MORSKI PRASICI

petrice86 Hvala ti
Tuzna sam jos,trudim se da ne razmisljam puno o tome.
Sutra cu je zakopati u bastu pored njene mame:(

Bas je cudno kad fali i 1 prase,ova sad sama jede,spava,seta se po kavezu.Bas cudno...
Necu nabavljati nove prasice u skorije vreme,ionako imam puno zivotinja.

Moje malo:(
F1-1.jpg

Bas mi je zao! Kucence :( Kad obe prebolite, onda uzmete jos neko da vam pravi drustvo..:) Petrice i ja imam alergije.Dobro jos nije utvrdjeno zasto,al kijam i kasljem samo krajem proleca do kraja jeseni.Al evo moja drugarica je alergicna na perje i pije vakcinu protiv alergije,tri meseca i nakon toga bi trebalo da joj sve nestane.A i ja nikad ne bih poklonila svoje zivotinje zbog toga,pa ne znam tacno bih se ubila,jer ih imam puno i ne bi ih nikad dala.Nadam se da si donela pravu odluku..Zao mi je znam da ti nedostaje.

Ja imam malo drugaciji problem.Okotila mi se prasica i ovo leglo joj je bas lose.Ima ih troje i bas je velika razlika u velicini.Dva muzjaka i zenka.Najveci je super,ona malecka je mnogo mala,velicine palca je a ima vec desetak dana,al mene vise brine onaj srednji muzjak.Rodio se bez oka i sad ja ne znam sta da radim.Ne mogu da ga zadrzim jer vec imam tri zenke.A ne verujem da bi ga neko uzeo.Ne mogu da udomim zdave mladunce,a kamoli njega.Poslednja opcija mi je pet shop,jer ne mogu da ga uspavam.E sad imam jos nesto,moja drugarica bi ga uzela,ali samo ako se preseli.Trenutno zivi u stanu sa samo jednom prostorijom,zivi sa mamom i babom.I onda ne moze.Al ako joj nadjem neki stan sa bar dve sobe do 150 evra,onda ce moci da ih uzme.U Beogradu u principu bilo gde,al bi bilo dobro na Cukarici.ako nesto saznate,ili za prasice ili za taj stan,bicu vam zahvalna ako mi javite..:zag:

.A i ja nikad ne bih poklonila svoje zivotinje zbog toga,pa ne znam tacno bih se ubila,jer ih imam puno i ne bi ih nikad dala.Nadam se da si donela pravu odluku..Zao mi je znam da ti nedostaje.

Imam sreće da je uzela devojka koja mnogo voli životinje,javlja mi kako je Čupe,staviće slike da vidim,tako da sam zadovoljna i drago mi je da je otišla kod nekog ko zna o njima i ko je voli.Mene je alergija prošla posle nedelju dana od kako sam je poklonila,svakim danom su mi simptomi bili sve blaži i blaži polako prestaje, tako da mi je nešto smetalo da li dlaka,piljevina,izmet ko će ga znati.Soba mi je mala jedan prozor koji ne može da se otvori ako pada kiša,sneg jer sve upada tako da nisam imala uslova,a ona je rasla i rasla zahtevala veći prostor...
Savetovala bih svim ljudima koji žele da kupe morsko prase da se prvo raspitaju peko interneta,vide da li mogu da udovolje svom potencijalnom kućnom ljubimcu pa tek onda nek odu u kupovinu,jer prodavci gledaju samo da prodaju ne govoreći kakve uslove zahteva koja životinja.Da nije ovog foruma ja ne bih znala da morski prasići moraju da jedu seno,da ženka ne sme da se pari posle 7.meseca života ako se nije parila do tad,kakve uslove zahteva,da se seku nokti...
Rayna morala sam da je poklonim jer nisam mogla da funkcionišem sa tom alergijom,zatvorile bi mi se oči od svraba,suzdržavala sam se koliko sam mogla da ih ne trljam,kašalj po noći od kog nisam mogla da zaspim,kijanje ujutru po petnaest puta,baš mi je smetalo.Kada izađem napolje prestane me i pomislim ma prošlo me je nikom ja nju ne dam,ali kad dođem kući i simptomi ponovo počnu shvatim da moram jer ne mogu da funkcionišem.

Znam bas bezveze..z:( Nego i ja imam iste simptome i bas isto mi sve prestane kad izadjem napolje...al meni samo pred kraj proleca do kraja jeseni tako da nem pojma sta je..Super za Cupicu,imas srece ja sam moje male jedva udomila..:zroll:

Ako imaš samo dok si u kući onda je neki alergen iz kuće,ja sam mislila da je na prašinu ili grinje ali išla sam dva puta da se testiram i u državnu i kod privatnika i rezultati su se pokazali negativni.Ne znam šta da ti kažem,ja sam pila aerius i od toga bi mi bilo malo lakše.Nadam se da ti nije od životinjica,stvarno je teško kad moraš da pokloniš nešto što jako voliš.

Ako imaš samo dok si u kući onda je neki alergen iz kuće,ja sam mislila da je na prašinu ili grinje ali išla sam dva puta da se testiram i u državnu i kod privatnika i rezultati su se pokazali negativni.Ne znam šta da ti kažem,ja sam pila aerius i od toga bi mi bilo malo lakše.Nadam se da ti nije od životinjica,stvarno je teško kad moraš da pokloniš nešto što jako voliš.

Meni su rekli da je grinje i poleni trave.A i pomalo prasina.al to je sve pokazivalo jako malo nedovoljno da bi mogli da utvrde da sam alergicna.Al meni je to u kuci al samo u odredjenim sezonama kao sto sam ti i rekla.Evo vec zadnjih mesec dana nemam nikakvih problema 'kuc,kuc' :) Ja pijem presing..i takodje mi pomaze.Imala sam simptome i kod drugih.Ma nisam na zivotinjsku dlaku.Odrasla sam sa zivotinjama. A i da jesam nema zive sile da me natera da ih dam.Ne bih mogla da zivim bez mojih zivotinja.Narocito bez pasa i macaka i konja.A ovo tako tako.Al svejedno nijedna ne bi ispastala zbog mene.z;)

Ja bih samo da pitam,ne da kritikujem,Rayna jer drzis stalno muzjaka i zenku zajedno pa se pare ili uvek planiras leglo?
Bolje ih drzi razdvojene, ako je vec takva situacija sa mladuncima.
A za tog malog bez oka mi je bas zao,al ako je sve ostalo ok,onda i nije problem toliki...
Nadam se da ce ga tvoja drugarica udomiti ili neko human:)

Ovo moje u ocajnom stanju je doslo iz pet shopa, jako je miran, pisala sam vec o tome, a sad znam i zasto. Ima onu infekciju na sapicama 'bumblefoot' ili kako je vec zovu, kavez mu nije sa zicanim podom nego plastican, ravan, sirotan je takav iz pet shopa dosao. Jos mu i ishrana tamo nije bila adekvatna, bio je kost i koza, u akvarijumu sa zecevima je bio. Kontam da su i ove ranice koje je sebi napravio, sve zbog nedostatka vitamina C, koji mu ja dajem vec mesec dana koliko je kod mene. Popravio se, nije vise mrsav, ali zbog bumblefoot-a ne moze bas da se krece, tj.kao da izbegava-po mojoj proceni. Ima li neko savet cime da mu mazem/ispiram te ranice koje su otecene na stopalu?

Joj,to stvarno ruzno zvuci sto si napisala u kakvom je stanju prase bilo,siroto:(
Evo pogledaj ovde sta da mazes i imas jos tema o tome
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=557.0
Jesu noktici ok,dobre duzine?
Ako ima rane odozdo,mozda ga boli pa ne seta?
Ja sam mojima uvijala sapice u zavoj,pa obmotam hanzaplastom onim na secenje u kolutu.
Nekad uspeju da zbace to sa sebe,ali obicno ostane.
Bude im mekse da setaju po podlozi,ne boli ih toliko.
Moji su imali crvenilo na zadnjim sapama,od sopstvene tezine pa tvrda podloga+malo kretanja
Srecno:)

E hvala, pogledacu. Da, odozdo ima te ranice koje su po svemu sudeci inficirane, pa mislim da ga boli i da zato ne seta. Odkako je kod mene na mekoj je podlozi, donji sloj novina pa na njemu sloj papirnog ubrusa. A uspeo je da izujeda svoje nozice u zglobu gore, valjda ga je svrbela koza tu na prevoju gde je najtanja, a sve zbog toga sto mu je falilo vitamina C.
Ma strasno u kakvim uslovima ih drze, trebalo bi oni da placaju ljudima da spasu jadna stvorenja. :confused:

Pododermatitis. To je to, samo na prednjim sapicama na koje se ni po koju cenu ne oslanja. Cak su i krvarile pre nedelju-dve kad je krenuo da seta malo. Nista, snacicu se nekako da to saniram, na zadnjim sapama nema, pa ne verujem da je od tezine, vec mislim da je zbog insuficijencije vit. C. Hvala puno za pomoc! :kiss:

*Saint* treba da stavis piljevinu,ubrusi ne znam,al za novine moze da pojede i da se otruje.. *Kucence*-jooj sve je pocelo od jednog legla. Ja sam zapravo nju kupila trudnu. Ok okotila se,a onda nisam mogla da udmomim muzjake.Napokon sam ih udomila,al su je predhodno sparili.A onda sam imala jos dva muzjaka a onda su je oni opet sparili al njih sam udomila brzo,al uspeli su.i sad opet imam dva muzjaka.I njih ce nadam se da uzme moja drugarica.Al to kad se preseli.Nasle smo par stanova al to treba videti,odabrati i sl.A oni rastu.A nemam kako da ih odvojim.Nemam kavez,akvarijum mi je pukao tako da sam morala da stavim rezervni.A kutiju ne mogu prvo jer ce da grizu,a drugo jer ce macke da mi uskacu,Nece nista da urade,al uskoce tako kod prasica i leze dok se ovi traumiraju.Jos ono sto je zanimljivo cula sam se na kratko sa drugaricom i nije mogla da prica,al kad sam je pitala da li radi sutra rekla je da ne radi,Ako je dobila otkaz tek onda ce biti super,jer nece imati od cega da kupi kavez..Al valjda cemo se snaci nekako za to.:dash: Nikako nemam srece...:rida:

I moji su imali ranice na prednjim sapama,ne svi,al bilo je i takav slucaj.

Ja sam radila sledece,bas za prednje sape:
Mazala sam povidon jodom i enbecin mašću, pa posle uvijala sve šape u zavoj i okolo elastičnom trakom =flasterom pričvrstila sve to.
U početku ujutru i uveče, ali pošto ne mogu sama to sve da odradim, mama je bila pomoćnik koji stalno radi, pa smo onda samo uveče stavljali sve to.
Videle su se promene već posle 3-4 dana...
Otpala joj je krastica sa prednje šape, smanjilo se crvenilo, ostale one žute naslage - spursi na zadnjim nožicama (nisu dovoljno debele naslage da ih samo iseckam).

3x dnevno namažem triderm mast iako ima kortikosteroida, jer je on dobar i za bakterije i gljivice...
Kokta1.jpg
Fanta 1.jpg

Rayna,to je bas zeznuta situacija.
Pokusaj da napravis nesto od materijala koje vec imas,da ih razdvojis.
Tako sam ja moje razdvajala.Imala sam 1 muzjaka i 3 zenke.
Smestaj im napravila od delova ormana,polica,a imas jeftinu zicu da kupis na 1.2.3 m

Rayna,to je bas zeznuta situacija.
Pokusaj da napravis nesto od materijala koje vec imas,da ih razdvojis.
Tako sam ja moje razdvajala.Imala sam 1 muzjaka i 3 zenke.
Smestaj im napravila od delova ormana,polica,a imas jeftinu zicu da kupis na 1.2.3 m

Znam..I thnx sto hoces da mi pomognes.:) Trudim se i ja..Videcu nesto da iskopam..Al evo bas sutra ce da vidimo ja i ortakinja za stan..I nadam se da ce da mi pomogne...:) Trudim se i ja..volela bih sve da ih zadrzim al ne mogu..imam puno zivotinja..z:lol:

Ćao svima,

Htela bih da pitam sve članove koji imaju morsko prase,o ponašanju praseta da li je normalno.Ja moje prase imam već dve godine i obožavam da ga mazim,a i on voli da je van kaveza ali njemu tokom cele godine opada dlaka i nekontrolisano mi se popiški i pokaki uvek kad ga izbacim...pogotovo kad ga mazim pa baš uživa..redovno se popiški..Kada sam ostala u stanu sama,bio je celo vreme pušten,van kaveza,međutim,stan je bio u užasnom stanju od njegovog izmeta..Da li je normalno da toliko piški i kaki ?
Unapred hvala.z:poz:

Da normalno je.Imas zdravo prase:) Po izmetu se vidi da li je sve ok,obliku,cvrstoci i mirisu.
I moji su znali da se opuste kad ih mazim i popiske ili kad im secem noktice pokake se na peskir u mom krilu.
Zato ih i zovu prasici,non stop jedu i s*ru :)

Mom morskom prasetu suzi jedno oko i zabrinuta sam :( inace je zivahan, normalno jede i sve je sa njegovim ponasanjem u redu ali par zadnjih dana ima taj bistri iscjedak, s vremena na vrijeme, po malo... Negdje sam procitala da ako suzi samo jedno oko moguce je da se povrijedilo cesanjem,sijenom itd. ali ja se ipak plasim da nije neka infekcija? :(

I meni je danas uginula moja morska prasica Tifa..:sad2: i to uopste ne znam zasto..kad sam ustala dosla do kaveza da im promenim vodu i da im dam da jedu i nadjem je uginulu onako u lezecem polozaju kao da je uginula dok je spavala..:sad2:Prasica iz mog najstarijeg legla.. Posle moram da je sahranim..a gde cu?kad je napadao ovaj sneg..Joooj ljudi mnogo sam lose...

A jooj,bas mi je zao Rayna:(
Znam,tesko je kopati tvrdu zemlju,pod snegom.Tako sam ja prosle godine morala nekoliko njih da zakopam.

Drzi se:)
Bar se prase nije mucilo,zamisli da je bila bolesna,pa je ti lecila mesec dana i na kraju ugine...

Back