Nadarenost za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba biti nadaren za programiranje?

• Da- moras imati talenat.

glasova: 7 43,8%
  • Ne- svako moze da nauci da programira.

glasova: 9 56,3%

• Ukupno glasova
    16
Think About It GIF by Red Bull

Мислим да може свако да програмира. Све се може научити. Надареношћу бих можда назвао кад неко крене сам од себе да се усавршава без менторства другог. Дакле, кад сам скапираш.
Ne može svako. Kao privatni predavač programiranja naišao sam na određeni broj studenata koji, ma koliko god da im se objasni jednostavno, prosto ne umeju primeniti naučeno. Zapamte oni sintaksu, ali kada im se da zadatak, ne znaju kako da otpočnu. Kao da ne znaju šta ja to od njih tražim. A kada savladaju i to, čim počne nešto kompleksnije, pogube se. Ne shvataju da sve što je kompleksno, sastavljeno je od mnogo jednostavnijih stvari.

Da, ajfelova kula je kompleksna, ali ona je sastavljena od niza gradivnih blokova koji nju čine i ide se korak po korak. Ali neko nema sposobnost da uvidi.

@tema

Možda se nadarenost može definisati kao sposobnost rešavanja problema. Ok, to zvuči sad previše široko. Problemi se u programiranju rešavaju kada imaš sposobnost da vidiš širu sliku, da vidiš šumu, a ne drvo. Sposobnost da rešenje rastaviš na manje, zasebne celine koje se mogu menjati (time optimizuješ kod).

Teško je precizno to definisati. Potrebne su predispozicije za programiranje, a to je bar određeni koeficijent inteligencije. Prosto nije za svakoga, to je činjenica. Potrebna je sposobnost da logički sagledavate stvari. Mogu pisati još, ali svejedno ne bih dotakao srž.

Berač malina je i privatni predavač programiranja i još tvrdi kako ne može svako. Postali ste gori od ovih što predaju engleski kinezima a ovde ni srednju nisu završili ali sad su onlajn profesori.
Ja sam završio školu za IT, za tvoju informaciju. brao maline za dodatan keš. Ne pričaj napamet o ljudiuma koje ne poznaješ, ispadaš smešan.

Ne može svako. Kao privatni predavač programiranja naišao sam na određeni broj studenata koji, ma koliko god da im se objasni jednostavno, prosto ne umeju primeniti naučeno. Zapamte oni sintaksu, ali kada im se da zadatak, ne znaju kako da otpočnu. Kao da ne znaju šta ja to od njih tražim. A kada savladaju i to, čim počne nešto kompleksnije, pogube se. Ne shvataju da sve što je kompleksno, sastavljeno je od mnogo jednostavnijih stvari.

Da, ajfelova kula je kompleksna, ali ona je sastavljena od niza gradivnih blokova koji nju čine i ide se korak po korak. Ali neko nema sposobnost da uvidi.

@tema

Možda se nadarenost može definisati kao sposobnost rešavanja problema. Ok, to zvuči sad previše široko. Problemi se u programiranju rešavaju kada imaš sposobnost da vidiš širu sliku, da vidiš šumu, a ne drvo. Sposobnost da rešenje rastaviš na manje, zasebne celine koje se mogu menjati (time optimizuješ kod).
Kao sto lekar na osnovu simptoma mora da zakljuci koja je boljka u pitanju ili sudija na osnovu dokaza mora da zakljuci ko je kriv a ko prav.

Nekom mozes da nacrtas simptome, nece moci da postavi dijagnozu i odredi ispravnu terapiju, a nekome nacrtas dokaze i ne moze da presudi ispravno.

I tako sa svim zanimanjima, osim onih najprostijih.

Dodao bih i za one koji su nadareni, ta pokažem razliku. Imao sam jednog baš nadarenog studenta. Zadam mu baš težak zadatak on kreće istog momenta da piše rešenje, naravno na njegov način. Ne mogu ga ispratiti šta radi koliko žuri. U potpunosti koristi sve što jezik može da ponudi da optimizuje kod i redukuje pisanje. Fascinantan momak. Posle mesec dana našao posao u Nemačkoj.

Zasto ismevas poslove?

Koji fax si ti zavrsio?
Ne bih rekao da ismeva poslove.

Postavio je tezu gde baba yoda kaze da ima jedno od najgospodskijih i odlcno placenih zanimanja, a dopunjuje budzet prilicno teskim poslom gde je ulozeni trud prilicno slabo placen zbog dopune budzeta.

Jeste kontradiktorno.

Ja sam imala drugaricu u osnovnoj koja nije mogla da ukapira sta je reka, sta planina na karti.
Druga nije mogla da shvati kako to sad ovde ovoliko sati a u Australiji drugacije.

Jeste, neki ljudi su malo sporiji.
A mozda ima talenta za programiranje?
Mozda je nadarena za programera?

Dodao bih i za one koji su nadareni, ta pokažem razliku. Imao sam jednog baš nadarenog studenta. Zadam mu baš težak zadatak on kreće istog momenta da piše rešenje, naravno na njegov način. Ne mogu ga ispratiti šta radi koliko žuri. U potpunosti koristi sve što jezik može da ponudi da optimizuje kod i redukuje pisanje. Fascinantan momak. Posle mesec dana našao posao u Nemačkoj.
mozda on nije nadaren -mozda je samo bolji od tebe :lol:

Evo, cesto cujemo na forumu da za programiranje moras biti nadaren. Neki se slazu- neki ne.

Da li mislite da treba biti nadaren za programiranje?
Kako se meri ta nadarenost ako je potrebna?

Stvarno nisam sarkasticna - jako me ovo zanima.
Smatram da moraš da imaš dobro razvijeno kritičko razmišljanje da bi bio kreativan programer.

Postoje programeri koji su zanatlije, rade ono što im je rečeno, alat imaju i principijalno samo sklope sve zajedno. Ja lično očekujem da ovo svaki programer mora da zna kako da odradi. Ono gore (kreativnost) je drastično redje.

pa generalno je obrazovanje problem. recimo neka preosecna osoba tipa iq 105 bi mogla biti solidan programer da pocne da programira u srednjoj skoli, tj da umesto nebuloza tipa istorije i geografije ima dodatno programiranje. I onda za desetakl godina bi postala solidan programer. Ovako uci nebuloze i za vreme studija nije lako nauciti programiranje

U zivotu ne treba posustati zato sto drugi kazu da neces uspeti. Vodi se informacijama koje si dobio, proceni faktor rizika i odluci. Ako ne gubis mnogo pokusajem, probaj.

Mozes raditi i front end. Za to ti ne treba mozak (salim se). Tu samo nauci pravila napamet, sintaksu i radis sablonski.

Mozes raditi i front end. Za to ti ne treba mozak (salim se). Tu samo nauci pravila napamet, sintaksu i radis sablonski.
kako da ne
a sta je sa photoshopom?

frontender mora da ima i talenat za dizajn da sve lepo osmisli..
kao i za druge poslove..razlika izmedju dobrog i loseg je u talentu i to je ono sta nonaligment ne moze da skapira.
mnogi mogu kursem da nauce, ali samo manjina da to upotrebi na pravi nacin.

Back