Na ovoj temi mozete postavljati pitanja iz Biblije...

Не знам зашто ступаш у дискусију ако наступаш на овај начин.
Више пута сам ти објашњавао једно те исто, па из разлога да не би у круг вртео једно те исто још једном, упутио сам те на претходне поруке. Ако ти то доживљваш на лош начин, то је већ нешто друго.
Ниси ме упутио ни на шта корисно, него се надмено понео у клиначком стилу сугеришући ми да покушам да прочитам нешто што сам већ прочитао и на шта сам одговорио и завршавајући поруку с лажном захвалницом. Још увек не разумем како не увиђаш да је због непоштовања директне заповести доживела судбину којом јој и јесте запрећено да ће бити кажњена у случају да прекрши дату заповест.

1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

O cemu se ovde radi ko su "mi"?
Po cijem oblicju je stvorena zena?
Ko su bili modeli,kako je "stvoritelj" znao anatomiju, emocije, bolesti....?

1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Односи се на Свето Тројство, и не говори о одликама физичке, него духовне природе.

1. Mojsijeva 1,27I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.
Zena je samo zenski oblik coveka.

Isus je deo trojstva, on i u novom zavetu kao i u starom koristi mnozinu za Boga MI

Jovan 17:21, 22, Isus se kao covek moli Ocu u vezi svojih učenika: ”Da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u zajednici sa mnom i ja u zajednici s tobom, da i oni budu u zajednici s nama, ... da bi bili jedno, kao što smo mi Jedno.

1.Mo 1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.

1.Mo 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.

1.Mo 11:7 Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumeju jedan drugog šta govore

Jevrejska rec za Boga Elohim je Mnozina. sto znaci da Bog u svojoj biti nije usamljen.

Te osobe su objedinjene u jedno Bozanstvo i jedno ime i postoje mnoga mesta u bibliji koja nas navode da verujemo i posmtramo trojstvo u Bibliji.

Mt 28:18 I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.

2.Kor 13:14 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetog Duha sa svima vama. Amin.

Prvi primer trojednog bozastva i mnozine nalazimo na samom pocetku Biblije:

1.Mo 1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.

1.Mo 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Ovde jasno Bog govori u mnozini.
zato sto Boga cine vise Osoba Otac , Isus i Duh Sveti, vidimo ovde razgovor tog bozanstva u pluralu.

Malo kasnije Bog se opet obraca u mnozini, prularu i medjusobnom razgovoru:

1.Mo 3:22 I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.

Opet malo kasnije opet nalazimo isto, Bozanstvo u Mnozini i medjusobnom razgovou

1.Mo 11:7 Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumeju jedan drugog šta govore.

Ostale stihove koje budem naveo ce jos vise poitvrditi ovo.
Zapazimo da gore pomenuti stihovI govore o mnozini Elohim.

Sledeci primeri nam to i pokazuju:

ELOHIM SE ODNOSI I NA VISE OSOBA A MOžE I NA JEDNU:

BOG NAZIVA SKUP BOGOVA MISIRSKIH, ELOHIM:

>>i sudicu svim bogovima ELOHIM misriskim<<
2 Mojsijeva 12,12.

Ne gradite uza me bogova ELOHIM srebrnih i bogova ELOHIM zlatnih.
2 Mojsijeva 20,23.

ELOHIM BOG; SE NA JEVREJSKOM JEZIKU IZGOVARA U PLURALU MNOZINI.

Da je to na Jevrejskom jeziku jedina moguća forma da se govori o pravome Bogu kao i o laznim bogovima, ELOHIM u PLURALU mnozini, onda bismo mogli da kažemo da nije moglo drugacije jer pisci nisu imali alternativu, pa je zato Korisceno Elohim plural, mnozina.

Međutim na jevrejskom postoje i druge mogućnosti i forme izgovaranja Boga.
Od Elohima postoji na jevrejskom SINGULAR ELOAH. I ovaj singular se koristi na nekoliko mesta u Bibliji kao na primer u 5 Mojsijevoj 32,15-17. Habkuka 3,3.

Dakle ova Singilarna forma mogla je u svim slučajevima da se koristi kada se govori o Bogu.

Međutim u singularu se govori o Bogu samo 250 puta u Bibliji a u pluralu MNOZINI 2500 puta.

TAKODJE I U GORE NAVEDENIM STIHOVIMA U ZADNJEM KOMENTARU JE U PLURALU.

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Poslednja izmena:
Screenshot_20221209-111834_Facebook.jpg

Evo ja pitam Glasnika da mi rastumaci ove Biblijske citate

Daničić-Karadžić (RDK):

20 Nije; nego šta žrtvuju neznabošci, da đavolima žrtvuju, a ne Bogu; a ja neću da ste vi zajedničari sa đavolima.

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

20 Ali što žrtvuju neznabošci, zlim duhovima žrtvuju, a ne Bogu. A ja neću, da vi budete zajedničari s zlim duhovnima.

Dimitrije Stefanović (DS):

20 (Ne), nego da oni to što žrtvuju, demonima žrtvuju, a ne Bogu. A ja neću da vi budete zajedničari s demonima.

Lujo Bakotić (LB):

20 Nije: nego ja kažem da što se žrtvuje, zlim duhovima se žrtvuje, a ne Bogu, a ja neću da ste vi zajedničari sa zlim duhovima.

1 Korincanima 10
19 Šta dakle hoću da kažem? Da ono što je žrtvovano idolu znači nešto ili da idol znači nešto?+
20 Ne, nego kažem da ono što neznabošci žrtvuju, demonima žrtvuju,+ a ne Bogu.

Ponovljeni zakoni 32:17

17 Žrtve su prinosili demonima, a ne Bogu,a Bogovima koje nisu poznavali,bNovim bogovima koji su se nedavno pojavili,cZa koje praočevi vaši nisu znali.

Psalam 106:37

37 Žrtvovali su sinove svojeaI kćeri svoje demonima.b

Policija cak propoveda Jevandjelje jer ne pomaze vise nista.
Svet se toliko iskvario i ode u propast.

Ljudi su postali hronicni lazovi i prevaranti, kriminalci.
Jer su demonizirani.
Jer su bez zastite bozje reci a time bez Duha svetoga.

2. Solunjanima 2,10I sa svakom prijevarom nepravde među onima, koji propadaju, jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasili.
2. Solunjanima 2,11I zato će im Bog poslati silu zablude, da vjeruju laži,
2. Solunjanima 2,12Da se svima sudi, koji ne vjerovaše istini, nego volješe nepravdu.

Zasto smo se 4000 god kasnije vratili istom jeziku?
Bog je pomesao jezike da bi umanjio kvarenje ljudi.
Medjutim sada ono ide razantno na gore.

Pogledajte prilog 1385807
ti naucavas the bible ili te smajlije? hijeroglife kao rasel :mrgreen: ?
odgovori svedokinji, a man' se glupiranja:thumbdown:

Daničić-Karadžić (RDK):

20 Nije; nego šta žrtvuju neznabošci, da đavolima žrtvuju, a ne Bogu; a ja neću da ste vi zajedničari sa đavolima.

20 Ali što žrtvuju neznabošci, zlim duhovima žrtvuju, a ne Bogu. A ja neću, da vi budete zajedničari s zlim duhovnima.

20 (Ne), nego da oni to što žrtvuju, demonima žrtvuju, a ne Bogu. A ja neću da vi budete zajedničari s demonima.

Lujo Bakotić (LB):

20 Nije: nego ja kažem da što se žrtvuje, zlim duhovima se žrtvuje, a ne Bogu, a ja neću da ste vi zajedničari sa zlim duhovima.

1 Korincanima 10
19 Šta dakle hoću da kažem? Da ono što je žrtvovano idolu znači nešto ili da idol znači nešto?+

17 Žrtve su prinosili demonima, a ne Bogu,a Bogovima koje nisu poznavali,bNovim bogovima koji su se nedavno pojavili,cZa koje praočevi vaši nisu znali.

Daničić-Karadžić (RDK):

Lujo Bakotić (LB):

1 Korincanima 10

Evo.
Jakovljeva 1,26Ako li ko misli, da je pobožan, a ne zauzdava jezika svojega, nego vara srce svoje, njegova je pobožnost isprazna.

Elbelfelder Biblijski komentar Brockhausen strana 731:

Arhandjeo oznacava vodju andjela. Perfiks u toj reci (archi) oznacava uvek njavisi rang.

Na primer prvo svetenik arhierus.
Heb 2:17 Zato beše dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i veran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grehe narodne.

Znaci Isus je vec ARHI

Ili arhipoimen. poglavar pastirski.
1.Pet 5:4 I kad se javi poglavar pastirski, primićete venac slave koji neće uvenuti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li je Prvosvetenik andjeo ili arhandjeo zato sto se naziva sa (archi) ?

Da li je glavni pastri andjeo ili arhandjeo posto se naziva sa (archi) ?

Nije.

Tako ARHANDJEO MIHAILO. Znaci zapovednik ili iznad svih andjela. I nikako ne znaci da je on andjeo.

Archi moze da bude sam Isus, moze da bude i neki andjeo ali moze da bude i neki covek.

Back