Au, al ste se raspisali! Pa ceo dan sam na forumu citajuci vase postove, he he... Nema me godinu dana i danas dodjem da vidim kako je, kad ono - bum 20 strana!!!
Jako mi je drago da se toliko ljudi interesuje za prasice, za njihovu ishranu i za zdravlje!
Ja i mojih 8 djavola se super slazemo! Imam ih 3 godine i za sada je sve ok osim sto sam imala problema sa dva praseta,jedna je dobila mastitis i izlecili smo ga relativno brzo, a drugoj su prerasli zubi jer joj nisam davala seno, a na ovom forumu mozete videti kako sam prosla jer nisam svojim prasicima davala seno:
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/forum/index.php?act=ST&f=39&t=3073&
Sto se tice veterinara, u Nisu je jako lose stanje, posto lokalni veterinari bas i nisu zainteresovani za njih.
Mogu vam preporuciti Vet Impuls u Nisu, nisu nesto sjajni i bajni, al bar se trude i ne povredjuju vase ljubimce kao one dileje iz Pet Company - ja, koji su mom prasetu slomili nogu prilikom davanja injekcije i jos nam preporucili da masiramo to mesto gde je noga otecena ( to je ova sto je imala mastitis), stahota!!!!
Adresa Vet impulsa je:
Josifa Pancica br.4, Nis
A, adresa Pet Company ( cisto da znate gde ne treba voditi svoje ljubimce )
Bulevar Nemanjica 107, Nis
Sto se tice trudnoce, slazem se sa vecinom da je jako rizicna, moja najstarija zenka se dva puta kotila, prvi put je okotila 3 praseta i sve je proslo u najboljem redu, dok je drugi put okotila 6 - 3 ziva i 3 mrtva i dan danas se cudim kako je to prezivela. Posle toga su se njene dve cerke okotile u isti dan - jedna 3, druga 4, pa su ih ispomesale i nije se znalo koje je cije. Priznajem da ja, u pocetku, nisam ni znala kako to ide oko kocenja, pa sam kupila muzjaka i zenku ( VELIKA GRESKA ) i za 6 meseci od 2 praseta stvorila su se 15!
Jedva sam udomila 7 praseta, a ovih 8 sam zadrzala.
Necu ni da vam pisem koliko me kosta nedeljno hrana za njih, jer sam i ja prestala odavno da racunam.
Moja preporuka je - ne parite ih ako bas nije nuzno! Ne treba vam to u zivotu, savetujem vam kao neko ko se opekao i na tezi nacin naucio kako to ide. Bolje uzmite dve zenke ili dva muzjaka, svi ce biti srecni i vi i prase! Mojoj drugarici je uginulo prase za vreme porodjaja i to u veterinarskoj stanici na operacionom stolu!
Moji su odvojeni svi, posebno zenke, posebno muzjaci i nema vise malih prasica i nema vise muke!
Sto se tice hrane, moji ruckaju sve, nisu bas izbirljivi, sad seno ide svaki dan ( domace, kupovno ne vole ) sveza trava ( u prolece i leto ) povrce, voce i po saka mesavine semenki dnevno. Ako nekog zanima, mogu da napisem i njihov jelovnik, cime ih hranim, koju kolicinu im dajem i koliko puta dnevno.
Jabuku im dajem ali ne dajem semenke, jer mogu da budu opasne za njih:
"
Apple (avoid seeds; if too tart, sores around lips & mouth can develop)
Nutrition Info:
Apple contains good amount of both insoluble and soluble fiber (including pectin), some vitamin C, and potassium. Apples are also a good source of quercetin, a flavonoid that may help protect against heart disease."
Paradajz nikako ne dajem je je to najprskanije povrce kod nas, od paradajza su drugarici uginula dva praseta.
"
Tomato (Green parts are poisonous!; artificially grown can be low in vit C)
Nutrition Info:
Fresh tomatoes are a delicious source of vitamin C. It is one of the best sources of lycopene, a carotenoid with cancer-fighting properties. Preliminary research suggests that lycopene may fight heart disease as well."
Imam jos podugacku listu ovih biljaka, voca i povrca bas za prasice sastavljena, ako nekog interesuje, nek javi pa cu postaviti celu listu, jer taj sajt vise ne postoji, pa ne mogu da postavim link.
Naj kvalitetnija trava za prasice, a takodje i seno, je ( verovatno ste vec negde procitali ) Timothy grass i Timothy hay!
"
Nutritional Content
Most grass hays are basically similar in nutritional value. Some hays will be more palatable than others. Timothy and orchard grass hays are favorites. As long as whatever grass hay you have found is of high quality, it will probably be suitable for your cavy."
Izvor :
http://www.guinealynx.info/hay.html
Timothy grass, kod nas poznata kao Mačji rep, a latinski naziv - Phleum pratense.
Izuzetno je hranljiva i u Srbiji se upotrebljava za prehranu stoke. Vise o Timothy grass na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Timothy-grass
Eto, toliko od mene za sad, pa ako vas interesuje jos nesto - pitajte, a ja cu se truditi da vam pomognem koliko mogu!
P.S. Nadam se da vas nisam smorila sa ovolikim postom!!