MORSKI PRASICI

njinjaa:
E,pa kad sam kupovala Cupicu nisu mi rekli da moraju da imaju seno,da vas ne bi ja za to nikad ne bih ni saznala.Odmah sutra idem da joj kupim,nadam se da ce biti u radnji.Danas sam joj sekla nokte,jedva.Borile smo se pola sata,ali uspela sam,malo me je bilo strah da je ne povredim,ali dobro je proslo.Voli da se mazi po glavi,sve je namesta,ali po telu ne voli odmah proizvodi neki zvuk i nakosresi se.Cim bar malo voli da se mazi eto mi nade da ce mozda biti umiljata.Hvala vam sto ste mi odgovorli za seno!
Skalar - Eko seno - odlicno je sada
U neogranicenim kolicinama im daj, toplo preporucujem kupovinu prucanih , nebojenih korpica - to im je raj kad se napuni senom, kostaju do 100 kinti.
Prestige, Hobby Glody, Ragiio di Sole, a mora da ima barem neko i tvom pet shopu, pliz javi kad ga nadjes.
Ako ne ima sigurnoPet Shop "Lesi" u Ruzveltovoj, mogu da kazem da ti ostave 5 kesa, nije problem :)

Imas li iskustva sa oftamolozima za prasice? Odnosno, sa veterinarima koji imaju iskustva sa konjuktivitisom kod prasica?

Kod nas zvanicno postoji samo jedan oftamolog-veterinar dr Hadzi Milic na Veterinarskom fakultetu.
Ne znam da li imas iskustva sa time?

L.krofnica:
Imas li iskustva sa oftamolozima za prasice? Odnosno, sa veterinarima koji imaju iskustva sa konjuktivitisom kod prasica?

Kod nas zvanicno postoji samo jedan oftamolog-veterinar dr Hadzi Milic na Veterinarskom fakultetu.
Ne znam da li imas iskustva sa time?

Ne znam ni jednog oftamologa :sad:
Bilo bi dobro da vidim sliku problema tvog praseta i posaljem je veterinarki u Hr kojoj verujem.
Sigurna si da je konjuktivitis?
Ko ga je dijagnosticirao?
Evo jednog korisnog linka - par puta su vetovi brkali konjuktivitis sa pea ili cherry eyes - a to nikako nije isto.
Link - http://www.guinealynx.info/eyes.html

Prevod linka - http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=3907.0

Kingkong je zenka?
A Betmen je muzjak?

Ukoliko ti je zenka mladja od dva meseca, sklanjaj je odmah, nikako ne bi smela sada da ostane tudna, kosti karlice nisu dovoljno razvijene i saljes je u 90% sigurnu smrt.
Sklanja se jer nije u teranju.
Kod njih se parenje meri sekundama - veruj mi da neces stici ni da ustanes da ih razdvojis, vec ce biti gotovo.

kingkong je zenka.kod mene je mesec i po dana,verovatno je starija od dva meseca.
mislim da mi moji nece davati 600 din za prasice mesecno,plus povrce i voce i ostalo.ja sam jos uvek u srednjoj skoli...
mozda kad budem imala samo nju,posto ce moja drugarica uzeti muzjaka.
on je previse povucen,ona se tako nije ponasala.
da li je dovoljno da dobije jednu vrstu povrca na dan?

Nije dovoljna jedna vrsta povrca.
Ne zaboravi da zelena salata cak i nije obrok.
Sargarepa nije kompletan obrok.
Seno 24 sata mora biti dostupno.
Cetiri manja obroka povrca - krastavac sa korom, radic, endivija, cikorija , rukola, sargarepa, keleraba, rotkvice,blitva, persun, maaalo jabuke, paradajz i paprika (bez kore i kostica i jedno i drugo!!!0.
Veliki je spisak, ti hranis dvoje, mislim da nije veliki trosak.
Ako ti je Cavia Complete preskup, uzmi im barem Cavia Crispy on je od 210 do 240 dinara po shopovima.
A sledeci put kad vidis "genijalnu" stranicu na kojoj pise kako je ishrana zamoraca laka i kako nemaju velikih zahteva, pozdravi ih puno.
Znam da su finansije problem, meni ide po 1500 dinara nedeljno na njih 6 - uzas.
Ali zdravi su i to je najvaznije, zar ne? :-D

Hvala ti za savete o lekovima,dobro ce svima doci.Pre nego sto sam procitala sta si napisala zvala sam vet. i rekao mi je da joj onu ranicu cistim jodom,vec joj je bolje.Nadam se da ce joj ubrzo proci.Ja bas nisam obratila paznju na njenu kupovnu hranu,neznam koja je,kupujem je na merenje.

NinaG.:
Bilo bi dobro da vidim sliku problema tvog praseta i posaljem je veterinarki u Hr kojoj verujem.
Sigurna si da je konjuktivitis?
Ko ga je dijagnosticirao?
Evo jednog korisnog linka - par puta su vetovi brkali konjuktivitis sa pea ili cherry eyes - a to nikako nije isto.
Link - http://www.guinealynx.info/eyes.html

Prevod linka - http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=3907.0

Stvari stoje ovako:
U maju prosle godine (2006) joj je izgleda nesto upalo u oko. Oko se upalilo i veterinar mi je rekao da stavljam neku mast. Posto nije pomoglo, drugi vet je uzeo bris, nasao Staphylococcus aureus i tada sam stavljala masti garamicin, pa hloramfenikol ,pa marocen kapi. Na kraju se na oku pojavila neka bela skrama i ja sam izgubila poverenje i - odustala od veterinara.
Njoj se odavno povukla ta bela skrama, normalno vidi, jedino sto cesto ujutru ima krmelje u tom oku. Krmelji su prilicno masni.
Cica ima 7.5 godina i uopste se ne uzrujava oko krmelja :). Ona je vesela i za to ne haje.

Oko je, sem krmelja, normalne boje i velicine. Cini mi se da je od tada pocela da spava zatvorenih ociju. Drugo oko je ok.

Prosle jeseni (2005) joj se pokvario zub i prestao je da raste. Ovo ne verujem da ima neke veze, posto se desilo pola godine ranije, ali posto se spominje na sajtu kao jedan od mogucih uzroka..

Hvala ti puno unapred!

Evo nekoliko slicica Cicinih okica.
Oko koje je na strani belog krzna ima problem. A slika gde je drzim u zelenoj pidzami je pre problema sa okom.

Pozz
p.s. Ako je potrebno mogu da ti posaljem bolju rezoluciju na mail.

Prilozi

• Resize of 09032007857.jpg
    Resize of 09032007857.jpg
    80,4 KB · Pregleda: 26
  • Resize of DSC00294.JPG
    Resize of DSC00294.JPG
    39,4 KB · Pregleda: 24
  • Resize of DSC00293.JPG
    Resize of DSC00293.JPG
    47 KB · Pregleda: 20
  • 06012006059.jpg
    06012006059.jpg
    30,2 KB · Pregleda: 23
nisam ja siromasna,ali sigurno ce da mi zvocaju,a to me uzasno nervira!!!valjda ce da mi daju.
zaista nisam znala da su tolika obaveza...medjutim sad je kasno,vec sam ih previse zavolela i zelim da budu zdravi.ako vec unosim g.... u svoj organizam,ne moram i u njihov!
nadam se da ce sve biti dobro sa cicom!
koliko kosta seno? jel smeju cveklu da jedu?

Sama joj napravim mesavinu. Kupim, otprilike, 300g suncokreta ( nepecenog, neljustenog ), 300g ovsa, 200g psenice, 200g jecma, 50g lanenog semena (mada nisam bas sigurna da ga jede) i 50g prosa. Kukuruz joj dajem ili u klipu, ili kada imam stavim zrnevlje u posudicu sa hranom.
Svo ovo semenje kupujem u prodavnicama zdrave hrane ( za ljude ). To sam pocela da radim zato sto semenje koje se prodaje za prasice ako nije konzervirano ima cesto moljce ili neke crne bube. Kada se prodaje za ljude ipak je cistije.
Probala sam sa specijalizovanim mesavinama za prasice, ali cim su malo konzervirane Cicinom stomaku smeta.

L.krofnica:
Sama joj napravim mesavinu. Kupim, otprilike, 300g suncokreta ( nepecenog, neljustenog ), 300g ovsa, 200g psenice, 200g jecma, 50g lanenog semena (mada nisam bas sigurna da ga jede) i 50g prosa. Kukuruz joj dajem ili u klipu, ili kada imam stavim zrnevlje u posudicu sa hranom.
Svo ovo semenje kupujem u prodavnicama zdrave hrane ( za ljude ). To sam pocela da radim zato sto semenje koje se prodaje za prasice ako nije konzervirano ima cesto moljce ili neke crne bube. Kada se prodaje za ljude ipak je cistije.
Probala sam sa specijalizovanim mesavinama za prasice, ali cim su malo konzervirane Cicinom stomaku smeta.
Kukuruz nije ni zdrav ni dobar za njih.
Laneno seme je premasno i samo ih goji.
Sunocokret osim sto goji, moze izazvati davljenje ljuskama i samim zrnom.
Molim te nemoj vise sama praviti mesavine... :sad:
Oni se lako goje i lako se prave problemi sa varenjem.
Ko ce ti leciti dijabetes ovde?
Ko ce ti uopste pomoci sa bolesnom prasetom?
Moja drugarica ima prase koje ima kamen u besici.
21 dan smo pokusavale da nadjemo makar veta koji je "pristao" da napravi rentgenski snimak "tako male zivotinje", a kamoli nesto dalje.
Zamorci se NE hrane zrnevljem.
U prirodi jedu divlje trave i ponead voce.
Znaci - posadite mladu psenicu, kupite endivije i radica - dobar Ca: P odnos imaju.
Ima dosta stranica o njihovom sistemu i organizmu generalno, pronadjite ih.
Ne dajte im mleko i jogurt, nemaju enzime da to svare.
Cvekla - da, ponekad, samo siriva i u malim kolicinama mnogo secera ima.

L.krofnica:
Stvari stoje ovako:
U maju prosle godine (2006) joj je izgleda nesto upalo u oko. Oko se upalilo i veterinar mi je rekao da stavljam neku mast. Posto nije pomoglo, drugi vet je uzeo bris, nasao Staphylococcus aureus i tada sam stavljala masti garamicin, pa hloramfenikol ,pa marocen kapi. Na kraju se na oku pojavila neka bela skrama i ja sam izgubila poverenje i - odustala od veterinara.
Njoj se odavno povukla ta bela skrama, normalno vidi, jedino sto cesto ujutru ima krmelje u tom oku. Krmelji su prilicno masni.
Cica ima 7.5 godina i uopste se ne uzrujava oko krmelja :). Ona je vesela i za to ne haje.

Oko je, sem krmelja, normalne boje i velicine. Cini mi se da je od tada pocela da spava zatvorenih ociju. Drugo oko je ok.

Prosle jeseni (2005) joj se pokvario zub i prestao je da raste. Ovo ne verujem da ima neke veze, posto se desilo pola godine ranije, ali posto se spominje na sajtu kao jedan od mogucih uzroka..

Hvala ti puno unapred!

Sreca moja lepa - 7,5 godina!!!!

Izvini sto nisam ranije videla, u haosu sam nekom.
Molim te posalji mi na mail ovo .
Ako njoj ne smeta to na oku, super.
E sad zub me malo brine - prestao da raste kazes.
Kako?
Koliki je deo zuba ostao?
Kako se sluzi njime?
Zub je lako mogao da se upropasti garamicinom, ne mogu da ti opisem do kakvih sam dokumenata dosla (kod kunica) i kako im izgledaju zubi nakon toga. (Garamicin, Gentamicin)
Ne znam zasto veterinari to poricu, i nije me briga.
Vazno je da to sada znamo pa necemo davati da nam ro prepisuju.

DA ne bih lupetala o necemu sto ne znam - reguj se na forum Guinea Lynx i postavi pitanje, ljudi zaista brzo odgovore.
Mozda je te krmelje napravila sama terapija koja nije bila ispravna ili je mozda neka vrsta mrene...pile moje prasasto pa nije ona devojcica vise...

http://www.guinealynx.info/healthycavy.html - pa desno pishe forum , reguj se pa da vidimo sta mozemo da uradimo.
SLobodno posalji na mail, a ja cu da pitam jos jednu svoju drugaricu za misljenje.

Jolakavana:
nisam ja siromasna,ali sigurno ce da mi zvocaju,a to me uzasno nervira!!!valjda ce da mi daju.
zaista nisam znala da su tolika obaveza...medjutim sad je kasno,vec sam ih previse zavolela i zelim da budu zdravi.ako vec unosim g.... u svoj organizam,ne moram i u njihov!
nadam se da ce sve biti dobro sa cicom!
koliko kosta seno? jel smeju cveklu da jedu?
Nisam ni mislila da si siromasna, srecice ;)
Samo kazem da se prasci ne kostaju onoliko koliko vecina misli - niti da se hrane "otpacima od jabuka i smezuranom zelenom salatom".
Seno imas Skalar je vreca od 200 grama 40-50 dinara

Raggio di solle 220 din, kg

Moj savet uzmi 5-6 Skalarovih Eko Sena (ne zivinostok ne valja nista) pa da ne razmisljas o zalihama.
Hvala sto se tako trudis oko svog praseta.
Srecno prase = zdravo prase= srecna ti ( a i ja)

tamaranbg:
Hvala ti za savete o lekovima,dobro ce svima doci.Pre nego sto sam procitala sta si napisala zvala sam vet. i rekao mi je da joj onu ranicu cistim jodom,vec joj je bolje.Nadam se da ce joj ubrzo proci.Ja bas nisam obratila paznju na njenu kupovnu hranu,neznam koja je,kupujem je na merenje.
Ta hrana na merenje je u najboljem slucaju Prestige Snack (kazem u najboljem) i to NIJE kompletna hrana, nego je dopunska grickalica za sve glodare (ne znam sta je gore - da li to sto je grickalica ili to sto je za sve glodare).
Jos gore ako ni ne znas sta je :-(
Videla sam jednom neko zrnevlje, semenke pakovane na 100 i 200 grama u providnim vrecama sa sve suncokretom i kukuruzom i doslo mi je da placem kad mi je lik u radnji rekao da "oni to bas vole".
Pa..i moje dete "bas voli da gura prste u shteker", ali sam dovoljno zla da joj to branim :???:
DAkle - Cavia Crispy od 210 do 250 dinara
Cavai Complete - od 290 - 320 dinara (kako koji shop dere)

Jod (mada ne znam nista niti imam podatke o njegovoj primeni kod prasaca) moze da bude samo trenutno i kratkotrajno resenje...
Koloidna srebrna voda - mogu ja da ti narucim, je nesto cime sam ja "krpila" rane od tucnjave kod mojih.
Rivanol je dobar, ali ga nema u Srbiji vise, samo u Hr.

Jolakavana:
moje mila king kong je upravo izgrizla kabal od modema!!!!ali ne mogu da budem ljuta na nju...
koje zrnevlje kupujes cici?

Moji ne grizu nista...da se zabrinem ja? :)

Krece otimacina kada vide kutiju od C vita, ali nista drugo sto pouzdano nije jestivo ih ne dotiche :P
Moja cerka ume da ostavi igracke i blokove za crtanje na "njihovom" krevetu i nisu ga cak ni probale :lol:

E, da u istu svrhu imam i mineralni kamen, vise ga cak ni ne zapishavaju, sad ga samo ignorishu :roll:

NinaG.:
Kukuruz nije ni zdrav ni dobar za njih.
Laneno seme je premasno i samo ih goji.
Sunocokret osim sto goji, moze izazvati davljenje ljuskama i samim zrnom.
Molim te nemoj vise sama praviti mesavine... :sad:
Oni se lako goje i lako se prave problemi sa varenjem.

Ja Cicu citavog zivota tako hranim, a znam za jos prasica koji se tako hrane i ok su.
Cak imam i dve knjige koje savetuju takvu ishranu. Jednu sam dobila od prof Popovica sa Veterinarskog fakulteta ( knjiga je americka).
A sa suncokretom nikada nije imala problema. U stanju je ona mnogo vece stvari i teze svarljivije da pojede :lol:
Ja sam sa mesavinama, napravljenim specijalno za njih, imala samo losa iskustva. Pretpostavljam da imaju neke nitrate i soli koji su njoj tesko svarljivi. Ali verovatno zavisi i od navike prasica. ;)

NinaG.:
Sreca moja lepa - 7,5 godina!!!!

Zub je lako mogao da se upropasti garamicinom, ne mogu da ti opisem do kakvih sam dokumenata dosla (kod kunica) i kako im izgledaju zubi nakon toga. (Garamicin, Gentamicin)
.

Koliko zive tvoji prasici?
Znam da su mi negde rekli da im je prase zivelo 10 god, ali ne znam druge slucajeve. A opet sam negde citala da mogu i do 12 god. :-D
Pa, kakva su tvoja iskustva ?

Inace, Gentamicin sam joj kao mast stavljala u oci, tako da ne verujem da joj je zub od toga stradao. Mada lekovi stvarno umeju da lose uticu na njihove zubice.

Kada su stampane te knjige?
Prosto mi je neprihvatljivo to a jos gore mi je sto takvo nesto savetuje i dolazi od Popovica.
On je profesor dermatologije tamo, zar ne?
Necu ovde pisati o njemu, znamo se pa me to jes vise rastuzuje.
Necu pisati jos par misdijagnoza koje je postavio, ovo je forum gde zelimo da imamo ZDRAVE prasce.
Na zalost znam da se dosta prasica hrani tako.
Sigurna sam da si imala losa iskustva - verovatno sa domacim hranama ili uzasima poput Hobby Vita, Pepe hrane i ko zna cega jos.
Zato i urlam na sav glas jer sam se jedva izborila da se Cavia Complete pojavi kod nas.
Toj hrani tj njenoj analizi sam posvetila dosta vremena, smarala po sajtovima i forumima preko, kopala po knjigama i netu, poredila procente, pitala cak i neku jenki laboratoriju za ispitivanje da mi da paramentre idealne hrane.
Ima istine i u tome sto govoris, naravno.
Eto, znam i decu koja od sestog meseca jedu cokoladu pa im nije nista.
Ja ne bih tako reskirala - i nekako mi je lakse da se drzim "proverene" ishrane.
Nitrate i soli ne sadrze kvalitetne hrane.
Sadrze precizno balansirane i vrlo komtrolisane sastojke.
Zato i kosta koliko kosta jer je ova firma za sada bez mrlje u dosijeu.

L.krofnica:
Koliko zive tvoji prasici?
Znam da su mi negde rekli da im je prase zivelo 10 god, ali ne znam druge slucajeve. A opet sam negde citala da mogu i do 12 god. :-D
Pa, kakva su tvoja iskustva ?

Inace, Gentamicin sam joj kao mast stavljala u oci, tako da ne verujem da joj je zub od toga stradao. Mada lekovi stvarno umeju da lose uticu na njihove zubice.

Nije bitno kako i gde aplikujes lek, sastav tj "otrovi"se prenose jednako i svuda po organizmu.
Moji su bebe, ova ekipa je zaista mlada - nemam starije prase od 7 meseci.
Prethodna ekipa je imala 4 i 5 godina.
Cula sam i ja za prasce koji mogu da dozive duboku starost , ali nikada nisam upoznala nikoga ko bi mi iz prve ruke rekao.

hajde da pricamo o kavezima?
Raspolozene?
I fotke, naravno! :grin:

Back