Murano staklo

Lada

Legenda
Poruka
52.226
Murano staklo, umetnost u scru Venecije


Umeće izrade stakla nigde nije toliko ukorenjeno, kao u mestu Murano, u Veneciji. Poznato po svojoj neverovatnoj lepoti, Murano staklo je svetski cenjeno već više od deset vekova.

Dodirom komada murano stakla u radionici u Veneciji, vratićete se nazad u vreme kada možete zamisliti sebe u srednjevjekovnoj opremi ili još dalje od toga, na području antičke istorije.

Murano staklo može biti obična pepeljara ili figurica, komad nakita ili vaza. Ali, umetnost i veština koje su neophodne za stvaranje svakog komada je neprocenjiva. Danas, turisti hrle u Murano radionice kako bi gledati fascinantan proces izrade stakla i kako bi bolje cenili vreme i trud koje se ulaže u stvaranje svakog komada.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.226
U fabrici D'Este Murano, koja je osnovana 1965 kao porodična firma, kažu da je njihova proizvodnja u osnovi umetnička i dekorativna Svi predmeti su u potpunosti ručni rad, a ovo su osnovne tehnike obrade stakla:

RETICELLO:
Ovo je način rada kada se vrlo tanki komadići stakla zagrevaju u peći na 1200 stepeni, tako da jedan komad ide na drugi, kako bi se dobio specijalan dizajn. Ova drevna tehnika prenosi se sa oca na sina kroz vekove.

ZANFIRICO:

Ovo je tipičan Murano način rada pomoću kojeg se dobija rebrasti dizajn. Možete pronaći Zanfirico rad samo na otoku Murano.

MURRINA:

Ovo je vrlo težak i komplikovan način rada, Pomoću vrlo malih komadića stakla u boji stvara se neka vrsta štapića. Ovi štapići su narezani na vrlo male komadiće i kada se stave svi zajedno dobija se cvetni učinak. Murrina je, takođe, vrlo drevan način rada.

vasi_in_vetro_di_murano.jpg
 

Lada

Legenda
Poruka
52.226
Murano je za vreme renesanse bilo popularno turističko odredište kako za bogatu, tako i za i srednju klasu. U to vreme se stvorio imućni srednji sloj trgovaca, bankara, što dovodi do povećane potrošnje luksuzne robe poput stakla. Naime, staklo je bilo isplativije nego predmeti izrađeni od plemenitih metala, dok je u isto vreme jednako lepo i impresivno. Staklo nije samo predstavljalo funkcionalnost u obliku kuhinjske robe, već i prikaz statusa i bogatstva u obliku luksuzno izrađenih komada. Uz dobrobit turizma i sposobnosti proizvodnje kvalitetnog, tehnološki naprednog proizvoda, Murano je postao epicentar finog staklarstva. Otok Murano, je, čak, uživao posebne državne benefite. Neka od tih prava uključivala su mogućnost da se ćerke staklara udaju u plemićku porodicu, što je bio ogroman skok u privrednom i socijalnom statusu industrijskih radnika i samo jedan od primera koliko je staklarstvo u to vreme bilo cenjeno.

Angelo Borovier će u petnaestom veku otkriti kako da proizvede čisto staklo, odnosno kristal, i time omogućiti Veneciji da postane glavni proizvođač i izvoznik ogledala u Evropi. To je Veneciji dalo monopol nad tržištem, koji će opstati do danas, a Muranu počasno mesto u istoriji proizvodnje stakla.

2277915.jpg
 

Lada

Legenda
Poruka
52.226
cabeahahbaacbi-venetian-murano-glass-7386.jpg


Staklo je umetnost u razvoju. Od začeća do stvaranja, svaki stupanj je bitan deo lepote završnog dela. Materijali i tehnike koji su uključeni u proizvodnju sirovog stakla, jednako su važni za konačni izgled komada. Velika pažnja se posvećujeu stvaranju svakog komada stakla.

Čak i sada, stotinu godina od njegove slavne dane, venecijansko staklo je još uvijek vrlo poželjno i traženo. Sa sve više dizajnerskih inovacija, postoji ogromna raznolikost u načinima izrade stakla.

Danas je Murano staklo najviše poznato po lusteru koji se od njega pravi. Turistima se, sem u čuvenu fabriku, dozvoljava da zavire u male radionice muranskih majstora i prisustvuju procesu pravljenja svojevrsnih umetničkih dela od stakla. Na ostrvu čak postoji i muzej stakla – Museo Vetrario, koji svojom postavkom ilustruje istoriju pravljenja nakita i ostalih predmeta od stakla, još od starog Egipta pa sve do današnjih, njihovih dana.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.