MORSKI PRASICI

Nevenaa, zasto ga ne odvedete kod prof Popovica? Mozda je prase dobilo neku jacu prehladu i trebaju mu antibiotici. Ne znam, vidi da li ima kijavicu? Ako ima mozda je veterinar najbolje resenje.

A za prase koje je uginulo kod burenceta, nemam reci. Zalosno..:(

Ima kijavicu i cvili strasno...
Ja sam u Beogradu, ali prase je u Krusevcu...veruj mi, tamo ne postoji veterinar koji ista zna o njima :(
Sad sam se strasno uplasila...dali su mu oko 2 ml vitamina C...ne znam koliko puta dnevno i koliko kolicinski da mu daju...jel si davala ti nekada to prasetu?

E nasla sam nesto vise o kolicini vitamina C...by the way, odlicna stranica za sve informacije o prasicima:http://zivotinjsko-carstvo.com/forum/index.php?showtopic=2625
,,Dnevne potrebe su oko 30-50 mg vitamina C. Vece potrebe za vitaminom C imaju trudne zenke, mladi prasici, bolesni prasici''
,,Skorbut moze dovesti do smrti i leci se redovnim davanjem vitamina C (50-100 mg) svaki dan. U apotekama postoji vitamin C u prahu, od 50 mg, Ivancic i Sin. Mozete ga rastvoriti u malo vode i dati pomocu malog sprica.''
E sad prvo mi nije jasno jel se ovo 30-50mg odnosi na koncentrat vitamina C ili na celokupnu masu kada je vec razblazen u vodi....
I ako bi neko cisto mogao da iznese svoje misljenje koliko da mu damo..da li bi mu 100mg bilo previse? Ono ipak ima prehladu, a ne skorbut...

Ja sam videla nesto ogromno sa oznakom Pet centar na Nbg...ne znam ulicu, ali npr. ako sednes u 95 kod Sava centra i krenes ka blokovima ne mozes da ne vidis, kad bus skrene ogromno, crveno, sa dalmatincem i pise PET CENTAR :)

Odnosi se na količinu C vitamina nerazblaženog. Odnosno razblaženog po uputstvu. Pogledaj i forum http://forum.zekoiprijatelji.com/‚

Probaj da zoveš prof Popovića da ga pitaš za savet 011/3611.810
ili ambulanta, pa traži njega 011/3611.809. Mislim da bi možda mogla da ga dobiješ sutra ako pozoveš ujutru.

Ne bih se usuđivala da dajem bilo kakav savet, šta da radiš.
Ja sam mom prasetu davala C vitamin par dana pre nego što je uginulo, u nadi da će joj makar malo pojačati imunitet. Ali ona je već bila bakica i bolesna (od nečeg drugog, nevezanog za prehladu). Pre toga joj nikada nisam davala, ali je zato svaki dan dobijala 2 do 3 puta dnevno sveže voće ili povrće. Jednom je imala upalu bešike i za to je dobijala injekcije i pipegal oralno.

Javi kakva je situacija. :cmok2: za prase

Ovo moje takodje dobija svakog dana sveze povrce, i 3-4 puta nedeljno sveze voce...dobijalo je ranije i neki vitamin C u obliku poslastice i to je obozavalo...
Ja sam resila da sacekam do nedelje, da mu daju vitamin C...posto izgleda da to nije toliko strasno, nema iscedak iz nosa, ni ociju, ne kaslje....samo kija i cvili...pa ako do nedelje ne bude bolje u ponedeljak cu zvati Popovica, pa da vidimo...mozda na baktrim da predjemo...
Inace, ovo moje ima dve godine...
Prosle godine u martu sam dobila jedno bebce, koje je nazalosti uginulo posle par meseci...
Bebce se bilo mnogo vezalo za moje prase, non-stop ga pratilo, nabije se uz njega da spava, cvili cim se odvoje na 3 min...a ovo moje je nekako bilo ravnodusno...ko da ga malac smara i ne da mu mira da lepo lenstari :) Mada ga je branilo ne daj boze...ako slucajno hocemo da uzmemo malca u ruke obavezno dobijemo ugriz od velikog...i mazili su se medjusobno....u sustini je veliko prase dobro prihvatilo malo(samo ga je jednom pocupao), ali nije pokazivalo prevelika osecanja kao malo(npr. ako uzmem malo u narucje i odem u krevet da ga mazim veliko ce da legne u svoju jazbinu i da spava...a ako se desi obrnuto malo trci u krug i cvili kao sumanuto sve dok ga ne popnemo gore da mu veliko bude u vidokrugu...
I kad je malo prase umrlo, veliko nije pokazivalo niakva osecanja...samo se u sobu opet vratio mir...nekako kao da mu je pao kamen sa srca sto ga vise niko ,,ne smara'' (ne smem ni da zamislim kako bi malo odreagovalo da se velikom nesto desilo)
Sad je meni opet nesto zao sto je ovo veliko samo...ono ima dve godine i ne znam kako bi se uklopilo sa jos jednim prasetom...narocito sto je nekako naviklo na mir...na jednom foumu sam videla da neko poklanja prase od 2 godine starosi...pa sam u dilemi da ga uzmem...ali ipak su oni matori i jedno i drugo, pa ne znam kako bi se uklopili....sta vi mislite?

Nemam iskustva sa time. Mada verujem da je prasićima lepše kada imaju društvo, jer mi ipak ne posvetimo ceo dan njima, hoću da kažem da su dosta sami. Mada možda bi ipak bilo bolje da uzmeš neko mlađe prase. Stvarno ne znam..

Ovo moje nije nikada samo, s obzirom da su tamo keva(koja ne radi nigde), brat i mala sestra koja ga obozava + ja vikendom...zbog toga ga i ne dovodim u Bg, jer ovde ne bi imao toliko paznje...
Ne zna, videcu za drustvo...

Zdravo svima!
Imam jedno, ne bas uobicajeno pitanje...
Prase imam neke 2.5 godine(zenkulica), u nasoj porodici ima status punopravnog clana!
Pitanje je zapravo da li zenke morskih prasica imaju ciklus, posto je moja Mrva pocela da krvari na nekih 20 dana i to vec 2 meseca....a pre toga nije!
I to joj traje nekih 2 dana, medjutim to njoj uopste ne smeta, jede, mazi se, vrpolji, sve normalno....
Pa sad da li ja da uzmem to kao normalnu stvar (posto je zenkulica) ili sta?
Jel neko imao slicna iskustva?

Image019_resize.jpg

to je Mrva, pa bih vam bile obe zahvalne kada bi nam pomogli...

Puno hvala!
Imala sam i ja ranije zenkice, ali samo sam kod nje to primetila.
Mada i kad ostavi krvavi trag na piljevini ona se vrati i ocisti ga (polize), tako da sam ja to slucajno primetila.
Cula sam od jednog veterinara da je to kod pasa, na primer, sasvim normalno kad im prolazi teranje!

Moje morsko prase i dalje kija...
Nema iscedak iz nosa, ni iz ociju, raspolozeno je, veselo, skakuce, jede lepo, jedino pije mnogo vise vode nego ranije, igra se, uopste, ali uopste ne deluje bolesno ni prehladjeno(kad god je prehladjeno miris mokrace se promeni, a sada je sve ok)...
Prestane da kija nekoliko dana, pa onda opet...
Jedne noci je imalo napad kijavice, bas je mnogo kijalo cele noci, uplasili smo se...ja sutra pokusala da dobijem Popovica, nisam uspela, ali posle je prasetu opet bilo savrseno dobro, pa vise nisam ni pokusavala da zovem.
Sada cu se definitivno potruditi da ga dobijem i ako prasetu opet prestane kijavica, jer mi nije jasno o cemu se radi.
Ima li iko ikakvu ideju? Ponavljam, ni jednog drugog znaka bolesti nema....ali kija vec nedeljama...

Bio sam kod drugara koji je lud za prasicima i uspeo je da me zarazi s njima!!
Nenormalni su !!! :super:
Odma sam ga zamolio kada bude imao male da jedan par meni rezervise!!
Evo malo slikica njegovih prasica...

2v1aqm1.jpg

21jw1no.jpg

htuq2d.jpg

2libok2.jpg

9qvgoz.jpg

Malo su losijeg kvaliteta posto je slikano mobilnim telefonom!! Sorry

Ovaj u finetiju ima crvene oci posto je na neku ruku albino
Ugojio se ko pravo prase
hahahhahahahahha
Obozava da gricka ivicu (ajd da ga nazovem) akvarijuma!!! Ocigledno staklo nije nista za njegove zube...

Ukoliko je piljevina presitna hoce da dovede do kijavice, da li si pokusala da je promenis nekom drugom, recimo krupnijom (ukoliko koristis onu sitnu, presovanu) ?
Moje kad navali na seno pocne malo da kija..
Ne koristim piljevinu uopste, posto sam citala da je jako stetna za njihove oci i disajne puteve...
Moje prasence ima cebence i posudu(dno kaveza koji ne koristimo, ustvari) punu sena ...
Mozda je od sena...sada, hvala Bogu, nema vise kijavice...keva je ubedjena da je bio los kvalitet sena jedno vreme i da je ono imalo neku vrstu alergije na to seno...
Ono stvarno, eko seno je nekada fantasticno, a nekada ocajno...nekada zuto, nekada zeleno...nekada sitno, nekada krupno...
Koje vi seno koristite?
Jeste li bili u pet centru na nbg? Evo reklama za koju nisam placena...imaju mnogo dobre stvarcice za prasice...kucice od drveta, raznu hranu, vitamine, slatkise, bombone...tunele i sl.(mada je moje prase lenjo za te hrcak-sprave, iako ih neki prasici vole), ima cak i neki povodci za njih....ono mi se bas svidja, ne moram da zveram gde ce da ode kad izadjemo u park :D Samo ne znam da li bi ono moje pristalo da ga upregnem :P

Da, znam i moje jede eko seno, stvarno je nekad prelepo i mirise sveze, a nekad kao da su pocupali korov!!!
Bila sam u pet centru (sad jedna anti reklama), kupovala cavia complete, u kesi od 1kg, ljudi moji kako je to smrdelo na pokvareni jogurt, a ova moja jede i ne bira. :think:
Ja reko to tako treba, sta sad, medjutim ovde u mom kraju nabavili tu hranu i kupim je, uopste nije imala miris!
Sto se tice setanja po parku kod mene su ti svuda istaknuti plakati za pacove :rtfm: ...
Rasirim joj ja cebe njeno, pa kad krene da hvata neke tripove sa zavlacenjem, onda je skroz bitna i nikog ne primecuje.:lol:

Back