Mornari sanjaju more - plavi putopis :)

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.545
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
DSC_0279.JPG.b780ffe363b8aeb9777be8c0bb5f0ed5.jpg
Ot'kad' je nas, naš Đole ubedio da smo mi nasukani panonski mornari,.. mi , samo o tom more-tu snevamo,
pisano Jonsko plavim mastilom,.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tema bi se trebala baviti našim putovanjima po Jonskim ostrvima sa akcentom na: "Naše destinacije na putovanjima, najčešće nisu mesto, već novi način posmatranja stvari" (Henri Miler).
DSC_0715.JPG

Most ljubavi, - Lefkas - glavni grad Lefkade.
Moglo bi se to i prostije: Zašto volim Grćku ili,.. zašto će mi sidro istrunuti u Jonskom moru .
. sve u svemu još jedna Zbirka uspomena, .

DSC_1112.JPG.63b4dc9208b4c9da48216e63dfd4699e.jpg

Sve je počelo (sada već) davne 2010,.. jedne baš, baš gadne (i gladne) godine .. Rastasmo se od Jadranskog mora i to baš tamo gde se i ono rastaje od Jonskog - na Krfu. Vratiću se na to, a da udahnem malo mirisa mora ( i okusa leta) u ovaj tako-reći-uvod:

Već prvi dan boravka (u Nidriju) iznajmismo čamac,.. drugi dan na kruzer,.. ali najveći merak mi je ipak dvotočkaš,.. vetar u kosi :),..

- Pravili smo plan gde ćemo putovati narednih 6 dana sa iznamljenim skuterom. Prvi dan smo malKo preterali,.. Nikiana, Lefkas, Faneromani, Agios Nikitas,.. ali se imalo šta videti i usput te okasnismo do duboko u noć,.. Za sJutra je prva na listi bila Ligia,... jer tamo je riba najbolja i najveći je izbor,.. treba samo poraniti jer se ribari u cik zore vraćaju sa toplih pučina, (relativno) plitkog priobalja oko Ligije.

U Nidri-ju ima ribarnica - dobro opskrbljena, ali onaj jutarnji miris mora, rana izmaglica, biserno ogledalo - to se već dostoji naših snova,.. i naravno neka čudna riba koju još nismo kusali,..

Nismo čuli jutarnji alarm na mobitelu,.. kasnili sa buđenjem, sjurili se do Ligie i čekali do prvih zraka sunca na,... pogrešnom mestu,.. Tamo gde nam je vodič ( u dolasku autobusom) počeo priču o ribarima iz Ligie,.. Nakon 15-ak minuta čekanja, ukapiram,.. to ne može biti ovde,.. produžismo do mini luke,.. taman kada je sva riba rasprodata,.. sve je kupio vlasnik ribarnice iz Nidria,..

Poslednja izmena:
Prepoznao me je, ( iz njegove ribarnice), nasmešio se i prokomentarisao nešto na grčkom,.. od čega sam ja shvatio da se našalio na račun naše pospanosti,...

Progunđam, da smo čekali na drugom mestu,.. greškom ( na srpskom naravno) i pokazah rukom iza onog 'rta'DSC_0914.thumb.JPG.d9031a0db26a45556d3d0
slika odgovara priči,.. moja je, Ligia - plaža koja se nastavlja na luku,..
Uozbilji se gazda (ribarnice) i reče ( na grčkom, ali tako da bi svako razumeo): Dođite u moju ribarnicu, kupićete je po ovoj ceni
( nabavnoj - tu napravi odlučan potez prstom ka mestu gde stoji,.. ).
Nasmejao sam se : Thank you ,.. (i pomislio - Ohoo, 1:0 za Grke),

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oraspoloži me namah,..
da iskoristim (zaludni) put, pogledah usidrene ribarske brodice,..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Brodovi su imali odliču opremuza noćni ribolov; Hidraulićne kranove za spuštanje i podizanje ulova i ćamaca,..

DSC_0907.thumb.JPG.bb59347e397da9c9a3093
Velike plinske boce, jake lampe i kilometarske mreže,..
Svetlima traže i privlaće velika jata riba,..
opkole ih ogromnim mrežama , spuste čamce unutar jata riba,.. i berba počinje,. -
DSC_0910.thumb.JPG.2ea3ae201f9cbbed08c4d

NAJLEPŠE PLAŽE LEFKADE :***
DSC_0007.thumb.JPG.bb67537f269669b63e971

EEGREMNI - 370 stepenika do dole - triput sam prešao gore-dole, da fotka bude bolja :)

DSC_0117.thumb.JPG.0264397c8bb35a6d3a0e0
PORTO KATSIKI ( U TOP 10 SVETSKIH - PO NEKIM ČASOPISIMA)

DSC_0884.thumb.JPG.3dfdf958a5935f93900fb
AGIO FILI ,.. (ako i nije najlepša, najšarmantnija je sigurno, i najmanja)

sve fotke u ovom putopisu su moje :D

Poslednja izmena:
Na svaku od naznačenih plaža smo bili po nekoliko puta: - 107 dana našeg boravka na Lefkadi ( i 107 slika i uspomena :D )

Lefkada
lefkada-beach-map.jpg
Najpoznatije plaže

++ I malo skrovitih uvala - mini plaža, do kojih smo ponekad moraali čamcem:
.

Prva plaža na koju smo svratili - i doživeli prvu 'havariju'.

DSC_0084.thumb.JPG.f29609cc22b8b2abfb622

Nastavili istraživanje po nedođijama maleckih uvala:

Da bi iznajmili čamac na Lefkadi (35 eura + benzin koji potrošite), ne treba vam dozvola,..

Najpre sam morao odslušati polučasovno predavanje od čičice koji je iznajmljivao plovila. Čiča je imao i prevodioca ( malko je 'tanak' sa engleskim,.. a ja ga uopšte ne znam,.. i nisam imao prevodioca ). Mudro sam klimao glavom ,.. kao razumem ja sve to,.. ( vozim čamac kod kuće na maloj ravničarskoj reci),.. .
I mi krenusmo,..

Prva plaža na koju smo svratili i doživeli prvu 'havariju'. Čamac sam parkirao (usidrio) preblizu obale... radi lakšeg ulaska i izlaska iz čamca. Naišao veliki kruzer poprilično blizu obale,.. a u čamcu je ostao mobilni i fotoaparat,... itd,.. da ne dužim, ako vas zanima šta vam se može dogoditi ,.đavo ne spava )

Nastavili istraživanje po nedođijama maleckih uvala:
Z
avirivali po "Ali-Babinim" skrovištima,.. i tu izgubismo malo vremena,..
Dok smo mi hranili oši i dušu, neki su bili brži od nas:

DSC_0176.thumb.JPG.08a6ccbc24e946a82ba26
odosmo dalje i konačno nađosmo nešto čime smo bili zadovoljni,..sami na plaži,... - ovaj dan smo našli svoje (jedinstveno) mesto pod suncem,... ovaj,.. u hladu
,.. paa, vredelo je,..
"uspomene" sa prve plaže i one havarije lečićemo sledećih pet dana, kremama za opekotine i rane na laktovima i kolenima.

Poslednja izmena:

Back