Zanimljivo ce sada biti sto cu se ja kao psiholog ukljuciti u ovu diskusiju i naznaciti neke stvari o kojima do sada niste razmisljali....Inace se amaterski bavim proucavanjima ove tematike od filozofije do astro fizike, ali nazalost nemam formalno obrazovanje iz svih tih oblasti, jedino mozda sto sam studirao na filozofskom fakultetu pa sto sam zakacio dobar deo filozofije i logike....
A posto o ovom problemu pricate vi - koji ste ljudi, a psihologija proucava psihicki zivot ljudi, bice zanimljivo da dam doprinos.
Za pocetak, za uspesnu debatu trebate da NE BUDETE LJUDI.
Sta to znaci? Pa to znaci da morate da oduzmete sebi ceo jedan spektar ljudskih odlika - pristrasnost, subjektivnost, ljubomoru, zavist, gordost, komplkes, frustraciju ili osujecenja, mehanizme odbrane, argumente ad homineme, argumente ad verucundiam-e i jos mnogo toga.
Sve ovo koci DOLAZENJE DO ISTINE, i vodi u logicke greske.
Dalje - TERMINOLOGIJA, RETORIKA......Iako za ovo nisam strucnjak, primecujem a primecujete i vi - KOLIKO GOD BILA U PRAVU I OSOBA A I OSOBA B, I ISTO MISLECI, OSOBA A CE RECI NESTO DRUGACIJE OD OSOBE B I NECE SE RAZUMETI A MISLICE NA ISTO....Zamislite koja je to ironija......
Dalje, dok vrsite kontradikcije, negacije, i opovrgavanja tudjih hipoteza koristite veoma sitne logicke greske koje se ne vide na prvu loptu i to bude toliko uopstavajuce da na kraju mislite da ste pobili sagovornika, a ustvari se to pobijanje bazira na logickim greskama....
TAKO DA DOOOBRO PAZITE STA I KAKO PISETE, KAKO CETE "ISPECI PA RECI" U KOM KONTEKSTU, BEZ METAFORA I SLICNO.....
NAjbolje bi bilo da se izrazavate naprostije moguce, sa sto manje opisnih prideva, sa sto manje uopstavajuce filozofije, bez ikakvih stilskih figura tipa metafora i slicno...
eto, mozda ne mogu doprineti u nekom usko naucnom smislu, ali mogu biti npr u neku ruku neki koordinator i supervizor diskusije, kao i kriticar reagovanja vas sagovornika, jer koliko god se trudili NE MOZETE ZAOBICI ZAKONE PSIHOLOGIJE KOJI VLADAJU VAMA, A STO JE JOS GORE NISTE IH NI SVESNI JER NISTE NI UCILI O TOME....
I za kraj - Jedno pitanje za sve!
STA MISLITE, STA JE ZA VAS NAJVAZNIJE, ALI ISKRENO - DA NADJETE ISTINU, DA DOPUNITE JEDNI DRUGIMA ZNANJA I NEDOUMICE, ILI DA DOKAZETE DA VI ZNATE A DA OVAJ DRUGI NEMA POJMA?
Zasto je najteze reci - Uh pogresio sam?
Ah da, zato sto ste homo sapiens sapiens-i, a ja se bavim proucavanjem vas.....PA ko zna ako vas nekada i proucim 100% onda ce neko od vas iskoristiti potencijal 100% i otkriti sve ostalo....
WOW kako su nauke povezane.... A deca stalno kukaju u skoli - Jao sta ce mi ovaj predmet, to nikada necu koristiti u zivotu....A sve je tako povezano.....
Svi mi slazemo jednu veliku slagalicu....Neko ima delove gornjeg levogdela ugla, neko gornjeg desnog, neko donjeg levog, nko donjeg desnog, a neko pak sredinu.....Slika je mnogo velika pa nam se cini da nemamo dodirnih tacaka jedni sa drugima....Ali kako vreme protice polako naslucujemo a i shvatamo da ipak mi gradimo zajednicku slagalicu i na kraju cemo je i uspeti sloziti ako svako u svom delu uradi ono sto treba uraditi....
Frojd je rekao - Dete je otac coveka.
Nista nismo bolji od dece, nista nismo napredovali od tada....KAo sto se deca u vrticu svadjaju oko igracaka i oko neke slagalice, ko ce sta slagati i koji su ciji delovi, tako se i mi odrasli ponasamo dok "slazemo nasu slagalicu", guramo se, deremo se, zovemo vaspitacicu, pretimo sa nasim jakim tatom, "cupkamo se", "grebemo, bodemo,guramo" i sl.
Sa druge strane, najveci umovi koji su hodali ovom planetom su postavljali pitanja koja postavljaju sva deca koja do tada i nisu bila pod uticajem sredine, pitanja koja su toliko iskrena i znatizeljna...Ta pitanja su - Ko sam ja, ko smo mi, kako sam dosao, kako smo svi dosli, gde smo bili, kuda idemo, sta ima posle toga i toga, sta je iznad neba, zasto jabuka pada sa drveta, zasto pas juri macku, zasto grmi , zasto pada kisa......
Da li je grom pojava kada se spoje dva oblaka ili je to samo Bog ljut na nas pa nam se tako obraca zavisi od nasih roditelja ili vaspitaca koji ce nam kreirati pogled na svet.....Neki su poslusna dobra deca i poslusaju svoje roditelje i vaspitace i prihvate takvu "istinu" za ceo zivot, a tu su i ona nevaljala, "zla" deca, koja su buntovna, i koja zele sve sama da provere.....Koliko god im pricali ne nabijaj prst u steker drmnuce te struja, ta deca nece verovati u to dok ne gurnu prst i ne vide stvarno da li je to istina.....To je odlicna pocetna osnova tj genetika za nekog ko ce se kasnije baviti otkrivanjem istine....
Odabrao sam da ovde pisem, na ovom pdf-u, jer nekako mi se cini da su ovde ljudi najobrazovaniji, ne znam zasto je tako ali na svakom forumu, na svakoj skupini ljudi, studenata ili strucnjaka, nekako su najpametniji, najracionalniji, najnaucniji oni koji se bave fizikom, matematikom i slicnim naukama...... Nekako kao da su superiorniji od ostalih naucnika i ostalih studenata ostalih fakulteta....
Pisao sam na psihologiji, na zdravlju, sportu i sl, ali nekako mi se cini da je tamo dzabe jer niko nista ne razume a svi misle da znaju sve o tome, pogotovo na psihologiji - to je neverovatno - svako deli savete, svako ima odgovor za svaki aspekt psihickog zivota a svi bez dana filozofskog fakulteta.....Ovde koliko vidim mediokriteti beze od ovih tema, kao ovo im je smorno i onda je ovo utociste za mene.....To je najlepse kod ovih nauka....Ne mzoe neobrazovan da lupa a da mu prodje....Dok npr na psihologiji svako misli da zna sve jer je nekako takva nauka - veoma popularna i dotice zanimljive sfere nasih zivota i onda svako ima "neko svoje misljenje" koje bazira ni na cemu.....
Pozdrav svima, bRu zLi