MORSKI PRASICI

Ne verujem da je nešto zarazno. Jer verovatno nije bolest to što se on izvrnuo u stranu, već nešto što je to prouzrokovalo. A tvoje prase se ponašalo normalno pre toga što znači da nije bila neka prenosiva bolest već je bilo nešto što je uzrokovalo takvo ponašanje.

Nego, tražila ja po netu tržila svašta o morskim prasićima i našla svašta kao naprimer:

Veterinari koji se bave zamorcima u gradu Beogradu:

Slobodan Spasojevic,
Veterinarska ordinacija Spina
Arsenija Carnojevica 17/a, Novi Beograd
tel 011/2130 848
radno vreme: 14-20, subotom i nedeljom od 11-14.

Dr Olga Krstic
Veterinarske ordinacija MAMA
Bistricka br. 2 (Hadzipopovac, Palilula),
011/ 3295-245
radno vreme 09-20h
subotom do 15h
nedeljom po potrebi.

Veterinar koji se bavi zamorcima u Novom Sadu:

Vladimir Ćurčić
Ambulanta Bilja & Olja,
Drage Spasić 2a, Novi Sad
021 511206
065 5 511206
Radnim danom: 9-20 časova
Subotom: 9-13 časova
Nedeljom i praznikom: 10-12 časova
Pre dolaska obavezno najavite telefonom!
ordinacijabilja&olja

Kopkaću još malo možda nešto zanimljivo nađem.

Evo i ovo o piljevini:

Kao podlogu mozete korisititi piljevinu, peskire, cebe. Kad kupujete piljevinu birajte krupniju, zato sto sitni komadici piljevine mogu da iritiraju njihove disajne puteve. Isto tako, ako piljevina potice od cetinara (cetinare cete prepoznati po jakom mirisu), ostavite piljevinu par dana na vazduhu da izvetri i da ispare aromaticna ulja koja su stetna za njihove disajne puteve.

I ovo o antibioticima:

Antibiotici koji su bezbedni za morske prasice

1) Bactrim (sulfametoksazol trimetoprim)
Sulfonamidski antibiotik, najbolje se podnosi od svih antibiotika. Bezbedno ga je davati jako mladim prasicima. Kod ozbiljnih respiratornih infekcija moze biti nedovoljno efikasan, inace je odlican kod urinarnih infekcija.

Oralna doza za morsko prase iznosi 30mg/kg na 12 sati.

Prasicima se daje u obliku pedijatrijskog sirupa, sledece sastava: 5 ml sadrzi 240 mg sulfametoksazol trimetoprima. Prase od 1 kg treba da dobije 30 mg aktivne supstance, a to je 0,625 ml Bactrim sirupa na 12 sati. Dozu Bactrima mozete proveriti ovde: kalkulator doza

2) Doksiciklin (Doksiciklin, Dovicin)
Tetraciklinski antibiotik, sirokog spektra, prasici ga uglavnom dobro podnose. Ne preporucuje se prasicima mladjim od 1 meseca jer utice na razvoj kostiju i zuba.

Oralna doza doksiciklina za morsko prase iznosi 5mg/kg na 12 sati.

U Srbiji postoji u obliku tableta i kapsula.
Za morsko prase se koristi rastvor koji se moze dobiti rastvaranjem 1 kapsule (100 mg doksiciklina) u 20 ml vode. Rastvor antibiotika je stabilan najduze 14 dana, ako se cuva u frizideru. Za prase tezine 1 kg potrebno je 5 mg doksliciklina, to odgovara 1ml pripremljenog rastvora, na 12 sati. Doksiciklin ima gorak ukus i prasicima se cesto ne svidja.

3) Enrofloksacin (u svetu poznatiji kao Baytril)
Fluorohinolonski antibiotik, veoma potentan, koristi se kod ozbiljnih respiratornih infekcija. Ne preporucuje se prasicima mladjim od 6 meseci jer utice na razvoj zglobne hrskavice.

U veterinarskim apotekama, u Srbiji, postoji kao oralni 10% rastvor enrofloksacina.

Opseg oralnih doza enrofloksacina za prase je 2,5-10,0 mg/kg na 12 sati. Srednja doza koja se koristi je 6,25 mg/kg.

Izrazeno u ml u odnosu na 10% rastvor enrofloksacina opseg doza iznosi 0,025ml/kg-0,1ml/kg.

Neki prasici ne podnose Enrofloksacin. On moze dovesti do gubitka apetita. Tada je neophodno prase hraniti na silu, a ukoliko dodje do nastanka dijareje obavezno prekinuti sa Enrofloksacinom (citaj dole).

4) Hloramfenikol
Cetvrti dozvoljeni antibiotik. Odlican je za teske infekcije tipa upale pluca. Prasici ga cesto tesko podnose.

Oralna doza za morsko prase iznosi 50mg/kg na 12 sati.

U Srbiji nije registrovan.

Savet: Terapija antibioticima obicno traje desetak dana, nekad i duze. Poboljsanje bi trebalo da se zapazi u narednih 48 casova od pocetka njihovog davanja. Bitno je davati propisanu dozu i u propisano vreme. Davanje manjih doza ili kasnjenje u davanju moze dovesti do izostanka efekta. Ako do poboljsanja ne dodje ili se stanje pogorsa u roku od 48 sati od pocetka davanja, treba promeniti antibiotik. Antibiotike ne treba stavljati u pojilice sa vodom posto na taj nacin ne mozete da kontrolisete koliko mg antibiotika prase tacno dobija. Dokle god je morsko prase bolesno, morate ga meriti vise puta na dan i pratiti da ne mrsavi! Ako prase ima slab apetit i mrsavi, obavezno mu davati kasu od kolutica na spric (oko 40-50 ml kase), vodu i 50-100 mg vitamina C (procitati deo o hranjenju na silu).

Vazna napomena! Svi antibiotici narusavaju crevnu floru i mogu dovesti do dijareje. Uzrocnik dijareje su nabujale bakterije u crevima kao npr Clostridium difficile i Esherichia Coli. Kod svakog davanja antibiotika je obavezno preventivno davati Probiotik (ili Linex, Flonivin BS) ili, jos bolje, "supicu" od govanaca drugog, zdravog praseta (zvuci odvratno, ali je vrlo efikasno). Ovo se koristi da bi se obnovila crevna flora.

Nazalost...jos ne mogu da se oporavim...joj, ono je stalno pistalo, ai dlaka mu se ofucala u poslednjih nedelju dana...sto znaci da je mozda i bilo bolesno...uh...veliko je za sada ok, a ja panicim :(

Bas mi je zao Nevenaa. Ne znam sta da ti kazem. :cry:

To sto se trzalo su mozda bili samrtni grcevi.
Ali ako mu je krzno vec neko vreme bilo lose, znaci da nije moglo da bude od toga sto je pojelo palmicu, jer je to bilo pre par dana, koliko sam razumela.
Jel imalo mozda kijavicu, probleme sa stomakom, da nije nesto palo na njega, posto si rekla da je tvoja mama cula neki zvuk kada je usla u sobu?
Mada, mozda ni ne treba da razmisljas o svemu tome..

Nije nista palo na njega, cula je zvuk kada je ono palo...palmicu jeste pojelo pre par dana(nisam sigurna da je ono, mozda je i veliko-logicnije je, jer je palmica bila prilicno visoko za malog)...e sad, pistalo je mnogo, tako da je moguce da ga je boleo stomak ili tako nesto...i nogo, bas mnogo je piskilo, preterano...ali ja sam mislila da je to samo period :( ne znam, mozda je i bolje da ne razmisljam o tome sta mu se desilo, jer onda sve vise i vise sebe krivim...a opet, sa druge strane zelim da shvatim gde sam pogresila, da ne bih opet tako pogrsila i izgubila i drugo prase :(

Kad vec pominjes kijavicu....veliko je povremno ima, pa prodje...mada, posle ovoga ga ni mrtva ne bih pustila vise da samo ozdravi...kako lecite kijavicu?

Coka je imala jedno vreme i ništa sklonili je na mesto bez promaje stavili je ukutiju sa točkovima da ne bude na podu... i tako, ništa posebno. Ja koliko znam nema nikakav poseban ''lek'' protiv toga. Ili možda ima a ja nisam čula, mada ne verujem.

Kijavica sama za sebe nije opasna, ali je nezgodno ako iz kijavice preraste u bronhitis ili upalu pluca.
Mislim da ako prasetu bas jako curi nos i puno kija treba da se vodi kod veterinara na neke antibiotike. Ovako, ako samo par puta kine, moze da se eventualno pomogne sa vitaminom C.

I ako ima cesto kijavicu, pogledaj da mu ne duva od nekuda ili da nije na promaji. Pogoto obrati paznju da mu ije hladno na mestu na kome spava.

Pitala sam za kijavicu, da mu nije slucajno jako curio nos i kijalo i bile vlazne oci pa da je uginulo od nekog bronhitisa ili upale pluca, ali mislim da bi ti tako nesto vec primetila?

Problemi sa stomakom se, koliko ja znam, najcesce vide kroz prolive kojima su prasici skloni. I od jakih proliva mogu da uginu. Ako hranis prase bez semenja (sto mislim da nije bas dobro) obrati paznju na govanca, tj da vidis da mu nije hrana suvise vlazna, da ne dobije neki proliv.
Ne znam koje semenja dajes, mozda da kupis na nekom drugom mestu, moje prase je iz nekih prodavnica volelo semenje, a iz nekih nije (ma koliko blesavo zvucalo).
Ja sam mome prasetu davala ovas, suncokret, proso, kukuruz, raz i vrlo malo lanenog semena (ali ovde ima svako svoje misljenje sta je dobro a sta ne, pa da ne ulazim u tu pricu, ovo je ono sto sam ja davala).

I mislim da to sto je suvise piskilo, ako je mokraca bila normalne boje, nije moglo da bude problem. Verovatno je u nedostatku semenja jelo vise povrca, pa je onda i vise vode unosilo.

Vec sam pisala da je moje prase skicalo jako dugo, mozda 2 ili 3 meseca, kada sam ga donela. Ali moje je bilo samo, pa mu je nedostajalo prasece drustvo (sto ja tada nisam znala), ali posto je tvoje uginulo, vrlo je moguce da ga je nesto bolelo. Mada mislim da kada ih nesto boli, oni obicno kunjaju, ne skice jos vise.. ali tvoje je bilo malo pa mozda je, kao bebe, skicalo od bola.

Ne znam. I ja sam jako dugo razmisljala sta je bio konkretan uzrok sto je moja Cica uginula. Imala je skoro 8 godina i vodila sam je kod veterinara, ali ipak ni uz njih mi nije potpuno jasno zasto se to bas tako odvijalo.. Tako da ne verujem ni da ti mozes da ustanovis sa sigurnoscu... Pogotovo tako malo prase. A sem krzna koje je izgubilo sjaj i skicanja ti nisi ni videla neke druge simptome, tesko je to sada reci. Mozda je imalo neki genetski problem..

Poslednja izmena:
Veliko ima s vremena na vreme kijavicu, ali nikada jaku i nikada mu nije curio nos...tek kine 10-ak puta dnevno...
Koji vitamin C im dajete? Ja sam davala onaj iz kesice sto je kao za njih, mada ga cesto nema da se kupi, pa su te dve nedelje koliko nije bilo smeneja bili i bez vitamina C
Inace, hranim prase i semenjem jos od pocetka, ali poslednje dve nedelje ga nije bilo u pet shop-u...uzimam Cavia Crispi...prilicno ga slabo jede...mislim, jede ako mu ne ponudim izbor, ali mnogo vise ludi za povrcem...
Sto se tice malog praseta...ono nije imalo kijavicu, nije imalo proliv...nista...jedino sto su mu poslednja dva dana cesto oci bile nekako polu zatvorene, kao da je umorno...i umelo je da zaspi dok ga mazim, sto se po mom iskustvo kod malih prasica jako retko desava....govanca su bila skroz ok, malo vlaznija, ali nista strasno...cudno mi je sto nikakve simptome neke bolesti nije imalo...jedino to sto se, to vidim sada kada gledam unazad, videlo da mu se blizi kraj...
Pozdrav veliki vama i vasim prasicima...uskoro cu i ja, verovatno kupiti jos jednu bebicu...samo, necu opet da rizikujem sa polom...dok nadjem nekog da mi to pokaze, pa idem u pohode sa novim bebcom
:(nazalost, sa novim...

Cavia Complete je mnogo kvalitetnija od Crispy pa probaj sa njom. A c vitamin nema potrebe da mu dajes ako jede dovoljno voca i povrca. Savetovala bih ti da sledece prase ne kupujes vec da se malo raspitas po forumima, sigurno ima neko ko poklanja bebe. Evo na forumu ZC imas bebe prasica i pretpostavljam da ce ih decko poklanjati, bas su medeni:-)

Inace, razmisljala sam o cavia complete, i misljenja su podeljena...mnogi kazu da je kompletnija i bolja, a s druge strane mnogi kazu da je to ,,vestacki'' jer su peleti i da je bolja crispy...i sad ja ne znam ko je u pravu:( Lik iz pet shopa mi je rekao da complete nije nista bolja, iako je skuplja, i jos se uvredio kad sam mu rekla da sam ja procitala drugacije kao, ,,pa valjda ja bolje znam od obicnih uzgajivaca, ja ih gajim godinama'' ...mada, hm...gaji ih godinama, ali drzi 5 praseta u kavezu koji je mali za jedno i + ne zna da im odredi pol...:roll:

Da, ti iz pet shopova su obicno nadobudni i najpametniji. Ja sam na ovom forumu zekoiprijatelji procitala da je cavia complete bolja pa je stoga i kupujem. Mada uglavnom jedu voce i povrce, ona im je samo da gricnu nesto do sledece ture c vitamina:-)
Evo foruma o kome sam pisala i od decka pod nickom losmi200 sam ja dobila prase(zivo i zdravo:)), a sad je bas dobio novu "turu" pa ce verovatno bar neko (ako ne i sve) pokloniti. http://www.zivotinjsko-carstvo.com/forum/index.php?act=ST&f=39&t=5323&st=45

Nevanaa, zasto ne probas da sama mesas semenje? moje prase npr uopste nije htelo da jede tu gotovu hranu, ili kada jede je dobijalo proliv. A kada ti izmesas hranu - znas sta si stavila unutra i nema konzervansa. Po meni je to ista prica, kao granule kod pasa i macaka i spremanje hrane za njih.

Svako prasence ima svoju omiljenu hranu i svoj poseban stomačić.:) Na nama je da brinemo o stomačiću našeg prasenceta kako znamo i umemo. Svako ima svoj izbor hrane tako da ako tvoje prasence neće da jede tu hranu, ti pređi na neku drugu pa ako hoće ostani na njoj. Nije loša ideja raditi ovo što L. Krofnica radi, ali zašto kada imaš u pet-shopu a tvoje prasence još i obožava tu hranu.
A i, u blizini moje zgrade nigde nema prodavnica zdrave hrane, a iz ovih običnih prodavnica se ni ja ne usuđujem da jedem a kamo li da dam Coki! Svašta unutra može da se nađe, od najobičnije grančice, do buba i pikavca koji su ''slučajno'' upali unutra.:nono::rtfm::rtfm::rtfm: :thumbdown::thumbdown:

Ljudi, ja sam u transu od straha!!! Veliko prase je postalo previse mirno, po ceo dan kunja, a ono se uvek tako ponasa kada mu nije dobro. Ne znam sta da radim, a mnogo se bojim da mu se nesto ne desi. Semenje ima, povrce jede redovno i vockice povremeno, ne znam sta bi jos moglo da mu fali. Vioda i seno su naravno tu. Ovaj veterinar u Krusevcu u sustini daje antibiotike na slepo, pa sta bude bude....koliko je to uopste pametno? Ocajna sam, jer uopste ne znam sta da radim...a on samo spava, lezi, 2 dana nije potrcao :( Jel ima neko ikakvu ideju kako da mu pomognem? Ili, da li neko zna nekog dobr0og veterinara u Nisu, posto sutra idem tamo nekim poslom....

Ne znam sta da kazem Nevenaa. Ne znam sta bi mogao da bude razlog.

Da mu nije slucajno prevruce ili da nije na suncu? Ali ti bi to vec zakljucila.
Ono sto mogu da ti predlozim je da pozoves na Veterinarskom prof Popovica, ako moze nesto da ti kaze preko telefona. (objasni mu situaciju). Ja u njega bas imam poverenje. Ne znam nikoga u Nisu.

Ako se odlucis da ga zoves telefon je 011.36.11.810. Objasni da si iz Krusevca i da ti je jedno prase skoro uginulo,.. celu situaciju...

Javi kako je prasence. Drzim fige i nadam se da joj je samo prevruce!

Palo mi je na pamet.
Ako mislis da su se otrovala oba praseta, mozda mozes da joj das komadic medicinskog uglja. Ne znam da li ovo prasici smeju uopste da uzimaju, ali to ljudima pomaze kod trovanja. Mozda bi mogla da zoves nekog veterinara da pitas. mozes prof Popovica

Back