Nadarenost za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba biti nadaren za programiranje?

• Da- moras imati talenat.

glasova: 7 43,8%
  • Ne- svako moze da nauci da programira.

glasova: 9 56,3%

• Ukupno glasova
    16
kako da ne
a sta je sa photoshopom?

frontender mora da ima i talenat za dizajn da sve lepo osmisli..
kao i za druge poslove..razlika izmedju dobrog i loseg je u talentu i to je ono sta nonaligment ne moze da skapira.
mnogi mogu kursem da nauce, ali samo manjina da to upotrebi na pravi nacin.
Moj brat radi u Photoshopu, doduse on radi sa manekenkama (ulepsavanje).

Firma gde sam bio na praksu nakon skole imala je odvojeno dizajnera i front end developera. Ovaj je samo radio kako je sad dizajniran, bez lufta za licnu notu.

A sto se tice rada sa photoshopom i front end za jednu osobu, moze se sluziti inspiracijom drugih web sajtova. Na hiljade i hiljade gotovih templejta. Dovoljno je biti snalazljiv.

sta ces da naucis na fakultetu od programiranja. onaj ko ima talenta on moze da nauci programiranje i sa i bez fakutteta
apsolutno tacno
ovde se nesto drugo prica.
nonaligment je pokrenula pricu jer tvrdi da svako moze da zavrsi kurs i postane programer sa 2 i vise soma evra platom

mene samo jedna stvar fascinira..svi ti koji tako misle kako se ne zapitaju otkud u IT-u toliko slobodnih radnih mesta sa tolikim platama..kako se vec nisu popunila kad ljudi masovno idu na kurseve..
mozda ce jednog dana skapirati da se kursom ne postaje dobar programer nego samo osoba koja ume da kodira (i to je diskutabilno)
IT firme placu za dobrim programerima, traze ih svecom ali to ovde neki na temi nikako da razumeju

Testiraj sebe nonaligned tako sto ces nauciti osnove nekog jezika i onda radi zadatke. Od laksih ka tezim. Testiraj svoju logiku, sposobnost uvidjajnosti.

Imaj u vidu zadatak gde bi tvoja skripta resavala kvadratnu jednacinu za bilo koje a,b,c. Naravno, postavi kontrolu za sve potencijalne "nepredvidive" situacije.

To neka ti bude end goal.

apsolutno tacno
ovde se nesto drugo prica.
nonaligment je pokrenula pricu jer tvrdi da svako moze da zavrsi kurs i postane programer sa 2 i vise soma evra platom

mene samo jedna stvar fascinira..svi ti koji tako misle kako se ne zapitaju otkud u IT-u toliko slobodnih radnih mesta sa tolikim platama..kako se vec nisu popunila kad ljudi masovno idu na kurseve..
mozda ce jednog dana skapirati da se kursom ne postaje dobar programer nego samo osoba koja ume da kodira (i to je diskutabilno)
IT firme placu za dobrim programerima, traze ih svecom ali to ovde neki na temi nikako da razumeju
2soma plata je bajka. vecina udje u programiranje ne zato sto to voli nego je cula da je tu dobra plata. Osobe koje zanima stvarno programiranje mogu to da nauce bez vecih problema, ali ako pocnu da rade sa 15 -- 16 godina. vec sa 25 godina si mator da postsanes programer, mislim mozes da postanes ok, ali tesko vrhunski .

nije bajka..plate su i vece
senior programer uzima 50 do 80€ na sat

ali vec pricamo o vrhunskim programerima.
plate jesu velike za vrhunske majstore u gotovo bilo kom poslu, pa i programemrskom,. ali lik koji pocne da sad uci programiranje treba da se usere od srece ako dobije platu 500evra pocetnu i posle 10 godina 1000evra. to je neka realnost.

plate jesu velike za vrhunske majstore u gotovo bilo kom poslu, pa i programemrskom,. ali lik koji pocne da sad uci programiranje treba da se usere od srece ako dobije platu 500evra pocetnu i posle 10 godina 1000evra. to je neka realnost.
u stvari pocetne plate se vrte izmedju 60 i 70 hiljada
ali se posao gubi za maks dva meseca ako ne znas..cistke su velike i ceste jer vecina iako sebe zamisljaju kao vrhunskim programerima u sustini nemaju pojma.

ma jok..lepo kaze nonka..zavrsis kurs i Bog da te vidi :D

samo cekam da ona zavrsi pa da nam prica dogodovstine..a mozda joj dam i neki zadacic da uradi, onako sporta radi :D
Kada bi zivot bio tako prost. Mozda uspe da bude prosecna. Mislim, ja ne znam njene kapacitete, mozda se pokaze dobrom. Ah, zadaci. Mozda da otvoris temu sa zadacima gde bi mi programeri prezentovali resenja, svako u jeziku koji zna? Malo igre nije na odmet. Deluje kao kul igra.

ali se posao gubi za maks dva meseca ako ne znas..cistke su velike i ceste jer vecina iako sebe zamisljaju kao vrhunskim programerima u sustini nemaju pojma
velika je i konkurencija , a posao je objektivno tezak. ali reklama je ucinila da programiranje bude popularan posao. I onda treba da se ubijes od posla da bi samo zadrzao posao. A rad na recepciji slicna plata a ladis muda.

images

ЧмргреенЧ

ali se posao gubi za maks dva meseca ako ne znas..cistke su velike i ceste jer vecina iako sebe zamisljaju kao vrhunskim programerima u sustini nemaju pojma.
Da, ovde je česta promena posla. Nije ono ko u državnoj firmi zaposliš se pa ladiš do penzije ČP
Početne su takve u slabijim firmama, koje se ne bave isključivo IT. Zna se kolko koja daje, ali se više gleda perspektiva i šta se radi.
Recimo kod mene ima probni period od 3 meseca, pa ako se ne pokažeš ode...

Prvo nemoj da izmisljas- nigde nisam nista tako napisala. Otvorila sam temu sa pitanjem a ti si se pogubio u objasnjavanju.

A brate stvarno zbog cega je toliko velika potraznja za programerima?
Svakako ne jer je programiranje nemoguce za nauciti i primeniti.

Prvo nemoj da izmisljas- nigde nisam nista tako napisala. Otvorila sam temu sa pitanjem a ti si se pogubio u objasnjavanju.

A brate stvarno zbog cega je toliko velika potraznja za programerima?
Svakako ne jer je programiranje nemoguce za nauciti i primeniti.
Velika je potraznja jer je posao tezak, a tesko je naci kvalitetnu zamenu. Placen si onoliko koliko te je lako zameniti. Uvek bilo.

Imas li u planu koja oblast te interesuje? Programiranje je sirok pojam.

Ево, друг се запослио у ИТ фирми (QA).

Солидна плата, екстра услови рада, о компјутерима зна колико и сваки просечан лик на улици, од радног искуства је имао укупно 6 месеци подељено на више радних места која са програмирањем немају никакве везе, а у другој половини четврте деценије је.

Ово је екстремнији пример.

Прима се и кусо и репато и курсаџије и сл.

Znam jedno pravilo u komunikaciji u Srbiji koje zapravo svi ignorisete....a to je, govornik mora da ispadne genije....od skupstine do novinarcica, forumasa, tamburasa, lakrdijasa, pijanca i neznanca...
Definicije, znacenja, logika zakljucivanja, sve to mora biti promenjeno da bi zakljucak bio u skladu tog pravila.

Da dodam u vezi onog mog no1 programera koji je matematicki inovativan i rekurzivan, on nije isao na savezna iz matematike, nijednom, ja sam bio i na Balkanijadama i saveznim 5 puta...kakva matematicka u BG, i njihovi hendikep bodovi (uvek sebi natesterisu na takmicenjima do 20 bodova za svoje djake, tj dodaju im rezultat jednog resenog zadatka)...Koji zakljucak da izvedem?
Bio sam mu cimer, znam ga u prste, kako razmislja...Nije znao vise matematike, ali algoritmu prilazi drugacije...a razumece sve sto mu kazes ....
Najkraci zakljucak je za njega da nema strah od rekurzije, tj covek je um za velike resurse i velike masine...mainframe je imao na faxu, tj vaxu
Nije za savremene krpi gace IDE razvojna okruzenja gde bar 10 pravilnih sintaksi komandi ne radi kako treba
Zato sad u testovima za programere imate poseban deo testa koji pokazuje stres na sigurno netacno resenje, tj koliko vam treba da se oporavite od shvatanja da resenje nije tacno ni moguce...

Kao rad iz sociologije sam radio estimaciju stresa i ucinka u zavisnosti od roka i nacina predocavanja roka za odradu nekog zadatka...Ne bi verovali koliko mozete nepravilnim pristupom da paralisete osobu da ima povecan broj gresaka i na kraju da upadne u loop...

Ево, друг се запослио у ИТ фирми (QA).

Солидна плата, екстра услови рада, о компјутерима зна колико и сваки просечан лик на улици, од радног искуства је имао укупно 6 месеци подељено на више радних места која са програмирањем немају никакве везе, а у другој половини четврте деценије је.

Ово је екстремнији пример.

Прима се и кусо и репато и курсаџије и сл.
Pa tako i treba, to je opsti trend u industriji , ne u IT industriji nego u industriji...

Back