Murano staklo

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
download-5.jpg

HOĆE li pandemija Kovida19 zadati poslednji udarac svetski poznatoj proizvodnji stakla na ostrvu Murano?​

15387_depositphotos-43894497-s-2019_iff.jpg

Jedan od najpoznatijih majstora stakla na svetu, Đanfranko Roseto je tek nedavno potpalio peć
i otvorio radionicu, ali nije previše optimista:

"Mi hleb zarađujemo zahvaljujući turistima, nema ih i bojim se da će mnoge moje kolege odlučiti
da zauvek zatvore radionice", kaže majstor Roseto.
15386_depositphotos-43200709-s-2019_iff.jpg

"Ako ne radim ja neće raditi ni onaj koji proizvodi tube za duvanje stakla, ako ne radimo nas
dvojica, neće raditi ni prodavnica muranskog stakla, a u krajnjem slučaju ni mesar ni prodavac hleba jer mi od njih kupujemo", kaže Roseto.

Rafaela Lamberto koja radi sa staklom od kada je imala 14 godina, a sada je pred penzijom,
prvi put je zatvorila vrata svoje prodavnice. Brine je, kaže, od čega će se živeti tokom zime.
15383_depositphotos-9377086-s-2019_f.jpg

Ostrvo Murano je vekovima bila nezavisna opština, taj status joj je bio potvrđen i u vreme Napoleona, i tek 1923 godine je ukinuta samostalnost Murana, a ostrvo je pripojeno Veneciji.

LU MURANO LUSTERI

Čuveni lusteri od duvanog stakla, maštovitih oblika i boja koji oduzimaju dah...

lu-murano-lusteri.jpg

LU Murano je brend u vlasništu kompanije Fornaiser Luigi General Partnership.
LU je unikatni luster, ručno izrađen, virtuozna ravnoteža stakla i svetla...
Dva transparentna materijala, nepokretna, nepromenjiva i krta, koji kroz manuelnu sposobnost Učitelja Fabia Fornaisera otkrivaju novi potencijal i sinhronizaciju.
Svaki luster LU Murano je ekskluzivno remek delo kreativnog dodira umetnika i njegovog ličnog istraživanja.

lu-murano-lusteri (1).jpg

lu-murano-lusteri (2).jpg

Tehnika izrade Murano stakla nije se mnogo menjala tokom godina.
Murano staklo je u stvari natrijum, što olakšava proces duvanja stakla.
Osnovna mešavina od koje se pravi sastoji se od silikatnog peska, natrijuma, kreča i kalijuma.
Različite boje se stvaraju dodavanjem različitih mineralnih oksida.
Staklo se obrađuje na temperaturi od čak 1350 stepeni Celzijusovih
i po završteku obrade smešta se u posebnu komoru u kojoj je temperatura 600 stepeni,
kako bi se lagano i postepeno ohladilo do sobne temperature.

1630500528392.png

Back