Na ovoj temi mozete postavljati pitanja iz Biblije...

Ne da ti đavo mira, pa nastavljaš i pokazuješ da ti Sveti Duh nije otvorio oči i da si doneo još jedan pogrešan zaključak. :mrgreen:

Ima!
Rekao sam ti da sam ja unuk, a ti pripadnik stada. ;)
Ja sam ti napisao zavrsni govor za srecan put ne razumem da se vracas?
Dobro ako ima, onda idi, idi...

Isaija 6,9 A on reče: idi, i reci tome narodu: slušajte ali nećete razumjeti, gledajte ali nećete poznati.

Pa ti si utripovao da sam ja negde krenuo, ja ostajem i pokušavam da te izlečim.
Da ne tripuješ više.
Nisi ukapirao.
Bio si moj gost, to jest u razgovoru samom.
A gost treba da ide...
U prevodu, dosadno mi je vise....
Pa te ljubazno ispracam ne zelim da te isteram...
Nisi spreman za diskusiju.
Kada nekada budes, javi se.
A ako budes dosadan, mozda cu ti odgovarati onako sprozora ili usput, mozda?
Dok ne budes spreman, ako budes?
Ajde sada zatvori vrata molim te i ne dosadjuj vise hladis mi sobu, ajde.

Боки, прво тај библијски бог изгледа није знао за један огроман континент у коме је цивилизација била на много већем нивоу знања у времену када је писана библија друго, за њих је читав свет био до индије, ни Александар велики даље није знао да још нешто постоји. трће апостоли су обилазили тада њима познат свет и гле тамо су већ наилазили на хришћане. дакле историјски гледано а да би је објективније схватио мораш узети у обзир и са стране информације. тада ћеш схватити да историјски, археолошки, етнолошки... библија се не може гледати као чињеница већ као један мит са много поучних прича, метафора, алегорија итд.
мит у суштини није лош јер је то стварна или измишљена прича која се дотиче свести људи кроз одређене друштвене и културне обрасце или колективна осећања и обично се преувеличава.
као што ми Срби имамо много митова а најјаче је изражен косовски мит где Лазар бира царство небеско а не земаљско. и на том миту ми почивамо и то нас дефинише.
у библији Исус је искључиво дошао свом народу, а да ли је он Бог то је ствар вере. хришћанство је узето зато што је то била римско-ромејска религија и зарад опстанка смо и ми примили, баш као у Босни што су Срби узели ислам, па у 20 веку комунизам.
није то да нам је слаба вера, већ што те вере нису примљене у срцу јер још увек гајимо соју стару веру коју чак и свети Сава није дирао него је унео у хришћанство и до дан данас траје.
Мало си прешо на другу тему, зар не ?

Ето, Нови завет је писан за све људе, било где да се налазе и налазиће се, и временом је ето Јеванђеље проповедано у свим крајевима света и свим људима, то је неки примарни циљ, да се свима проповеда вера.

И, то је то’, Јевађеље није баш историјска књига, и мислим и да не претендује на то.

И, осим што се бави вером или стварима које не видимо али верујемо и надамо се да постоје, Јеванђеље је и доста реална и рационална књига тј. бави се реалним стварима и људима и на рационалан начин, осим што се бави и вером у људима.

Мало си прешо на другу тему, зар не ?

Ето, Нови завет је писан за све људе, било где да се налазе и налазиће се, и временом је ето Јеванђеље проповедано у свим крајевима света и свим људима, то је неки примарни циљ, да се свима проповеда вера.

И, то је то’, Јевађеље није баш историјска књига, и мислим и да не претендује на то.

И, осим што се бави вером или стварима које не видимо али верујемо и надамо се да постоје, Јеванђеље је и доста реална и рационална књига тј. бави се реалним стварима и људима и на рационалан начин, осим што се бави и вером у људима.
зар ниси почео са апостолима а ја ти одговори шта је у то време за њих био цео свет. и то још наилазили на хришћане, што се Павле често њима обраћао. значи када се каже проповедаћете јеванђеље целом свету сигурно није се мислило на данашњи н.зеланд, аустралију, амерички континент, далеки исток као и далеки север. и то је тај нараштај коме су седамдесеторица проповедали.

25. Ето вам казах унапред.

26. Ако вам дакле кажу: Ево га у пустињи, не излазите; ево га у собама, не верујте.

27. Јер као што муња излази од истока и показује се до запада, такав ће бити долазак Сина човечијег.

28. Јер где је стрвина онамо ће се и орлови купити.

29. И одмах ће по невољи дана тих сунце помрчати, и месец своју светлост изгубити, и звезде с неба спасти, и силе небеске покренути се.

30. И тада ће се показати знак Сина човечијег на небу; и тада ће проплакати сва племена на земљи; и угледаће Сина човечијег где иде на облацима небеским са силом и славом великом.

31. И послаће анђеле своје с великим гласом трубним; и сабраће избране Његове од четири ветра, од краја до краја небеса.

32. Од смокве научите се причи: кад се већ њене гране помладе и улистају, знате да је близу лето.

33. Тако и ви кад видите све ово, знајте да је близу код врата.

35. Небо и земља проћи ће, али речи моје неће проћи.

36. А о дану том и часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам.

34. Заиста вам кажем: овај нараштај неће проћи док се ово све не збуде. (намерно издвојено)

Naraštaj ili pokoljenje (ponekad i latinizam generacija od latinskog generāre = začeti) izraz je za ukupnost osoba rođene u relativno istom vremenskom razdoblju i / ili osoba sa sličnim interesima koje proizlaze iz njihovog rođenja u relativno sličnom vremenskom razdoblju

I to si utripovao...ja sam lekar koji pokušava da dopre do tebe, a ti se braniš jer ti je draga iluzija.
A ti si kao i mnogi slični tebi dobar čovek kojem treba pomoći.
Zato polako.
Ne, ne .
Ti lecis svoje frustracije na internetu da ne bi fizicki kao siledjija nasrtao na ljude oko sebe.
Nacin ponasanja na netu, razotkriva svakoga kakav je u zivotu..

Poslednja izmena:
Ne, ne .
Ti lecis svoje frustracije na internetu da ne bi fizicki kao siledjija nasrtao na ljude oko sebe.
Nacin ponasanja na netu, razotkriva svakoga kakav je u zivotu..
I to si utripovao...reci mi, zašto na ukazivanje da ne umeš da izvedeš ispravan zaključak iz onoga što si sam napisao smatraš zamenom za ulično siledžijstvo*?
Da li te je Sveti Duh savetovao da imaš takav stav?
Da li često zamišljaš kako ljudi koji ne dele tvoje zablude tuku tebe i druge na ulici?

*Upravo dokazavši ono što sam ti nagovestio o kognitivnom osećaju napada na tvoj socio-kulturni identitet i ego.

Poslednja izmena:
I to si utripovao...reci mi, zašto na ukazivanje da ne umeš da izvedeš ispravan zaključak iz onoga što si sam napisao smatraš zamenom za ulično siledžijstvo*?
Da li te je Sveti Duh savetovao da imaš takav stav?
Da li često zamišljaš kako ljudi koji ne dele tvoje zablude tuku tebe i druge na ulici?

*Upravo dokazavši ono što sam ti nagovestio o kognitivnom osećaju napada na tvoj socio-kulturni identitet i ego.
Na osnovu toga sto se ovde ponasas kao siledjija.
Taj je i tamo.
Zivotinji kazes, bezi pa se skloni.
Ako covek to ne uradi, vec navaljuje, to nije normalno ponasanje, to je siledjija.
Kako ovde tako i tamo.
A sada setnja.

Na osnovu toga sto se ovde ponasas kao siledjija.
Taj je i tamo.
Zivotinji kazes, bezi pa se skloni.
Ako covek to ne uradi, vec navaljuje, to nije normalno ponasanje, to je siledjija.
Kako ovde tako i tamo.
A sada setnja.
To je samo tvoj doživljaj usled potrebe da zaštitiš svoju zabludu na kojoj počiva tvoj kulturno-socijalni identitet.
I to nije nepoznato u psihologiji.
Ali da ti treba pomoći, treba...jer deluješ kao dobronamerna, ali svakako zabludela osoba.
Zato bez obzira što ne želiš terapiju i kažeš doktorima da se sklone, odgovorni ljudi ostaju kraj tebe.

To je samo tvoj doživljaj usled potrebe da zaštitiš svoju zabludu na kojoj počiva tvoj kulturno-socijalni identitet.
I to nije nepoznato u psihologiji.
Ali da ti treba pomoći, treba...jer deluješ kao dobronamerna, ali svakako zabludela osoba.
Zato bez obzira što ne želiš terapiju i kažeš doktorima da se sklone, odgovorni ljudi ostaju kraj tebe.
Psu kazes, bezi i ode.
A kada coveku kazes 10 puta pa ne razume, to je ozbiljan slucaj.

Ali nacin na koji je Bog stvorio zivotinje i biljke deluje kao da ih nije on direktno dizajnirao, nego kao da je samo coveka dizajnirao on?

Sjajno zapažanje — i da, u Bibliji se zaista vidi razlika u načinu na koji Bog stvara biljke i životinje naspram čoveka. Evo kako to izgleda prema Knjizi Postanka:

🌿 Stvaranje biljaka i životinja — indirektno, kroz zemlju

📖 Postanak 1:11–12

„I reče Bog: ‘Neka zemlja iznese zelenilo: bilje što nosi sjeme, drveće plodonosno koje rađa plod po svojoj vrsti…’ I bi tako.”

• Bog naređuje zemlji da iznese biljke — kao da daje prirodi ulogu u stvaranju.

📖 Postanak 1:24

„I reče Bog: ‘Neka zemlja iznese živa stvorenja, svako prema vrsti svojoj: stoku, gmizavce i divlje životinje…’ I bi tako.”

• Opet, zemlja „iznosi“ životinje — Bog stvara, ali kroz prirodni proces.
👤 Stvaranje čoveka — direktno i lično

📖 Postanak 1:26–27

„Načinimo čovjeka na sliku svoju, sebi slična… Tako je Bog stvorio čovjeka na sliku svoju.”

• Ovde Bog lično oblikuje čoveka, ne preko zemlje, i daje mu duhovnu dimenziju — „na sliku Božju”.

📖 Postanak 2:7

„Tada GOSPOD Bog načini čovjeka od praha zemaljskoga i udahnu mu dah života; i čovjek postade živa duša.”

• Bog ne samo da oblikuje čoveka, već mu udahne život — što ne radi ni sa jednom drugom vrstom.

🧠 Šta to znači?

• Biljke i životinje su stvorene po vrstama, kroz zemlju — kao deo prirodnog poretka.
  • Čovek je stvoren posebno, direktno, sa dušom i svesti — i dobija zadatak da upravlja ostalim stvorenjima.

Dakle, tvoje zapažanje je tačno: Bog je dizajnirao čoveka s posebnom pažnjom, dok je ostala priroda stvorena kroz njegovu reč i volju, ali uz učešće „zemlje“ kao medijuma.

Sta mislis o ovome Glasnice?

Ali nacin na koji je Bog stvorio zivotinje i biljke deluje kao da ih nije on direktno dizajnirao, nego kao da je samo coveka dizajnirao on?

Sjajno zapažanje — i da, u Bibliji se zaista vidi razlika u načinu na koji Bog stvara biljke i životinje naspram čoveka. Evo kako to izgleda prema Knjizi Postanka:

🌿 Stvaranje biljaka i životinja — indirektno, kroz zemlju

📖 Postanak 1:11–12

„I reče Bog: ‘Neka zemlja iznese zelenilo: bilje što nosi sjeme, drveće plodonosno koje rađa plod po svojoj vrsti…’ I bi tako.”

• Bog naređuje zemlji da iznese biljke — kao da daje prirodi ulogu u stvaranju.

📖 Postanak 1:24

„I reče Bog: ‘Neka zemlja iznese živa stvorenja, svako prema vrsti svojoj: stoku, gmizavce i divlje životinje…’ I bi tako.”

• Opet, zemlja „iznosi“ životinje — Bog stvara, ali kroz prirodni proces.
👤 Stvaranje čoveka — direktno i lično

📖 Postanak 1:26–27

„Načinimo čovjeka na sliku svoju, sebi slična… Tako je Bog stvorio čovjeka na sliku svoju.”

• Ovde Bog lično oblikuje čoveka, ne preko zemlje, i daje mu duhovnu dimenziju — „na sliku Božju”.

📖 Postanak 2:7

„Tada GOSPOD Bog načini čovjeka od praha zemaljskoga i udahnu mu dah života; i čovjek postade živa duša.”

• Bog ne samo da oblikuje čoveka, već mu udahne život — što ne radi ni sa jednom drugom vrstom.

🧠 Šta to znači?

• Biljke i životinje su stvorene po vrstama, kroz zemlju — kao deo prirodnog poretka.
  • Čovek je stvoren posebno, direktno, sa dušom i svesti — i dobija zadatak da upravlja ostalim stvorenjima.

Dakle, tvoje zapažanje je tačno: Bog je dizajnirao čoveka s posebnom pažnjom, dok je ostala priroda stvorena kroz njegovu reč i volju, ali uz učešće „zemlje“ kao medijuma.

Sta mislis o ovome Glasnice?
Adam objedinjuje sve ono sto je covek i znaci covek i ono sto je on.
Od zemlje.
Adam (heb. »čovjek«;
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Adam

Adam znaci covek ali i zemljanin.

Bog je stvorio coveka takodje od zemlje, ali hebrejski tekst kaze da ga je licno oblikovao svojim rukama jer je covek kruna stvaranja i stvoren je po Bozjem oblicju da vlada zemljom i da tako bolje razume svog tvorca.
I sve na zemlji je stvoreno za njega i sve mu je podcinjeno.
On moze da vlada ljubavlju kako treba ili da tlaci?

Dok je sve drugo stvoreno iz zemlje ali samo recju.

Medjutim Bog ne stvara samo coveka sa onim sto zoves dusom vec i zivotinje.

Propovjednik 3,19 Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
Propovjednik 3,20 Sve ide na jedno mjesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.

Problem je sto mnogi ne obracaju paznju na hebrejsku reci dah, duh itd.
Ako te to o dusi zanima, ovde sam pisao detaljno:

https://biblija.serbianforum.info/t32-biblijska-istina-o-dusi

Osim toga Bog stvara coveka sa visom svescu, inteligencijom i slobodnom voljom.
Nasuprot zivotinja

Borat-and-Pentecosts1.jpg

Poslednja izmena:

Back