Mudre misli, izreke i citati

78382262_2883617591672791_7475661664138821632_n.jpg
 
Svaki i najmanji događaj odvoji me od onog što je moj glavni posao, jer nemam dovoljno snage i odlučnosti da ostanem kraj njega i da se oduprem onom što je sporedno. Tako se svaki čas dešava da iznevjerim ono što je glavno za ono što je sporedno. Ponekad me grize savjest zbog toga, ali time stvar ne biva ni malo bolja, jer kod ljudi kao što sam ja, griža savjesti ma koliko da je bolna, nije dovoljno uvijek iskrena i duboka, i naročito ne povlači za sobom tvrde odluke i stvarne promjene na bolje. Vidim da to ne valja, ali ponavljam uvijek istu grešku i uvijek se u sebi jedem zbog nje. A škodi mi mnogo sve to zajedno. . .
Ivo Andrić
 
Melankolija je sećanje. Ako je bila oluja, biće opet olujâ. Ako je oseka, doći će i plima. Melanholičar ne obraća pažnju na ono što upravo jeste nego čeka na ono što upravo nije. Njegov razum se grčevito drži predvidivog, no sećanje na nepredvidivo poljuljalo je njegovo poverenje u zdrav ljudski razum; strah ga je onoga što nije, pa se tako boji i dolaska onih stvari koje iščekuje. [...] Očekivati nešto nema smisla, ne očekivati ništa također. Tako melankoličar dospeva izvan onoga gde se nalazi. Tako njemu postaje besmisleno ono što bi još moglo imati neku vrednost.

Peter Nadaš
 
Čini šta hoćeš. Ali uvek ćeš znati od čega si se plašio. Plašiti se znači umreti. Znači propustiti. Znači nikada. Nikada više. Shvati, nikada, nikada više. Nalog tvoga života nije da se mora. Jer se ne mora ništa. Nema prinude. Ali shvati da ovo ovde nikada više nećeš moći da učiniš. Što ne učiniš ovde, danas, sada, to nećeš nikada moći da učiniš. Što se plašiš da učiniš sada, to si izgubio zauvek.

Bela Hamvaš
 
Tek kada sopstenu maglu koja prekriva Dušu osvetlimo i osvestimo, kada prestanemo da razmišljamo o tuđim nesavršenostima i počnemo da preobražavamo svoja loša uverenja u korisna, menjaju se i naše vrednosti i pravo, čudesno jutro u nama polako počinje da sviće.
Tek kada osetimo u sebi mir, radost i čistotu, nakon što se oslobodimo unutrašnjih blokada, znaćemo da smo pobedili svoj ego. Da smo putokazom radosti krenuli ka jutarnjoj čistini u svom biću, da magla nestaje.

Svetlana Dunjić
 

Back
Top