Najgore je biti prosečan

Kad je Konfucius jednom između Chen-a i Cai-a bio pod opsadom, morao se sedam dana zadovoljiti bez kuhane hrane.
Postariji Plemeniti Ren došao je izraziti svoje suosjećanje i upita: „Jeste li bili blizu smrti?“
„Da.“
„Je li vam pomisao na smrt neugodna?“
„Da.“
„Dozvolite mi objasniti vam put, koji izbjegava smrt“, reče Ren. „U Istočnom Moru živi jedna ptica koju nazivaju Lijena ptica. Ona leti tako tromo, kao da nema snage. Lijena ptica leti samo kad pred njom lete druge ptice, a spušta se na spavanje samo ako ima i drugih ptica, koje se prisno guraju uz nju. Kad leti izravno, ne usudi se preuzeti vodstvo; kad zaostane, ne usudi se biti zadnja. Kad jede, nikad se ne usudi uzeti prvi zalogaj, nego se uvijek radije zadovolji sa ostatcima. Stoga se rijetko kada redovi ovih ptica razbiju, a outsider-i (izvanstojeći) im rijetko mogu nauditi.

Ravno izraslo stablo bit će prvo posječeno;
Bunar sa slatkom vodom bit će prvi ispražnjen.

Vi se, izgleda, trudite iskititi svoje znanje, da začudite neznalice, kultivirati svoju osobu, da još više osramotite niske. Kad hodate ste uobraženi, kao da nosite sunce i mjesec iznad glave. Stoga ne možete izmaknuti nesreći. U prošlosti sam čuo kako jedan čovjek govori o velikom ostvarenju:

Tko se želi istaknuti, taj je bez zasluge.
Stečena zasluga će uskoro propasti,
stečena slava će se uskoro izgubiti.

Tko se može osloboditi slave i zasluge i opet biti zajedno s ljudima?

Teče s putom
no ne zadržava se u sjaju,
kreće se u integritetu
no ne prebiva u slavi.
Tako je jednostavan i običan
da liči budali.

Briše svoje tragove i odriče se upliva; ne čini ništa za zaslugu i slavu. Stoga ne kudi druge, a drugi ne kude njega. Najviši čovjek ne traži priznanja. Zašto su vam ona tako važna, gospodine?“
„Izvanredno!“ usklikne Konfucius. Oprostio se od svojih drugova, raspustio svoje učenike i povukao se u močvare. Odijevao se krznima, a hranio orasima i kestenima. Šetao se naokolo među životinjama, bez da je smetao njihova krda; pridružio se pticama, bez da je preplašio njihova jata. Kad se ga čak ni ptice ni divlje životinje nisu plašile, koliko manje su ga se plašili ljudi!

chinese.png

znao sam da će doći do toga da se moj uvodni post tumači kao gordost bez pokrića, ili sa pokrićem, meni je svejedno jer to nije bila poenta
treba li hrast da raste do visine žbuna ako je okružen žbunjem samo
i raste li uopšte - naravno da ne, već više od njih, dok se sve žbunje ispod njega ne osuši od nedostatka sunca
ako će rasti do nivoa žbuna bolje da ne raste uopšte

Back