Zašto su ljudii opsednuti sa putovanjem na more?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Što se zdravlja tiče, najbolje bi mu bilo neko banjsko lečilište. Na bazenima po banjama nikoga nije blam zbog debljine ili vena, voda je čista i lekovita, a i gužve su manje. Što se navodne ili stvarne lekovitosti mora tiče, pa nisi uvek srećnik. Ja sam tek nedavno otkrila i to čitajući članke iz hrvatske štampe po netu da je plaža u Makarskoj (na kojoj sam letovala kao dete) posipana radioaktivnim azbestom, kao i mnoge druge plaže po Jadranu i teško mi je opisati ogorčenost nakon tog saznanja. Azbest potiče iz fabrike kod Splita i u vreme dok je posipan po plažama nije se znalo da je radioaktivan. Mnogi ljudi su se sa letovanja po Crnoj Gori vratili sa stomačnim virusom, valjda zbog onolikih govana koji se istresaju sa kruzera u more. Nakon svih jako neugodnih saznanja izbegavam Jadransko more.
Da, zapravo u tim slucajevima bolja je banja. Ali samo kazem, ako voli moze i ovo a postoji pred i post sezona kad je mozda i najbolje.

P.S. Nisam znala ovo za azbest, zaista je uznemiravajuce, mada tamo nisam letovala.

P.S. Nisam znala ovo za azbest, zaista je uznemiravajuce, mada tamo nisam letovala.
Azbest je prirodni mineral, opasan je samo prilikom rušenja građ.materjala, kada se udiše azbestna prašina. Moguće da su pravili gradske plaže od azbestnih ploča. Više se zbog toga ne koristi u građevinarstvu. Kako god,...preterivanje!

Azbest je prirodni mineral, opasan je samo prilikom rušenja građ.materjala, kada se udiše azbestna prašina. Moguće da su pravili gradske plaže od azbestnih ploča. Više se zbog toga ne koristi u građevinarstvu. Kako god,...preterivanje!
Ne znam, znam samo da su ljudi iz jedne zgrade u Beogradi neki pobegli a neki tuzili kad su culi da im je zgrada gradjena i od azbesta...sad sta je u tome istina a sta ne, ko bi ga znao, a i nije tema.

Ja npr., volim more zbog klime, zdravlja. Volim, kad vidim, ono beskrajno plavetnilo. Generalno, volim morsku obalu, ali ne bilo gde. Mediteran mi je kompletno OK.
Prvenstveno Grčka, pa onda i ceo Jadran.
Ima i Britanija more, imaju ga i Skandinavske države, ali kakvo je to more i obala? Nije sve isto, naravno.
Što se tiče, kontinentalnog dela, volim i planine i jezera, takođe, ne bilo gde.
Ali, primorski predeli su mi broj 1.

Najvažniji ekosistemi Mediterana, a posebno jadranske obale, zaleđa i ostrva su ekosistemi sastavljeni od žbunastih biljaka i niskog drveća (gariga, makija...), a u mnogim oblastima je i takva vegetacija degradirana i pretvorena u kamenjar.

O kakvom mirisu borovine neki ovde pišu? To je na jadranskoj obali jako, jako retko. Pre se oseti miris govana koji se istresa sa kruzera ili miris plastike jer je Mediteran jako zagađen mikroplastikom.

Miris borovine i četinara se nalazi na visokim planinama gde je prirodni dom četinara. Na prostoru bivše Jugoslavije četinara najviše ima u jugozapadnoj Srbiji, Bosni i Sloveniji.
Jesi li ti ikad bio na moru, pa se čudiš, da ljudi pričaju o borovini? Tebra, nemoj da se brukaš, borovine pored mora, ima koliko hoćeš.

Ne znam, znam samo da su ljudi iz jedne zgrade u Beogradi neki pobegli a neki tuzili kad su culi da im je zgrada gradjena i od azbesta...sad sta je u tome istina a sta ne, ko bi ga znao, a i nije tema.
Jeste. To je bilo, na Belim vodama. Srušili su zgrade i napravili nove. To je bila poprilična zajebancija. Stanovao sam u tom naselju, pa su mi pričali. A, bilo je i u medijima.

btw more je super dokle god nisi usardinisan na plaži da ne možeš ni peškir pružiti. Najbolje su divlje plaže dokle god nije zabranjeno kupanje. Mir, čista voda, privatnost
A s more izkombinujes izlete jedino tako I menjat plaze svakoga dana...proslo ljeto bio smesten u Lisabon ali iso svaki Dan sa Uber na plaze do 50km posto sa renta kar bas imaju neke fore da te osisaju ja doso kasno u rent-a-car zbog checkina na aerodtom I kaze to 5o jura je samo nekim depozitom sto bilo online kaze realan depzit I'm je 600 pa kao vracaju posle neka ja sracuno Uber mi laganiji....

Ne sramoti se. U Dalmaciji ima kamenjara i žbunja koliko hoćeš, a borove šume jako malo.
1000005787.jpg
1000005788.jpg

Hoćeš još...?

Da li ti kapiraš da je Dalmacija jedna od najmanje pošumljenih regija Evope i da ne bi bili potrebni ti članci u kojim se borovi pominju kao nekakva ekskluzivnost da su zaista toliko karakteristični za Dalmaciju.

Tipična vegetacija na jadranskoj obali, zaleđu i ostrvima je kamenjar sa žbunjem i ostalo nisko rastinje. Prava šuma je tu očuvana na jako malim površinama, od kojih su većina zaštićene zone. To što ti radiš je kao da ubeđuješ nekoga da Vojvodina nije ravnica nego je planinska oblast i to dokazuješ slikama Fruške gore ili Vršačkog brega ili da je Bosna ravnica pa to dokazuješ slikama Semberije ili Posavine.

Metajna-5a808cdd33d902.68833029_huge.jpg

img00013.jpg

Mosor-alan-caplar.jpg

velebit-2880x0.jpg

img00013.jpg

Da li ti kapiraš da je Dalmacija jedna od najmanje pošumljenih regija Evope i da ne bi bili potrebni ti članci u kojim se borovi pominju kao nekakva ekskluzivnost da su zaista toliko karakteristični za Dalmaciju.

Tipična vegetacija na jadranskoj obali je kamenjar sa žbunjem i ostalo nisko rastinje. Prava šuma je tu očuvana na jako malim površinama, od kojih su većina zaštićene zone.

Pogledajte prilog 1733839

Pogledajte prilog 1733840

Pogledajte prilog 1733841

Pogledajte prilog 1733842
Pogledajte prilog 1733843
Čoveče, rekao si da na primorju, nema borovine. Kasnije si ti pomenuo Dalmaciju, ne ja. Nije samo Dalmacija primorje, zato se i čudom tvojoj izjavi. Ja sam dodao slike, samo iz Hrvatske, jer si ti rekao, da na primorju nema borovine, već samo u planinskim predelima. Pročitaj šta si napisao.

Čoveče, rekao si da na primorju, nema borovine. Kasnije si ti pomenuo Dalmaciju, ne ja. Nije samo Dalmacija primorje, zato se i čudom tvojoj izjavi. Ja sam dodao slike, samo iz Hrvatske, jer si ti rekao, da na primorju nema borovine, već samo u planinskim predelima. Pročitaj šta si napisao.

Ne tvrdim da na primorju nema borovine. Ima je, ali na malim površinama.

Back