MORSKI PRASICI

joj, sad sam pala u bedak....jaoooj...malo je jos mrsavo nema opasnosti...ali veliko je , bogami , dobro ugojeno...ja sam ga ranije tako kad pretera bacala na dijeticu, ali sad je to malo komplikovano....mnooogo su zahtevni...
@micamoja....ne znam, mislim da to nije za lecenje...moje je kada je bilo malo imalo ogoljena mesta, pa sam ga kupala u mycosebu jednom ili dva puta nedeljno cini mi se, i mazala mu neku mast na ta ogoljena mesta...jel ima neka meste gde mu je dlaka makar malo redja? Nemoj da ga tretiras ako je sve ok, najverovatnije je samo period...moji imaju periode kad se vise linjaju, evo sad im je to otprilike...sacekaj da vidis da li ce nesto da se desi(tipa krastice ili ogoljena mesta, razredjena dlaka(proveri stomak, obicno odatle pocne)...bolje je da sacekas nego da ga trujes ...inekcije mu niakda ne daj, jer moze da umre od soka, a ove masti i preparati su ti mucenje, zato sto moras dobro da pazis dok ne upije da ga prase ne lize....kupanje u raznoraznim proizvodima je opet sok, zato ti je moj savet SACEKAJ...a ako se desi nesto prekopacu da ti nadjem resenje...a prekopaj i ti po starim stranicama ovog foruma, ima svasta...mozda i nesto za opadanje, sto ,opet ponavljam ne savetujem...
Koliko njemu opada dlaka? Jel bas, bas puno?

@micamoja, i ja mislim isto sto i Nevenaa, ako nema mesta bez dlake nemoj da ga diras.
Pa i tebe nesto zasvrbi, pa se ceses, a i kosa nam opada, samo je oni imaju mnogo vise, pa vise i opada.

A inace, moje prase je dobijalo injekcije, mada se puno traumirala oko toga.

L.krofnica...traumiraju se mnogo, a uvek psotoji laksi nacin, mozda duze traje , ali je za njih bolje...znam da ima slucajeva da im se kao posledica inekcija i svog pretrpljenog straha javi tromb , pa uginu :(

POTREBNA POMOC!
Ako je neko imao iskustva ili ako zna neka mi pomogne. Imam morsko prase staro oko 3 godine, do pre par dana je bilo sve ok ali od pre 4 dana iznenada se sa desne strane u predelu vrata pojavila unutrasnja izraslina velicine stono-teniske loptice. Kako primecujem ne boli je. Sve ostalo je kao i ranije, vesela je, skakuce, jede normalno, pije vodu. Ako je neko imao iskustva sa slicnim problemom neka mi pomogne. Unapred hvala, Milan

POTREBNA POMOC!
Ako je neko imao iskustva ili ako zna neka mi pomogne. Imam morsko prase staro oko 3 godine, do pre par dana je bilo sve ok ali od pre 4 dana iznenada se sa desne strane u predelu vrata pojavila unutrasnja izraslina velicine stono-teniske loptice. Kako primecujem ne boli je. Sve ostalo je kao i ranije, vesela je, skakuce, jede normalno, pije vodu. Ako je neko imao iskustva sa slicnim problemom neka mi pomogne. Unapred hvala, Milan

To je bas velika izraslina. Jesi li iz Bg? Ako jesi, idi na Veterinarski fakultet kod prof Popovica, on radi u ambulanti.

Ja ne znam nista o takvim stvarima.
Ako hoces mogu da ti dam broj telefona profesora.

hvala Krofnice na savetima,kupila sam neku piljevinu sa mirisom limuna,menjam joj cesce piljevinu i pustam je da trcka po sobi pre obroka,a komsija ce mi staviti mrezu na terasu,pa ce peko leta moci da zivi na terasi,mislim da ce uzivati.Cesce je cesljam,pa se manje linja tako da je problem resen,mada jedva cekam da pocne da zivi na terasi,zao mi da je stalno u stanu,svez vazduh svakom prija:)

hvala Krofnice na savetima,kupila sam neku piljevinu sa mirisom limuna,menjam joj cesce piljevinu i pustam je da trcka po sobi pre obroka,a komsija ce mi staviti mrezu na terasu,pa ce peko leta moci da zivi na terasi,mislim da ce uzivati.Cesce je cesljam,pa se manje linja tako da je problem resen,mada jedva cekam da pocne da zivi na terasi,zao mi da je stalno u stanu,svez vazduh svakom prija:)

:D
Razmisli za terasu, oni su jako osetljivi na vrucinu (ipak imaju dosta krzna). A na terasi i pada kisa (dopre neka kap, ali i to je dovoljno). Pa je danju vruce, a nocu ume da bude hladno, pogotovo na plocicama..

Nemoj da mu stavljas piljevinu...jako je lose za oci i disajne organe...seno obozavaju+je zdravo

Nemoj da mu stavljas piljevinu...jako je lose za oci i disajne organe...seno obozavaju+je zdravo

Ja koristim piljevinu i po meni je sasvim OK. a ona uživa i mnogo joj je lepo! Pa kad želi da spava ona lepo sama sebe ''ušuška'' i lepo zaspe! Jedno vreme koristila sam peškir umesto piljevine ali to nije bila dobra odluka, jer i ako je bilo praktičnije njoj se nije dopadao! Obično bi zgurala peškir u onaj ćošak u kome spava, a ostalo bi ostalo prazno pa možete zamisliti kako je to izgledalo!:roll:
Nije prvi put da čujem da je piljevina loša za morske prasiće ali koliko sam ja primetila, mojoj Coki je lepo, pa se i ja lepo osećam!:D E sada piljevina ako se ne menja redovno može izazvati gljivična oboljenja što svakako ne valja.
Što se tiče piljevine sa mirisima mislim da to nije baš najbolji izbor jer to možda i može uticati loše tako da... Ja sam uvek za opreznost!:super: Ali kako god, ne biram ja za moje prase već bira neko drugi za njegovo, i čini ono što misli da je najbolje za njegovo prase. Ja sam tu samo da prokomentarišem da li mislim da je to ispravno ili nije. Ticar: pogledaj kako reaguje na piljevinu sa mirisiom limuna, pa ako primetiš nešto što nevalja ti prekini! Opet opreznost...:super:

Na terasi stvarno ne bi valjalo da drzis prase, moze lako da se razboli. Narocito sto kaze krofnica-promene temperature, plocice... Oni su veoma osetljiva stvorenjca:-)
Sto se piljevine tice, nije toliko losa, narocito ne ona krupna. Ako neces piljevinu, znam neke koji stavljaju Tena pelene za odrasle, medjutim treba biti pazljiv jer moze da se desi da prasici pocnu da je grickaju pa da se uguse. Isto mozes i peskire, ali to ti je svakodnevno pranje u masini. Mislim da je piljevina najbolji izbor, toliki prasici su na njoj doziveli duboku starost:D A seno kao podloga-nikako. Em se jako brzo usmrdi kad dodje u dodir sa mokracom(sto ce reci u roku od odma':lol:) em onda nece da ga jedu. Seno im uvek daj, ali samo kao hranu.

Hm...pa kad se usmrdi ja ga promenim, stvarno ne vidim zasto bi mi to bilo tesko....
Moji prasici nisu zatvoreni, pa nemaju bukvalno ,,podlogu'' , podloga im je laminat:)
A u svojoj jazbini imaju cebence na kome spavaju i seno koje jedu, a veliko je naviknuto da u seno ide u wc, pa mi je to veliko olakasanje...Malo piski svuda samo ne u seno i kaki svuda samo ne u seno :( poludecu...pocela sam i da razmisljam da ih zatvorim zbog toga:( ali stvarno nemam srca:( pa sad cistim 50 puta dnevno i svadjam se sa kevom 150 puta dnevno :(
Ja sam cula da je piljevina jako losa...rekli ljudi koji znaju bolje od mene...pa je ja nikada ne bih stavila svom prasetu...to sto ti ne primecujes da joj nesto fali, ne znaci da joj ne fali...
A piljeivna sa limunom...hm...sve sto ima neke dodatke tek ne valja...i kako ona moze da primeti da li prasetu ne odgovara?

Probala sam tu piljevinu sa mirisom limuna,ali ja uopste ne osetim limun,vec miris piljevine samo malo blazi i deluje mi kvalitetnije,meksa je i sitnija,a terasa mi je natkrivena ima veliki krov,uvucena je,jedino je prepodne toplije ali uvek ima hlada tako da cu probati,pa cu videti da li joj odgovara.Bolje i da je na svezem vazduhu nego u stanu gde je jos veca vrucina.Bice joj prijatnije nego u mojoj sobi gde i sad bude vruce,posto sam u potkrovlju.

@ticar molim te razmisli o piljevini...tu se dodaje nesto da bi bila ,,sa mirisom limuna'' a te vestacke sirovine nisu dobre za prasence...i vidis da cak i tandara mandara koja koristi piljevini smatra da jenok ako je krupna...jer sto je sitnija to je vise onih skroz sitnih parcica koji ulaze u njihov organizam kroz disajne organe...

Nevenaa, to sto si ti nesto cula ne znaci da je istina. I nije svako prase isto i ne odgovara svakom prasetu isto. Neko mozda ne zeli da cisti 50 puta i da se svadja 150:-D
Sto se tice piljevine sa limunom, ne znam jer nisam probala. Mojim prasicima obicna sasvim odgovara. A kako to znam... Po njihovom ponasanju;-)

Naravno da ne znaci da je tacno...cula sam od nina.g(koja mi deluje kao veoma upucena u prasice) , i na forumu zeko i prijatelji, gde opet ima ljudi koji deluju upucenije od mene i tebe....ali ne znaci da je to sto posto tacno, mozda grese...
E sad, sto se tice toga da ti po prasetu vidis da li mu nesto odgovara...hm...pa ne znam...ja sam primetila da vole da leze na cebencetu....primetila sam i kako se raduju kad par dana nema sena , pa im donesem...ali tesko da bih mogla da primetim da li im piljevina kroz njuskicu ulazi u pluca, da li se to talozi i da li ce ya par godina zbog toga imati probleme :(
Za nogice ne znam da li im smeta piljevina, ali ja o tome ne brinem, jer su slboodni pa nek biraju gde ce da setaju...
a za ciscenje i svadjanje....jaoooooooj, tu si u pravu...smucilo mi se....a nemam srca da ih zatvorim breeeee:(
U cemu vi drzite svoje prasice? I u sta uopste da stavim dva praseta a da im ne bude tesno, mislim, koliki bi to prostor trebao da bude?

Inace, jel ima neko iskustva sa trudnom prasicom? Ja za mladje jos uvek nisam provalila pol....a ova starija je postala nesto mirna i tiha, i stalno lezi....sad sam se istripovala da je mozda trudna :( Radim maturski, pa nemam vremena sada da guglam...ali, ako neko ima iskustva, molim vas, recite mi kako se prepoznaje trudnoca kod njih i koliko traje....uh :(

PANIKA! MALO MORSKO PRASE, KOJE JE STARO SVEGA DVA MESECA SE ODJEDNOM PREVRNULO NA SRED SOBE! maJKA KAZE DA JE PRE TOGA NORMALNO TRCALO! i ODJEDNOM JE PALO, LEGLO I POCELO DA TRZA NOGAMA! SADA SAM GA UVILA U NEKO CEBENCE, STAVILA NA KREVET I NE ZNAM STA DA RADIM! ZIVO JE, DISE, ALI SE NE POMERA! AKO IKO IMA IDEJU STA BI MOGLO DA MU BUDE, MOLIM VAS DA MI NAPISETE STO PRE!

Nemam iskustva ali sam tražila i našla ovo:

Nije preporucljivo kupovati par musko-zensko iz vise razloga:

-trudnoca je cesto rizicna za morsko prase i moze se desiti da majka ugine od toksemije. Rizik je veci sto je zenka starija. Zenke starije od 7 meseci ne bi trebalo pariti po prvi put.
-isto tako moze se desiti da majka nece ili ne moze da doji, pa da zbog toga bebe uginu.
-muzjaka morate odvojiti od zenke pre porodjaja jer zenka nekoliko sati nakon porodjaja ima novu ovulaciju i moze da zatrudni, a uzastopna trudnoca je iscrpljujuca!
-muske od zenskih beba morate razdvojiti u odvojene kaveze kada napune 3 nedelje posto zenkice mogu da zatrudne vec sa 3 nedelje sto se nikako ne preporucuje!

Ako se desi da zavrsite sa trudnom zenkom iz pet shop-a potrudite se da je tokom trudnoce hranite sto kvalitetnije! Voditi racuna da dobija dovoljno vitamina C!

Inace, zenke imaju teranje svakih petnaestak dana i to je vrlo upadljivo jer tada pocinju da brundaju i njisu zadnjicama. Tokom tih dana naskacu jedna na drugu.

Trudnoca im traje oko 70 dana i bebci se radjaju potpuno formirani, sa dlakama, zubima, skakucu i jedu seno od prvog dana. Tezina po rodjenju im se krece oko 70g-120g.

Potražiću još nešto. Valjda će ti ovo pomoći.

Da li se diglo samo ili si ga ti vratila u normalan položaju? Ne želim da te plašim ali mojoj prijateljici se slično nešto desilo samo njeno nije preživelo! Isto se normalno ponašalo!
Ne znam šta bi to moglo da bude ali se nadam da će biti dobro!:worth::worth::worth:
Izvini što ti ranije nisam odgovorila ali nije hteo da mi se pojavi tvoj post!

Back