Najbrzi i najludji automobili

Sena:
Prvo, da kazem da je Sizif pogresio sto se tice navodjenja najbrzih i najludjih automobila. Ako misli da gresim, neka se malo pozabavi tumacenjem pojedinih rijeci u postavljenom pitanju. S` postovanjem!
Kojih reči? Za mene je ovo najluđi i najbrži auto bez konkurencije.

Ne vidim šta je uopšte normalno kod vozila koje ubrzava za 16 sekundi do 1000kmh - dakle brz je i lud je. Nije za svakodnevnu upotrebu, to je istina, ali to niko nije ni tražio.

koji ste likovi, pricate o kolima o 100k evra...

najbrzi auto i time i majludji je BMW !!!!

e a koji? pa Brabham BMW, ili ti turbomodovan m10 motor, spusten sa 2000ccm na 1400 zbog homogenizacije a izvuceno je 1400+ konja!!!

sada takav auto drzi rekord u drag-u na 1/4 milj sa rekordnim vremenom od 7.03s! za to vreme pri prolasku kroz liniju isao je 304km/h.

stavite vi najbrzu mecku,lamborginija,ferarija pa gledajte sta ce cica od 50 godina da im uradi :D

HobbiT:
koji ste likovi, pricate o kolima o 100k evra...

najbrzi auto i time i majludji je BMW !!!!

e a koji? pa Brabham BMW, ili ti turbomodovan m10 motor, spusten sa 2000ccm na 1400 zbog homogenizacije a izvuceno je 1400+ konja!!!

sada takav auto drzi rekord u drag-u na 1/4 milj sa rekordnim vremenom od 7.03s! za to vreme pri prolasku kroz liniju isao je 304km/h.

stavite vi najbrzu mecku,lamborginija,ferarija pa gledajte sta ce cica od 50 godina da im uradi :D
ALO FORUMOVCI! Zar Vam se ne čini više da se ova tema pretvorila u pravi BLA-BLA forum u kome se masturbira sa "turbomodovanjem", "homogenizacijom" i sličnim glupostima. Ako smo već tražili najbrži i najluđi auto našao ga je Sizif: TRUST SSC, auto koji je probio zvučni zid na zemlji, kakvi "homogenizovani" BMW , Lamborginiji i sl. Hajdemo na novu kvalitetnu temu!

Sad ispada da su Espanjol i Sizif najpametniji!!!!
Da li bi mi neko od "pametnjakovica" mogao da definise pojmove kao sto su: automobil, prevozno sredstvo, motorno vozilo, vozilo na motorni pogon???
Pitanja se postavljaju da bi clanovi i korisnici foruma mogli da odgovaraju i da daju licni stav o tome, a ne da bi Vas dvojica govorili sta je tacno, a sta ne! Tako da vase najbrze vozilo je subjektivni stav o necemu. Molim malo kulture!!!!!!!!!!!!!
Sa postovanjem svim citaocima!!!

Sena:
Sad ispada da su Espanjol i Sizif najpametniji!!!!
Da li bi mi neko od "pametnjakovica" mogao da definise pojmove kao sto su: automobil, prevozno sredstvo, motorno vozilo, vozilo na motorni pogon???
Pitanja se postavljaju da bi clanovi i korisnici foruma mogli da odgovaraju i da daju licni stav o tome, a ne da bi Vas dvojica govorili sta je tacno, a sta ne! Tako da vase najbrze vozilo je subjektivni stav o necemu. Molim malo kulture!!!!!!!!!!!!!
Sa postovanjem svim citaocima!!!
Seno ne jedi se. Niko ovde nema namera da vređa bilo koga. Pitanje je bilo jasno: "najbrži i najluđi". Brže i luđe od ovog što je prijavio Sizif ne POSTOJI! Da ne bi više bilo ovakvih nesporazuma i ružnih reči predlažem da pitanja budu preciznije formulisana, automobil iz serijske proizvodnje, sa turbo, reaktivnim ili nekim drugim motorom i sl. Da li se slažeš? Čemu ono "pametnjakovići"? Poštovanje i tebi.

Espanol:
Liberal:
Espanole koja je ovo mashina iza Vas u Vashem profilu zaista lijepo izgleda.
To je domaći "hand made" poznatiji kao "super fića", pravljen za Hobi klasu u šampionatu SCG.

espanol, daj onu fotku super fice gde je zute boje da se forumovci malo upoznaju sa nasim malim djavolom. napisi jos neku rec o njemu posto je tamo malo podataka o njemu.

brera:
Espanol:
Liberal:
To je domaći "hand made" poznatiji kao "super fića", pravljen za Hobi klasu u šampionatu SCG.

espanol, daj onu fotku super fice gde je zute boje da se forumovci malo upoznaju sa nasim malim djavolom. napisi jos neku rec o njemu posto je tamo malo podataka o njemu.
Bacio sam fotku Sizifu sa najosnovnijim podacima, a on zna kako dalje. Koga interesuje još više detalja neka se javi.

Espanol:
brera:
Espanol:
Liberal:

Bacio sam fotku Sizifu sa najosnovnijim podacima, a on zna kako dalje. Koga interesuje još više detalja neka se javi.

mene sve interesuje pa ako ti nije tesko posalji mi na mail. brera74@mail.ru

Espanol:
Liberal:

Lijepo izgleda jeste li ga Vi konstruisali cini mi se da Lovcen sa Cetinja ima taj model koji se trka na brdske staze ili se varam.

Ajde Sizife nabachi te slike da vidimo svi.

Liberal:
Espanol:
Liberal:

Lijepo izgleda jeste li ga Vi konstruisali cini mi se da Lovcen sa Cetinja ima taj model koji se trka na brdske staze ili se varam.

U pravu si, bio je na Lovćenu i pobeđivao, i skromno, ja sam ga "klepao" svojim rukam. Pozdrav.

Espanol:
Liberal:
Espanol:
Liberal:

U pravu si, bio je na Lovćenu i pobeđivao, i skromno, ja sam ga "klepao" svojim rukam. Pozdrav.

Svaka cast za uradjeni posao auto je odlican, majstor ste nema sto, gledao sam ga na TV-u zaista dobro ide.
Pozdrav

Liberal:
Espanol:
Liberal:
Espanol:
Liberal:

Svaka cast za uradjeni posao auto je odlican, majstor ste nema sto, gledao sam ga na TV-u zaista dobro ide.
Pozdrav
Hvala Liberal!

f405pn.jpg

Ferrari F40

Za 40-godisnjicu Ferrari-a gazda Enco je resio da napravi nesto posebno, kombinaciju trkackog i sportskog automobila. Rezultat je jedan od najboljih ferrarija svih vremena, auto koji je pomerio granice performansi serijskih automobila.
Predstavljen je '87 a razvijen za samo godinu dana jer je radjen na platformi 288 GTO.
Karoserija je poverena naravno Pininfarini. Jedan od glavnih ciljeva je bio smanjenje mase zarad boljih performansi. Masa od 1099 Kg je postignuta upotrebom kompozitnih materijala i izbacivanjem 'nepotrebnih' stvari iz kabine, kojekakvih tapacirunga i ostale izolacije. F40 nema radio, niti postoji kao opcija, jer je muzika V8 motora sa 478 Bhp na 7000 obrtaja bolja od svake pesme. Ni prozori se ne otvaraju, eventualno uz doplatu mozete dobiti ugradjeno prozorce na levom prozoru( taman za placanje autoputa :) ).
Unutrasnjost spartanska, buka uzasna, osecaj u voznji fantastican.

f4027df.jpg

Motor je V8 twin turbo uzet iz 288 GTO i povecan na 3 litra, maximalni moment 576 Nm (425 ft lbs) na 4500 obrtaja. Menjac 5-stepeni.
Performanse:
top speed 201 mph ( 324 kmh)
0-100 kmh 3,9 s
0-200 kmh 12 s

Proizvedeno je 1311 komada, cena je bila 400000 DEM, naravno da sad vredi mnogo vise.
Bivsi vozac F1 Zan Alesi je dobio jedan na poklon. Kasnije se Niki Lauda zalio kako moze covek koji nikada nije pobedio ni jednu trku za Ferrari da dobije F40 ( Alesi je tek kasnije ostvario svoju jedinu pobedu), a trostruki sampion da ne dobije, i specijalno zbog njega pogon je pokrenut jos jednom i napravljen je jos jedan.

Inace, to je bio prvi auto na koji smo se ortak i ja opasno lozili kad smo bili klinci, strasno smo zavideli Paji Komnenovicu, koji je tad vozio F40 na nekim trkama. Em je smeo da ga vozi, em kad ga slupa dobije novi, ej bre!

Ford GT - Predstavljen kao koncept 2003 godine kada je Ford sa njim obelezio 100 godina postojanja. Pravi se u malim serijama, u 3 godine proizvodnje Ford planira napraviti samo 3,500 primeraka, a 2008 ce ga zameniti Shelby GR-1 koncept. Motor je 5.4L V8 sa superchargerom koji razvija 550 hp. Ford je odredio cenu od $150,000, ali se prodaje u daleko vecim brojevima. Prvi model je prodan za $650,000, a ubrzo zatim i Jay Leno je postao ponosni vlasnika koji je za svog GT platio $450,000. Danas se moze naci ispod $200,000.
GT je takodje postojao tokom 1960tih kada je nosio ime GT40 i kada je bio pravljen samo za LeMans 24-sata trkanje koje je osvojio 4 godine za redom (1966, 1967, 1968 i 1969). Nosio je nadimak "Ferrari killer (Ubica Feraria)" jer je bio brzi od njega na trkama, a GT40 je nastao jer su Ford i Ferrari trebali imati zajedni posao i Ferrari je u zadnjem momentu odustao. Henry Ford II (predsenik Forda iz tog perioda) je bio toliko ljut da je naredio svojim ljudima da naprave auto koji ce biti brzi od Feraria. Carroll Shelby je takodje radio na GT40. Mali broj ulicnih verzija je takodje napravljen i danas njihova cena se krece preko $1 mill.

Nekada
66seb21%20Ireland-Stucliffe%20Ford%20GT40.JPG

I sada
ford.gt40.f34.500.jpg

1977 Aston Martin V8 Vantage

1977astonmartinv8vantage9yp.jpg

Prvi britanski super car, lep i opasno brz, u vreme kad se pojavio bio je najbrzi production car na svetu, top speed strasnih 170 mph ( 274 kmh). Nastao je na osnovu standardnog Aston Martin V8 modela, sa jacim motorom, vecim karburatorima, sportskom bregastom.Dodat je i zadnji spojler, prednji deo je takodje malo izmenjen zbog bolje aerodinamike pri velikim brzinama. Kostao je 20000 funti.
Do tada je inace naziv Vantage bio rezervisan za AM standardne modele sa opcionim pojacanim motorom, a sada je postao samostalan model, sto je zasluga novih vlasnika koji su dosli na celo firme par godina ranije.
Proizvodio se u kupe i kabriolet verzijama. Motor je 5,3 L V8, sa 390 bhp na 6000 rpm, a od 0 - 60 mph mu je trebalo samo 5,3 s.
Proizvodio se do 89-te, series 2 od 78-me, a series 3, sa Zagato V8 motorima, od 86-te.

77_VANTAGEINTERIOR.jpg

James Bond je koristio jednog V8 u ' The Living Daylights', mada u kabriolet verziji (Volante).
Podseca na '69 mustanga, samo je malo elegantniji, dok je mustang nekako ostriji sto mi se vise svidja.

Lamborghini Countach

1971 predstavljen je prototip Countach, naslednik Miure i auto koji ce dostici brzinu od 200 mph i naravno postaviti Lamborghini ispred vecitog rivala Ferraria.
Dizajn je bio pravi svemirski, sa scissor vratima, koja su postala zastitni znak firme. Enterijer takodje futuristicki, sa digitalnim instrumentima. Karoserija od aluminijuma.

Prvi model koji se razvijao, LP500 sa 5.0 litarskim V12 motorom je napusten zbog nepouzdanosti motora i cestih havarija. Tako da je ubacen 4.0 L V12 iz Miure koji je razvijao 375 bhp na 8000 obrtaja i 368 lb ft obrtnog momenta na 5,500. Enterijer je takodje zamenjen tradicionalnijim i tako je 1974 dobijen prvi prodajni model LP400.

countachlp40016uk.jpg

Performanse koje je postizao su bile znatno ispod najavljivanih, 0-60 mph za 5.6 s, top speed 170 mph. Svejedno, auto je postao i ostao legenda zbog svog izgleda i zadovoljstva koje pruza u voznji. Napravljeno je 150 komada do 1978.

Sledeca evolucija LP400S iz 78 je imala cak manji top speed ( 158 mph) zbog vece tezine, proizvedeno 235 primeraka. Ali je imala dosta vece zadnje gume ( 305 mm sirine) i izmene oko vesanja zbog tih guma. Inace ova verziju je inicirao Walter Wolf, kanadjanin vlasnik trkackog tima i saradnik Franka Wiliamsa, u zelji da customizuje svoje countach-e, pa je u nesto manje ekstremnoj varijanti proglasena za LP400S.
countach_lp400_s_img01.jpg

LP500S iz 81. je predstavljao povratak prvobitnoj ideji sa 5.0 L V12.
Ali nije bilo drasticnih razlika, 375 bhp na 7000 rpm i 302 lb ft na 4500 rpm, top speed 164 mph, 0-60 mph za 5.6 s. 321 komad proizveden.

1985, kao odgovor na ferrarijevu Testarossu izlazi LP5000 QV ( Quattro Valvole) sa 5.2 L V12. Ovaj je bio dosta jaci i izvlacio je 455 bhp na 7000 rpm 369 lb ft na 5200 rpm, 0-60 mph za 4.9 s. 610 proizvedeno.

1988 povodom 25-godisnjice modela izlazi poslednja evolucija, mehanicki identicna sa LP5000 QV, ali sa nesto izmenjenom karoserijom. Proizvedeno 650 komada do 1990 kada ga je zamenio Diablo.
countach_25th_anniversary.jpg

Back