Moralna ispravnost oružane revolucije

Odjebi mi s postova tako nevaspitan i nepismen
prvo citaj nesto pa nauci, a onda raspravljaj.

Forum je rasprava ljudi koji nesto znaju, a ne da te ja ucim po tvojim zeljama.
aha. tebe što sam pitao ništa nisi umeo odgovoriti pa te opet nisam terao.

dakako da ovo nije forum onih koji nešto znaju. ovo je forum umišljenih. oni kpoji nešto znaju umeju objasniti to što znaju.

aha. tebe što sam pitao ništa nisi umeo odgovoriti pa te opet nisam terao.

dakako da ovo nije forum onih koji nešto znaju. ovo je forum umišljenih. oni kpoji nešto znaju umeju objasniti to što znaju.

Pazi ovako, secirao si post koji sam napisao, time si pokazao da razumes samo ono sto vec imas u toj tintari nacrtano.
Iza toga ides u prvokacije koje ne sluze raspravi nego da isteras svoj cilj.
Pored ovoga prekrsio si pravila foruma sto te eliminise kao sagovornika vec te stavlja na mesto idiota.
Dakle, skini mi se s postova da ne bih i ja morao da radim isto sto i ti, da te vredjam kako zasluzujes.

Pazi ovako, secirao si post koji sam napisao, time si pokazao da razumes samo ono sto vec imas u toj tintari nacrtano..
citirao sam deo posta u kome sam se složio s onim što je napisano. zato i napisao ono otprilike.dakle, izvukao sam to zbog slaganja s tim stavom. a ne celinom.
Iza toga ides u prvokacije koje ne sluze raspravi nego da isteras svoj cilj.
naravno ne. lepo si pitan da objasniš šta je to nekorektno u načinu citiranja, a potom šta je moral jer si se na njega pozvao, pa kasnije i dalje.... ništa od toga nisi uradio.

- - - - - - - - - -

treba imati malo mozga i za prvokaciju.

Glupavi prvokatori se sluze kafanskim nacinom
i postizu suprotan efekat. Ovih ispraznih dvadeset postova
definitivno uticu na to da filozofija ostane i bez ono malo
smislenih postova.
tvoj lični doprinos najpre.
nažalost pun vas je pdf. čovek vas kvotira jednu rečenicu, a vi izbljujete sve što stignete.

Poslednja izmena:
To oko minimalca i nasleđivanja je komunistička logika koja po prirodi stvari uvek završi tragično i loše po sve ljude.

Ljudi stvaraju imetak ne samo zarad sebe i svoje sujete nego i zarad potomaka , tako da ovo što si napisao je kontradiktorno jer ako bi svi dobijali jednako u nasleđivanju onda je motivacija za stvaranje imetka postaje iluzorna , i svi sposobni se postavljaju u isti rang sa nesposobnima.

Poenta je u svesti pojedinaca , pa tako imamo na "trulom" zapadu upravo najviše onih koji svoje bogatstvo ne ostavljaju svojimn potomcima u celosti , jer su ih vaspitali da cene svoj rad i svoju sposbnost a ne da bez rada i truda dobiju od mame,tate ili države na tacni ono šta nisu svojim rukama zaradili.

Dakle onaj sposobni čovek koji je radio i trudio se ceo život nikad neće dati u nasleđe tek tako svoj imetak svojoj deci , jer ako je on radio mora i potomak bar toliko raditi da zaradi sebi za minimalac i krov nad glavom.

Mi danas nažalost u našoj zemlji živimo u onoj staroj verziji kapitalizma gdejoš barabe,lopovi kolo vode , pa od njih nikad nećemo dočekati da imaju velike zadužbine za narod , dok npr. u Americi svaki milioner ako hoće ući u nezvanično društvo milionera mora davati u dobrotvorne svrhe , dok kod nas tajkunska ološ pored velikih miliona nisu sagradili niti ijednu školu,vrtić,naučnu instituciju,...već grade sebi crkve i slične gadosti.

Po prirodi stvari lupetaš opasno.

Motivacija za stvaranje imetka i ne treba da postoji, nema opravdanja za akumulaciju ličnog bogatstva, onaj koji akumulira bogatstvo dolazi u poziciju da eksploatiše druge na osnovu posedovanja bogatstva.

A taj autošoviniziam, kako su zapadni narodi tobože razvijeniji od nas divljaka, i kako postoje "bolji" i "gori" kapitalizam, to je klasična liberalska mantra kojoj nema mesta u ozbiljnim analizama.

Po prirodi stvari lupetaš opasno.

Motivacija za stvaranje imetka i ne treba da postoji, nema opravdanja za akumulaciju ličnog bogatstva, onaj koji akumulira bogatstvo dolazi u poziciju da eksploatiše druge na osnovu posedovanja bogatstva.

A taj autošoviniziam, kako su zapadni narodi tobože razvijeniji od nas divljaka, i kako postoje "bolji" i "gori" kapitalizam, to je klasična liberalska mantra kojoj nema mesta u ozbiljnim analizama.

Lupetam kažeš??

Sve zavisi šta smatraš pod bogatstvom i eksploatacijom , jer ti bi sad ako imaš imalo morala odrekao bi se kompjutera,televizora,patika,...jer to negde u nekom Bangladešu i Kini prave eskploatisani radnici za 2 eura plate , dakle nadam se da će to učiniti tj.da te više neću videti na forumu ako imaš imalo morala na koji se pozivaš tako jakim rečima.

Bez kumuliranja ličnog imetka i samim time stvaranja lične slobode jer jedno bez drugog ne ide , ne bi bilo napretka , i samim time ti i ja ne bi imali posla,patike,komp,....jer pre će pojedinac sa ličnim imetkom obezbediti drugima posao i blagostanje nego država koja po tebi verovatno treba da kumulira kapital i "ravnopravno" ga raspoređuje svakoj budali vođena komunjarskim apartčićima koji nikad ne mogu imati odnos spram kapitala koji će ceniti jer ga nisu svojim rukama i svojim trudom zaradili.

Ja nisam autošovinista već si ti kompleksaš koji za svoju lenjost i svoje neznanje optužuje druge da su ti nešto oteli , i da po prirodi stvari zaslužuješ nešto što nisi stekao svojim radom,trudom i znajem.

Mi Srbi nismo niti bolji niti gori , samo smo lenji i imamo kompleks niže vrednosti pa smo besni na ceo svet , i umesto da se potrudimo i krenemo raditi po uzoru na one koji bogatije žive od nas na zapadu mi znamo sedeti i kenjati kako nam ceo svet nešto duguje jer nam je sve šatro oteto.

Lupetam kažeš??

Sve zavisi šta smatraš pod bogatstvom i eksploatacijom , jer ti bi sad ako imaš imalo morala odrekao bi se kompjutera,televizora,patika,...jer to negde u nekom Bangladešu i Kini prave eskploatisani radnici za 2 eura plate , dakle nadam se da će to učiniti tj.da te više neću videti na forumu ako imaš imalo morala na koji se pozivaš tako jakim rečima.

Bez kumuliranja ličnog imetka i samim time stvaranja lične slobode jer jedno bez drugog ne ide , ne bi bilo napretka , i samim time ti i ja ne bi imali posla,patike,komp,....jer pre će pojedinac sa ličnim imetkom obezbediti drugima posao i blagostanje nego država koja po tebi verovatno treba da kumulira kapital i "ravnopravno" ga raspoređuje svakoj budali vođena komunjarskim apartčićima koji nikad ne mogu imati odnos spram kapitala koji će ceniti jer ga nisu svojim rukama i svojim trudom zaradili.

Ja nisam autošovinista već si ti kompleksaš koji za svoju lenjost i svoje neznanje optužuje druge da su ti nešto oteli , i da po prirodi stvari zaslužuješ nešto što nisi stekao svojim radom,trudom i znajem.

Mi Srbi nismo niti bolji niti gori , samo smo lenji i imamo kompleks niže vrednosti pa smo besni na ceo svet , i umesto da se potrudimo i krenemo raditi po uzoru na one koji bogatije žive od nas na zapadu mi znamo sedeti i kenjati kako nam ceo svet nešto duguje jer nam je sve šatro oteto.

S obzirom da ja nisam odgovoran za njihovu patnju, moja pozicija u odnosu na njih ne može biti nemoralna, čak oni i ja smo, s obzirom da smo svi radnici, u istoj poziciji. Moralna osuda može da padne jedino na onog koji čini zlo nekome.

Ako je ceo sistem zasnovan na eksploataciji, iluzorno je očekivati od ljudi da se odreknu svega u svakom slučaju, a pritom zažmuriti na pravi uzrok eksploatacije. Tvoja zamerka je opet desničarska, pro-kapitalistička, neobjektivna i neispravna.

Imetak = sloboda samo u kapitalizmu, zato ovaj sistem ne valja, jer biti slobodan znači imati, a nemati znači biti u odnosu zavisnosti od onoga koji ima i koji eksploatiše tvoj rad u zamenu za bazično preživljavanje.

Državu nisam pomenuo, moje pitanje na ovoj temi jeste "da li je nemoralno izboriti se oružjem za sopstvenu slobodu", država za mene nema značaj ovde. Ja državu smatram kapitalisitčkim oruđem i nju treba uništiti koliko i klase.

Ti si autošovinista. To izbija iz tvojih postova. Krivo ti je što nisi rođen u nekoj imperijalističkoj zemlji, i kriviš svoj narod jer je u užasnoj poziciji u kojoj je u odnosu sa njima. Sitna si duša i žalim te i tebi slične.

S obzirom da ja nisam odgovoran za njihovu patnju, moja pozicija u odnosu na njih ne može biti nemoralna, čak oni i ja smo, s obzirom da smo svi radnici, u istoj poziciji. Moralna osuda može da padne jedino na onog koji čini zlo nekome.

Ako je ceo sistem zasnovan na eksploataciji, iluzorno je očekivati od ljudi da se odreknu svega u svakom slučaju, a pritom zažmuriti na pravi uzrok eksploatacije. Tvoja zamerka je opet desničarska, pro-kapitalistička, neobjektivna i neispravna.

Imetak = sloboda samo u kapitalizmu, zato ovaj sistem ne valja, jer biti slobodan znači imati, a nemati znači biti u odnosu zavisnosti od onoga koji ima i koji eksploatiše tvoj rad u zamenu za bazično preživljavanje.

Državu nisam pomenuo, moje pitanje na ovoj temi jeste "da li je nemoralno izboriti se oružjem za sopstvenu slobodu", država za mene nema značaj ovde. Ja državu smatram kapitalisitčkim oruđem i nju treba uništiti koliko i klase.

Ti si autošovinista. To izbija iz tvojih postova. Krivo ti je što nisi rođen u nekoj imperijalističkoj zemlji, i kriviš svoj narod jer je u užasnoj poziciji u kojoj je u odnosu sa njima. Sitna si duša i žalim te i tebi slične.

Hipokrizija vas anarhista ili šta ste već je tolika da frca kamenje.

Lepo što si sebe oprao od odgovornosti i pridodao moral koji očito nemaš , ali to možeš sebi da mantraš u bradu i svojim zatucanim istomišljenicima koji bi streljali sve one koji neće vašu militatnu ubilačku anarhiju , dok meni ne možeš.

Ja sam kao mladi dečkonja imao slične ideje kao i ti jer me je obuzeo bes zbog nepravde na ovom svetu a pogotovo u mojoj zemlji , ali čovek vremenom odraste i uvidi svu pošast neracionalnih ideja tzv.elementarne pravde koja nikad ALI BAŠ NIKAD neće se uspostaviti.

Ti kao protivnik države i klasa za koje smatraš da treba uništiti dovoljno govori koliko si licemer i koliko si kontradiktoran , jer sam koristiš befenite od države i verovatno si pripadnik više klase nego np.što su Romi i neki seljaci u Srbiji čim tipkaš po toj tastaturi mrseći muda ovde sa mnom , i svakako bi zvao državne organe tj.policiju da zaštiti tebe i tvoju porodicu ako je neko napadne ili im krši elementarna ljudska prava.

A potšo želiš uništiti državu i klase kao zlo kapitalističko oruđe , dobro znaš da je to jedino moguće oružanim putem u mora krvi , ali ne daješ nikakvo rešenje šta posle toga kad pobediš u tom sukobu , jer onda tek dolaze pravi izazovi da odbraniš one koje si šatro oslobodio od tereta države i halapljivih zlih klasa.

Osim ako se posle tvohe trijumfalne pobede ne spuste vanzemaljci pa nam svima ubrizgaju u mozak i srce neki svemirski lek koji će u nama trajno izazvati osećaj za elemntarnu pravdu i punu humanost.

Jer sve i da nećeš ti ćeš se pretvoriti posle te "pobede" u Staljina ili će te ubiti tvoji saborci koji su nesavršena ljudska bića za razliku od tebe koji su čisti ideal sa sazvežđa Tronton i nemaš više šta tražiti na ovoj planeti.

Ti si idealan za ISIS jer nema nikakve razlike između tebe i njih po pogledu na stvarnost , jer sam prvobitni islamski pokret pod Muhamedom je arhetip i preteča komunizma u militatnom obliku tj.svi su krenuli kao "braća" da isteruju pravdu ovoga sveta , i naravno svaka revolucija sa takvim nakaradnim idejema se pretvori u pokolj i osvajanje , i na kraju postane svrha sama sebi gde se veličaju tekovine prvobitnih tzv.pravednika a vladaju apartčići gde narod grca u nepravdi i siromaštvu.

Nema licemerstva u želji da promeniš uslove u kojima živiš. Rob nije licemeran jer želi da se oslobodi ropstva dok mu u isto vreme gazda daje da jede svaki dan. U pitanju je osnovna metafizička potreba svakog bića za slobodom na koju on ima pravo samim svojim postojanjem. Njegova borba ne može biti ni licemerna ni nemoralna.

Naravno da to nije jedino moguće putem krvi - eksploatatori će dobiti svoju šansu da se odreknu moći kada dođe čas za to. Njihovo odbijanje da prihvate slobodu ljudi nad kojima su dotad vladali dovešće do krvi. Odgovornost je na njima.

Kao što sam rekao, rob neće odluku o svojoj slobodi doneti na osnovu toga šta gazda misli. On će se za nju boriti ako gazda bude hteo da mu je negira. Isto važi i u ovom slučaju.

Tvoji argumenti ne stoje. Meni pripisuješ nemoral i hipokriziju, a sam braniš sistem koji opstaje parazitski na grbači samog naroda za koga bi trebao da radi. Ideološki si zatupljen do krajnjih granica.

Nema licemerstva u želji da promeniš uslove u kojima živiš. Rob nije licemeran jer želi da se oslobodi ropstva dok mu u isto vreme gazda daje da jede svaki dan. U pitanju je osnovna metafizička potreba svakog bića za slobodom na koju on ima pravo samim svojim postojanjem. Njegova borba ne može biti ni licemerna ni nemoralna.

Naravno da to nije jedino moguće putem krvi - eksploatatori će dobiti svoju šansu da se odreknu moći kada dođe čas za to. Njihovo odbijanje da prihvate slobodu ljudi nad kojima su dotad vladali dovešće do krvi. Odgovornost je na njima.

Kao što sam rekao, rob neće odluku o svojoj slobodi doneti na osnovu toga šta gazda misli. On će se za nju boriti ako gazda bude hteo da mu je negira. Isto važi i u ovom slučaju.

Tvoji argumenti ne stoje. Meni pripisuješ nemoral i hipokriziju, a sam braniš sistem koji opstaje parazitski na grbači samog naroda za koga bi trebao da radi. Ideološki si zatupljen do krajnjih granica.

Reče mladi ISILOVAC obučen u komunjarsko odelo.

Mislim da si promašio stoleće druže , jer danas nema robova osim onih koji robuju svojim zabludama i prevaziđenih idejama iz prošlosti vrlo krvave , a to si ti i muslimani.
Kao što ISILOVCI žive u 7.veku kad je Muhamed živeo , tako i ti živiš u 19.veku otprilike u vreme Pariske komune , ili oktobarske revolucije , jer si čitao malo Marksa iz wikipedije pa sad ovde šiljiš qurac sa svojim plitkim filozofijama u stilu jednog partizanskog nepismenog komesara seljaka iz Bosne.

Jedan od češćih prigovora koje čuješ kada liberali (i generalno podržavaoci statusa quo) govore o socijalizmu ili bilo kom alternativnom sistemu koji teži tome da izvrši temeljne promene u načinu na koji funkcioniše proizvodnja u ljudskom društvu (uključujući promene svojinskih odnosa), jeste da je problem sa tim što je jedini način da se to uradi "oteti od nekoga", te samim tim je nemoralno.

Da li vi smatrate da je eksproprijacija privatne svojine zarad stvaranja društva koje će isključiti eksploatativne i parazitske odnose nemoralna i ako je tako, zbog čega?

Ako je nemoralna, a smatrate da ovo društvo nije ok, da li mislite da postoji neki drugi način ili smo prosto osuđeni na status quo da bismo ostali moralni?

Da li je moralno uraditi neko zlo zarad uništavanja 100x većeg zla?

moralno je ono sto je 'dobro' (korisno) za pojedinca, grupu, klasu, vrstu, zivi svet , univerzum itd.
zato postoji gomila 'morala' u odnosu na referentnu tacku . nekad su u koliziji, nekad se sabiraju i u simbiozi deluju

apolutni, univerzalni moral bi bilo ono sto je 'dobro' ,vecno, za 'sve'. aj ga nazovimo 'bozanski moral' ili moral univrzuma ili najtacnije . moral svega (svih morala)

u drustvu operise moral vladajuce klase koji psihickim sredstvima, manipulacijom, medijima, pokusava da uveri potlacene da su krivi jer su robovi , sto je ok i legitimno
isto tako je ok , kad robovi dosegnu kritcnz tacku pucanja (sto je izuzetno tesko) ili kad ih neka druga narasla 'moc' usmeri protiv trenutnih gospodara.
po moralu koji se ispoljava kao: jaci tlaci i vuk na ovcu pravo ima, 'dok jednom ne smrkne, drugom ne svane' itd, tako i revolucija ima svoje opravdanje, jer je neko postao jaci od dotadasnjih gospodara i hoce da ih ukloni i dodje na njihovo mesto.

o 'bozijem moralu' (apsolutnom) ovde pisu 'ja koji jesam' i ljubo pa da ne ponavljam

tako je,apsolutni moral ne postoji

"Dobro" ili "zlo" je subjektivna manifestacija iz perspektive coveka koji trpi zadovoljstvo/nezadovoljstvo i putem tog mehanizma se i odredjuje. Ako ti uradiš nešto što nekom pruža zadovoljstvo/užitak onda ce te on smatrati "dobrim" a ako uradiš nešto što nekom pruža nezadovoljstvo onda ce te on smatrati "zlim". Ako ti ubiješ iz nehata "nevinog" coveka ljudi kojima je to zasmetalo znaci pružilo im nelagodu/neuzitak,neprijatnost,mržnju (nezadovoljstvo) smatrace te zlim, ako ti ubiješ coveka u ratu "braneci" državu ljudima kojima si ti pružio ponositost,divljenje,sigurnost etc (zadovolsjtvo) smatrace te "dobrim".

U prirodi nema dobrog i lošeg. To su cisto ljudski koncepti nastali na osnovu subjektivnig doživljaja stvarnosti, uglavnom uslovljenim licnim potrebama i ocekivanjima kao i potrebama i ocekivanjima zajednice.

btw kako misliš da je ''okej'' to što vladajući pokušavaju da uvere potlačene da su krivi

Nema kolektivnog morala već samo moralnog postupanja i promišljanja od strane pojedinaca koji mogu uticati na kolektiv da moralnije postupa.

Ovo što pišu ovde neki je kao da živimo iz prelaska iz srednjeg veka u novo doba , a danas nema robova već samo više ili manje lošeg postavljenog sistema gde određeni ljudi lošije prolaze u životu kako svojim greškama tako i greškama sistema.

Ideja socijalne pravde je imala svoj puni kapacitet krajem srednjeg veka i početkom industrijske kapitalističke revolucije , dok danas u tom vidu je potpuno besmislena i kontraproduktivna , jer današnji levičari i borci za socijalnu pravdu nisu potlačeni niti robovi već uvređeni mrsomudi koji iz svoje tople sobe i fotelje traže najelementarniju pravdu tražeći od čoveka da ne bude više čovek koji se trudi i radi za boljitak nego neka imaginarna visokomoralna bića koja će živeti ravnopravno u svojoj ispraznosti.

Današnji lveičari su najgora sorta ljudi , jer osim što su isprazni kao bića nego su i plitki i neverovatno licemerni , pa svakog gada koji je siromašan smatra simbolom ljudskog morala , pa tako danas imamo tzv."unholy kooaliciju" gde se levičari ubiše podržavajući i braćeni islam.p proglašavajući svakog kritičara te religijske pošasti nekim famoznim islamofobima.

Međutim stvari su zapravo jednostvane , levičari sa zapada su ceo zapadni demokratski sistem od kojeg imaju puno benefita i nemaju ga se nameru odreći jer su licemeri proglasili za čisto zlo , i to propagiraju muslimanima kojima je religia islam sama po sebi militatno revolucionarna , pa onda muslimani u Evropi žive u getoima prezirući zemlje,ljude i sistem gde žive i naravno ne odriču se svih benefita koje im te zemlje i sistem pruža jer prosto misle da im to dugije jer im je taj sistem to jednom oteo.

Zato ako iakd dođe do oružanerevolucije onda će to biti u Evropi gde će levičari sa braćom muslimanima podići ustanak koji će biti krvav , i ako pobede onda će muslimani levičare sve pobacati sa zgrada kao gejeve kao što to islam nalaže.:D

Ja i vi možda nećemo to doživeti ali bitka za resurse počinje , a procenat neprosvećenih ljudi koji dolaze u Evropu raste koji donose svoju nakaradnu ideologiju i udružuju se sa levičarskom licemernom ološi , tako da ako se na vreme ne psreči imigracije muslimana , oružana revolucija nam ne gine , a onda smo naše potome osudili na jad i čemer ili nestanak.

Svakog dana i u svakom pogledu sve fašiste.religijaše i komunjare treba gaziti jer ako to ne učinimo osudili smo potomstvo i ceo ovaj svet na totalnu deksturkciju , jer takve profile ljudi koje pojede te isključive ideologije oni ne razmišljaju o posledicama niti imaju racionalni pristup da bi mogli gledati unapred jer oni gledaju samo svoje osećaje i zadovoljenje svojeg besa.

"Dobro" ili "zlo" je subjektivna manifestacija iz perspektive coveka koji trpi zadovoljstvo/nezadovoljstvo i putem tog mehanizma se i odredjuje. Ako ti uradiš nešto što nekom pruža zadovoljstvo/užitak onda ce te on smatrati "dobrim" a ako uradiš nešto što nekom pruža nezadovoljstvo onda ce te on smatrati "zlim". Ako ti ubiješ iz nehata "nevinog" coveka ljudi kojima je to zasmetalo znaci pružilo im nelagodu/neuzitak,neprijatnost,mržnju (nezadovoljstvo) smatrace te zlim, ako ti ubiješ coveka u ratu "braneci" državu ljudima kojima si ti pružio ponositost,divljenje,sigurnost etc (zadovolsjtvo) smatrace te "dobrim".

U prirodi nema dobrog i lošeg. To su cisto ljudski koncepti nastali na osnovu subjektivnig doživljaja stvarnosti, uglavnom uslovljenim licnim potrebama i ocekivanjima kao i potrebama i ocekivanjima zajednice.

btw kako misliš da je ''okej'' to što vladajući pokušavaju da uvere potlačene da su krivi

kazu :robovi ste jer vi i vas predci niste bili dovoljno vredni, sposobni, lukavi, agresivni, sebicni. ubitacni, bla bla da sebi obezbedite materijalno izobolje i time i drustvenu nadmoc.
to povlaci zakljucak da je jednako ok kad robovska snaga naraste dovoljno da prasne kroz revoluciju (nebitno cime izazavanai uvjetovana) i dodju 'jaci' i novi gospodari.
bivsi gospodari su pobedjeni u skladu s njihovim moralom, jer je jaci , nebitno kojim sredstvima, dosao na njihovo mesto.

a onda bivsi gospodari preuzimaju robovski moral i kukaju na nepravdu i tako u krug sve u skladu sa moralom vuka i jagnjeta i referentnim tackama.

Nema kolektivnog morala već samo moralnog postupanja i promišljanja od strane pojedinaca koji mogu uticati na kolektiv da moralnije postupa.

Ovo što pišu ovde neki je kao da živimo iz prelaska iz srednjeg veka u novo doba , a danas nema robova već samo više ili manje lošeg postavljenog sistema gde određeni ljudi lošije prolaze u životu kako svojim greškama tako i greškama sistema.

Ideja socijalne pravde je imala svoj puni kapacitet krajem srednjeg veka i početkom industrijske kapitalističke revolucije , dok danas u tom vidu je potpuno besmislena i kontraproduktivna , jer današnji levičari i borci za socijalnu pravdu nisu potlačeni niti robovi već uvređeni mrsomudi koji iz svoje tople sobe i fotelje traže najelementarniju pravdu tražeći od čoveka da ne bude više čovek koji se trudi i radi za boljitak nego neka imaginarna visokomoralna bića koja će živeti ravnopravno u svojoj ispraznosti.

Današnji lveičari su najgora sorta ljudi , jer osim što su isprazni kao bića nego su i plitki i neverovatno licemerni , pa svakog gada koji je siromašan smatra simbolom ljudskog morala , pa tako danas imamo tzv."unholy kooaliciju" gde se levičari ubiše podržavajući i braćeni islam.p proglašavajući svakog kritičara te religijske pošasti nekim famoznim islamofobima.

Međutim stvari su zapravo jednostvane , levičari sa zapada su ceo zapadni demokratski sistem od kojeg imaju puno benefita i nemaju ga se nameru odreći jer su licemeri proglasili za čisto zlo , i to propagiraju muslimanima kojima je religia islam sama po sebi militatno revolucionarna , pa onda muslimani u Evropi žive u getoima prezirući zemlje,ljude i sistem gde žive i naravno ne odriču se svih benefita koje im te zemlje i sistem pruža jer prosto misle da im to dugije jer im je taj sistem to jednom oteo.

Zato ako iakd dođe do oružanerevolucije onda će to biti u Evropi gde će levičari sa braćom muslimanima podići ustanak koji će biti krvav , i ako pobede onda će muslimani levičare sve pobacati sa zgrada kao gejeve kao što to islam nalaže.:D

Ja i vi možda nećemo to doživeti ali bitka za resurse počinje , a procenat neprosvećenih ljudi koji dolaze u Evropu raste koji donose svoju nakaradnu ideologiju i udružuju se sa levičarskom licemernom ološi , tako da ako se na vreme ne psreči imigracije muslimana , oružana revolucija nam ne gine , a onda smo naše potome osudili na jad i čemer ili nestanak.

Svakog dana i u svakom pogledu sve fašiste.religijaše i komunjare treba gaziti jer ako to ne učinimo osudili smo potomstvo i ceo ovaj svet na totalnu deksturkciju , jer takve profile ljudi koje pojede te isključive ideologije oni ne razmišljaju o posledicama niti imaju racionalni pristup da bi mogli gledati unapred jer oni gledaju samo svoje osećaje i zadovoljenje svojeg besa.

ako isil ili prisil ili komunjare ili ljubicasto zeleni kmeri uspeju da ostvare svoje znaci da su u tom istorijskom momentu jaci (ili je jaci ko stoji iza njih)i. tacka.
gubitnici mogu da cvile i 'moralisu', i proklinju 'olos' ako ne budu zbrisani. ili da prikupljaju snagu u ilegali do sledeceg obracuna.

tog mehanizma se i odredjuje."Dobro" ili "zlo" je subjektivna manifestacija iz perspektive coveka koji trpi zadovoljstvo/nezadovoljstvo i putem Ako ti uradiš nešto što nekom pruža zadovoljstvo/užitak onda ce te on smatrati "dobrim" a ako uradiš nešto što nekom pruža nezadovoljstvo onda ce te on smatrati "zlim". Ako ti ubiješ iz nehata "nevinog" coveka ljudi kojima je to zasmetalo znaci pružilo im nelagodu/neuzitak,neprijatnost,mržnju (nezadovoljstvo) smatrace te zlim, ako ti ubiješ coveka u ratu "braneci" državu ljudima kojima si ti pružio ponositost,divljenje,sigurnost etc (zadovolsjtvo) smatrace te "dobrim".

postoji kriterijum za dobro. dobro je ono što je u krajnjem dobro za sve. a sve ostalo je manje više zlo. pa se tako ima to relativističko dobro i zlo koje spominješ.

isto tako postojao bi i apsolutni moral. skup načela koji je u krajnjem dobar za sve. da kažemo to bi bio božin moral.

zlo je ljudsko mera kvarnosti ljudske duše. kada u prirodi /svetu/ ljudima ne bi bilo kretanja prema dobru svet i ljudi bi izgubili svrhu.

Poslednja izmena:
postoji kriterijum za dobro. dobro je ono što je u krajnjem dobro za sve. a sve ostalo je manje više zlo. pa se tako ima to relativističko dobro i zlo koje spominješ.

isto tako postojao bi i apsolutni moral. skup načela koji je u krajnjem dobar za sve. da kažemo to bi bio božin moral.

zlo je ljudsko mera kvarnosti ljudske duše. kada u prirodi /svetu/ ljudima ne bi bilo kretanja prema dobru svet i ljudi bi izgubili svrhu.

Da , ali kad ne bi bilo zla ne bi ni znali šta je dobro , što je takođe gubitak svrhe ljudi i sveta.

Ideja o apsolutnom dobru i apsolutnom zlu dolazi od monoteističke religije koja poučava da čovek nije u stanju biti moralan bez boga , a to je po meni najnemoralnija tvrdnja u istoriji civilizacije , jer čoveka nagoni da traga sa apsolutnim moralom kojeg ne može nikad dostići ali mu pruža priliku da tu prazninu ispuni progonom nevernika i neistomišljenika kao manje vrednim ljudima.
Monoteizam je koren svakog fašizma i komunizma , jer je dogmatičan u tvrdnji da je čovek nema urođeni moral tj.tvrdi da je čovek sam po sebi zver koji može postati anđeo samo ako prati određene ideologije.

1) Da.
2) Iako mnogo volim revolucije ("ulicu i rulju"), verovatno ponekad postoje drugi načini. Ko dugo sedi skrštenih ruku, ruke mu vremenom utrnu ..
3) Zavisi od poimanja "zla". (Postoji i gradacija: loše, gore, zlo, užasno u p.m.) A zavisi i od poimanja morala, koje je vrlo fleksibilno.

p.s. Neke kreacije ne mogu biti iznedrene bez prethodne destrukcije. Bez obzira na "amoralnost" destrukcije i, eventualnu "moralnost" kreacije.

U istoriji je pokazano da su baš sve revolucije bile manipulacije !

Narod na ulici je uvek tuđe sredstvo.

Ko hoće vlast - neka dođe pučem, pa neka vodi računa da i on tako ne prođe !

Ovako ulica svrgava ulicu - "demokratija" menja "demokratiju" - svi se kriju iza naroda i nema odgovornih, a sve je istrulilo !!!

Moral je ljudska izmišljotina i zavisi od dogovora ljudi. U prirodi ne postoji ništa što bi moglo da ima značenje morala ili nemorala, već samo značenje dobra ili zla. I pojmovi moral i nemoral se jedino mogu vezati za pojmove dobro i zlo, tako da bismo mogli da tvrdimo da je moralno sve ono što ima značenje dobra, a nemoralno sve što ima značenje zla.

Ali i sa definisanjem dobra i zla ide malo teže, jer ovi pojmovi se ne mogu definisati sa nekog opšteg stanovišta, već samo sa stanovišta pojedinaca ili sistema pojedinaca.

Sa stanovišta pojedinca značenje dobra i značenje morala ima sve ono što omogućuje postojanje pojedinca ili tom njegovom postojanju daje neki smisao, a značenje zla i nemorala ima sve ono što ugrožava postojanje pojedinca ili tom postojanju umanjuje smisao.

Iststo važi ako dobro i zlo, a time ujedno i moral i nemoral, definišemo sa stanovišta nekog udruženog skupa i sistema pojedinaca koji se zajednički i organizovano brinu o svom postojanju. Pa bi onda mogli da kažemo da sve što svim pojedincima u nekoj takvoj zajednici omogućuje postojanje imaće značenje dobra, a time ujedno i morala, a sve što ih ugrožava imaće značenje zla i nemorala.

I samo mova definicija dobra i zla i morala i nemorala, može da važi i da se primeni i na ljudsko društvo i samo pomoću nje možemo da merimo da li je oružana revolucija moralna i ispravna.

Pod uslovom da pre toga, po istoj ovoj definiciji izmerimo da li je moralno ili nemoralno ono što u jednoj zajednici prethodi i uzrokuje oružanu revolucijiu, a to je, kao na primer u svim dosadašnjim nepravednim društvenim i ekonomskim porecima, u koje spadaju i kapitalizam i minuli komiunizam, uvek pljačka materijalnih dobara od strane pojedinaca unutar društva, koja ugrožava opstanak večine oštećenih pojedinaca i tako predstavlja uzrok zla i nemorala.

Šta je to što u jednom društvu prethodi svakoj pljački, zlu i nemoralu i na kraju postaje uzrokom oružane revolucije?

U nepravednim društvenim i ekonomskim porecima to su uvek nepravedni društveni i ekonomski zakoni po kojima društvo živi, koji dozvoljavaju pojedincima da mogu da pljačkaju društvo i bogate se na njegov račun, sa kojima se celo društvo slaže jer svi veruju da tako treba i da to nema značenje zla i nemorala. U tom slučaju bi oružana revolucija pomoću koje bi to trebalo da se spreči, imala značenje zla i nemorala.

To podrazumeva, da oružana revolucija ne bi imala značenje zla i nemorala, društvo bi prvo trebalo da se složi oko toga da pljačkanje društva od strane pojedinaca ima značenje zla i nemorala i da donese takve društvene i ekonomske zakone koji to zabranjuju. Pa ako bi pojedinci i dalje, suprotno tim zabranama, nasilno i oružano nastavili da pljačkaju društvo i tako društvu čine zlo i nemoral, tada oružna revolucija kao odbrana od takvih nasilnih pojedinaca ne bi imala značenje zla i nemorala.

Tako na kraju, kada je reč o kapitalizmu kao pljačkaškom društvenom i ekonomskom poretku, kada on prestane ljudima da se dopada i ljudi požele da ga menjaju, prvo treba izači na opšte izbore i mirnim putem glasanjem većine ukinuti kapitalističke pljačkaške zakone i tako bez revolucije promeniti društveni i ekonomski poredak. Pre promene tih zakona i poretka oružana revolucija, ne samo da ne bi bila moralna, već ne bi imala nikakvog niefekta, jer bi se revolucijom promenili samo vlastodršci i pljačkaši, a pljašlkaški zakoni i pljačka društva bi ostai isti. Što se inače i desilo nakon svih dosadašnjih svetskih oružanih revolucija, kao i sa komunističkom. U komunizmu samo nije više bilo kapitalista koji pljačkaju, ali to i nije bila neka velika promena na bolje jer na mesto kapitalista došli su komunisti koji su po istim zakonima nastavili da pljačkaju. Koji su na kraju oružanim revolucijama srušili i komunizam, ovoga puta sa namerom da do kraja i do daske ogole i opljhačkaju celo društvo.

Da bi onaj krajnji zaključak bio da je oružana revolucija obično neefikasno sranje sa kojim se ne može postići ništa, sve dok se svest svih ljudi sveta ne podigne do nivoa dok svi ne shvate da nužno mora da se promeni princip podele, konkurecije, mržnje i borbe svakoga sa svakim, koji je do sada tokom cele istorije razvoja ljudskog društva bio u primeni kao najbolji princip samoodržanja, koji su opravdavale i prirodne nauke i svetska filozofija i sve dosadšnje ideologije, kao i svetske religije.

A u praksu uvede princip jedinstva sveta, mira, reda, uzajamnog pomaganja, saradnje i ljubavi, uz obaveznu pravednu podelu rada i rezultata rada, kao najbolje prirodno i univerzalno rešenje izbegavanja svakog zla, a ostvarenja svakog dobra, koje se inače u prirodi primenjuje na svim nivoima postojanja u oblasti organizovanih oblika kretanja i rada, kao što su, na primer tela atoma kao zajednice kretanja i rada elementarnih čestica. Što važi i za atome unutar nebeskih tela i za nebeska zela unutar sistema glaksija i za atome unutar tela ćelija i za ćelije unutar tela biljaka, životinja i ljudi. Pa i za mrave i pčele unutar mravljih i pčelinjih zajednica. Jedino još uvek ovaj prirodni i univerzalni princip ne važi za ljude unutar ljudskog drštva. Zato jer su ljudi u prirodi od svega najgluplja stvorenja koja su iz PM izašla - na "Božju sliku i priliku". Ili, možda, Đavolovu?

Poslednja izmena:
Moral je ljudska izmišljotina i zavisi od dogovora ljudi. U prirodi ne postoji ništa što bi moglo da ima značenje morala ili nemorala, već samo značenje dobra ili zla. I pojmovi moral i nemoral se jedino mogu vezati za pojmove dobro i zlo, tako da bismo mogli da tvrdimo da je moralno sve ono što ima značenje dobra, a nemoralno sve što ima značenje zla.

Ali i sa definisanjem dobra i zla ide malo teže, jer ovi pojmovi se ne mogu definisati sa nekog opšteg stanovišta, već samo sa stanovišta pojedinaca ili sistema pojedinaca.

Sa stanovišta pojedinca značenje dobra i značenje morala ima sve ono što omogućuje postojanje pojedinca ili tom njegovom postojanju daje neki smisao, a značenje zla i nemorala ima sve ono što ugrožava postojanje pojedinca ili tom postojanju umanjuje smisao.

Iststo važi ako dobro i zlo, a time ujedno i moral i nemoral, definišemo sa stanovišta nekog udruženog skupa i sistema pojedinaca koji se zajednički i organizovano brinu o svom postojanju. Pa bi onda mogli da kažemo da sve što svim pojedincima u nekoj takvoj zajednici omogućuje postojanje imaće značenje dobra, a time ujedno i morala, a sve što ih ugrožava imaće značenje zla i nemorala.

I samo mova definicija dobra i zla i morala i nemorala, može da važi i da se primeni i na ljudsko društvo i samo pomoću nje možemo da merimo da li je oružana revolucija moralna i ispravna.

Pod uslovom da pre toga, po istoj ovoj definiciji izmerimo da li je moralno ili nemoralno ono što u jednoj zajednici prethodi i uzrokuje oružanu revolucijiu, a to je, kao na primer u svim dosadašnjim nepravednim društvenim i ekonomskim porecima, u koje spadaju i kapitalizam i minuli komiunizam, uvek pljačka materijalnih dobara od strane pojedinaca unutar društva, koja ugrožava opstanak večine oštećenih pojedinaca i tako predstavlja uzrok zla i nemorala.

Šta je to što u jednom društvu prethodi svakoj pljački, zlu i nemoralu i na kraju postaje uzrokom oružane revolucije?

U nepravednim društvenim i ekonomskim porecima to su uvek nepravedni društveni i ekonomski zakoni po kojima društvo živi, koji dozvoljavaju pojedincima da mogu da pljačkaju društvo i bogate se na njegov račun, sa kojima se celo društvo slaže jer svi veruju da tako treba i da to nema značenje zla i nemorala. U tom slučaju bi oružana revolucija pomoću koje bi to trebalo da se spreči, imala značenje zla i nemorala.

To podrazumeva, da oružana revolucija ne bi imala značenje zla i nemorala, društvo bi prvo trebalo da se složi oko toga da pljačkanje društva od strane pojedinaca ima značenje zla i nemorala i da donese takve društvene i ekonomske zakone koji to zabranjuju. Pa ako bi pojedinci i dalje, suprotno tim zabranama, nasilno i oružano nastavili da pljačkaju društvo i tako društvu čine zlo i nemoral, tada oružna revolucija kao odbrana od takvih nasilnih pojedinaca ne bi imala značenje zla i nemorala.

Tako na kraju, kada je reč o kapitalizmu kao pljačkaškom društvenom i ekonomskom poretku, kada on prestane ljudima da se dopada i ljudi požele da ga menjaju, prvo treba izači na opšte izbore i mirnim putem glasanjem većine ukinuti kapitalističke pljačkaške zakone i tako bez revolucije promeniti društveni i ekonomski poredak. Pre promene tih zakona i poretka oružana revolucija, ne samo da ne bi bila moralna, već ne bi imala nikakvog niefekta, jer bi se revolucijom promenili samo vlastodršci i pljačkaši, a pljašlkaški zakoni i pljačka društva bi ostai isti. Što se inače i desilo nakon svih dosadašnjih svetskih oružanih revolucija, kao i sa komunističkom. U komunizmu samo nije više bilo kapitalista koji pljačkaju, ali to i nije bila neka velika promena na bolje jer na mesto kapitalista došli su komunisti koji su po istim zakonima nastavili da pljačkaju. Koji su na kraju oružanim revolucijama srušili i komunizam, ovoga puta sa namerom da do kraja i do daske ogole i opljhačkaju celo društvo.

Da bi onaj krajnji zaključak bio da je oružana revolucija obično neefikasno sranje sa kojim se ne može postići ništa, sve dok se svest svih ljudi sveta ne podigne do nivoa dok svi ne shvate da nužno mora da se promeni princip podele, konkurecije, mržnje i borbe svakoga sa svakim, koji je do sada tokom cele istorije razvoja ljudskog društva bio u primeni kao najbolji princip samoodržanja, koji su opravdavale i prirodne nauke i svetska filozofija i sve dosadšnje ideologije, kao i svetske religije.

A u praksu uvede princip jedinstva sveta, mira, reda, uzajamnog pomaganja, saradnje i ljubavi, uz obaveznu pravednu podelu rada i rezultata rada, kao najbolje prirodno i univerzalno rešenje izbegavanja svakog zla, a ostvarenja svakog dobra, koje se inače u prirodi primenjuje na svim nivoima postojanja u oblasti organizovanih oblika kretanja i rada, kao što su, na primer tela atoma kao zajednice kretanja i rada elementarnih čestica. Što važi i za atome unutar nebeskih tela i za nebeska zela unutar sistema glaksija i za atome unutar tela ćelija i za ćelije unutar tela biljaka, životinja i ljudi. Pa i za mrave i pčele unutar mravljih i pčelinjih zajednica. Jedino još uvek ovaj prirodni i univerzalni princip ne važi za ljude unutar ljudskog drštva. Zato jer su ljudi u prirodi od svega najgluplja stvorenja koja su iz PM izašla - na "Božju sliku i priliku". Ili, možda, Đavovu?

Dobar tekst.:ok:

Samo još treba obratiti pažnju na pojam konkurencije koja je osnov za kreativnost kod pojedinaca jer bez poticanje kreativnosti nema ni naznake za napredak društva koje će izroditi koliko toliko pravdeno društvo.

Mnogi kažu da kapitalizam iz 19.veka koji je poticao kreativnost ipka bio previše brutalan i samim time izazivao revolucije , i da je samo tehnološki napredak uspeo da unapredi društvo u smislu ravnopravnosti ljudi a ne kapitalizam sam po sebi.
Ja se sa time i slažem i ne slažem , jer ipak sam komuizam je samo reakcija na kapitalizam tj.deo njega koji je uveo slobodu i samim time kreativnost pojedinaca.
Zato komunisti koji traže socijalnu pravdu oružanim sukobom zapravo pucaju u svoje roditelje tj.odbacuju kao zlo ono od čega su i dobili svest o sebi i svojoj slobodi žrtvujući je zarad kolektiva koji ne može i niti sme da kumulira kapital u vidu neke zajednice i države.

Individualizam je osnova ljudsko društvo može napredovati ma koliko bilo grešaka i nesavršenosti , jer puki kolektiv koji radi na pukom ravnpravnoj podeli mesa i ubranih plodova je povratak u srednji vek i varvarstvo , o čemu nas uči istorija novjeg doba sa Hitlerom i Staljinom.

Back