MORSKI PRASICI

Šest do sedam dana za menjanje piljevine je stvarno previše.
Trebalo bi svaki dan da menjaš, ili ako baš moraš sačuvaj deo piljevine a sve ostalo zameni svaki dan.
Trebalo bi i da puštaš prase svaki dan da se prošeta, makar malo, ako ga držiš zatvorenog.
:bye:

ćao! MOLIM VAS ZA POMOĆ! MOJA DRUGARICA IMA PRASE KOJE POKAZUJE SIMPTOME BOLESTI O KOJOJ NIŠTA NE ZNAMO. POŠTO U MITROVICI NEMA VETERINARA ZA M. PRASIĆE DA LI NEKO ZNA O ČEMU SE RADI. IMA CRNE KRASTICE NA SPOJU GORNJE USNE KOJE OTPADAJU I PONOVO SE POJAVLJUJU. SADA MU SE TAKVA KRASTICA POJAVILA NA PREDNJOJ ŠAPICI. PRVO SMO MISLILI DA MU SE NEŠTO ZALEPILO ALI NIJE DA LI NEKO ZNA O ČEMU SE RADI?

DA LI JE ISTINA DA ZA PRASIĆE NIJE DOBRO DA ŽIVE U AKVARIJUMU?

http://forum.zekoiprijatelji.com/
Ovo je sajt gde se piše i o morskim prasićima, pa možeš da čitaš ima raznih zanimljivih stvari.
U akvarijumu je malčice loša ventilacija, a i prase je dosta izolovano, mada ako je zatvoreno u nekom prostoru sigurno je izolovano. Ne znam, šta da ti odgovorim na ovo pitanje.
U svakom slučaju bilo bi dobro da puštate prase svaki dan malo da se šeta po sobi.

Morskim prasićima je bolje u kavezu, ali ja sam Coku držala u plastičnoj kutiji, i ništa joj nije falilo a imala je više prostora. Kupili smo najveću kutiju u celoj prodavnici. Čini mi se da joj se više dopalo u kutiji nego u kavezu, više je u njoj leškarila... Ali je zato Coka bila redovno puštana napolje, otprilike 3 sata dnevno.
Piljevina bi trebala da se menja svaki dan, ali ja sam je menjala na svaka 2-3 dana, zato što je piljevina obično bila čista.

radesm: Imaš na sva pitanja odgovore na prethodnim stranama, pročitaj celu temu ponovo.

Za morske prasiće je bolje da su u kavezu, ali moja Coka je živela u kutiji i bilo joj je lepo. Čak možda i lepše nego u kavezu. Imala je veliku kutiju, pa je imala dosta prostora. Ali je zato svaki dan provodila otprilike 3 sata van kutije.

Piljevina bi trebala da se menja svaka 2-3 dana.
Ostali odgovori su na prvim stranama.

Ovako izgleda smestaj mojih prasica:)
Home made sve :) i stalno menjam
Podloga su 3 palete, onda zakucane daske odozgo da zacepim rupe i onda stari itison(dobra podloga, mekano; moze i linoleum...)
Glavna podloga su im stara cebad, posteljina, prostirke itd, koje menjam 2x dnevno i perem posle u ves masini.
Ovo mi je najbolje resenje :)
Pre sam im stavljala piljevinu i menjala na svaka 3 dana maximalno!!!
Bolje su mi prostirke jer nema prasine, rasipanje piljevine i cistije im je :)
Unutra (za sada) imaju 2 kucice by Uglji&Co, tunelic od plasticnih cevi, 2 pojilice sa vitaminom C unutra!!!
2 drzaca za seno + throls seno ili domace...(To je sve za 3 praseta zenska, a imam u posebnom delu pored 1 muzjaka)
Granule Cavia Complete i Cavia Crispy
Svaki dan dobiju sveze ubranu travu :)
Jedu blitvu, endiviju, radic, mrkvu, jabuku, list persuna, mrkve,krastavac, paradajz leti lubenicu...

one-1.jpg

prostor2-1.jpg

zdeo-1.jpg

Sad izgleda sve malo drugacije, dodala sam im jos 1 kucicu pored ove, a ispod stavim peskir i obozavaju unutra da leze i naravno da vrse nuzdu, pa mora da se menja podloga;)

A ovako izgleda moje prase kad lezi na meni u uziva u mazenju

NjuskicasemaziCipi-1.jpg

f-1-1.jpg

Kucence svaka cast na domisljatosti i uredjenju stambenog prostora za tvoje zverke,bas im je lepo i prostrano. A vidim da se i frizeraj radi uveliko:mrgreen:

Nego,zasto je muski rod u vasem carstvu izolovan:think:

Kucence, stvarno svaka cast i od mene :D Baš se trudiš :klap::klap:
Sigurno uživaju i baš su lepi!
I prava oprema za frizure :lol: Jel se ne bune tokom friziranja? I jesu li druželjubivi ili baš i nisu zainteresovani za ljudsko društvo?
:bye:

Nego,zasto je muski rod u vasem carstvu izolovan:think:

Kikiriki (Tako se decak zove) :D je sam jer je jedini decak, a kod nas nema veterinara koji uspesno rade kastraciju-sterilizaciju zamoraca :(

Inace ona belo sarenkasta je Cipi (njegova draga :heart:) a imaju 2 zenske dece stare godinu i po, a njih dvoje su stari 2-2,5 god.

Cipi je moje prvo morsko prase, do tad sam imala samo pse i macke
Usput sam sa raznih foruma naucila nesto o njima + iskustvo tako da im se stalno menjao zivotni prostor i uslovi (svaki put u pozitivnijem smeru):D

Npr prosle god su ziveli u kavezima nocu, a preko dana su bili pusteni po sobi, naravno pregradila sam im nekim delovima namestaja da ne bi grizli kablove.
Na tepih stavim debelo cebe i hranu, vrse nuzdu tu, i nista se ne oseti ako se redovno menja (Dobro ajd malo seno i sveza trava mirisu )

Ovako je to izgledalo posle nekoliko sati njihovog boravka u tom home made pregradjenom prostoru

E sad bilo je tu raznih komentara, i mozda ne bi svako dozvolio da mu pola sobe zauzmu prasici i naprave "nered" specifican za njih.
Meni je vremenom bilo zao da ih vracam u kaveze(70x50x50cm), jer su naspram tog prostora bili minijaturni.
Ono sa prethodnih slika je u posebnoj prostoriji gde su mi i cincile, samo sto svima sada treba da pravim novi, jos bolji smestaj :D

(Sve prema zasluzi :ok::heart:)

Poslednja izmena od moderatora:
Predpostavljam da živiš u kući, jer imaš dosta životinja i odvojeno držiš činčile, jer ne bi to mogao da ima niko ko živi sa četvoročlanom porodicom u stanu na Beogradu.
Tvojim prasićima je sigurno divno!:klap:za tebe!
Što se tiče nereda... ništa strašno... Ima ga toliko jer imaš mnogo prasića, ali ako se redovno održava, OK je.
Sada dva pitanja, molim te da ti ne smeta što više nemam morsko prase :cry:, ali moram da pitam:
Kako se naručuju kućice kod uglji&co? Nemaju nikakav kontat ponuđen, osim mail-a, a ne piše gde im je adresa.
Kako se prasići slažu sa činčilama, ako su dolazili uopšte u kontakt?
Unapred hvala
:cao:

Back