Муслимани су Срби

Мене интересује око чега то треба да окупимо те заблуделе овчице... који то идентитет нудимо?

Српске митове и епску поезију одмах у бунар, то вређа. Веру исто, то прво - вера је за све крива. Српске великане такође - какве асоцијације може да изазове један Карађорђе, Његош или Обилић? Значи, у бунар са њима. Ослободилачки ратови... срамота и братоубилаштво. Шта остаје? Чоколадне бананице? Еурокрем? Пакет аранжман? Жикина династија? Супер Снеки?

Ја не бих да градим нацију на Супер Снеки, ако икако може.

Ima naroda kao sto smo mi ili Jevreji koji poistovecuju veru i naciju. Znaci ako je Srbin i srpskoga roda , mora biti pravoslavne vere.

To nije slucaj kod Albanaca, Nemaca..

:eek::eek::eek:

Jel ti ovo ozbiljno? Kakve veze ima vera sa nacijom? Jel to znaci da onaj ko nije krsten i ne slavi slavu nije Srbin? Apsolutno se ne slazem, vera je promenljiva kategorija dok je nacija nepromenljiva...drugacije resenje bi bilo cist arhaizam...

Право рећи, ја не желим да будем припадник било какве небулозне југословенске нације којој је заједничко само то што говоримо отприлике исти језик. На чему треба да буде заснована та нација? Шта је то што би нам било дозвољено - да навијамо за исти фудбалски клуб?

Ја нисам сународник оном Анти из Задра, није ни он мени.

О томе и говорим.

Код нас постоји један шизофрен став, према којем су Хрвати/Бошњаци у исто време Срби и у исто време не могу бити Срби.

О томе и говорим.

Код нас постоји један шизофрен став, према којем су Хрвати/Бошњаци у исто време Срби и у исто време не могу бити Срби.

Нема ту баш никакве збрке.

Гро Муслимана и нешто Хрвата по Херцеговини су некад, пре више векова, били Срби. Сад нису, не желе да буду, и највероватније неће никад бити.

Тај коме су то данас Срби је будала.

Нема ту баш никакве збрке.

Гро Муслимана и нешто Хрвата по Херцеговини су некад, пре више векова, били Срби. Сад нису, не желе да буду, и највероватније неће никад бити.

Тај коме су то данас Срби је будала.

Има збрке због тога што ћеш од 5 сакупљених Срба добити 6 различитих мишљења на ту тему и свако мисли да је само његово исправно и да збрке уопште нема.

Najgore je sto ima Srba koji nece da budu Srbi. Razni ateisti, kosmopoliti, apatridi, bezemljasi...tikve bez korena.

...ili mozda mesane krvi, sta cemo sa njima? Kome oni pripadaju ako su rodjeni u Srbiji, osecaju se kao Srbi i po celom svetu na pitanje ko je on kaze da je Srbin...jel njegova krv nije dovoljno dobrog sastava da bi se smeo koristiti prisvojnim srpskim imenom?

Има збрке због тога што ћеш од 5 сакупљених Срба добити 6 различитих мишљења на ту тему и свако мисли да је само његово исправно и да збрке уопште нема.

6 будала, можда

Али лакмус тест је једноставан - наврати у неку Фазлагића Кулу или Широки па их питај директно дал' су Срби

После нам јави шта су рекли.

:eek::eek::eek:

Jel ti ovo ozbiljno? Kakve veze ima vera sa nacijom? Jel to znaci da onaj ko nije krsten i ne slavi slavu nije Srbin? Apsolutno se ne slazem, vera je promenljiva kategorija dok je nacija nepromenljiva...drugacije resenje bi bilo cist arhaizam...

Nacija je takođe promenjiva kategorija.Samo ta promena zahteva više vremena.U diktaturi ,proces stvaranja nove nacije ide mnogo brže i lakše .Primer je tzv.crnogorska nacija.

Srbin je onaj ko pripada srpskoj kulturi, a koreni srpske kulture su u svetosavlju. Zapravo, srpska kultura je apsolutno neodvojiva od svetosavlja.

Tako da ni meni nikad nije bilo jasno na čemu bi to trebalo da se zasniva ta Šešeljeva Velika Srbija kao zajednica Srba svih vera.

Kako bi to uopšte izgledalo iz muslimanskog ugla? Da li bi onda tradiciju trebalo na neki način pročistiti od svetosavlja i na silu napraviti novu tradiciju koja u sebi sadrži nekoliko različitih vera? Kako bi se to odrazilo i na same Srbe pravoslavce?

Ne znam, sve ovo mi deluje dosta nepromišljeno, čak i kad bi zanemarili verovatnoću da ti stvarno ubediš Bošnjake da su Srbi i da oni to oduševljeno prihvate.

Ја бих још поједноставио

Србин је онај ко ЖЕЛИ да буде Србин.

Vec sam pisala o tome. Ima onih koji nisu po rodjenju Srbi, ali im je bila cast da se nazovu Srbima: Josif Pancic, Pavle Jurisic Sturm, Branislav Nusic, 'ajd da kazemo i Mesa Selimovic i Emir Kusturica...verovatno ima jos puno , ne mogu sad da se setim.

To su Srbi po izboru, opredelenju.

Nacija je takođe promenjiva kategorija.Samo ta promena zahteva više vremena.U diktaturi ,proces stvaranja nove nacije ide mnogo brže i lakše .Primer je tzv.crnogorska nacija.

Nije u osnovi...dobar deo stanovnika CG se nikada nije osecao Srbima vec Crnogorcima...da li su oni brzinom zeke promenili naciju? Nisu jer se nikada nisu drugacije ni osecali...

Mene samo zanima ko to zamislja da postoji jednakost izmedju pravoslavac = Srbin...ko ima pravo da kaze kako dete iz braka vojvodjanskog Madjara i Srpkinje nije Srbin ako se dete oseca pripadnikom Srba???? A fino je kada peva Boze pravde na prvenstvu i drzi tri prsta? To prije, tada jeste Srbin hajde de udelicemo mu cast ali cim izgubi odmah nije nas:roll:...Sta je sledece - plava kosa je dokaz slovenskog porekla? Kakva je to sprdacina? Moja prijateljica Italijanka ima dete sa Nemcem a klinka kaze da je ona Britanka jer je rodjena, zivi i ide u skolu u Kembridzu, jel dete nije Britanka - naravno da jeste jer je rodjena u UK i oseca se Britankom...covece kakva uskogrudost pa to je cudo jedno...

Vec sam pisala o tome. Ima onih koji nisu po rodjenju Srbi, ali im je bila cast da se nazovu Srbima: Josif Pancic, Pavle Jurisic Sturm, Branislav Nusic, 'ajd da kazemo i Mesa Selimovic i Emir Kusturica...verovatno ima jos puno , ne mogu sad da se setim.

To su Srbi po izboru, opredelenju.

Да, па то.

И још, то су Срби којима не смета ни српска историја ни српска црква, јер желе да буду баш ти и такви Срби, а не неки небулозни Југословени.

Nije u osnovi...dobar deo stanovnika CG se nikada nije osecao Srbima vec Crnogorcima...da li su oni brzinom zeke promenili naciju? Nisu jer se nikada nisu drugacije ni osecali...

Bila je svojevremeno tema na Istoriji, pokušali smo da nađemo sve Crnogorce koji se pre '45 baš nikada u životu nisu nazvali Srbima.

Ne pamtim kako se završila ta tema, ali mislim da je brojka ostala na nuli.

Mene samo zanima ko to zamislja da postoji jednakost izmedju pravoslavac = Srbin...ko ima pravo da kaze kako dete iz braka vojvodjanskog Madjara i Srpkinje nije Srbin ako se dete oseca pripadnikom Srba???? A fino je kada peva Boze pravde na prvenstvu i drzi tri prsta? To prije, tada jeste Srbin hajde de udelicemo mu cast ali cim izgubi odmah nije nas:roll:...Sta je sledece - plava kosa je dokaz slovenskog porekla? Kakva je to sprdacina? Moja prijateljica Italijanka ima dete sa Nemcem a klinka kaze da je ona Britanka jer je rodjena, zivi i ide u skolu u Kembridzu, jel dete nije Britanka - naravno da jeste jer je rodjena u UK i oseca se Britankom...covece kakva uskogrudost pa to je cudo jedno...

Na prostoru Evrope nema cistorasnih nacija. Da ima bilo bi lako, jedna rasa jedna nacija, ako cemo vec po krvi da se delimo. Ima i drugih podela, onih kulturolosko-istorijskih, religijskih... Ipak, mislim da Srbi treba da u ovom novom dobu naciju zasnivaju na Tesli. Sve sta treba da uradimo je da svi postanemo bar pomalo filozofim naucnici i duhovno se uzdignemo, zatim uzmemo Tesline spise koje je ostavio, napravimo neprobojni energetski stit umovima koje cemo predhodnim ociscenjem od raznih vrsta gluposti a pomocu koraka koje sam vec spomenuo, koristimo besplatnu energiju iz jonosvere, napravimo sasvim novo drustvo koje ce ceo svet odvesti u novu epohu gde nece biti gladi, gde nece biti bogatih i siromasnih, gde ce materijalno izgubiti na vrednosti. Zemlju u kojoj ce takmicenje medju ljudima odumreti, glupa poredjenja kome je veci, ko moze vise da skoci ili kome je dupe lepseg oblika...

A zasto bas Srbi, pa zato sto smo sve medalje vec osvojili. Posle toga dolazi nov izazov, UM. Um je kao muzika, koju svako od nas komponuje. Storiti bolje, lepse, istinske melodije. Pogledajte svoje telo i recite kojim se delom najvise ponosite ili koji vam je najbitniji. Um je kao zvucna vibracija, nevidljiv. Istrument vise i nije bitan, jer postajete melodija.

Teslijanac

mislim da Srbi treba da u ovom novom dobu naciju zasnivaju na Tesli.

Па то иде доста добро уз ове теорије о братству са усташлуком, јер је Тесла, између осталог, водио прилично поремећен живот. Није искључено да данас не био био дијагнозиран као аутистичан на функционалнијем делу спектра.

Увек сам и мислио да има нечег аутистичног у југословенству и његовим пропонентима.

Back