MORSKI PRASICI

Nisam mu promenila ime...od uvek se zove Lemi Lems(kao pacov iz south parka :lol:) ali ga ovi moji zovu mile(kao satrovacki lemi :lol:)...a ono malecko sto je umro kao bebac :cry: se zvalo stjuart(mnooogo je licilo na stjuart little) ....to si ti nesto pomesala :lol:
Inace, seno stavrno nikada ne treba da mu ogranicavas, i uvek treba da ima vise nego sto mu treba, jer nece oni sve, biraju nke grancice, pa moze da se desi da mu ostane nesto malo,a ustavri bi jelo da ima vise...i vodu, narocito u ovim vrelim danima...ovaj moj pije k'o kamila, kad je vrucina...
Koliko je staro tvoje prase? Moje ima godinu i po i ponasa se kao penzioner neki...samo leskari i vuce se po sobi, i vise nije umiljat, kao da ga smaram kada ga ceskam i mazim :(
I da, jel mu seckas noktice? I kako to izvedes? Ja sam mom sekla par puta uz pomoc drugarice, sad su mu mnogo porasli, mislim da mu smetaju, i nisam mu bas dugo sekla, i nema sanse...kuka, cvili, potima se, ujeda, a durgarica otisla za Ameriku, ove druge nemaju zivce za prasice :(

On je za 'egzoticne' zivotinje i kozne bolesti. Tako da su ga meni preporucili kao najstrucnijeg na faksu za prasice.

I dobro bi bilo da ga nazoves telefonom pre nego sto odes, da ga ne bi cekala ili zapala kod nekog drugog.

Nadam se da ce prasencetu biti najskorije moguce bolje, ili da se vec oporavilo :heart:

Cao ljudi! Pozdrav svima...
Citao sam dosta ovde o prasicima(a s obzirom da sam ranije hteo da imam jedno)odlucio sam da kupim jedno.Imam ga vec 3 dana i nesto mi je stalno preplasen.Kad god pridjem sav se nesto izgubi i ide iz coska u cosak. :dontunderstand:Jer to u redu s obzirom da je kod mene tek 3 dana?Koliko treba vremena da bi se skroz prilagodilo?

Cao ljudi! Pozdrav svima...
Citao sam dosta ovde o prasicima(a s obzirom da sam ranije hteo da imam jedno)odlucio sam da kupim jedno.Imam ga vec 3 dana i nesto mi je stalno preplasen.Kad god pridjem sav se nesto izgubi i ide iz coska u cosak. :dontunderstand:Jer to u redu s obzirom da je kod mene tek 3 dana?Koliko treba vremena da bi se skroz prilagodilo?

Normalno. Uzimaj ga u ruke što češće, i mazi ga. Pazi da kada si blizu njega ne praviš buku, i nemoj mu se obraćati oštro i glasno, već tiho i nežno kao nekoj maloj bebici.

Srećno.

HITNO JE!!! Morsko prase ceo dan lezi, jedva ustaje na noge, inace je plasljivo ali sad ne reaguje ni na sta. Molim vas dajte mi broj nekog veta proverenog za prasice!!!
Hvala unapred!

Bila na odmoru pa nisam imala kompjuter. Jesam li zakasnila?
Ako si u Beogradu ili Nišu, ostavila sam broj telefona na prethodnim stranicama, veterinara naravno. Stručni su i bave se morskim prasićima.
Nadam se da nisam zakasnila:!:

Nisam mu promenila ime...od uvek se zove Lemi Lems(kao pacov iz south parka :lol:) ali ga ovi moji zovu mile(kao satrovacki lemi :lol:)...a ono malecko sto je umro kao bebac :cry: se zvalo stjuart(mnooogo je licilo na stjuart little) ....to si ti nesto pomesala :lol:
Inace, seno stavrno nikada ne treba da mu ogranicavas, i uvek treba da ima vise nego sto mu treba, jer nece oni sve, biraju nke grancice, pa moze da se desi da mu ostane nesto malo,a ustavri bi jelo da ima vise...i vodu, narocito u ovim vrelim danima...ovaj moj pije k'o kamila, kad je vrucina...
Koliko je staro tvoje prase? Moje ima godinu i po i ponasa se kao penzioner neki...samo leskari i vuce se po sobi, i vise nije umiljat, kao da ga smaram kada ga ceskam i mazim :(
I da, jel mu seckas noktice? I kako to izvedes? Ja sam mom sekla par puta uz pomoc drugarice, sad su mu mnogo porasli, mislim da mu smetaju, i nisam mu bas dugo sekla, i nema sanse...kuka, cvili, potima se, ujeda, a durgarica otisla za Ameriku, ove druge nemaju zivce za prasice :(

Zar ti nije prase žensko? Ono malo je bilo muško pa si se plašila da ne dobiju mladunce. Ili je žensko i zove se Lems.
Dobila sam je početkom oktobra prošle godine. Nemam živaca da računam tačno.

Jede li tvoje prase iz ruke? Uzmi neko njegovo omiljeno jelo i dok mu ti sečeš neko drugi ga hrani. Sigurno živiš sa nekim u kući ili stanu pa zamoli.

NAšla sam onu super dobru hranu za morske prasiće i mislim da nema smisla da joj kupujem hranu od 350 din! Da se razumemo, ni ja nemam najskuplju garderobu i najskuplju hranu! Nisam siromašna, da se razume ali stvarno nema smisla. A još više sam poludela kada sam saznala da se prasci teško na nju privikavaju, ne jedu je onako lepo kao običnu hranu itd.

Vidis,to i jeste najveci prolem...toliko se plasi da je to neverovatno i kad god pokusam da ga uzmem u ruku on pocne nekako nekontrolisano da trci i bezi...:???: sve u svemu,hvala ti na savetu,probacu sto cesce da radim to sto si mi rekla pa cemo da vidimo kako cemo da napredujemo... obavesticu te ja... :D pozdrav...

Malo se opustio...sad se mazi opusteno al' tacno provali kad hocu da ga uzmem u ruku i onda mi pobegne...Gricko ludak :) al dobro,valjda ce se opustiti i naviknuti sto pre...koliko ti dugo imas tvoje prase?

Otprilike godinu dana. To što neće da se nosi je normalno. Svi prasići za koje ja znam ne vole da se nose. Coka i sada neće. Ali kada počnem da je mazim van kutije ona se više opusti nego u kutiji. Slobodno ga uzmi u ruke, ali se trudi da ga kratko nosiš.

Moje prase je trpelo sve i nije se plasila nicega,obozavala je da bude u necijem krilu i da se mazi. Brat i ja smo je stalno nosali i muljali po rukama i nije se plasila. To valjda zavisi od temperamenta praseta.

Coka je uginula.:sad2::cry: Predlažem da svi koji imaju morske prasiće ženskog roda, da ih pare, obavezno. Da se ne bi desilo isto što i Coki.
:sad2::sad2::sad2:
Ja imam prase zenskog roda...ali svuda pise da ako prvo parenje nije bilo u prvih 9 meseci da ne valja...ne znam, sad si me uplasila...
Koliko je bila stara Coka? I zasto mislis da to sto je uginula ima veze sa parenjem?

:sad2::sad2::sad2:
Ja imam prase zenskog roda...ali svuda pise da ako prvo parenje nije bilo u prvih 9 meseci da ne valja...ne znam, sad si me uplasila...
Koliko je bila stara Coka? I zasto mislis da to sto je uginula ima veze sa parenjem?

Coka je imala oko godinu dana. zadnjica joj je otekla, ali mi to nismo primetili. Odjedanpuut se umirila, i nije mogla lepo da diše. Odveli smo je kod veterinara. Rekla je da nema mnogo šanse, dala joj dve injekcije i infuziju, i Coka je... Kasnije, kada ju je pregledala, primetila je da je bila zagnojena, i rekla je da je to verovatno zato što se nije parila.
Za tvoj slučaj ne znam.

Znali smo o čemu se radi. Za to nema lek, to se dešava skoro svim životinjama. Kujicama znaju da vade materice zbog toga, ali prasićima... Doktorka je to nazvala neka gnojna upala materice. Ili tako nešto. Rekla je da se to često dešava, da Coka nije prvi slučaj...:( Ja ne plašim samo želim da upozorim.
Toliko smo plakali...:sad2:

Nego da vas ne smaram sa Cokom:
BobisHa90, imaš slične slučajeve na prvim stranama, pa vidi šta su oni upotrebili. Mislim da nije opasno. Da li mu opada dlaka? Da li ima ogoljena mesta?

Da,i ja znam da mogu da nastanu veliki problemi ako se zenke ne pare.Imala sam vise susreta sa kujama i tim problemom.One naprimer imaju problem sa mastitisom(zapalenje mlecne zlezde)i sa laznim graviditetom koji je jako bolan i dugo se leci ali se ipak leci.I to sto ti kazes Tandara mandara one mogu da se sterilisu a za prasice jos nisam cula da neko to radi.Ustvari,jos niko u mojoj praxi i okolini nije ni pomislio da preduzme nesto tako,jer dosta ljudi na prasice gleda kao na obicne pacove koji su tu da bi nas zabavili a kada nastane neki problem prepuste ih"sudbini"....na zalost tako je.ja imam dve zenke i hocu da ih parim ali su nekako sitne p se plasim da ce biti problema kod radjanja...ali cu da pitam moju veterinarku kod koje vodim macku dali bi mogla da ih sterilise,mozda bi i htela jer zena je u stanju da preduzme sve moguce mere da spase bilo koju zivotinju ako je to naravno moguce.Jeste da sam zavrsila srednju veterinu i da sam imala dosta praxe pogotovo sa malim zivotinjama ali nikada mi nije palo na pamet da pitam da li se i kod prasica radi sterilizacija.Pitacu pa cu da javim,pa ko je voljan moze da sterilise i svoje prasence,mozda bi tako ipak smanjili mogucnost da uginu...

Ljudi...Gricko je poceo od pre par dana nesto mnogo da se cheshka...:dontunderstand:.
Sta to moze da bude i jer moze da bude opasno?

Mislim da nije opasno,oni su skloni vaskicama ili buvicama ne znam ni ja kako da nazovem gamad koja njih napadaju i predpostavljam da se zato cese ali da bi bio mirniji odvedi ga kod vet.neka ga pogleda lampom da utvrdi da nisu neke gljivice jer su oni jako osetljive zivotinje pa ce mu mozda dati i nesto za smirivanje svraba da ne napravi rane pa da se stvari pogorsaju...odvedi ga mozda je to najsigurnije jer ipak su oni osetljivi pa da neosecas kasnije krivicu ako se nedaj boze nesto desi.Kazem NEDAJ BOZE!Puj Puj!Javi ako ga budes odveo i kakvo je stanje.

Back