Moralna ispravnost oružane revolucije

Da , ali kad ne bi bilo zla ne bi ni znali šta je dobro , što je takođe gubitak svrhe ljudi i sveta.
zlo je mera ljudske nezvršenosti. pa će ga biti dok je sveta i veka.

u svakom zlu ima barem jedno dobro a to je saznanje kako ne treba. tako gledajući zlo je prolazno jer nam je saznanje sudjeno. primeti. može se znati kako treba bez znanja kao ne treba. dakle može se dobro činiti bez poznavanja zloga.
Ideja o apsolutnom dobru i apsolutnom zlu dolazi od monoteističke religije koja poučava da čovek nije u stanju biti moralan bez boga , a to je po meni najnemoralnija tvrdnja u istoriji civilizacije , jer čoveka nagoni da traga sa apsolutnim moralom kojeg ne može nikad dostići ali mu pruža priliku da tu prazninu ispuni progonom nevernika i neistomišljenika kao manje vrednim ljudima.
to je dobra ideja. ne može se biti moralnim a ne biti istinoljubivim. a nisi istinoljubiv ako negiraš ili zapostavljaš boga i istoruju svu. a mnoga učenja to rade.
Monoteizam je koren svakog fašizma i komunizma , jer je dogmatičan u tvrdnji da je čovek nema urođeni moral tj.tvrdi da je čovek sam po sebi zver koji može postati anđeo samo ako prati određene ideologije.
sasvim je moguće da čovek nasledjuje od boga i predaka, mnogo šta pa i znanje. kakav bi, po tebi, to bio urodjeni moral?

postoji kriterijum za dobro. dobro je ono što je u krajnjem dobro za sve. a sve ostalo je manje više zlo. pa se tako ima to relativističko dobro i zlo koje spominješ.

isto tako postojao bi i apsolutni moral. skup načela koji je u krajnjem dobar za sve. da kažemo to bi bio božin moral.

zlo je ljudsko mera kvarnosti ljudske duše. kada u prirodi /svetu/ ljudima ne bi bilo kretanja prema dobru svet i ljudi bi izgubili svrhu.

postoji ali je i on,kao i ostali kriterijumi,enormno relativan i subjektivan tkd..
ne postoji nešto što je dobro ZA SVE,tako nešto je nemoguće i zamisliti a kamoli da postoji u praksi

zlo je mera ljudske nezvršenosti. pa će ga biti dok je sveta i veka.

u svakom zlu ima barem jedno dobro a to je saznanje kako ne treba. tako gledajući zlo je prolazno jer nam je saznanje sudjeno. primeti. može se znati kako treba bez znanja kao ne treba. dakle može se dobro činiti bez poznavanja zloga.

to je dobra ideja. ne može se biti moralnim a ne biti istinoljubivim. a nisi istinoljubiv ako negiraš ili zapostavljaš boga i istoruju svu. a mnoga učenja to rade.

sasvim je moguće da čovek nasledjuje od boga i predaka, mnogo šta pa i znanje. kakav bi, po tebi, to bio urodjeni moral?

Urođeni moral je potreba kao hrana i vazduh , bez njega ne možemo živeti i preživeti.

Urođeni moral možemo videti kod životinja tipa šimpanze koje imaju određenu vrstu solidarnosti što jeste osnova za pojam morala , ali kod šimpnazi ujedno postoji sebičnost,brutalnost,eksploatacija,...što dovodi do one Njegoševe totalno netipično hrišćanske čak šta više dulasitičke devize:

Čašu meda jošt niko ne popi
što je čašom žuči ne zagrči;
čaša žuči ište čašu meda,
smiješane najlakše se piju

Ali vladika kaže i ovo:

neka bude borba neprestana,
neka bude što biti ne može

Dakle , po meni moral je isključivo stvar racionalnog u čoveku , jer ako ono to nije već da moral počiva na imaginarnom i nedokučivom zamišljenom bogu onda imamo ovaj ludi svet gdeje moral takođe nedokučiv i ostavljen za neki zamišljeni zagrobni život.

To oko minimalca i nasleđivanja je komunistička logika koja po prirodi stvari uvek završi tragično i loše po sve ljude.

Ljudi stvaraju imetak ne samo zarad sebe i svoje sujete nego i zarad potomaka , tako da ovo što si napisao je kontradiktorno jer ako bi svi dobijali jednako u nasleđivanju onda je motivacija za stvaranje imetka postaje iluzorna , i svi sposobni se postavljaju u isti rang sa nesposobnima.

Poenta je u svesti pojedinaca , pa tako imamo na "trulom" zapadu upravo najviše onih koji svoje bogatstvo ne ostavljaju svojimn potomcima u celosti , jer su ih vaspitali da cene svoj rad i svoju sposbnost a ne da bez rada i truda dobiju od mame,tate ili države na tacni ono šta nisu svojim rukama zaradili.

Dakle onaj sposobni čovek koji je radio i trudio se ceo život nikad neće dati u nasleđe tek tako svoj imetak svojoj deci , jer ako je on radio mora i potomak bar toliko raditi da zaradi sebi za minimalac i krov nad glavom.

Mi danas nažalost u našoj zemlji živimo u onoj staroj verziji kapitalizma gdejoš barabe,lopovi kolo vode , pa od njih nikad nećemo dočekati da imaju velike zadužbine za narod , dok npr. u Americi svaki milioner ako hoće ući u nezvanično društvo milionera mora davati u dobrotvorne svrhe , dok kod nas tajkunska ološ pored velikih miliona nisu sagradili niti ijednu školu,vrtić,naučnu instituciju,...već grade sebi crkve i slične gadosti.

Znam zašto ljudi stvaraju imetak.
I ne ložim se na oduzimanje imovine itd. samo zamišjam društvo u kojem bi na kraju svi bili ako ne bogati, a ono imućni, pa bi celo društvo zajedno išlo napred, a bez ubijanja ljudi koji su u jednom trenutku bogati (tj. bez krvave revolucije).
Ako ne razmišljaš kao sirotinja (moram da obezbedim 5 budućih generacija), šta fali društvu u kojem si bogat sve dok si živ (mislim, ako si uspeo da zaradiš lovu), i imaš mogućnost da za to vreme pružiš i toj deci sve što misliš da je važno i vredno, a kad tebe više nema, tvoja deca neće umreti od gladi (zbog onog minimalca) i mogu ponovo da rade i da zarađuju više, ako ih interesuje i ako su sposobna... Kod ovakvih teorija svi zamiljaju da su bogati, pa im krivo što te svoje fiktivne pare ne mogu da poklone i petoj generaciji, a u realnosti je 95 % ljudi na planeti siromašno, i nemaju apsolutno nikakvu šansu da ikada isplivaju na površinu...
Šta znam, ja bih više volela da živim u nekoj kulturnoj zemlji gde niko nije jadan i gladan... a najsposobniji i dalje žive bolje od svih ostalih... ali samo najsposobniji, a ne i njihovi praunučići.

zbog čega bi ''najsposobniji'' trebalo da žive bolje od ostaih,ne kapiram
Pa to ti je ona priča da ne mogu i cvrčak i mrav dobro da žive. U stvari, ne mogu da imaju isto, kad je jedan 10 puta vredniji, ili pametniji, i slično. A fora je u tome što cvrčka ni ne interesuje da živi kao mrav, njega boli uvo, njemu samo treba minimalac, i slobodno vreme da svira po ceo dan. A mrav opet voli da šljaka...

pa ne mozes ni da zivis u nekoj kulturnoj zemlji u kojoj niko nije jadan i gladan,mislio sam da pričamo u okvirima nekakve utopije,kapiraš,zato sam te pitao zbog čega bi i U UTOPIJI po tebi trebalo da najbolje zive najsposobniji a ne SVI da isto zive

Pa zato što nisu isti, pa nije realno, čak ni u utopiji.
Ako te nervira reč najsposobniji, izabiri bilo koju drugu, al svakako će ljudi biti drugačiji, pa će im i životi biti drugačiji, bez obzira na istu startnu poziciju. Mi smo pričali o lovi, pa zato ti kao najsposobinji za pravljenje love, ali neće ni svi biti jednako načitani, ili smrdljivi, ili muzikalni...

Urođeni moral je potreba kao hrana i vazduh , bez njega ne možemo živeti i preživeti.

Urođeni moral možemo videti kod životinja tipa šimpanze koje imaju određenu vrstu solidarnosti što jeste osnova za pojam morala , ali kod šimpnazi ujedno postoji sebičnost,brutalnost,eksploatacija,...što dovodi do one Njegoševe totalno netipično hrišćanske čak šta više dulasitičke devize:

Čašu meda jošt niko ne popi
što je čašom žuči ne zagrči;
čaša žuči ište čašu meda,
smiješane najlakše se piju

Ali vladika kaže i ovo:

neka bude borba neprestana,
neka bude što biti ne može

Dakle , po meni moral je isključivo stvar racionalnog u čoveku , jer ako ono to nije već da moral počiva na imaginarnom i nedokučivom zamišljenom bogu onda imamo ovaj ludi svet gdeje moral takođe nedokučiv i ostavljen za neki zamišljeni zagrobni život.

Svi koji se oslanjaju na racio koriste moral kao bazu orijentacije kroz manifestujuću stvarnost a moral uvijek djeluje na bazi razumijevanja-odmjeravanja stvarnosti. Razumijevanje se dešava sa određenim zakašnjenjem iza stvarnog vremena manifestujuće akcije stvarnosti. Dok čovjek sebi racionalno predoči šta je postavka stvari u njegovoj stvarnosti, ono što je u igri već je stvoreno, već postoji projektovano, ostvareno,.. čovjeku pri tom ostaje samo da sudi o situaciji i da na račun suda reaguje na ono što kao posmatrač bez slobode izbora percipira.

To je upravo baza racionalnog, nesvjesnog doživljaja realnosti-realnosti reakcionarstva. U reakcionarstvu nema kreacije već je reakcionarstvo baza rekonstrukciji već stvorenog, koje se može ostvariti jedino na račun percipirane akcije unutar već ostvarene kreacije.

Racionalnost, moral, kao i percepcija, postoji jedino u okvirima razuma dok je etika već utkana u dušu svake jedinke. Razlog ne-etičkog ponašanja jeste upravo racio-razum. On po sebi stvara percepciju etičkih principa= moral, a percepcija nije ništa drugo do zauzimanje pozicije i stvaranje ugla posmatranja. Racionalizacija je uistinu stvaranje uglova posmatranja, osnova percepcije.

U duši su utkani i putokazi ka opštim univerzalnim principima Ljubavi, harmonije i mira. Oni ne zahtijevaju razumijevanje već shvatanje i prihvatanje.

Isti principi se razumom prihvataju, percipiraju i prevode u moralne vrijednosti koje nisu ništa drugo do (ne)razumijevanjem principa stvoreni i forsirani zakoni kojima se jedinka upravlja spolja-iz razuma. Gdje ima zakona ima i kazne. Opet se dakle nalazimo u polju dobra i zla koje nije ništa drugo do polarizovana vrijednost univerzalnih principa. Onaj koji se povodi moralom a pri tom se ne pridržava moralnih normi, zakona podliježe kazni, bilo da mu kazna biva presuđena od ljudi ili od samog sebe u formi griže savjesti.

Razlog je dakle očit; racionalizacija univerzalnih principa dovodi do njihove polarizacije a proizvod polarizacije nije ništa drugo do sud o dobru i zlu koji je zasnovan na PERCEPCIJI.

Ko se povodi moralom daleko je od etike i stoga od istine. Moral djeluje spolja, raciom, vođen prijetnjom, kazom, odmjeravanjem, vaganjem, stoga uveliko kasneći iza manifestujućeg momenta stvarnosti. Moral djeluje na osnovi suda o već stvorenom, o već uveliko ostvarenom nečemu. Dakle, moral djeluje u vremenu, postavljajući volju u prošlost, u sjećanje formiranih normi, dok etika djeluje iz bezvremenog domena duha, kao Savjest, iznutra, simultano sa manifestujućom akcijom u stvarnosti, u sada.

...

Nisi shvatio izvor moralnosti, odatle ne vidiš da je moral proizvod neshvatanja etičkih principa i da je racio, upravo svojim razumijevanjem, polarizacijom, odgovoran za iskrivljeno shvatanje istine.

Sledeći stepen duhovne hijerarhije jeste oslobođenje od racia kojim sudimo, ostvarenje "čovjeka" kroz doživljaj stvarnosti bez polarizacije, vođeni čistom etikom, svjesno aktiviranom Savješću.

Poslednja izmena:
Pa zato što nisu isti, pa nije realno, čak ni u utopiji.
Ako te nervira reč najsposobniji, izabiri bilo koju drugu, al svakako će ljudi biti drugačiji, pa će im i životi biti drugačiji, bez obzira na istu startnu poziciju. Mi smo pričali o lovi, pa zato ti kao najsposobinji za pravljenje love, ali neće ni svi biti jednako načitani, ili smrdljivi, ili muzikalni...

u utopiji je sve realno,zato se tako i zove
ne nervira me nego i dalje mi nisi odgovorila na pitanje zašto misliš da bi to bilo ''pravedno'' il šta već (da najsposobniji najbolje žive)

Glavna zmjerka svim oponentima tvojim je uprsvo odbacanje racia. Pa oni raciom izgrađuju čitav svoj život. Odbacanje saznanja uobličenih raciom za njih je gore nego ludilo. A tebe drže ili ludim ili poremećenim.

Ljubo priča raciom. Izmišlja. Ne putuje on astralnim svetovima niti sreta ikakva svetlosna bića. Izmislio je i zakon 7 i +. Priča mu nije ni za filozofiju ni za nauku. A ni za naučnu fantastiku.

ne nervira me nego i dalje mi nisi odgovorila na pitanje zašto misliš da bi to bilo ''pravedno'' il šta već (da najsposobniji najbolje žive)

Pravedno je ono šta je opšteprihvatljivo!
To iz kategoričkog moralnog imperativa sledi...
I nije "pravedno" u svim etapama razvoja civilizacije to opšteprihvatljivo.(Skup društvenih pravila koje čine
stvarni,ali promenljivi civilizacijski Ustav)

E sad...U ovoj etapi razvoja civilizacije u nekim delovima društva je prihvatljivo bogatstvo najsposobnijih,a u nekim
je to negativno i čak za osudu.
Ko je taj koji će presuditi koji je moral bolji i čija pravda mudrija : u USA ili u S.Koreji?
Elemenata tiranije i prisile ima i kod jednih i kod drugih.
Ja ću se svakako opredeliti za pravdu USA (gde je sudija mesnog suda iznad predsednika USA u primeni zakona),ali neće kolega iz Emirata,Kine,Rusije...

Tako da i u Utopiji opšteprivaćeno pravilo može,a i ne mora da smatra bogaćenje najsposobnijih pravednim!:zelenko3:
/Zelembać na kraju više kao povlađivanje zahtevu Rileta da se bude na filozofiji racionalan...z:p Mada...Povremeni skokovi u iracionalno,ne da nisu
štetni,nego su neophodni sastojak ili mirođija svake kreacije!)

postoji ali je i on,kao i ostali kriterijumi,enormno relativan i subjektivan tkd..
kao što postoji najkraći put od tačke A do tačke B. tako postoje najbolji životni odgovori i načela. postoji dakle DOBRO (najbolje) u apsolutnom smislu.neznanje najboljeg odgovora ne znači da ga nema
ne postoji nešto što je dobro ZA SVE,tako nešto je nemoguće i zamisliti a kamoli da postoji u praksi
opstanak ljudske vrste je u interesu svih. u interesu svih.je i lepota vlastitog života... u interesu svih je besmrtnost duše i njeno putešestvije. u interesu svih je otklanjanje vlastitih slabosti...itd.
šta više ono što nije dobro za sve nije dobro no zlo (veće ili manje).

ako bi relativizam u činjenju dobra poticao od prostora i vremena (situacije koje jednom traže jedan odgovor drugi put drugi) onda je i u ovom slučaju najbolji odgovor takodje objektivna kategorija. samo dinamička (promenljiva).

pod zlom podrazumevamo činjenje lošeg sebi i drugima pa njega možemo okarakterisati kao čisto subjektivno. dobro u subjektivnom smislu bi bilo mera uspešnosti u prosvećivanju.

dok bi apsolutna moralnost bilo ono stanje ljudske duše kada ona ne bi činila grehe sebi i drugima. za takvo stanje je potrebno znati posledice svakog posupka (biti ili besprekoran po prirodi ili sveznalica). dakle nije moguće bez pomoći Višeg (Boga).

apsolutna moralnost iz ljudskog ugla je nedovršen(otvoren) skup načela. dok iz ugla najVišeg ne mora biti
apsolutna moralnost je isto što i apsolutno znanje. nedovršeno. ali ne nepostojeće.

zlo je dakle posledica namerne kvarnosti odnosno, u najširem neznanja što uključuje i nenamerni greh. a dobro vlastite ispravnosti odnosno u najširem znanja.

"mnogo šta nam je dozvoljeno ali nam nije sve u korist". gledajući ovako, zlo koje se čini ne samo da nije dobro za onoga prema kome se čini već nije dobro ni za onoga ko ga čini. u biti, gore je za počinioca no za žrtvu.

mnoga teistička učenja ukazuju na to da postoji sud za počinjeno zlo.
-taj se sud najpre ogleda prepoznavanju vlastite neispravnosti/učinjenog,
-nakon toga u promeni činjenja,
-pa potom u reakciji zajednice i ostatka sveta ( drugih ljudi,prirode i Boga).
-i na kraju, po napuštanju ovozemaljskog sveta, neophodan je i sud kako bi se odredila dalja putanja onoga što zovemo duša,

Poslednja izmena:

Forumaš Tuganadlanu je rekao da bi potpuno izjedačavanje ljudi demotivisalo ove sposobne za rad, pa sam ga utešila time da bi ti sposobni i dalje najbolje živeli. Taj "najbolji život" se odnosi na lovu koju oni vole i život za koji oni misle da je najbolji, a to je sasvim subjektivno, kao što ti često voliš da kažeš.

Moralna ispravnost - opravdanost - oružane revolucije

Ne, nije opravdana! Nikakva revolucija u kojoj se gube životi nije opravdana.

Istorija je pokazala da su nedavni ratovi učinili samo da sjaše Kurta a uzjaše Murta. Sve promene su išle isključivo na štetu "običnog" naroda.

Bilo kakav savršen sistem vladavine nije moguć.

1. zato što na celom svetu ne postoji pravda. Jedino stvarno pravo je pravo jačeg! Sve su drugo prazne priče.

2. nije moguće niti moralno da neko za sat ili dan zaradi više nego neko drugi radeći ceo život. Upravo se to dešava i ta se razlika svakim danom sve više povećava.

3. oni koji bi trebali da uvedu neka ograničenja u nejednakosti građana, upravo su najveći otimači. Naravno, neće ograničiti svoju moć otimanja.

Moralna ispravnost - opravdanost - oružane revolucije

Ne, nije opravdana! Nikakva revolucija u kojoj se gube životi nije opravdana.

Istorija je pokazala da su nedavni ratovi učinili samo da sjaše Kurta a uzjaše Murta. Sve promene su išle isključivo na štetu "običnog" naroda.

Bilo kakav savršen sistem vladavine nije moguć.

1. zato što na celom svetu ne postoji pravda. Jedino stvarno pravo je pravo jačeg! Sve su drugo prazne priče.

2. nije moguće niti moralno da neko za sat ili dan zaradi više nego neko drugi radeći ceo život. Upravo se to dešava i ta se razlika svakim danom sve više povećava.

3. oni koji bi trebali da uvedu neka ograničenja u nejednakosti građana, upravo su najveći otimači. Naravno, neće ograničiti svoju moć otimanja.

Sta li si ovde izrekao majke ti?

Je l ti hoces demokratiju?

Pravedno je ono šta je opšteprihvatljivo!
ne postoji nešto što je opšteprihvatljivo

Ko je taj koji će presuditi koji je moral bolji i čija pravda mudrija : u USA ili u S.Koreji?
zdrav razum

kao što postoji najkraći put od tačke A do tačke B. tako postoje najbolji životni odgovori i načela. postoji dakle DOBRO (najbolje) u apsolutnom smislu.neznanje najboljeg odgovora ne znači da ga nema
ne postoji
nzm kako možeš da porediš objektivno rastojanje nečega,tako neku prostu i jednostavnu stvar, sa ljudima i ljudskom prirodom i životima,nečim što je tako komplikovano i zavisi od baš dosta faktora
ne postoji ništa apsolutno nego je SVE relativno,u relaciji sa nečim

opstanak ljudske vrste je u interesu svih
nije u interesu grobara npr

u interesu svih.je i lepota vlastitog života..
ni ovo nije tačno,postoje nezadovoljni,nesrećni,mazohistični itd ljudi

. u interesu svih je besmrtnost duše i njeno putešestvije.
e sad već lupaš haha ja mislo ti neki racionalan kad ono kreno frajer o nekakvoj ''duši'' da priča :( kakva bre duša kakvo putešestvije o čemu pričaš

ovo ostalo što si ispiso je ni tamo ni ovde,ne zanima me šta kažu teistička ili bilo koja druga učenja i ne znam zašto si to pomenuo,kako je to relevantno za ovu diskusiju ili bilo šta?

ne postoji nešto što je opšteprihvatljivo

zdrav razum
Nonsens...Ne razumeš reč "opšteprihvatljivo"...Nije koncenzualno prihvatljivo,već primenljivo prihvatljivo po principu "verum factum"-čitaj Uvod u pravo...bilo koji...
Zdrav razum vidi samo "očiglednost" pojava,ne vidi njihovu genezu,razvojnost,budućnost (algoritam sleda...) itd...Zdrav razum nije mudar razum!
Šamaraš paušalno-znaš ti to mnogo bolje...

Nonsens...Ne razumeš reč "opšteprihvatljivo"...Nije koncenzualno prihvatljivo,već primenljivo prihvatljivo po principu "verum factum"-čitaj Uvod u pravo...bilo koji...
Zdrav razum vidi samo "očiglednost" pojava,ne vidi njihovu genezu,razvojnost,budućnost (algoritam sleda...) itd...Zdrav razum nije mudar razum!

Ne zna, zato mora da secira. Ne moze da shvati ceo pasus, pa mora po recenicu dve, onda mu se zagubi smisao, pa ljut na sebe bezobrazno trabunja.:)

baš si ti nonsens
zdrav razum vidi sve
jeste i mudar
ne šamaram

Sousuke, jesi li siguran da opstanak ljudske vrste nije u interesu grobara?..
naravno da sam siguran,kada bi opstajali,kada niko ne bi umirao,ne bi imali koga da sahranjuju
i opstanak ljudske vrste ne postoji btw,budući da svi umiru svakog dana i svakim danom
nikakav ''opstanak'' ne postoji

opstanak ljudske vrste je u interesu svih
nije u interesu grobara npr
u interesu svih.je i lepota vlastitog života..
ni ovo nije tačno,postoje nezadovoljni,nesrećni,mazohistični itd ljudi
u interesu svih je besmrtnost duše i njeno putešestvije.
e sad već lupaš haha ja mislo ti neki racionalan kad ono kreno frajer o nekakvoj ''duši'' da priča :( kakva bre duša kakvo putešestvije o čemu pričaš

ovo ostalo što si ispiso je ni tamo ni ovde,ne zanima me šta kažu teistička ili bilo koja druga učenja i ne znam zašto si to pomenuo,kako je to relevantno za ovu diskusiju ili bilo šta?
he. a od čega bi grobari živeli. plus ako i njih nema?)
ovo za mazohiste,nesrećne, nezadovojne...pa kako to oni ne bi želeli lepši život.))

u interesu svih je besmrtnost duše i njeno putešestvije?

iz ugla ove teme je itekako bitno ima li smrti ili ne, odnosno da li si počeo rodjenjem a završavaš odlaskom s zemaljske scene. te koja je svrha ljudskog života i sveta.
ti polaziš od pretpostavke da smrti ima a ja ne. pa su nam stoga sasvim drugi odgovori oko mnogih stvari (naprimer, šta je važnije ispravno delovati ili produžiti biološki život savijajući kičmu).

u kauzalnom svetu nije moguće ispravno objasniti bilo šta a da se ne posmatra ispred i iza dogadjaja. ti si kao biće nosilac istorije sve prethodne a nakon onoga što zovemo smrt posledice tvog ovozemaljskog života će se pamtiti dok je sveta i veka.

religija ovo pamćenje naziva večnaja pamjat. a može se lako dokazati da je vasiona koju gledaš istorija sveta. da je u njoj sve o svetu zapisano. pa i tvoj boravak. ovo pamćenje se ostvaruje propagacijom talasa u ono što zovemo nebesa (vakuum). tako posmatrač udaljen 2000 svetlosnih godina od nas u ovom trenutku posmatrajući zemlju teleskopom ne bi video sadašnje stanje no zemlju i dogadjaje iz vremena hrista. memorija sveta je dakle sam svet.

stoga, kod posmatranja svrhe ljudskog života i sveta, trebaš imati u vidu ono što je bilo i ono što će biti. kad to ne radiš onda si relativističar. ako radiš onda bi pre bio apsolutista.

Poslednja izmena:

Back