Nadarenost za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba biti nadaren za programiranje?

• Da- moras imati talenat.

glasova: 7 43,8%
  • Ne- svako moze da nauci da programira.

glasova: 9 56,3%

• Ukupno glasova
    16
Pa tako i treba, to je opsti trend u industriji , ne u IT industriji nego u industriji...
Да. Јер недостаје радна снага. Свуда у Европи, не само у Србији. Дошло је до великих демографских промена, а потражња за радном снагом је иста или се повећава. Зато је тако у свакој индустрији. Укључујући и ИТ индустрију.

Па ипак, наши форумашки програмери нас убеђују да је ИТ посебан. Да је за ИТ потребан посебан дар (то је тема), те да то не може "свако" да ради, него само специјално надарени појединци које је Бог почастио специјалним талентом.

То образлажу причом о најбољим програмерима који остварују енормне цифре, а то је случај са сваком делатношћу. У свакој бранши они најбољи зарађују велике цифре. Они слабији зарађују мање цифре, па ипак раде и једни и други.

Kolko se njih zaposli? Vrlo mali procenat...
Kod mene recimo ne vidoh da su zaposlili nekog bez fakulteta skoro....

Ако би могао да тему посматраш објективно, а не субјективно. Твоји примери су ти и твоја фирма. ИТ је далеко већа област. Потражња за радном снагом је велика, а откази се не добијају (а флуктуација радне снаге је велика, тј. стално се прелази са једног радног места на друго и из једне фирме у другу).

И за ИТ важе економске законитости као и у другим индустријама.

Закон понуде и тражње не може да се искриви.

Тражња за радницима у ИТ индустрији је огромна, јер се сектор јако брзо развија. То је тако са сваким привредним сектором који се развија.

Да. Јер недостаје радна снага. Свуда у Европи, не само у Србији. Дошло је до великих демографских промена, а потражња за радном снагом је иста или се повећава. Зато је тако у свакој индустрији. Укључујући и ИТ индустрију.

Па ипак, наши форумашки програмери нас убеђују да је ИТ посебан. Да је за ИТ потребан посебан дар (то је тема), те да то не може "свако" да ради, него само специјално надарени појединци које је Бог почастио специјалним талентом.

То образлажу причом о најбољим програмерима који остварују енормне цифре, а то је случај са сваком делатношћу. У свакој бранши они најбољи зарађују велике цифре. Они слабији зарађују мање цифре, па ипак раде и једни и други.
Znaš kako, vrlo je lako promeniti posao. Vrlo je teško prvi put se zaposliti u IT. Ti likovi koji drže te firme daju takve intervju testove koje sami ne bi
prošli. Pogotovo je teško matorima koji se prekvalifikuju, jer u tom slučaju preferiraju klince...

Ne bih upotrebio rec razvija za IT industriju...

Menja....jer se bukvalno na 5 godina svaki programer ucini bezvrednim...ili radnik u IT...
Nisu to uvek promene na bolje...nekad su i promene na sporije, jeftinije, povezanije, modularnije...

Evo za vas, navedite mi u bilo kojoj oblasti , znaci i hardware i software delu , programe koji mislite da ce biti trazeni za 10 godina...

Npr dynamics, CPP, C#,JSP i koji , PLC software, mysql , a ne znam da li da navodim ono sto se uci na ZTE , sto retko ko ovde da je cuo..

E sad Koliko pocetnika ima mogucnost da se oproba u dynamics, on jos moze solo da se instalira, ali masa database sistema ne moze...
Masa tih alata moze da se iskustveno zavrsi ocas posla, ali ne moze bez vec osiguranog ulaza..

Poslednja izmena:
Ако би могао да тему посматраш објективно, а не субјективно. Твоји примери су ти и твоја фирма. ИТ је далеко већа област. Потражња за радном снагом је велика, а откази се не добијају (а флуктуација радне снаге је велика, тј. стално се прелази са једног радног места на друго и из једне фирме у другу).

И за ИТ важе економске законитости као и у другим индустријама.

Закон понуде и тражње не може да се искриви.

Тражња за радницима у ИТ индустрији је огромна, јер се сектор јако брзо развија. То је тако са сваким привредним сектором који се развија.
Pa promenio sam dosta firmi, i znam kako ide.

Pa promenio sam dosta firmi, i znam kako ide.
Moj stav samo je nejasan u Srbiji je da i jedna lasta cini prolece...tj svaki neverovatan dogadjaj u koji niko ne veruje jeste rezultat nekog stanovista u okruzenju.

Npr odem u firmu za it, 25min do termina za razgor, zena na prijemu mi kaze nije upoznata, da shetam po suncu do termina...ja pitam jel ok da dodjem 15 posle termina, ona kaze ne, morate biti tacni...
Ko poslednji dripac sedim na stepenistu ispred firme, u hladovini, kad ona izlazi da me opomene , ja kazem saljivo , evo setam setam....
Slucaj za nepoverovati ali se ipak desio u BG ovog meseca..

Nekome se desilo da mu kazu ako ti nije dobro u Srbiji neko ponasanje, ti idi iz Srbije, sta smeta ti kriminal, Velja nevolja...sta ...pa sta ako u BG ima vise stranaca nego Srba, oni ne dolaze u Lestane i Bolec i Zeleznik....Nije se svima desio taj izliv patriotizma koji rasteruje Srbe iz Srbije...ali se desio...nekome..

Tako da ja verujem i u klecke i u nemoguce uslove konkursa, gledam bukvalno trazi se poznavanje 6 razlicitih sistema slicne ili iste upotrebe...
I verujem kad mi neko kaze da mu je crkao kombi za preseljenje jer je napolju 40C pa nece da radi na toj vrucini.

Ili mi drugarica kaze da je primljena u IT zato sto vrcka dupetom dok hoda, dok je njih 20 odbijeno jer imaju lose dupe...
Ona ako niko drugi zna bolje sta moze sa svojim dupetom, ja licno video kad hoce i sta moze da radi sa njim..

Skoro me je zvala neka firma koja proizvodi robote, i traze od 3,4,5.6 7 stepena strucnosti....meni to bilo sumnjivo , ajd nagovorim drugara on da se prijavi kao 7 a ja kao 4, posto sam mislio da je tako veca sansa da ja prodjem...sipak....prosli samo 3 stepen strucne spreme..

Recimo u gradjevinskoj industriji koja takodje muku muci , prednost je poznavanje od strane policije i kriminalnih slojeva i kraca robija..

I ne samo tu.....radio sam u firmi gde im se svidela moja moc da kontrolisem sve detalje, lakoca resavanja problema, a nemam ni six sigma ni seven sigma ni BIM niti znam tacno sta je u tim sertifikatima i kursevima, ali su mi javno rekli , ukradi da i mi tebe drzimo u saci......i onda da radimo posao zajedno..
To je jedan uvek precutan uslov u BG ekonomiji velikih firmi...
Ko nije cuo ili je vec ukrao tj ima robiju ili nije bio blizu uzeg kruga sa velikim kapitalom ....

da, prima se, ali jos brze otpada ako ne zadovolje.

kao sto rekoh..oni traze dobre radnike... nema ih.,.. vecina samo misli da znaju.

Па, да. Никоме на послу не треба ретард.

Гомила нерадника би желела да буду, како Ненад из Беогина каже, мултитаскињ и инфлусер, јер мисле да ту може да се зарађује а да се ниша не ради (јер иизгледа само као да седиш за компом).

Такви отпадају и у осталим делатностима (тамо сами дају отказе јер им се не ради).

A cekaj stvarno mi nije jasno zasto si tako bezobrazan.
Umesto da ohrabris coveka -ponudis mentorstvo, posaljes knjigu, preporucis sta da se nauci ti se ponasas kao buli u srednjoj skoli.
kog coveka?
ti si otvorila temu, ne neko drugi

a onog sa druge teme za razliku od tebe sam ohrabrio da upise fakultet a ne da zavrsava neki kurs kao ti.

radi se o tome da sam ja u ovoj prici i znam vise od tebe..da li znas da postoje programerske kuce koje GODINAMA ne mogu da nadju programera..plate odlicne, ali nema dobrih.. gomila prodje kroz njihove prostorije i svi otpadaju..zalili mi se ljudi kako ne mogu da nadju dobrog.

kog coveka?
ti si otvorila temu, ne neko drugi

a onog sa druge teme za razliku od tebe sam ohrabrio da upise fakultet a ne da zavrsava neki kurs kao ti.

radi se o tome da sam ja u ovoj prici i znam vise od tebe..da li znas da postoje programerske kuce koje GODINAMA ne mogu da nadju programera..plate odlicne, ali nema dobrih.. gomila prodje kroz njihove prostorije i svi otpadaju..zalili mi se ljudi kako ne mogu da nadju dobrog.
kad se u tvojoj poruci zanemari dociranje i "ne znas ti nista" manir ne ostaje nikakva sustina

Evo, cesto cujemo na forumu da za programiranje moras biti nadaren. Neki se slazu- neki ne.

Da li mislite da treba biti nadaren za programiranje?
Kako se meri ta nadarenost ako je potrebna?

Stvarno nisam sarkasticna - jako me ovo zanima.

Nema tu velike filozofije, kao i za svaki zanat:
- ako je neko talentovan, to znaci da ima potencijal da bude ekstremno dobar u tom zanatu. I nista drugo.
- ako neko nije talentovan, moze, takodje, biti jako dobar, ali je potreban malo jaci rad i posvecenost.

da ali treba poceti ranije. gimnazije treba ukinuti, samo usmerene skole. prosecna osoba sa iq 110 ne moze da bude dobar programer ako pocne da programira sa 25 godina. ali sa 15 ako pocne bice vrhunski programer

Zasto bi pocetak necijeg zanimanja za programiranje, a i bavljenje programiranjem, bio vezan za skolu i skolski sistem?
I nema mnogo veze kada ce neko poceti, svako prosecno inteligentan, ako pocne i sa 25 da uci i radi, moze da postane dobar programer za par godina, i da lepo zivi od svog zanata. Nekoliko njih kojima sam bio mentor, pocinjali su i sa mnogo vise godina.

da ali treba poceti ranije. gimnazije treba ukinuti, samo usmerene skole. prosecna osoba sa iq 110 ne moze da bude dobar programer ako pocne da programira sa 25 godina. ali sa 15 ako pocne bice vrhunski programer
da da...
Bil Gejts ne može da radi kao sistem administrator u Srbiji jer - NEMA FAKULTET pa zaposlili Milisava iz Stajkovce jer on ima...

da li si ti svestan svoje nesvesti?

zašto bi neko trovao svoj mozak programskim jezikom sa 15 godina kada će taj jezik biti mrtav za 10 godina?

za sve u zivotu ti treba nadrenost ako zelis da uspes
milioni dece svaki dan trce za loptom ali samo par hiljada njih na kraju postanu uspesni fudbaleri
isto ti je tako i sa programiranjem
ne moze svako da se njime bavi, kao sto ne moze svako ni da bude muzicar ili igrac ili lekar...
nije poenta zavrsiti skolu ili obuku..poenta je da ti to "lezi"
jas'zvinjavam ko je bio "nadaren" da promeni fabrički setovano vreme za PP ili običan komentar na forumu?

Da nije neko ko ide prema svojim narcisoidnim potrebama?

recimo loš programer razmišlja ovako:
a ja ne koristim PP imam mobilni telefon, evo im minut fore da menjaju...

pametan programer uzima u obzir da se na forum pristupa i u hodu i da su greške zbog toga češće

ali, takav smo narod...
najvažnije je dobiti izvod iz matične knjige onlajn da se ne cimaš sa rodnom opštinom sad kad si stigo a odlagao si papirologiju jer si imao svoje prioritete (čekaj prvo da stignemo pa da vidimo šta treba)

a onda se takav zaposli kao programer...

Poslednja izmena:

Back