Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

Postoje primjeri i drugdje; npr. u Crnoj Gori, sjedište Zetske eparhije, manastir na Prevlaci u Boki kotorskoj je prije nego što je pod Svetim Savom prilikom formiranja Srpske pomjesne Crkve postao pravoslavni, bio benediktinski i rimokatolički.

Niko ne prica o Crnoj Gori niti negira postojanje istih u tim predjelima, zadrzi svoje komentare za sebe i nema potrebe da me citiras kao opsesivna i napustena djevojka, odgovore neces dobiti, niti bazicno dostojanstvo sto se tice ljudske ili forumske komunikacije. Piss off.

Naravno da je bilo, pa ja sam 100 puta pisao o tome, i da su katolici dosta stradali pod Turcima, od desetina i desetina katoličkih crkava i samostana preživjeli su samo Fojnica, Kraljeva Sutjeska i Kreševo...

Moram da priznam da za ove u Koraju i Teočaku nisam čuo, ne sjećam se da sam čitao o tome, ali nisam se nešto pretjerano bavio ovom temom...

Većina današnjih Hrvata zapadne Hercegovine je vijekovima rimokatoličke vjere, ali jedan dio jeste sigurno pravoslavnog porijekla, a mnogi su takođe vlaškog porijekla, što je tabu tema međ' narodom tisućljetne kulture.... :)

Da si citao Zdravka Kajmakovica koji se opet pozvao na Handzica, cuo bi, naravno... ;) Forum sluzi da se nesto nauci, zar ne? Dobices sken veceras, sahovnicu...:mrgreen:

Licno mislim da je vise onih doseljenih iz stare Hercegovine ,nego onih koji su tu vekovima .Opet ja verujem da je vecina njih srpskog porekla .Stoga i pitam da mi se objasni .;)
Ovakve svoje tvrdnje baziram na onome sto sam do sada citao ,ali i prema prezimenima i migracijama ljudi ,napr. u zapadnoj Hercegovini imamo izmedju ostalih Milosevice i Borojevice ,cije migracije sam pratio i imam jake indicije da verujem da su Srbi (poreklom).
Dakle ako nisam u pravu ,sto apsolutno prihvatam ,zeleo bi da me neko malo vise informise o tome .

Poslednja izmena:
Da si citao Zdravka Kajmakovica koji se opet pozvao na Handzica, cuo bi, naravno... ;) Forum sluzi da se nesto nauci, zar ne? Dobices sken veceras, sahovnicu...:mrgreen:

Hajde baš da vidim, a za vikend idem tamo pa ću da slikam da vidimo kako to danas izgleda! :)
I sad ako bude ličilo na šahovnicu, ima Čvrle da viče da je crkva bila katolička i hrvatska, što je naravno niđe veze...

Licno mislim da je vise onih doseljenih iz stare Hercegovine ,nego onih koji su tu vekovima .Opet ja verujem da je vecina njih srpskog porekla .Stoga i pitam da mi se objasni .;)
Ovakve svoje tvrdnje baziram na onome sto sam do sada citao ,ali i prema prezimenima i migracijama ljudi ,napr. u zapadnoj Hercegovini imamo izmedju ostalih Milosevice i Borojevice ,cije migracije sam pratio i imam jake indicije da verujem da su Srbi (poreklom).
Dakle ako nisam u pravu ,sto apsolutno prihvatam ,zeleo bi da me neko malo vise informise o tome .

Jesi pratio temu o prezimenima katolika Hercegovine?! Ja sam čitao Glušca, on sigurno preĆeruje, ali sigurno i kod njega ima istine, čitao sam me'ščini kod Dedijera o tome nešto...

Ja znam nešto o konkretnim familijama bliže mom starom kraju (Sarajevu)... kažu za katolike oko Kiseljaka da su porijeklom iz Stare Hercegovine i Crne Gore i da su pravoslavnog i srpskog porijekla i imaju prezimena tipična za Srbe: Jović, Đurđević, Komšić itd. ... kako ideš ka jugu i ka zapadu srećeš prezimena koja su drugačija... u Hercegovini imaš dosta vlaških prezimena kod katolika (i kod pravoslavaca naravno) Žužul, Bartul-a/ović/ić, Drakul-a/ić/ović... i desetine drugih... kažu i da su Artukovići vlaškog porijekla, doduše to je Imotska krajina, ali i to je staro Zahumlje...

Jesi pratio temu o prezimenima katolika Hercegovine?! Ja sam čitao Glušca, on sigurno preĆeruje, ali sigurno i kod njega ima istine, čitao sam me'ščini kod Dedijera o tome nešto...

Ja znam nešto o konkretnim familijama bliže mom starom kraju (Sarajevu)... kažu za katolike oko Kiseljaka da su porijeklom iz Stare Hercegovine i Crne Gore i da su pravoslavnog i srpskog porijekla i imaju prezimena tipična za Srbe: Jović, Đurđević, Komšić itd. ... kako ideš ka jugu i ka zapadu srećeš prezimena koja su drugačija... u Hercegovini imaš dosta vlaških prezimena kod katolika (i kod pravoslavaca naravno) Žužul, Bartul-a/ović/ić, Drakul-a/ić/ović... i desetine drugih... kažu i da su Artukovići vlaškog porijekla, doduše to je Imotska krajina, ali i to je staro Zahumlje...

Isto vazi i za Glamoc i Kupres .Procitao sam celu temu ,i nisam nasao nijedam protiv argument ,osim fanaticnog smejanja itd.Za Artukovice sam cuo jednu pricu ,da su dobili prezime po nekim turskim konjanicima ili nesto slicno ,ali posto to ne znam dovoljno necu o tome .Recimo Luburic potice iz Crbe Gore ,pa Pavlovici ,Milosevici ,Borojevici ,Dzajici(Dragan Dzajic poznati fudbaler poreklom iz Mostara ,a daljim porekom iz Crne Gore) ,Boskovici ,Bogdanovici,Tomovici ...
Ajde da Vlahe malo ostavimo po strani ,ako se slazes ,proces slavenizacije Vlaha je odavno pre toga zavrsen .Mene interesuju zapadni Hercegovci ,za koje vecina izvora koje si naveo ,a i ja sam sa njima upoznat ,nedvosmisleno ukazuju na njihovo srpsko poreklo .
Zato sam i pitao Tandoria da nam to malo bolje pojasni .Vecina Krajisnika ima poreklo u Hercegovini ,sto zapadnoj ,sto staroj i istocnoj .:)
Ovo za vlaska prezimena si u pravu ,ne sporim ja to ,vec mene interesuju ova druga koja sam ja naveo ,a koja su u vecini u odnosu na prezimena koja mozemo pretpostaviti da su vlaskog porekla .:)

Poslednja izmena:
Niko ne prica o Crnoj Gori niti negira postojanje istih u tim predjelima, zadrzi svoje komentare za sebe i nema potrebe da me citiras kao opsesivna i napustena djevojka, odgovore neces dobiti, niti bazicno dostojanstvo sto se tice ljudske ili forumske komunikacije. Piss off.

Ti mi ne možeš zabraniti da te citiram.

Već si prekršio pravila foruma tako što si bio blokiran zbog svoje bolesne nekrofilske izjave kako bi seksualno opštio sa mojom pokojnom majkom (uz niz kaznenih bodova koje si već prethodno izdobijao, zbog izrazito vulgarnog ponašanja na nivou derišta, pokazavši da uz sve to obrazovanje, nemaš kućni odgoj); nepoštovanjem Pravilnika Foruma Krstarice tako što koristiš drugi nalog sve vrijeme ne postižeš ama baš ništa do još većeg otežavanja situacije po tebe.

Ako ti toliko smeta ono što ja pišem, samo me stavi na ignore i mene nećeš vidjeti; ni traga; problem riješen. Jedino te molim da ne lažeš ovdje o meni pišući da ja zadirem u tvoje privatne teme, tvog privatnog života, zato što to nije istina.

Ćao

Isto vazi i za Glamoc i Kupres .Procitao sam celu temu ,i nisam nasao nijedam protiv argument ,osim fanaticnog smejanja itd.Za Artukovice sam cuo jednu pricu ,da su dobili prezime po nekim turskim konjanicima ili nesto slicno ,ali posto to ne znam dovoljno necu o tome .Recimo Luburic potice iz Crbe Gore ,pa Pavlovici ,Milosevici ,Borojevici ,Dzajici(Dragan Dzajic poznati fudbaler poreklom iz Mostara ,a daljim porekom iz Crne Gore) ,Boskovici ,Bogdanovici,Tomovici ...
Ajde da Vlahe malo ostavimo po strani ,ako se slazes ,proces slavenizacije Vlaha je odavno pre toga zavrsen .Mene interesuju zapadni Hercegovci ,za koje vecina izvora koje si naveo ,a i ja sam sa njima upoznat ,nedvosmisleno ukazuju na njihovo srpsko poreklo .
Zato sam i pitao Tandoria da nam to malo bolje pojasni .Vecina Krajisnika ima poreklo u Hercegovini ,sto zapadnoj ,sto staroj i istocnoj .:)

Zločinac i koljač Vjekoslav Luburić Maks je iz Drobnjaka, on je toga jako bio svjestan, kažu da je i svom ubici i kumu Staniću, inače agentu Udbe, priznao to i detaljno pričao...

Zločinac i koljač Vjekoslav Luburić Maks je iz Drobnjaka, on je toga jako bio svjestan, kažu da je i svom ubici i kumu Staniću, inače agentu Udbe, priznao to i detaljno pričao...

Znam za to ,cak se i hvalio kako je srpskog porekla .
Ali nazalost nije on jedini ,bavio sam se i hercegovackim Majstorovicima ,oni su u zacetku takodje bili Srbi ,jedan deo je to i ostao.

Ti mi ne možeš zabraniti da te citiram.

Već si prekršio pravila foruma tako što si bio blokiran zbog svoje bolesne nekrofilske izjave kako bi seksualno opštio sa mojom pokojnom majkom (uz niz kaznenih bodova koje si već prethodno izdobijao, zbog izrazito vulgarnog ponašanja na nivou derišta, pokazavši da uz sve to obrazovanje, nemaš kućni odgoj); nepoštovanjem Pravilnika Foruma Krstarice tako što koristiš drugi nalog sve vrijeme ne postižeš ama baš ništa do još većeg otežavanja situacije po tebe.

Ako ti toliko smeta ono što ja pišem, samo me stavi na ignore i mene nećeš vidjeti; ni traga; problem riješen. Jedino te molim da ne lažeš ovdje o meni pišući da ja zadirem u tvoje privatne teme, tvog privatnog života, zato što to nije istina.

Ćao

Tokom vremena, potrosio sam pare na put i gorivo, telefonske pozive da nabavim materijal samo da ne slusam ovdje kako srpski narod nema jezik, istoriju, kulturu, molio ljude da mi ufotkaju odredjena poglavlja u drugim zemljama (sjeti se skenirane, smedje povelje, Tkalciceve o Srbima u Zagrebu), slao ti kompletne knjige, skenirane, materijale koje i danas koristis (pogledaj Mrkaljev blog o jeziku Crne Gore, ima jos uvijek par skenova, ono je moj trud, krv, materijal i nikada nisi iskazao javno zahvalnost) i one citate koje koristis o srpskom jeziku u CG, zna se cije knjige, slao ti skenove kad je Cipur lupao gluposti, tako da si pokazao necovjecnu nezahvalnost i drskostu saljuci mi desetine i desetine poruka na privatan Gmail nalog, vrlo cesto trazeci skenove koji su bili postavljani na Forumu i lako dostupni, samim tim ti pokazao da si jedna veoma nezahvalna osoba, a u vise navrata sam ti na lijep ikulturan nacin odgovorio privatno da ne davis, osim toga, ako sam uradio nesto toliko bolesno i ogavno, shvati da akcija radja reakciju, inace ne napadam i ruzim ljude bez nekog posebnog razloga, ali si prekrsio svaka pravila normalnog ponasanja... Smaranje se nastavilo i preko privatnih poruka pa i bezobraznim i djecjim (koje meni toliko nabadas) trolovanjem na diskusiji Film, bas jednog puta, na temi New York. Zna se kad je dosta, onda covjek djeluje na specifian nacin.
Treba tebe da bude stid i sramota sto ne cijenis tudji trud i znoj, ako se mislis ganjati na Forumu, nisi prvi, dakako, ali mudruj i pametuj, nikada neces izaci sa mnom na kraj. Probali su mnog, ali nikada. Prvenstveno sto jos uvijek koristis materijal koji si dobio od mene, bolesnog i neozbiljnog... :mrgreen:

inace ne napadam i ruzim ljude bez nekog posebnog razloga,

Ovo samo po sebi nije tačno. Lak si na obaraču, imaš slab fitilj i najlakše se naljutiš do prostačkih nivoa više od bilo koga na ovom Forumu.

Hajde sad opet opleti po meni k'o juče!

Dovoljno je da vidiš jednu jedinu stvarčicu i da pobjesniš više nego Hitler u bunkeru '45. godine.

A sada stvarno ćao.

P. S. I da ne ispadne da sam 'tužibaba iza leđa', samo da znaš, i ovaj nalog će ti biti uskoro blokiran zbog kršenja pravila.

Ovo samo po sebi nije tačno. Lak si na obaraču, imaš slab fitilj i najlakše se naljutiš do prostačkih nivoa više od bilo koga na ovom Forumu.

Dovoljno je da vidiš jednu jedinu stvarčicu i da pobjesniš više nego Hitler u bunkeru '45. godine.

A sada stvarno ćao.

P. S. I da ne ispadne da sam 'tužibaba iza leđa', samo da znaš, i ovaj nalog će ti biti uskoro blokiran zbog kršenja pravila.

Neka bude blokiran i sto puta ali neka ljudi vide o cemu se radi, ali prestani koristiti moj materijal na Forumu, licemjerni covjece... Supalj si kao stara kanta.

informiraj ti nas o svojim izvorima gdje to navode

dalje za tvog kolegu, 1688 je unisteno najvece katolicko zdanje u bosni i hercegovini,a to je katolicki samostan u srebrenici

bijeljina:
U dijelu naselja zvanom Varoš (Janja), a i u toponimiji, sačuvana je uspomena na srednjovjekovnu crkvu. Na Crkvištu, u selu Obrijež, istočno od groblja, bila je "madžarska" crkva. Kada se 1882. godine u Janji gradila pravoslavna crkva, vlasnik zemljišta Hadžibeg Hurembegović dopustio je da se zidovi spomenute crkve sruše i kamen uzida u temelje nove pravoslavne crkve. Oni se i danas mogu prepoznati.

Crkva i franjevački samostan u Bijeljini postojali su još od davnina. Bartol Pizanski 1389. na drugom mjestu u Mačvanskoj kustodiji bilježi: Locum de Bilina. Bijeljina je bila u sastavu Srebreničke banovine, a pala je pod Osmanlije 1512. god. i tada je samostan vjerojatno uništen.

U nahiji Bijeljini koja je pripadala sandžaku Zvorniku, prema turskom popisu provedenom između 16. i 25. travnja 1533., bila su svega 4 sela (Mirkovac, Čukovići, Grm Selište i Četvrkovište), s 13 muslimanskih kuća (7 neoženjenih) i 42 hrišćanske kuće (10 neoženjenih).

Prema istraživanjima nekih povjesničara na području današnje župe Bijeljina u 14. i 15. stoljeću spominje se franjevački samostan Sv. Marije u Polju, a 1623. godine spominje se župa Balatun.

U izvješću provincijala fra Marijana Pavlovića, tj. bosanskih franjevaca fra Jure iz Neretve i fra Pavla Papića iz 1623. godine, navodi se da župa Balatino pripada samostanu Olovo.

U izvješću iz 1650. godine (o pohodu Bosni između 1645. i 1650. godine) poslanom Svetom zboru za promidžbu vjere u Rim, biskup fra Marijan Maravić navodi da grad Bijeljina ima 150 turskih kuća i 3 džamije.

Hajde baš da vidim, a za vikend idem tamo pa ću da slikam da vidimo kako to danas izgleda! :)
I sad ako bude ličilo na šahovnicu, ima Čvrle da viče da je crkva bila katolička i hrvatska, što je naravno niđe veze...

Dobro, mozes valjda podnijeti zrno zajebancije. :mrgreen: Nema problema, stize... Molim te, ufotkaj ako se jos uvijek tamo nalazi. Hvala.

tavna002.jpg

Link sa vecom fotkom.

Zdravko Kajmakovic, Oko problema datacije pravoslavnih manastira u sjeveroistocnoj Bosni sa posebnim osvrtom na Papracu, Nase starine, XIII, Sarajevo, 1972, str. 165.

Ne, nismo!

Kakve veze ima situacija u XII stoljeću i vrijeme Dese i Tihomira, sa IX stoljećom i vremenom Višeslava i Vlastimira? :dontunderstand:

Desa i Tihomir su baš kao i Višeslav bili bizantijski vazali i vladali su župama a objasnio sam šta su župe i od čega su se sastojale.

Srbija je nastala još u prvoj polovini VII stoljeća. Uopšte nisi objasnio na osnovu čega tvrdiš da je Višeslav bio 'poslušnik Vizantije', niti na osnovu čega misliš da tada još nema Srbije.

Ok, daj dokaze da je Srbija nastala u prvoj polovini 7.vijeka.
Mislim da sam dovoljno objasnio i potkrijepio stranim izvorima da tada Srbije još nije bilo ni u primislima a kamoli u životu.
Vrijeme je da ti daš dokaze da Srbija jeste postojala u 7.vijeku i da je Višeslav bio suvereni vladar suverene Srbije.

To dvije stranice koje si postavio uopšte ni ne potvrđuju, ali morao bih zaista da ti naglasim, Vikipediju za ovakve teme možeš obesiti mačku o rep, jer je ona potpuno beskorisna i prepuna dezinformacija.

Ok, baš me interesuje koje ćeš ti izvore koristiti.
Odmah da ti kažem da niti jedan srpski istoričar ne dolazi u obzir kao relevantan izvor.

Gdje sam te ja optužio da imaš 2 iz istorije? :eek:

U PP-u drug.

Bosniak, пошао си од 8. века (за који смо показали да крајем истог Вишеслав влада Србијом, бар како пише у "О управљању царством", као и да Срби имају државну творевину којој је Људевит побегао на почетку 9. века), преко 7. уопште, да би сада дошао до почетка 7. века, периода о којем немамо практично ниједну информацију о простору бивше Југе (изузев можда Словеније и Македоније).
Даље, пошао си од тога да ли Вишеслав уопште постоји, да би дошао на то да ји ле он био суверени владар Србије (тј не византијски вазал).

Треће, кажеш да ниједан српски историчар не долази у обзир, а српске историчаре нико осим тебе није ни помињао, него смо ти цитирали делове ДРИЕКТНО из извора.
Но, паметном је јасно, а ти уживај у свом џихаду, јербо те чека 72 девице у џенету ако убедиш Србе да их је Гарашанин измислио.

Bosniak, у праву си Бошњаци постоје и пре 1992. године
Ево управо у попису из 1991:
http://www.fzs.ba/popis.htm

MUSLIMANI - BOŠNJACI 1496
BOŠNJACI 1285
BOŠNJACI - MUSLIMANI 876
BOŠNJACI - JUGOSLOVENI 96
JUGOSLOVENI - BOŠNJACI 22
SRBI - BOŠNJACI 5
HRVATI - BOŠNJACI 4
BOŠNJACI - HRVATI 4
BOŠNJACI - SRBI 3

Свеукупно: 3791 Бошњака свих сорти. :kafa:

Desa i Tihomir su baš kao i Višeslav bili bizantijski vazali i vladali su župama a objasnio sam šta su župe i od čega su se sastojale.

Aman, druže, vide li ti odgovor koji ti je upućen bio ovdje?

Kako je Višeslav u to vrijeme mogao biti vizantijski vazal? :eek: Vizantijska rekonkvista nastupa tek krajem IX stoljeća i vizantijska suprematija nad Srbijom se potvrđuje u X stoljeću!

Je l' ti znaš kada se smatra da je vladao knez Višeslav i kakva je bila geo-strateška situacija na Srbiji?

Ok, daj dokaze da je Srbija nastala u prvoj polovini 7.vijeka.

Vrijeme je da ti daš dokaze da Srbija jeste postojala u 7.vijeku i da je Višeslav bio suvereni vladar suverene Srbije.

De Administrando Imperio - Nepoznati arhont je u vrijeme vladavine cara Iraklija postao prvi vladar Srbije. Znamo da se to dogodilo nakon avarsko-slovenske opsade Carigrada, a znamo i kada je car Iraklije umro, što će reći da je Srbija nastala negdje između 626. i 641. godine.

Mislim da sam dovoljno objasnio i potkrijepio stranim izvorima da tada Srbije još nije bilo ni u primislima a kamoli u životu.

Nisi postavio niti jedan izvor; postavio si jedno smeće zvano Vikipedija i neki engleski web site koji ne navodi nijedan izvor.

Ok, baš me interesuje koje ćeš ti izvore koristiti.
Odmah da ti kažem da niti jedan srpski istoričar ne dolazi u obzir kao relevantan izvor.

S obzirom na to da se prvi srpski istoričar javlja tek krajem XVII stoljeća i da on uopšte nije ni relevantan za ovaj period (grof Đorđe Branković), ne znam zašto misliš da bi srpski istoričar mogli biti istorijski izvor za period od VII do X stoljeća.

Što si mislio da kažeš pod tim što se tiče srpkih istoričara? :think:

Kao prvo, strogo je zabranjeno otkrivanje sadržaja privatnih poruka javno, bez dogovora, po Pravilniku Foruma Krstarice. Ovo ubuduće znaj.

Kao drugo, to nije tačno; problem leži u tome što ti nisi detaljno pročitao ono što sam napisao.
Ja sam naveo da su mnogi ljudi koji pišu ovdje po forumu amateri i da si mnogi od njih mali i po dvojke iz istorije u školama, te zamolio te da ne gradiš sliku o srpskoj modernoj istoriografiji na osnovu bljuvotina koje ponekad neznalice ovdje iznose.

Poslednja izmena:

Back