MORSKI PRASICI

Interesuje me sta vlasnici prasica koriste kao podlogu u kavezu?
Vec duze vreme kupujem " Versele-Laga" piljevinu (presovanu), i u pocetku je bila sjajna!
Medjutim, u poslednje vreme sve je sitnija i sitnija, te sam u jednom trenutku pomislila da ja prasetu zapravo stavljam prasinu, jer je pocelo da se stvara blato kad god bi se pomokrila..
Ali, to nije najgora stvar vec to da je ta prasina jako gusi i da je skoro imala napad histerije jer verovatno nije mogla da dise normalno, barem ja to tako objasnjavam!
Uzela sam stari peskir i trenutno je na njemu, ali kao sto znate ni to nije najpametnije jer se mokraca siri na tkanini i veliki prostor je mokar posle samo par sati..
Bila bih vam zahvalna da mi kazete neka svoja iskustva, jer meni ideja ponestaje!

Seno! Seno je najbolja podloga!
Moje prase je imalo seno, i u jednom delu ćebence da bi mu bilo udobno za spavanje ...u glavnom nije piškilo na ćebence, nego u seno ...
Možeš da koristiš i one sundjeraste prostirke za kupatilo...mnogi ljudi to koriste, po tome se ne širi mokraća ...
Piljevinu odmah izbaci, osim što otežava disanje parčići mogu da ulete u oči...
Eventualno neka krupna pijevina, ali ni to ne preporučujem...
U svakom slučaju, šta god da staviš kao podlogu moraš mu svakoga dana stavljati dovoljno sena za grickanje, to ne zaboravi...jako im je bitno...

Pogledaj malo unazad, ima objašnjenja kako ljudi drže prasiće. Ja sam moje puštala da se šeta po kući. Ali kada smo putovali i morala je da bude u jednoj plastičnoj gajbici zbog prevoza, stavljala sam joj njene peškire. Isto su peškiri bili i ispod fotelje gde je bio njen kutak. Menjala sam ih ujutru i uveče.
Znam takođe da neki stavljaju i one prostirke za kupatilo - sunđeraste, pa ih isto peru u mašini. Samo moraš da vodiš računa da ne krene da je jede.
I inače, savetovala bih ti da je puštaš i da se šeta po sobi ili negde gde ima nešto da istražuje i veći prostor na raspolaganju, jer oni su veoma pametne životinje i dosadno im je da su ceo dan u malom prostoru. Mada ti to verovatno već radiš :)

Seno svakog dana ima i ono je u necem metalnom, resetkastom u obliku velike sargarepe, stoji u tome da ne bi piskila pa potom pojela. Sundjerastu prostirku za kupatilo bi pojela-sigurno! :)
Ima i svoje veliko cebe po kojem seta, inace jako voli cebad..
Rasirim ga po bracnom krevetu, ja gledam film a ona ide u pustolovinu!

Inace danas sam nasla jako krupnu piljevinu u pet sopu, vidim da joj ne smeta...

..hvala svima na brzim odgovorima! :)))
nekad jednostavno ne znam sta da radim iako je imam vec 3 godine, tako me odjednom nesto iznenadi!

Molim vas da mi kazete da li smeju prasici da se kupaju i ako smeju, kako, sa cim i koliko cesto. Moje prasence malo smrducka kada legne pored mene, pa bih ja da ga okupam, ali mi treba vas savet za to. :) Hvala vam, u napred !!! :)

Molim vas da mi kazete da li prasici smeju da se kupaju i ako smeju, recite mi kako, sa cim i koliko cesto? Moje prasence malo smrducka kad legne pored mene, pa bih ja da ga okupam, ali mi treba vas savet za to !!! :) Hvala vam, u napred !:)

Nemoj da ga kupas!
Jako su osetljivi i mogu se lako prehladiti i uginuti.
Bolje bi bilo da uvek ima cistu prostirku, jer su oni po prirodi jako cisti i sami vode racuna o sebi!
Hoce nekad da naprave haos, uglavnom kad je zelenisa u izobilju, onda bi trebalo cesce da ga cistis!

Inace, htela sam da kupim ogradicu jer ne mogu stalno da je nadgledam koji kabal njuska i na koju se drvenu stvar nameracila, a opet i kad mi je na krevetu voli da stane na ivicu i da nadgleda s visine, mada ume nekad bez razloga da se prepadne i ako ja nisam tu, moze da skoci!
Otisla sam u Pet Centar, kad ono neka ogradica zicana, stvarno bzvz kosta oko 2 000 din.!
Ili ja nemam pojma, ili je to stvarno skupo..
Meni se ucinilo jako skupo, a nisam cicija, ona ima najbolju hranu, seno, slatkise, sve sto izadje dobro za prasice ja kupim..
Da li neko zna, ili ima ogradicu, kakva je, da li je uopste funkcionalna, da li vredi uzimati???

i to neka ti bude poslednji put da si okupala m. prase.
oni se NE kupaju
pogotovo sto nisu vrucincine vise pa da ga kvasis

to sto neki kazu da kao sme i da oni to rade,ne znaci da treba to da se radi.

Ja sam par puta kupala cupavo prase, belo i sve mu se prljavstina od mokre piljevine hvatala za guzu:lol: U principu sam lepo ugrejala kupatilo, osusila ga fenom i eno ga zivo i zdravo:)

Ne znam zbog cega ne bi smelo da se kupa morsko prase, zbog prehlade ili je nesto drugo u pitanju?

moze da mu oslabi imuni sistem/navuce neku prehladu/etc. ako se ne pazi koliko cesto se kupa, kakvom hemijom, temp. vode, koliko dugo, na koji nacin, cime i kako se sushi, koliko je star i gomilom drugih sitnica koje su sasvim dostupne zahvaljujuci vijeku u kom se nalazimo i internetu

oni se NE kupaju

pogotovo sto nisu vrucincine vise pa da ga kvasis

to sto neki kazu da kao sme i da oni to rade,ne znaci da treba to da se radi.

Nemoj da obracas paznju na ovakve ljude. Po tonu kojem pise se vidi da je "nestabilna" osoba koja samo sebe slusa i misli da je najpametnija, najblaze receno.

Morsko prase se apsolutno moze kupati. Potrazi na google i svi odgovori ce ukazivati na to da mogu i uradjeno je mnogo mnogo puta u praksi. Recimo http://wiki.answers.com/Q/Should_you_bathe_a_guinea_pig_and_if_so_how

Najbolje je da jednom ili dva puta nedeljno stavljas cistu strugotinu i onda nebi trebalo prasence da se oseca. Ali ako se oseca i ti osetis potrebu da ga okupas to svakako mozes slobodno uraditi.
Pri kupanju koristi se zdravim razumom. Netrebaju ti posebne instrukcije. Topla voda, da mu sapunica neide u oci ili usi, isprati dobro sapun posto ce se kasnije morsko prase samo lizati, ako napolju nije toplo osusiti ga da nenazebe... Pa sve i da neispostujes sve ovo nije smak sveta. Isto kao kad se ti kupas. Recimo da ti udje sapunica u oci, neces umreti, jel tako.

Nadam se da sam pomogao.

Okupala sam ga decijim samponom, osusila fenom i jos uvek mu nista ne fali ! Jede normalno, kao i do sad, jedino vise ne skici, kao ranije, za svaku sitnicu. Menjam mu piljevinu svaki ili svaki drugi dan, ali se ipak ukvasi, pa sam zato odlucila da ga okupam.

Nemoj da obracas paznju na ovakve ljude. Po tonu kojem pise se vidi da je "nestabilna" osoba koja samo sebe slusa i misli da je najpametnija, najblaze receno.
uuuu,ma nemoj...pametnice
a za to sto sam ja napisala,obrati se veterinaru koji me je naplasio tako kada sam imala m. prasice i prodavcu od koga sam ih kupila
nisam ja to sama smislila pa kao rekla
a kako na osnovu slova mozes da znas kojim to tonom ja pisem,izvini?

uuuu,ma nemoj...pametnice
a za to sto sam ja napisala,obrati se veterinaru koji me je naplasio tako kada sam imala m. prasice i prodavcu od koga sam ih kupila
nisam ja to sama smislila pa kao rekla
a kako na osnovu slova mozes da znas kojim to tonom ja pisem,izvini?

Izvini Tsuymish, mozda sam malo preostro reagovao.

Mislim da je tvoj ton ipak bio malo zapovedacki, napadan

oni se NE kupaju

Ja sam bas trazio malo po google-u i veruj mi da jos nisam nasao tvrdnju da se m. prase nesme kupati. Sve ukazuje da smeju, ali nemoraju. Ja recimo moje prvo morsko prase ,kad sam bio klinac, nisam nikada kupao. Nemogu tacno da se setim koliko je zivelo (davno je bilo) ali je bilo jako dugo samnom, sigurno 6-7 godina, mozda i 8. Uvek je bilo srecno i volelo da se mazi, neverovatno pitomo.

Veterinar koji te je savetovao ocigledno nije imao mnogo znanja o zamorcima(sto uopste nije cudno), a prodavac od koga si kupila verovatno je rekao da nema potrebe kupati ih. On verovatno ima uzgajivacnicu, mnogo zamoraca, i poklanjati paznje svakom pojedinacno, na taj nacin je gotovo nemoguce, zato je njemu to pitanje verovatno bilo cudno. Ali kad osoba ima jedno prase kao ljubimca i zeli da mu posveti paznju na taj nacin je sasvim prihvatljivo.

Tvrdnje da se moze prehladiti i uginuti su tacne, kao i za svako drugo bice. Neces sigurno pokvasiti i pustiti zivotinju tako mokru negde gde je hladno i duva vetar, moras ga prvo dobro osusiti. A da je vruc letnji dan 30c, mislim da bi bez problema mokro prasence moglo biti pusteno na sunce da se osusi.

Najbolje da se nesvadjamo, siguran sam da to niko ne zeli.

Back