evo o cemu ti govoris:
Koja je to piramida? Kakva je to uopšte piramida razvijenosti jedne vrste? Šta, čovek je na vrhu piramide u kojoj je samo čovek? Bravo!
Ja kažem da evoluciona piramida ne postoji jer evolucija ne deluje tako da ima jedan cilj na vrhu. Naprotiv, ona je krenula od jedne tacke/vrste i dovela do velikog broja različitih vrsta. Sve te vrste koje trenutno postoje su na "vrhu" a čovek je samo jedna od njih.
Da je to tačno danas ne bi pravili mehaničke robote nego veštačka živa bića.
Naravno, ti si napisao pa mora da je tačno.
Anegdotalni dokaz ne znači da se zasniva na izmišljenoj anegdoti nego da se zasniva na pojedinačnom primeru. Takvi dokazi nisu naučni, osim u slučaju kada se radi o dokazu kontraprimerom koji treba da opovrgne neku predpostavku. Ovde to nije slučaj.
Naprotiv. Da je to istina imali bismo kompjutere koji mogu da misle. Mi ih još nemamo.
Pa šta onda? Vrtiš se u krug. Nije problem dokaz da li jesmo ili nismo prošli kroz usko grlo nego šta dokazuje to što smo prošli?
I na čemu zasnivaš ovo tvrđenje osim na postojanju neandertalaca? Imaš li dokaza da su neandertalci imali a ljudi nisu to što tvrdiš da su od njih naučili?
Sve što imaš su samo izmaštane konstrukcije zasnovane na nedovoljnim dokazima.
Kad kažem nauka mislim na ljudsku delatnost koja se zove nauka a ne na pojam u rečniku. U tom smislu nauka stvara nova znanja.
Ti sa druge strane tvrdiš da se do znanja može doći samo tako što će ti ga preneti neko ko ga već ima, pa bi u tom slučaju bilo besmisleno baviti se naukom. Posledica toga bi bila da ukupno znanje može samo da se smanjuje što nikako ne odgovara činjenicama.
Dakle tebi su gliste i čovek u istoj ravni, bez obzira što su gliste nastale pre više miliona godina a
čovek pre nekoliko stotina hiljada godina. Uredu, misli tako neću te uznemiravati. Misli takođe
i da je čovek nastao sam od sebe da mu nije bilo potreban ceo evolutivni lanac pre njegovog nastanka.
Sada očekujem da pobiješ Darvina.
Čovek danas zna kako nastaje zemljotres, ali ga ne može proizvesti, zna kako nastaje grom ali ni to ne
može proizvesti, lista je dugačka. Pokušaji da stvori život se za sada završavaju na složenim molekulima
koji su temelj života, ali još uvek nije proizveden živi organizam sposoban da živi i da se razmnožava.
Metodologije kojima se služi nauka možeš naći skoro svuda, ako već nisi učio u školi.
Ti pojedini primeri se itekako istražuju. Tih nekoliko slučajeva su jako zainteresovali naučnike. Ali ti
tu ne možeš da vidiš nikakvu korist za nauku. Šta ja tu mogu?
O funkciji mozga, vidim da ne znaš ništa, pa ću poštedeti sebe da ti dalje objašnjavam. Uzgred, postoje kompjuteri
koji mogu da misle, ali samo onako kako su programirani. Potrebni su kompjuteri koji mogu da uče, jer je to najjača
funkcija uma.
Nije ti jasan značaj činjenice da je čovečanstvo prošlo kroz to takozvano usko grlo? To je za tebe činjenica bez značaja.
Pa bila je značajna piscima Starog zaveta koji su to banalizovali postankom ljudi od Adama i Eve. Kao da su znali.
Imam li ja dokaza? Pa u školi se uči kakvu je primitivnu civilizaciju posedovao neandertalac. Da te podsetim, koristio je vatru,
koplje, luk i strelu, pravio odeću od koža, išao organizovano u lov i imao izgrađen odnos prema mrtvima. Takođe su otkriveni
arheološki nalazi koji ukazuju da se čovek sretao sa neandertalcem. Pre par godina je otkrivena pećina u Sićevačkoj klisuri
koju je nastanjivao neandertalac od pre 100 000 god. pa do pre 40 000 god. Lokalitet se i dalje istražuje da bi se rasvetlio odnos
neandertalca i čoveka, jer je čovek u to vreme već bio na Balkanu.
Slabašno razumeš ono što pišem. Nauka je otkrivanje novog i proširenje znanja, a ne prenošenje. Da bi bilo nauke, mora da predhodi
neko znanje kao polazna tačka. Koje je to prvo znanje?
Ti sve znaš ali ne znač kako je sve počelo a to je najveće saznanje.
Tvoje pisanje liči na dokazivanje da je jedan od nas dvojice glup, a znaš da nije tako, pa čemu onda to?