Quantcast

Murano staklo

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.052
bc4539bb-57c7-45a9-a43e-f9a5cfcb357e.jpg
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.052
I danas se na Muranu njeguje ista, starinska tehnika oblikovanja stakla, i koristi za izradu nakita, ukrasnih predmeta, vaza i čaša, sve do kristalnih lustera. Osim one glavne – tajne, na Muranu danas postoji bezbroj malih, privatnih radionica i umjetničkih studija koje posjećuju turisti.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.052
Iako je staklo kao produkt bilo poznato još u staroj Mesopotamiji i Egiptu, prvi počeci umetnosti obrade stakla potiču iz antičkog Rima. Ipak, Rimljani su umetnost duvanja stakla preuzeli tokom vekova trgovine sa istočnim Mediteranom – od Feničana, Egipćana i Asiraca (kasnije Sirijaca), ali su uspeli da ovaj zanat vremenom razviju i dovedu do savršenstva.
 

Lada

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.052
Murano staklo, čiji šarm i elegancija u prostoru ne ostavlja nikoga ravnodušnim.Tradicija izrade predmeta, nakita i posuđa od Murano stakla datira još iz trinaestog veka,
a ono što izdvaja ovu vrstu stakla od ostalih vrsta je posebna tehnologija izrade stakla.Murano staklo ima takav spektar boja koje obično staklo nema, zahvaljujući posebnom procesu ručne izrade stakla, koji potiče iz perioda starih Rimljana.Ono što daje poseban pečat svakom predmetu izrađenom od Murano stakla je veština majstora, koji ručno izrađuju svaki predmet i to daje posebnu vrednost ovim predmetima, koji kao takvi oplemenjuju prostor u kome su smešteni.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.