MORSKI PRASICI

Imam morsko prase skoro 2 godine i u avgustu sam primetila da me svrbi grlo,sto se kasnije produbilo na nos,kijanje,kasljanje...Mislila sam da je na ambroziju,isla sam da radim test na alergije ali pokazalo se da nisam alergicna ni na sta,e sad kada je lekarka cula da imam morsko prase rekla mi je da pokusam da ga poklonim nekom jer je moguce da je od njega posto oni nemaju testere na dlaku praseta,piljevinu i isparavajuce materije sto prase ostavi za sobom.Dugo se borim protiv svih zivih da prase ostane kod mene,ali jednom kada sam joj cistila kucicu pa pet minuta posle toga pocela sam da kijam,kasljem sto je dovelo skoro do gusenja.Sada mi se alergije nekad primiri,nekad vrati tako da sam prinudjena da je nekom poklonim.Cupica je zensko prase,voli da se mazi po glavici,voli da trcka,zivahna je,hranim je zdravo,sargarepa,jabuka,spanat,cvekla,narandze...Vidim da svi vi volite prasice,pa ako neko zeli da je prihvati neka mi se javi ne ticar@neobee.net (ali samo oni koji jako vole prasice i koji jako brinu o njima)

Imam morsko prase skoro 2 godine i u avgustu sam primetila da me svrbi grlo,sto se kasnije produbilo na nos,kijanje,kasljanje...Mislila sam da je na ambroziju,isla sam da radim test na alergije ali pokazalo se da nisam alergicna ni na sta,e sad kada je lekarka cula da imam morsko prase rekla mi je da pokusam da ga poklonim nekom jer je moguce da je od njega posto oni nemaju testere na dlaku praseta,piljevinu i isparavajuce materije sto prase ostavi za sobom.Dugo se borim protiv svih zivih da prase ostane kod mene,ali jednom kada sam joj cistila kucicu pa pet minuta posle toga pocela sam da kijam,kasljem sto je dovelo skoro do gusenja.Sada mi se alergije nekad primiri,nekad vrati tako da sam prinudjena da je nekom poklonim.Cupica je zensko prase,voli da se mazi po glavici,voli da trcka,zivahna je,hranim je zdravo,sargarepa,jabuka,spanat,cvekla,narandze...Vidim da svi vi volite prasice,pa ako neko zeli da je prihvati neka mi se javi ne ticar@neobee.net (ali samo oni koji jako vole prasice i koji jako brinu o njima)

Ja bih ga rado uzela, ali mi ne da ostatak porodice. Sada mi dozvoljavaju samo hrčke i leminge.:roll:
Da je nešto drugo u pitanju rekla bih da ga zadržiš, ali zdravlje je na prvom mestu...
L.Krofnica: Dosta sam neozbiljna na forumu, pa ti zato izgledam mlađe.
Da, imam 2 ćerke, jednu od 6 i drugu od 11 god, ali ovo je tema o prasićima, a ne o deci.
(bez ljutnje, na temi glodari sam pustila da par postova napiše starija ćerka, ali pod mojim nadzorom)

Ja sam Coku platila 450 din.

Što se tiče razmnožavanja, oni nisu kao ljudi. Nisam imala iskustva, ali kada ubaciš prase suprotnog pola u kavez, sve prasići odlučuju. Moja prijateljica je imala hrčke, i oni su se parili kada su hteli, bilo gde. Pretpostavljam da je slično sa prascima.
Preporučujem ti da ih ne razmnožavaš, svašta se može desiti.

Ovo je lepo rečeno, za one koji žele da dobiju male prasiće:

Zbog zdravlja i dobrobiti vašeg voljenog ljubimca ne upuštajte se u parenje.
Vaši ljubimci ne idu u bračno savetovalište, niti buduće mame zamorčice kupuju male čarapice i cipelice za svoju decu.
Odluka da parite svoje ljubimce je vaša - NE njihova.
Vi ste svom ljubimcu sve što ima na ovom svetu i sve što ima u svom životu. Vaši malci direktno zavise od vaše brige i pažnje

(Uzeto sa Zeko i Prjatelji)

eto to je (za sada) moja Cupica,kada je bilo leto i kada me nije mucila ova dosadna alergija.

Prilozi

• 13082008(005).jpg
    13082008(005).jpg
    39,6 KB · Pregleda: 28
Piju vodicu,obavezno neka mu je obezbedi.Daje se povrce,sargarepe,krastaci,kupus,zelena salata(dobro oprati),a moze i voce ali ne preterano,i uz to neka mu kupi seno koje je isto obavezno za prasice jer tako trose zubice,i kupljena hrana za prasice,najbolja je Cavia Crispy.Sve to tri puta na dan,moji nekad traze i vise:think:,za hranu i seno neka uzima saku toga,a povrca moze malko vise.Oni stvarno puno jedu,sve zavisi koliko je prase...

-za povrće kao što je kelj, zelje, brokula, cvjetača i sl. smatra
se da napuhuje te ako ih se daje, daje se u malim količinama i oprezno, ako životinji ne smeta
-sva hrana trebala bi se uvoditi postupno, jer ima životinja osjetljivih na probavu.
-dobro je kombinirati razno povrće i voće.
-sva hrana mora biti dobre kvalitete, baš kao za ljudsku ishranu, te dobro oprana i obrisana.
-koštice se uvijek maknu.
-jako kiselo voće može uzrokovati ranice oko usta
-svakako pogledajte tablice, obratite pozornost na hranu koja ima puno
oksalata i puno kalcija, ili pak vrlo malo kalcija a puno fosfora,
te ih dajte u manjoj količini rjeđe i /ili u kombinaciji s drugim voćem i povrćem.
USDA nutrient database
tablice za vitamin c, Ca, Ca:P, oksalnu kiselinu
-češnjak, list mladog luka i poriluka, po nekim autorima mogu se dati malo i oprezno, prema nekima nikako zbog mogućih crijevnih poremetnji.
bolje izbjegavati.
-konzervirano voće i povrće-nikada
-rabarbara je otrovna
-listovi i stabljika rajčice su otrovni
-sjemenke sa ljuskom (suncokret, buča, kikiriki) ne davati zbog mogućnosti od ugušenja,
inače se ova hrana ne bi trebala dati često, već kao poslastica.
-orah, lješnjak i drugi orašasti plodovi-premasni i neprirodni za zamorčiće, ne davati, isto kao i avokado i kokos.
-grah i slično-ne davati
-ljuta paprika-ne
-gljive-ne
-hren-ne
-krumpir-puno škroba, gomolji i zeleni dijelovi otrovni. bolje ne davati za svaki slučaj.
-salata kristal-bolje ne
-ako dajete suho voće, onda samo kao poslasticu, vrlo malo, jer je jako bogato voćnim šećerom.
-voće davati u umjerenim količinama (pogotovo jako slatko kao što je kruška, grožđe, smokva) jer zbog voćnog šećera koji sadrži može doći do probavnih poremećaja i do debljanja.

Povrće:

-mrkva-korijen i list
-peršin-korijen i list (bogat c vitaminom, kalcijem, oksalnom kiselinom)
-pastrnjak
-celer-korijen, list, stabljika se nasjecka
-blitva
-špinat-(bogat c vitaminom, kalcijem, oksalnom kiselinom)
-cikla-list, (bogata kalcijem, oksalnom kiselinom)
-repa-korijen i list, list ima puno c vitamina, puno Ca
-rotkvica-može i list
-krastavac-sa korom
-kelj-može napuhavati,(bogat c vitaminom, kalcijem)
-brokula-može napuhavati, puno c vitamina
-cvjetača-može napuhavati
-prokulica-može napuhavati
-zelje-može napuhavati
-korabica
-paprika-puno c vitamina, kožu je dobro skinuti.
-rajčica
-endivija
-rikola
-matovilac-puno Ca
-radič
-cikorija
-kukuruz-niti i list oko klipa
-lucerna-ne pretjerivati
-mlada zob i pšenica-izvrsna, može se uzgajati kod kuće u teglicama

voće:
-naranča-puno c vitamina, puno Ca
-mandarina-puno c vitamina
-grejpfrut-puno c vitamina
-lubenica
-dinja
-ribiz-bijeli, crveni, crni, i list je jestiv
-ogrozd
-jagoda-puno c vitamina
-kivi-puno c vitamina ( http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=3620.0#top - obavezno pročitajte! )
-nar/šipak
-nije uobičajeno davati tropsko voće, ako se baš želi nije štetno: ananas, mango(puno c vitamina),papaja
-jabuka
-kruška
-nektarina
-marelica
-breskva
-trešnja
-kupina-plod i list
-malina-plod i list
-banana- može i kora
-grožđe
-smokva

(uzeto sa Zeko i Prijatelji)

Ovde ti sve piše, ali ja ću dodati da obavezno moraju imati i:
1)vodu: Najbolje je da se daje u pojilicama. Voda se menja svaki dan, a pojilica čisti na svaka četiri dana, četkom za flaše.
2)seno____________(
__________________( služi za oštrenje zuba jer im zubi stalno rastu
3) hrana za glodare__(

E sad, nije u kratkim crtama, ali je korisno
To bi bilo sve od mene...:bye:

Poslednja izmena:
Nego, tražila ja po netu tržila svašta o morskim prasićima i našla svašta kao naprimer:

Veterinari koji se bave zamorcima u gradu Beogradu:

Slobodan Spasojevic,
Veterinarska ordinacija Spina
Arsenija Carnojevica 17/a, Novi Beograd
tel 011/2130 848
radno vreme: 14-20, subotom i nedeljom od 11-14.

Dr Olga Krstic
Veterinarske ordinacija MAMA
Bistricka br. 2 (Hadzipopovac, Palilula),
011/ 3295-245
radno vreme 09-20h
subotom do 15h
nedeljom po potrebi.

Veterinar koji se bavi zamorcima u Novom Sadu:

Vladimir Ćurčić
Ambulanta Bilja & Olja,
Drage Spasić 2a, Novi Sad
021 511206
065 5 511206
Radnim danom: 9-20 časova
Subotom: 9-13 časova
Nedeljom i praznikom: 10-12 časova
Pre dolaska obavezno najavite telefonom!
ordinacijabilja&olja

Citiram sebe jer je post potpuno zaboravljen, a ovo su stvarno dobri veterinari za zamorce, a imala sam iskustva sa označenim veterinarom kada je Coka uginula...
Čovek je rekao da dok ja dovedem Coku već će biti gotovo i rekao gde da idem. Maltene me je pomirio sa tim da će uginuti.

Naravno Coka nije zbog njega uginuula (:roll:) ipak je on dao sve od sebe bez obzira što je znao da joj nema pomoći.

I moram da kažem da pazite kod kojih veterinara vodite prasce, ipak su to male životinje i ne razumeju se svi veterinari u njih0.

ih, pa onaj moj popije skoro 1dl vode dnevno, dobro verovatno malo i prospe, ali stvarno pije dosta
seta po ceo dan po kuci, a najvise voli da rucka sargarepu i jabuke, smaze ih za cas
i cini mi se da se malo udembelio, bas je milence-prasence, mnogoooo ga volimo!

Jel moguce da je moje prase posle 2 meseca i dalje divlje?
Niko ga ne traumira/maltretira.
Ogradio sam mu deo ~1x1m u kome ima piljevinu, tu mu je i kavez pa moze slobodno da seta obicno ga svaki dan pustam i van toga dakle da seta po sobi i tu se istrci stavim mu kavez on udje i vratim ga na svoje mesto. Dok je u tom ogradjenom prostoru i moze da se mazi (valjda vidi da nema gde da bezi pa je miran) ali dok je pusten u sobi nema sanse dodje on do ruke da pogleda dal ima necega za jelo i kako krenem da ga pomazim on bezi. Ako mu dam nesto da jede tada moze i da se mazi ali cim zavrsi sa jelom bezi. Ako ga uzmem u krilo da ga mazim on zalegne i zadnji deo krene da mu se uvrce verovatno mu to ne prija tako da ga vise ni tako ne "maltretiram"...

Jel normalno da se oni tako ponasaju?

Kod mene je posle skoro godinu dana bas suprotno:D Moje nema sanse da pomazim u kavezu(posto je veliki pa moze da pobegne) a napolju mogu da ga mazim:) AKo mu se zadnji deo uvrce koliko sam provalila to znaci da ga golica, moje to radi kad ga mazim vrhovima prstiju, zato pokusaj celom sakom da ga mazis. Mislim da je to najbolji nacin da ga naviknes na mazenje-uzmi ka u krilo i mazi, sto vise to budes radio sve ce se vise navikavati:)

Back