MORSKI PRASICI

Znaci, imala si losa iskustva sa prof Popovicem? Ja u njega generalno imam poverenja. Ostali sa kojima sam imala kontakt se nisu bas pokazali, a bilo je i katastrofalnih!
U koga ti imas poverenja?

Ja ne bih ovu ishranu poredila sa ishranom - cokolada od 6 meseca. Nikako.
Zitarice i jesu ono sto se njima preporucuje kao dodatak povrcu. Zasto sam ne praviti mesavinu.
Ja nekako nemam poverenja u te gotove hrane. Ni sama ne jedem gotovu hranu, tj trudim se da je jedem minimalno :D , pa mislim da je to i za nju ok.
A i Cica se mnogo bolje oseca od kako jede ovu hranu.

Inace, jedine marke koje se secam da sam je koristila je NESTLE. Nasla sam je u Sloveniji.
Ostalih se ne secam.

Inace, bas si me odusevila kada sam videla da si toliko zainteresovana za prasice, a pretpostavljam da smo slicnih godina. :-D
Ne znam kojih su godina ostali na forumu, ali od ljudi koje ja poznajem licno, uglavnom im nisu tako bitni u zivotu ljubimci, kada su ti ljubimci sitnije zivotinje.

I jos jedan mali komentar:

Da bi hrana dosla do nas iz Italije, Francuske ili ne znam odakle vec, mora da bude na neki nacin tretirana da se ne bi pokvarila, da je ne bi napali moljci, dakle mora biti konzervirana manje ili vise.
Odredjenu kolicinu hemije ne mozes da izbegnes kada kupujes gotovu hranu.

Dakle, mnogo je bolje pogledati sastav hrane i napraviti sam mesavinu od hrane - semenja koje kupujes kod nas.

Mada ne mislim ni da ti uzasno gresis kada kupujes gotovu hranu. Prosto je stvar stava.

Ali, za kukuruz gresis, svuda se preporucuje u njihovoj ishrani. Ne u velikim kolicinama, ali povremeno ili neko zrno svaki dan da.

Sako novo saznanje ako je dobro provereno i dobro analizirano, jos bolje ako je dokumentovano - meni je dobrodoslo.

Ja imam 30 godina, i nema me po forumima kod nas, jer do sada ne naidjoh na istomisljenike.
Svasta cujem o sebi - zbog prasaca ali me to ne dira - uvek je neko imao nesto za mene da kaze 8)
Jako ih volim, i zaista se trudim da im omogucim dobar i zdrav zivot.

Svaka hrana gotova/presovana/"zdrava hrana"/voda sadrzi u sebi dobar deo hemije.
Razlika kod Cavia Complete sto je taj udeo zanemarljiv spram korisnih i potrebnih aditiva u kutiji.

Samo malo vremena treba odvojiti, napraviti par osnovnih analiza - i lako se vidi koja je hrana dobra koja nije.
Ucile smo iz razlicitih izvora , i naravno da je sve stvar stava.
Ja uvek gledam da imam da argumentujem ili dokazem tvrdnju da je nesto dobro ili lose.

Tog Nesle horora se secam i ja, davno ga videh i to u Hr. Do sad je valjda zabranjen zakonom :lol:
Ovde je najlakse da vidis kako i sta - i koliko god da ne volim amere, znam da su fanatici kada se dohvate necega
http://www.guinealynx.info/nutrition.html

Analize hrana mogu da ti posaljem na mail :-D

O Popovicu...ja ne bih...jos me muci gorushica kad pomislim na njega.

Ono sto ja znam o kukuruzu je da nema nikavu korisnu vrednost u ishrani, tj stetnost mu varira u zavisnosti od kolicie davanje.
Skrob - prvi i osnovni razlog zasto ga nikada ne bih davala .Sve te semenke, žitarice i sl. ne spadaju u prirodnu prehranu prasaca. To što su jeftine i glodari su ih prihvatili ko hranu, ne znači da je zdravo za njih.
Kukuruz se koristi za tovljenje i meni je i to bilo dovoljno.
Sledece je to da SUŠENI KUKURUZ – može sadržati gljivice za koje je dokazano da uzrokuju rak jetre kod pacova.
Kukuruz takođe sadrži visok procenat nitrata I amina.
Ove dve tvari pomešane u želucu mogu formirati nitrosamine = kancirogene supstance.
Ovo se uglavnom spominje, ali na nekim stranicama se tvrdi da je to dosta klimavo I da su to tog zaključka došli tako da su 6 meseci pacove hranili samo kukuruzom.
Svejedno, kukurz nema neku prehrambenu vrednost I (zapravo uopste nema neku svrhu u prehrani glodara osim što goji) .

Ako te zanima dalje o nitratima, pisacu :-D

njinjaa:
Ja bih da pitam do koje mere im se seku nokti,bojim se da ne preteram i koliko sena im dajete,ja mojoj koliko god da dam sve pojede,pa se bojim da ne bude debela?
Poljubac za tvoje prase!
Sena u neogranicenim kolicinama, uvek i stalno.
Toga ne moze biti previse.

Nokte (ako imas srece pa tvoji imaju bele nogice) seces malo iznad roze zilice (to je zivac).
Ja uzmem kevine cvikere, i secem manje nego sto bi trebalo jer se zaista bojim da ne otfikarim previse.
Radije cu da ih secem na dve nedelje po malo nego da napravim s***.

Evo vam link za tezinu spram starosti

http://www.guinealynx.info/images/Ferraretto_f.png - do godinu dana zenke

http://www.guinealynx.info/images/Ferraretto_m.png - do godinu dana muzjaci

Od sena se ne goji, ne brini.
Genetika, nedostatak kretanja, previse gotove hrane ili (nedajboze) poslastica mogu dovesti do debljanja.
Ne dozvolite to.
Moji su ogromni, ali ne panicim toliko jer znam sta jedu, znam koliko se krecu - a videla samim roditelje - zaista su krupni.
To su mi ove 4 devojke iz istog legla
Ova tri tuntufa su "normalni"

uh bas ste se raspisale...!sad ne znam sta da mislim...
koliko bi trebalo dugo da mi traje to seno??
previse je kinte sve to...moji roditelji misle da sam luda i da glodari mogu da jedu i mnogo bedniju hranu... da ja izvodim i slicno.. :roll:
moji prasici su trenutno u nekom omanjem kavezu,ali za par dana bi trebali da mi stignu neki veci kavezi.pustam ih kaod god imam vremena da setaju po sobi.za sad ih hranim nekom hranom za glodare,travom,raznim povrcem i ponekad vocem.jel pojilica za prasice neka posebna,ili ista kao za papagaje!!!???
ja brinem o njima zato sto ih sad vec jako volim i uopste volim zivotinje i zao mi je kad se muce...

Jolakavana:
uh bas ste se raspisale...!sad ne znam sta da mislim...
koliko bi trebalo dugo da mi traje to seno??
previse je kinte sve to...moji roditelji misle da sam luda i da glodari mogu da jedu i mnogo bedniju hranu... da ja izvodim i slicno.. :roll:
moji prasici su trenutno u nekom omanjem kavezu,ali za par dana bi trebali da mi stignu neki veci kavezi.pustam ih kaod god imam vremena da setaju po sobi.za sad ih hranim nekom hranom za glodare,travom,raznim povrcem i ponekad vocem.jel pojilica za prasice neka posebna,ili ista kao za papagaje!!!???
ja brinem o njima zato sto ih sad vec jako volim i uopste volim zivotinje i zao mi je kad se muce...
Koje seno?
Zavisi od pakovanja...zaista ne znam ne merim bas.
Seno je jeftina stavka...
Ne moze pojilica za papagaje, ima pojilica za glodare u tri velicine.
Zato i insistiram na forumima koji imaju proverene i dobre informacije jer je duznost svakog od nas da se pre kupovine ili nabavke zivotinje jako dobro informise o njihovim potrebama, a dok zivi pod roditeljskim krovom obavesti i njih da ne bi kasnije bilo problema.
"neka hrana za glodare" nikada nije dobro resenje.
Ne znam zasto je toliko tesko poverovati u ovo sto pisem...mislim..odakle ste vi ucili?
Koga ste pitali za savete za osnove ishrane?Mislim, kako ste znali cime da hranite prasce?

Jolakavana:
poznajem par ljudi koji su imali prasice i u zoo shopu sam se informisala.
niko od tih ljudi ni ne zna da gresi...zabavno im je da ih tove,njima su prasci kao igracke.
sutra mi stize to seno.

Ma, bravo za seno !!! :)

Hvala na poverenju, jedino sto zelim su zdravi prasci, ne da se pravim pametna .

Jolakavana:
tamara sad shvatam da su moje muke oko grickanja nista!

Ja ludim zbog toga sto sve grize,ali sta da radim.Naprimer, juce je trazim po sobi pola sata nigde je nema,kad se odjednom oglasila sa najdonje pregrade stola za komp.,zamisli popela se i jela papir za stampac,i uvek tako ustane na zadnje nozice i samo gleda kakvu stetu moze da napravi,pravi je mali djavo :twisted:

tamaranbg:
Ja ludim zbog toga sto sve grize,ali sta da radim.Naprimer, juce je trazim po sobi pola sata nigde je nema,kad se odjednom oglasila sa najdonje pregrade stola za komp.,zamisli popela se i jela papir za stampac,i uvek tako ustane na zadnje nozice i samo gleda kakvu stetu moze da napravi,pravi je mali djavo :twisted:

Probaj da joj nadjes neprskane grancice jabuke ili kruske.
Ali da si sigurna da nisu hemijski tretirana - znaci zickaj od nekoga ko ima svoje vocke.
Znam da to kod kunica kad kad pomogne, a i kod cincila .
Vredi probati, zasto ne.
U pet shopovima ima onih "grana" za glodanje za hrcke, moze i to.
A mozda joj se svidi mineralni kamen.
Ako nista od toga ne upali - onda jednostvano voli da pravi stetu, i to je to :-P

NinaG.:
Ta hrana na merenje je u najboljem slucaju Prestige Snack (kazem u najboljem) i to NIJE kompletna hrana, nego je dopunska grickalica za sve glodare (ne znam sta je gore - da li to sto je grickalica ili to sto je za sve glodare).
Jos gore ako ni ne znas sta je :-(
Videla sam jednom neko zrnevlje, semenke pakovane na 100 i 200 grama u providnim vrecama sa sve suncokretom i kukuruzom i doslo mi je da placem kad mi je lik u radnji rekao da "oni to bas vole".
Pa..i moje dete "bas voli da gura prste u shteker", ali sam dovoljno zla da joj to branim :???:
DAkle - Cavia Crispy od 210 do 250 dinara
Cavai Complete - od 290 - 320 dinara (kako koji shop dere)

Jod (mada ne znam nista niti imam podatke o njegovoj primeni kod prasaca) moze da bude samo trenutno i kratkotrajno resenje...
Koloidna srebrna voda - mogu ja da ti narucim, je nesto cime sam ja "krpila" rane od tucnjave kod mojih.
Rivanol je dobar, ali ga nema u Srbiji vise, samo u Hr.

Kupicu ja njoj i tu vodu pa cu joj mazati,mada sam zadovoljna kako joj prolazi.U ovoj hrani nema ni suncokreta ni kukuruza,al ipak cu joj kupiti tu bolju,nebi da ima problema sa stomacicem.
Sto se tice prof. Popovica i ja sam moju malenu nosila kod njega,imala je gljivice (kako je on rekao verovatno se zarazila jos u leglu), preporucuo je Dektanol krem,nakon terapije od 3 nedelje odvela sam je na kontrolu i rekao je da je sve ok.Posle toga joj nije vise nigde opadala dlakica i nadam se da nece ni u buduce.

moji su poceli sve da grickaju,neku drvenu kutiju su glodali danas,uzas!!!samo cujem krrr krrr i znam sta me ceka...
jako se bojim da im secem nokte,a king kong su vec prilicno porasli...
imam u dvoristu jednu jabuku.nisam im do sada davala grancice,mislila sam da mogu da se otruju.

da li je moguce da je king kong dobila menstruaciju,posto je juce u kavezu bilo malo crvenkaste piljevine,cini mi se kao da je krv,ali ne mogu da tvrdim,mozda tripujem...
to se nije ponovilo.mislim nema tragova krvi na danasnjoj piljevini.

Jolakavana:
da li je moguce da je king kong dobila menstruaciju,posto je juce u kavezu bilo malo crvenkaste piljevine,cini mi se kao da je krv,ali ne mogu da tvrdim,mozda tripujem...
to se nije ponovilo.mislim nema tragova krvi na danasnjoj piljevini.

Prvo sto moras da uradis jeste da ih odmah razdvojis.
Drugo da maknes tu piljevinu (nadam se zauvek da je maknes) i stavis ciste, izkuvane rucnike (95stepeni masina za ves, jako malo praska bez omeksiveca) i da obratis paznju kada piske.
Ne, menstruacija nema veze sa tim.

Pregledaj prasice potrazi tragove tuche i rane.
Pogledaj oko usana, rubove usana.
Ja sam isto pomislila da nije nista kad sam kod moje dvojice videla "malo" krvi i kao proci ce - tu noc su razvalili barikade i poklali se do krvi tako da im je soba izgledala kao da su se dobermani klali.
Vrlo je moguce da musko prase bije zensko i obratno, ne daj nikome da te ubedjuje u suprotno - kako to nije moguce.
Vrlo je moguce.

njinjaa:
Koliko sena da joj dajem,koliko god da joj dam sve pojede,pa se bojim da ne preteram i do koje granice se seku nokti i tu se takodje bojim da ne preteram?

Evo ovako - seno , seno, seno, seno
Za svako to slovo tu ti izvadi po busen iz kese.Seno nemoj da meris, nemoj da gledas kolicine, i nemoj da ga vadis prstima nego shakama iz kese ;)
Moji imaju korpice prucane, nebojene prepune sena.
U njima umeju da zaspe, igraju se , razvlace ga , zapishavaju.
Zasto to tolerisem ?
Zato jer je to pouzdano najzdravija i najjeftinija igracka koju im mozemo dati a pri tome biti i sigurni da ga jedu.
Podsecam seno kosta 40 tak dinara , kesa za dvoje moze da traje i 3 dana.
Nikada, nikada ne moze biti previse sena.
Nikada.

Nokti - ako imaju bele sapice, idi pod jako svetlo (pozeljno u drugu prostoriju koja im je relativno nepoznata, lepo sedite u fotelju, mazite se da se opusti prase) i nadji dokle ide roze zilica.
Kada je ugledas - seci iznad nje koliko god smes, samo pazi da ne zaseces zilicu - to je nerv, jako boli i krvari.
I da - ukoliko znas veterinara koji UME to da uradi i znas da UME jer je neko vec bio kod njega - odnesi prase.
U suprotnom ne idi ni u ludilu.

http://www.guinealynx.info/nails.html

Ovde imate 6 strana nasih iskustava i rasprava - nadam se da vam nije tesko da se regate
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=481.0

tamaranbg:
Ocigledno voli da pravi haos,jer u kavezu ima mineralni kamen i kolut i retko kad ih grize,ponekad lize,ali je zato bitno da ona tu nasloni glavu kada spava :lol:
Kolut?
Kakav sad kolut?

Mineralni kamen kod mene nema ni tu svrhu, jednostavno stoji tamo i lepo izgleda ;)
Sta drzite u kavezima?
Mislim, na cemu vam spavaju prasci?
Peskirici, krevetici - sta?

Back