Bila sam sa porodicom oko kovida na Tasosu...i bilo nam je lepo.
Prva preporuka (mozda povezana sa periodom kovida) bi bila da pripazis na Keramoti. Za trajekt je bila uzasna guzva i cekalo se par sati!
Kroz granice licno prolazim pravolinijski jer obicno idemo prvo u Solun.
Favoriti:
Limenas ima fin muzej sa dobro ocuvanim kurosom i ispred muzeja ogradjeni park za klince. Super je ta kombinacija za decicu.
Plaza ima raznih, ali ja sam cesto birala da ostanemo u baru koji ima mrvljen mermer umesto peska, sasvim bistre vode, podno brdasca sa crkvicom koje zapljuskuje more sa obe strane.
Zove se Karnagio.
Pogledajte prilog 1734188
Najbolja pizza je u Fabrici. To je restoran u glavnoj ulici kojim upravlja znojavi Grk iznad vrele peci na drva. Fantasticni su, kako prizor tako i pizza!
Najbolju kafu drze brat i sestra malo nize, prodaju samo jak espesso i keksice, ne mozes da omasis.
Ne znam za pekare, dorucak je bio u hotelu, ali uopste hrana je lokalna, a med sjajan. Vredi odvojiti novac za vecu kupovinu.
Amfiteatar se u to vreme renovirao. Inace je skriven u sumovitom brezuljku. Deci je to interesantno.
Imaju i omanju podmornicu sa staklenim dnom.
Moj najveci problem sa Tasosom, pored Keramotija, su krivine od Limenasa do Zlatne plaze. Dete i ja imamo mucninu, pa u kombinaciji sa vrucinom...palo mi je kao tuc!
Takodje postoji problem i sa guzvom. Voda je lepa, pesak je lep, ali bio je citav milion ljudi na ostrvu! Na vecim plazama su se videli tragovi krema za suncanje u plicaku pa sam i iz tog razloga birala pomenuti bar u Limenasu.
Koliko je prirodno bistra vodica pokazacu ti preko igracke koju je klinac potapao da mami ribice.
Zlatna plaza (koja je tebi najbliza) ima spektakularno okruzenje! Njena jedina mana su one krivine do glavnog grada...ako nekome iste smetaju, ali ako se taj potez ne prelazi svakodnevno, verujem da problema i nema.
Pogledajte prilog 1733852Pogledajte prilog 1733856
P.S.
Da, iznad Zlatne plaze, do puta, postoji selo Panagija (u ovim brdima na drugoj slici, jos vise u planini je prekrasan manastir), poznato po jagnjetini. Medjutim, u tom selu se nalazi i stara proizvodnja maslinovog ulja. Deci se dopada da vide kako se to nekada radilo.
Od svih suvenira, meni je mermer najlepsi i danas mi stoje kamencici u zdeli kao ukras. Mermer sa Tasosa je jednostavno prelep!