1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
O cemu se ovde radi ko su "mi"?
Po cijem oblicju je stvorena zena?
Ko su bili modeli,kako je "stvoritelj" znao anatomiju, emocije, bolesti....?
| 1. Mojsijeva 1,27 | I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih. |
Zena je samo zenski oblik coveka.
Isus je deo trojstva, on i u novom zavetu kao i u starom koristi mnozinu za Boga
MI
Jovan 17:21, 22, Isus se kao covek moli Ocu u vezi svojih učenika: ”Da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u zajednici sa mnom i ja u zajednici s tobom, da i oni budu u zajednici s nama, ... da bi bili jedno, kao što
smo mi Jedno.
1.Mo 1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što
smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1.Mo 1:27 I stvori Bog čoveka
po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao
jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.
1.Mo 11:7 Hajde da siđemo, i
da im pometemo jezik, da ne razumeju jedan drugog šta govore
Jevrejska rec za Boga
Elohim je Mnozina. sto znaci da Bog u svojoj biti nije usamljen.
Te osobe su objedinjene u jedno Bozanstvo i jedno ime i postoje mnoga mesta u bibliji koja nas navode da verujemo i posmtramo trojstvo u Bibliji.
Mt 28:18 I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
2.Kor 13:14 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetog Duha sa svima vama. Amin.
Prvi primer trojednog bozastva i mnozine nalazimo na samom pocetku Biblije:
1.Mo 1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1.Mo 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
Ovde jasno Bog govori u
mnozini.
zato sto Boga cine vise Osoba Otac , Isus i Duh Sveti, vidimo ovde razgovor tog bozanstva u
pluralu.
Malo kasnije Bog se opet obraca u mnozini, prularu i medjusobnom razgovoru:
1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.
Opet malo kasnije opet nalazimo isto, Bozanstvo u Mnozini i medjusobnom razgovou
1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.
1.Mo 11:7 Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumeju jedan drugog šta govore.
Ostale stihove koje budem naveo ce jos vise poitvrditi ovo.
Zapazimo da gore pomenuti stihovI govore o mnozini Elohim.
Sledeci primeri nam to i pokazuju:
ELOHIM SE ODNOSI I NA VISE OSOBA A MOžE I NA JEDNU:
BOG NAZIVA SKUP BOGOVA MISIRSKIH, ELOHIM:
>>i sudicu svim bogovima ELOHIM misriskim<<
2 Mojsijeva 12,12.
Ne gradite uza me bogova ELOHIM srebrnih i bogova ELOHIM zlatnih.
2 Mojsijeva 20,23.
ELOHIM BOG; SE NA JEVREJSKOM JEZIKU IZGOVARA U PLURALU MNOZINI.
Da je to na Jevrejskom jeziku jedina moguća forma da se govori o pravome Bogu kao i o laznim bogovima, ELOHIM u PLURALU mnozini, onda bismo mogli da kažemo da nije moglo drugacije jer pisci nisu imali alternativu, pa je zato Korisceno Elohim plural, mnozina.
Međutim na jevrejskom postoje i druge mogućnosti i forme izgovaranja Boga.
Od Elohima postoji na jevrejskom SINGULAR ELOAH. I ovaj singular se koristi na nekoliko mesta u Bibliji kao na primer u
5 Mojsijevoj 32,15-17. Habkuka 3,3.
Dakle ova Singilarna forma mogla je u svim slučajevima da se koristi kada se govori o Bogu.
Međutim u singularu se govori o Bogu samo 250 puta u Bibliji a u pluralu MNOZINI 2500 puta.
TAKODJE I U GORE NAVEDENIM STIHOVIMA U ZADNJEM KOMENTARU JE U PLURALU.