MORSKI PRASICI

Stvar je u tome da su morski prasići vrlo osetljivi na gljivice. Dakle ljudski šampon im ne odgovara. Ne znači automatski da će 100% dobiti gljivice posle kupanja, ali postoji vrlo velika verovatnoća.
Dalje vrlo lako nazebu, a pošto im je metabolizam značajno brži od našeg vrlo brzo običan nazeb može da se iskomplikuje.
zato se ne preporučuje kupanje prasića. Nije da ne mogu da se kupaju - mogu, ali nije preporučljivo. Pogotovo ne kao praksa.
Oni su vrlo čiste životinje i ne bi trebalo da se prljaju a ni osećaju samo ako se redovno čisti prostor u kome borave najviše. To ne znači 2-3 puta nedeljno, već 2 ili minimum 1 dnevno. Tada ne samo da neće smrdeti, već će mirisati.

Izvini Tsuymish, mozda sam malo preostro reagovao.

Mislim da je tvoj ton ipak bio malo zapovedacki, napadan

i to neka ti bude poslednji put da si okupala m. prase.
oni se NE kupaju

Ja sam bas trazio malo po google-u i veruj mi da jos nisam nasao tvrdnju da se m. prase nesme kupati. Sve ukazuje da smeju, ali nemoraju. Ja recimo moje prvo morsko prase ,kad sam bio klinac, nisam nikada kupao. Nemogu tacno da se setim koliko je zivelo (davno je bilo) ali je bilo jako dugo samnom, sigurno 6-7 godina, mozda i 8. Uvek je bilo srecno i volelo da se mazi, neverovatno pitomo.

Veterinar koji te je savetovao ocigledno nije imao mnogo znanja o zamorcima(sto uopste nije cudno), a prodavac od koga si kupila verovatno je rekao da nema potrebe kupati ih. On verovatno ima uzgajivacnicu, mnogo zamoraca, i poklanjati paznje svakom pojedinacno, na taj nacin je gotovo nemoguce, zato je njemu to pitanje verovatno bilo cudno. Ali kad osoba ima jedno prase kao ljubimca i zeli da mu posveti paznju na taj nacin je sasvim prihvatljivo.

Tvrdnje da se moze prehladiti i uginuti su tacne, kao i za svako drugo bice. Neces sigurno pokvasiti i pustiti zivotinju tako mokru negde gde je hladno i duva vetar, moras ga prvo dobro osusiti. A da je vruc letnji dan 30c, mislim da bi bez problema mokro prasence moglo biti pusteno na sunce da se osusi.

Najbolje da se nesvadjamo, siguran sam da to niko ne zeli.

Ucinilo ti se za ton :)
dosta cesto deluje kao da se ja svadjam (al ono uuuu ma nemoj pametnice,je bilo svadjalacki :lol: )

U pravu si,trazila sam i ja po googlu i zaista nigde ne kaze da ne sme
prodavac je rekao da ne sme,ne da ne mora :think: (i nema odgajivacnicu nego ih narucuje....al kada malo bolje razmislim,taj lik je moron....sad se secam,rekao je i da ne smeju da piju vodu...kao od toga ce da umru.... :roll: ) kakav lik....

mi smo isto imali jednog nekih 7 godina a drugog 3,pa su ih moji poklonili pred put u inostranstvo,tako da ne znam koliko su ziveli....
nikad nisu bili kupani i bili su cisti i nisu smrduckali :lol: i po dvoristu su trckali za nama kao kuchici :)

Stvar je u tome da su morski prasići vrlo osetljivi na gljivice. Dakle ljudski šampon im ne odgovara. Ne znači automatski da će 100% dobiti gljivice posle kupanja, ali postoji vrlo velika verovatnoća.
Dalje vrlo lako nazebu, a pošto im je metabolizam značajno brži od našeg vrlo brzo običan nazeb može da se iskomplikuje.
zato se ne preporučuje kupanje prasića. Nije da ne mogu da se kupaju - mogu, ali nije preporučljivo. Pogotovo ne kao praksa.
Oni su vrlo čiste životinje i ne bi trebalo da se prljaju a ni osećaju samo ako se redovno čisti prostor u kome borave najviše. To ne znači 2-3 puta nedeljno, već 2 ili minimum 1 dnevno. Tada ne samo da neće smrdeti, već će mirisati.

a vet je rekao da je ovo razlog
samo je rekao ne sme nikako....a ne da nije preporuchljivo

ja imam mladog zamorca i mladog papagaja tigricu, zajedno jedu salatu, semenke, trckaraju, ne znam da li moze nekome od njih to da smeta, i pre par godina sam imao zamorca i papagaja i isto su se slagali.

Neobicna kombinacija :) Vec sam ovde negde spomenuo, zamorci se neobicno dobro slazu sa drugim zivotinjama, nisu mnogo teritorijalni. Ako ponekad imaju neke prepirke (oko recimo hrane) papagaj uvek moze da odleti a morsko prase da se skloni. Nevidim neki problem u drzanju ove dve zivotinjice zajedno. :ok:

Poklanjam musko prasence staro skoro 2.godine.

Ziveo je sam do sada i zato ne znam kako ce se slagati sa drugim muzjakom.

Uz njega se dobija pojilica, cinijica njegova vrecica i stolica pod koju voli da se zavlaci cak i guma za kupatilo ako neko odluci da ga drzi na tome

Nadam se da ce neko hteti da ga uzme...

Kontakt na dragana.nightshadow@gmail.com

Ja sam cuvao muzjaka morsko prase i nikada za 8 godina koliko je ziveo nije pio vodu.A spavao je i samnom u krevetu,tj voleo je da se zavlaci u jorgan,a od hrane je najvise voleo sargarepu i mladu svezu travicu...

Molim vas da mi kazete da li smeju prasici da se kupaju i ako smeju, kako, sa cim i koliko cesto. Moje prasence malo smrducka kada legne pored mene, pa bih ja da ga okupam, ali mi treba vas savet za to. :) Hvala vam, u napred !!! :)

Ja moje nikada nisam kupao i nikada nije pio vodu,koliko sam cuo oni ne smeju da piju vodu.Uzimaju vodu iz hrane,zivotni vek im je 6 godina,a ovog sam ja cuvao 8.

Morsko prase sme da pije vodu i mora je imati. Ti si verovatno morsko prase hranio iskljucivo vocem i povrcem pa je verovatno dobajlo doboljno vode od toga. Neki hrane suvom hranom pa im treba vode. Moje recimo vec par meseci ne jede suvu hranu a opet pije vodu.

kada mom morskom prasetu dajem ono semenje stavim joj i da ima vode kao i po leti,a ako jede paradaiz i slicnu vodenastu hranu onda joj ne dajem vode jer je crpi iz hrane,kupam je po leti samo sa vodom bez sapuna i ostalih specija,a nakon toga je obrisem peskirom i nikada mi se nije prehladila.Zimi je prebrisem vlaznim maramicama i gledam da u sobi bude toplo da se ne prehladi.

Ima sigurno i lepsih,ali svakome je svoje najlepse:) Prvo sam mislila da je musko pa se zvala Cupa,ali kada je veterinar rekao da je zensko u pitanju onda sam je prekrstila u Cupe jer se navikla na to ime pa nisam htela da ga menjam.

kako da postavim slike ovde?? nikako da se snadjem, treba mi mala pomoc. hvala.

ides na ODGOVORI ,onda nadjes znak spajalice kliknes na to,izaberes browse nadjes sliku u kompu gde ti je sacuvana kliknes na nju i dodaj,sacekas malo i gotovo,onda zatvori taj prozor i napisi tekst u prozor pored koga su ti smajlici,mozes da pregledas poruku da vidis jel sve dodato i posaljes

Back