo jeretika, ali da je ogromna masa stanovnistva bila iskreno Pravoslavna. To je tema o kojoj nema potrebe diskutovati.

Dusan je bio samo orudje u rukama vlastele. Da je danas ziv verovatno bi bio osisan do glave, nosio bi kajlu i glumio mafijasa. To sto je drzao 2/3 Vizantije nije nikakav uspeh. Prvo - Vizantija je tada bila mala, pa nije ni bila mudrost zauzeti njene 2/3. Veca je sramota to sto je nije zauzeo celu, nego sto je za hvaljenje to sto je zauzeo samo 2/3. Da, da znam! Rano je umro! Vizantija je bila u takvom stanju da je imao sasvim dovoljno vremena da je zauzme celu.
Dusan nije dobio ni jednu vecu bitku. Takvih bitki nije ni bilo. Vizantiska teritorija je bila bez odbrane. On se samo setao po njoj i opsedao gradove. To je mogao da ucini bilo ko.

Ej, ja znam da je pola tri u noć, ili u jutro sve jedno. Ako ti sve spava, idi i spavaj pa naspavan dodji da nastavimo temu. Ja ove noći moram da budem budna.

- Zaista me čudi ovaj tvoj zadnji post. Kako moćeš da misliš ovako? Pa,čovek je u isto vreme širio teritorije dublje u Vizantiju dok su ga u medjuvremenu napadali s ledja i upadali mu na teritorije!!!!!!!!.
Kako nije vodio ni jednu veću bitku?
Nemoj tako zemljače, gleda ON s neba. Nema smisla, od Boga.

P.S. Kad nam je tako bilo dobro s, ili pod Vizantijom što se digo, s oproštenjem, Ustanak 1036.godine?

Bi2:
Al, si mi ga objasnio,svaka ti čast. Daj malo se raspiši, što te mrzi.
pa prosto je...
nema shta da se pricha

neshto ko japan danas. car je bozji poslanik na zemlji. tako je i u rimu posle konstantina!
stolica svetog petra, i onaj trip iz filma quo vadis, znash ono, gde ti nerone danas ja cu doveka... kao, oni znaju za boga, ostalo pagani varvarski, pa je normalno da je njima bog dao za pravo da gospodare nad ovom "stokom" za shta su smatrali sve ostale.

al onda se desio problem... deoba carstva! i bilo ih je 2. i oba su bila Rim. a careve su birali tako shto kad jedno ostane bez naslednika ovo drugo poshalje svog.

a taj komplex uniznosti je projektovan kod svakog novoprimljenog hriscanina. tako srbija je realno samostalna josh od Chaslava, al njemu ni papa ni patrijarh nisu dali titulu kralja. tek je Stefanu dao papa, i to zbog shizme da napakosti Vaseljenskom. al sava ga tu ispali, a i sve nas sa njim :roll:

a carsku titulu nije mogo da ima niko ako ne kontrolishe rim ili carigrad. ali... kad vizantija nije mogla da a da ne popushti, morala je da daje tutule i bez da padne carigrad, koje samim tim nisu imale ono znachenje kao do tad...

razumesh?

vazon:
Crow je neozbiljan i kontam da je diskusija sa njim izgubljeno vreme. Crow, ugledaj se na Bi2 pa ce mozda biti vajde od tebe.

Pozz

shto sam neozbiljan???
pa ti si za obnavljane velikog grchkog carstva chiji bi ti bio ponizni sluga.
i ja neozbiljan.

a shto li se tome nadash kad je i najrazvijenija pravoslavna zemlja najsiromashnija u EU, to samo ti znash...

Bi2:
Ej, ja znam da je pola tri u noć, ili u jutro sve jedno. Ako ti sve spava, idi i spavaj pa naspavan dodji da nastavimo temu. Ja ove noći moram da budem budna.

- Zaista me čudi ovaj tvoj zadnji post. Kako moćeš da misliš ovako? Pa,čovek je u isto vreme širio teritorije dublje u Vizantiju dok su ga u medjuvremenu napadali s ledja i upadali mu na teritorije!!!!!!!!.

P.S. Kad nam je tako bilo dobro s, ili pod Vizantijom što se digo, s oproštenjem, Ustanak 1036.godine?
zato shto su oni "zivi bili pa videli"
a ove danas tripuje ovaj novi KPJ ;)

Bi2:

Evo, naspavao sam se! :)

Ok, priznajem da sam previse ocrnio Dusana. Nisam njegov veliki fan zato sto je bio silnik i napadao je zemlju koju jako volim i kojoj mnogo dugujemo ne samo mi, nego ceo svet (ako te zanima zasto pitaj, pa cu odgovoriti. Ne volim da budem preopsiran u jednoj poruci). Jos je Andronik II (1281-1328) bio jako svestan opasnosti koja vreba od Turaka, tako da je i Dusan sigurno bio svestan ove opasnosti. Trebao je voditi malo dalekovidiju politiku i spremati se za dolazecu opasnost, ovako on je samo mastao kako da svoju glavu ukrasi carskom krunom.
Kada vec spominjes da je morao da se brani od napada sa severa, podsetila si me da je Dusan izgubio velik deo stare srpske teritorije od Dubrovnika ka zaledju. Znas dobro da su mu tu teritoriju oteli Bosanci.
Kada sam pominjao neku vecu bitku, mislio sam na sirenje na jug. Sve Viz. teritorije dobio je bez velikog napora. Nije postojala veca vojska koja bi mu se mogla suprostaviti u otvorenoj bitci. Njegova taktika se svodila na opsedanje gradova i cekanje da se izmozdena posada preda.
Za razliku od Dusana, njegov otac je izvojevao pobedu na Velbuzdu, jednu od najsjanijih pobeda u srpskoj istoriji. Posle nje Srbija je zadobila celu Bugarsku, ali Stefan Decanski je znao da nije mudro otimati tudje zemlje te nije hteo da zaposedne Bugarsku. Time je bila nezadovoljna srpska vlastela koja je podpirila Dusana protiv oca, te su ga doveli na presto. Bili su zeljni pljacke i osvajanja i znali su da ce Dusan pristati na takvu njihovu politiku i ispuniti im zelje...

Ne, ne kazem da nam je pod Vizantijom bilo dobro. U srednjem veku obicnom narodu nije bilo dobro nigde, a vlasteli je bilo dobro svuda. Meni je Pravoslavlje vaznije od narodnosti i mislim da je bilo bolje svim Pravoslavnim narodima srednjeg veka da su se okupili oko Viz. cara, nego sto su se medjusobno krvili i jedva cekali da pomognu neku invaziju zapadnjaka na Carigrad. Kada smo morali nekome vec da se pokorimo, pre bih se pokorio Pravoslavnom caru, nego rimskom papi.

@ VAZON: e, vidiš to je jako lepo priznati da si negde preterao. Sad nije važno zbog čega.
- Kažeš bio je silnik i napao je zemlju koju TI jako voliš...Ti mu znači zameraš sve zbog toga što je napao zemlju koju ti jako voliš i zbog toga je silnik? Dušan je nadimak dobio zbog silne pameti, a ne zbog snage. Nije on bio silnik, nije otimao, on je samo vojničkim, ratničkim putem dobijao ono što je poželeo. Znači ponašao se isto kao i bilo koji njegov prethodnik u belom svetu! Želeo čovek svoju državu da izvede na more, i uspeo je!
- Pominješ viz.cara Andronikosa II tkz.dedu. Taj car je drugovao i cvikao od našeg "dede", Milutina.
- Dok su viz.deda i unuk u svojim svadjama oko vlasti upropastile Carstvo, naši deda i unuk su jačali naše Carstvo. Nije Dušanu trebao car Andronikos II a ni III da bi video tursku opasnost.
- Nije Dušan maštao kako da svoju glavu ukrasi carskom krunom! On je svoju glavu ukrasio tom krunom.
- Dokaz da se spremao za nadolazeću opasnost ti je i pismo,(a i poklisari koje je slao) koje je uputio Ugarima i papi u Avinjonu u kome On njima predočava šta će se sve desiti i traži od njih da se ujedine po ovom pitanju odbrane hrišćanskih teritorija u Evropi s tim da on bude na čelu tih, ajd da ih nazovem krstaša. Naravno, oni su odbili mogućnost da jedan šizmatik upravlja hrišćanskom vojskom a možda su i mislili da preteruje s tim. Svejedno, tek za vreme Djurdja Brankovića, tadašnji papa u svom pismu ugarskom kralju podseća da je ipak srpski Dušan bio u pravu, al kasno.
- Dušan nije izgubio te svoje teritorije oko Dubrovnika! To su učinili njegovi naslednici. Dušan je za te teritorije uzimao tkz.svetodimitrovski porez u zlatu! Čak je jednom išao sa Jelenom po lovu!
-E, to što kažeš da je sve borbe dobio bez većeg napora, to si upravu. Zato što je čovek znao kako se ratuje i imao kliker! Tačno je i to da je koristio gerilski način ratovanja.
-E, nije njegov otac nego ON lično izvojevao pobedu na Velbuždu a u borbi je naravno učestvovao i njegov otac. Uostalom, baš ta pobeda na Velbuždu je uzdigla Dušana u visine!
Nemoj da se ljutiš, nije da nije Dečanski hteo da zauzme celu Bugarsku - nego to tad nije bilo pametno za srpsku stranu. Više se isplatilo Dušanu da vrati svoju tetka Anu na bugarski presto nego da uzima ono što mu je kao ratni plen pripadalo. I tu se čak malo šta pitao već stari Dečanski.Glavnu reč na tom, ajd da kažemo savetu imao je opet Dušan sa despotom Oliverom.
- Da je srpska vlastela podrivala oca protiv sina to je tačno, al ne zbog ovoga. I nije vlastela dovela Dušana na presto!
- E, vidiš možda zbog tog tvog takvog stava da je vera važnija od naroda imaš ovakvu, ogradjujem se pa kažem za mene-iskrivljenu sliku! Kaži ti meni nešto: ako nema naroda, šta će mi vera? Ili da budem jasnija: Ako nema Srbina šta će mi pravoslavlje? Ko će verovati u pravoslavlje ako ne postoji živi čovek, narod? Ko će dolaziti u pravoslavne crkve da se moli bogu ako nema naroda ?
- Razmisli malo, o ovome.
Pozdrav
P.S. Po svom priznanju ti nisi Dušanov fan a eto ja ga OBOŽAVAM! Obožavam samo tu ideju da smo imali jednog takvog vladara. Znači, ako hoćeš možemo voditi ovde "rat" mišljenja zbog Dušana
a da pri tom to bude korisno, lepo i kulturno, i zabavno onima kojima to budu čitali.
-Blago tebi, ti si se naspavao. Ja ću tek da idem da spavam.
Pozdrav

-

Imam jednog drugara koji ima izreku "Ako te to cini srecnim, onda u redu". Ako tebe cini srecnim da volis Dusana, onda je to ok. Nemam nista protiv. Meni nije omiljeni istorijski lik i takodje mislim da je to u redu.

Jako pogresno si me razumela (ili nisam bio dovoljno jasan?) : Rekao sam da je meni Pravoslavlje iznad narodnosti, a to znaci da mi je na prvom mestu to sto sam Pravoslavac, a na drugom mestu je to sto sam Srbin. Ti si razumela da sam rekao da je Pravoslavlje vaznije od naroda - takva recenica ne bi imala smisla. Dakle, prvo sam Pravoslavac, pa tek onda sve ostalo. To sam mislio...

Zar doci vojnickim putem do tudje zemlje koja nikada ranije nije bila tvoja i na kojoj zivi narod koji govori drugi jezik i priznaje drugog vladara nije otimanje?
Zamisli kada bi svi vladari pokusali da dodju do onoga sto smatraju da njima pripada? Pa covecanstvo bi nestalo za pola sata.
Zeleo je da svoju drzavu izvede na more?
Zar Srbija nije oduvek izlazila na Jadran? Vekovima pre pojave Dusana?

Pre ce biti da nije bilo velikih bitki zbog toga sto nije postojala velika vojska koja bi mu se suprostavila, a ne zbog toga sto je on vodio neki narocito mudar gerilski rat. Oko toga se moramo sloziti.

I ako je bio tako mudar i vest vojskovodja, kako mu nije poslo za rukom da zauzme Solun? I to je bio prevelik zalogaj za njega, a kamoli Carigrad.

Mislim da je on bio prosecan vladar koji se rodio u takvim okolnostima koje su mu omogucile da prosiri svoju zemlju na jug. To je vise zasluga njegovih vestijih prethodnika koji su utvrdili Srbiju i prilika u regionu, nego njegovih licnih sposobnosti.

Krunu je dobio, ali mu je niko nije priznao.

Sto se tice izgubljene teritorije... Pogledaj mape Srbije pre Dusana i za vreme njegove vladavine. Videces da je izgubio zemlje koje je, od prilike, kasnije drzao Nikola Altomanovic.

Pozz

vazon:
Imam jednog drugara koji ima izreku "Ako te to cini srecnim, onda u redu". Ako tebe cini srecnim da volis Dusana, onda je to ok. Nemam nista protiv. Meni nije omiljeni istorijski lik i takodje mislim da je to u redu.

Jako pogresno si me razumela (ili nisam bio dovoljno jasan?) : Rekao sam da je meni Pravoslavlje iznad narodnosti, a to znaci da mi je na prvom mestu to sto sam Pravoslavac, a na drugom mestu je to sto sam Srbin. Ti si razumela da sam rekao da je Pravoslavlje vaznije od naroda - takva recenica ne bi imala smisla. Dakle, prvo sam Pravoslavac, pa tek onda sve ostalo. To sam mislio...

Zar doci vojnickim putem do tudje zemlje koja nikada ranije nije bila tvoja i na kojoj zivi narod koji govori drugi jezik i priznaje drugog vladara nije otimanje?
Zamisli kada bi svi vladari pokusali da dodju do onoga sto smatraju da njima pripada? Pa covecanstvo bi nestalo za pola sata.
Zeleo je da svoju drzavu izvede na more?
Zar Srbija nije oduvek izlazila na Jadran? Vekovima pre pojave Dusana?

Pre ce biti da nije bilo velikih bitki zbog toga sto nije postojala velika vojska koja bi mu se suprostavila, a ne zbog toga sto je on vodio neki narocito mudar gerilski rat. Oko toga se moramo sloziti.

I ako je bio tako mudar i vest vojskovodja, kako mu nije poslo za rukom da zauzme Solun? I to je bio prevelik zalogaj za njega, a kamoli Carigrad.

Mislim da je on bio prosecan vladar koji se rodio u takvim okolnostima koje su mu omogucile da prosiri svoju zemlju na jug. To je vise zasluga njegovih vestijih prethodnika koji su utvrdili Srbiju i prilika u regionu, nego njegovih licnih sposobnosti.

Krunu je dobio, ali mu je niko nije priznao.

Sto se tice izgubljene teritorije... Pogledaj mape Srbije pre Dusana i za vreme njegove vladavine. Videces da je izgubio zemlje koje je, od prilike, kasnije drzao Nikola Altomanovic.

Pozz

Najznacajnije sto je Dusan uradio je donozenje Zakonika.Zbog toga je i naveden u knjizi Evropa jedna istorija Normana Dejvisa.Prijatno sam se iznenadio da je neki zapadnjak posvetio mesto jednom srpskom vladaru(Ipak koliko god se istoricar trudio da bude objektivan na njega mora da utice civilizacija u kojoj traje)

vazon:
За тебе сам професор историје. А ти ако не знаш да је Византија назив за римско царство током средњег века (и то лош назив), онда ти препоручујем Острогорског за почетак. После се јави за још литературе.

Да смо били паметни и ми и сви остали балкански народи, признали би смо римског цара у Цариграду као свог и данас би смо живели у великој и снажној Православној држави. Овако, били смо тешке јајаре и помагали смо свим католицима, муслиманима и остлим да кољу православне Римљане (Грке). Једва смо чекали неки поход католика са Сицилије у правцу Цариграда, па да му се придружимо.

Oстрогорски је писао глупости. Нарочито кад се сетимо да је написао да је Самуило био цар Македонских Словена, а човек је био чиста Бугарештина. Па Василије је добио надимак Булгактрон.

Bi2:
Podela na klanove ima, ali ovde na Istoriji ih nije bilo ! I svi smo se lepo družili !

23.29 h. Nije mi prijatno saznanje da ovde na Istoriji postoji neko koga "baš zabole" a pri tome je osoba koja se naziva Vojvodom, a još manje činjenica da postoje i takvi koji se oduševljavaju tim "bolom" !

Наравно да има кланова. Ено нпр. на политици - друштво што има дрвене аватаре кооји су самопроглашени борци за заштиту Србије и Срба.

Има и овде, али неформалних...

Back