Hvala na odgovoru.
Odakle tačan broj 72?
Što bi rekli, gde ga nađe?
Prema mojim površnim istraživanjima Lucifer je isto što i Satana. Stona ili Satana ili Đavo ili Lucifer. To su sve imena istog entiteta, istog palog anđela. Jedino se Lucifer koristi da označi vrhovnog anđela pre nego što je pao, dok Sotona, Đavo ili Satana se koriste da označe palog anđela.
Na čemu je zasnovana ideja da su Lucifer i Sotona dva različita pala anđela?
Isto sam otkrio da postoji čitava studija "demonologija" i da postoji "hrišćanska demonologija" koja se bavi... demonima.
https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_demonology#:~:text=Johann Weyer, in his Pseudomonarchia,, princes, kings, etc.
Prema jednom španskom svešteniku ima 133,316,666 demona. Prema jednom drugom fizičaru i demonologu ima 4,439,622 demona koji su podeljeni u 666 legija. Ali nigde nisam našo broj 72. Čudi me da nije 42.
Šta rade tolki demoni? Čime se bave? Đe tolko demona na sve strane sve te hebalo? Navodno je Lucifer vođa i obično se govori samo o jednom demonu - Đavolu. On je taj vrhovni, a ovi ostali su sve miševi, njegovi poslušnici.
Naši teolozi pričaju samo o tom jednom Đavolu i ponekad se pomene da ima još palih anđela, ali oni su svi male mace za ovog glavnog.
Mada vidim da je ovaj Belial vladar pakla. On bleji po paklu. On je u opštem govornom jeziku upravnik pakla, podzemlja. Što bi rekli, taj iz pakla na izlazi. S njim se upoznaješ tek kad te sveti Petar prosledi.
Takođe kaže:
Beelzebub, along with Lucifer and Leviathan, were the first three angels to fall.
Prema nemačkom teologu Piteru demoni su klasifikovani prema 7 smrtnih grehova
- Lucifer: pride
- Mammon: greed
- Asmodeus: lust
- Leviathan: envy
- Beelzebub: gluttony
- Satan: wrath
- Belphegor: sloth
Moram priznati da je od svih njih ovaj Mamon jako privlačan. Đe je on sve ove godine nabijem ga? Što meni ne dođe Mamon neku kintu da udeli? Boli ga baš uvo. A ovaj Belphegor, ne znam ni da li se negde na srpskom jeziku spominje, ovaj nas je sve kupio za đžaba što bi se reklo.
Međutim sva ova istraživanja su uglavnom od pre više stotina godina i samo jednim delom su zasnovana na Bibliji, a dosta toga je nadogradnja zasnovana na ličnim idejama ili drugim drevnim tekstovima.
Sećam se jedne knjige poznatog jevrejskog psihijatra iz novijeg vremena koji se spletom okolnosti karijere bavio jedno vreme istraživanjem postojanja Đavola i uključio se u jedno društvo u Americi, nešto kao mala sekta koja se bavila isterivanjem demona. On je detaljno opisivao proces kako to izgleda kad se isteruju demoni kod ljudi koji su posednuti. Ne mogu sad da se setim svega, kad nađem knjigu pa ću izvući neke citate.
On smatrao da Đavo postoji i da ostali demoni postoje, da operišu na nekom nefizičkom nivou.
Naveo je da je samo iskustvo isterivanja jako šokantno, teško i dramatično. Na jednom isterivanju demona, isterali su tog demona a onda je došao sam Đavo koji je navodno toliko moćan da se on obično manifestuje na više ljudi i da osoba može i da umre, da dobija nadljusku snagu da moraju da ga vezuju kaišima i mora da bude više isterivača koji oprezno moraju satima da se bore sa Đavolom dok ga ne oteraju u tom psioničkom svetu gde se to sve odvija i jedino uz pomoć Isusa Hrista koga dozivaju u pomoć mogu da se izbore sa Đavolom.