Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
e ovako ... nije mi na infektivnoj konstatovana mononukleoza ... reli su da je 95% ali da je rano za testove posto sam krvnu sliku vadila pre 3 dana..medjutim vremenom su mi se pojavili svi simptomi i bas mi je lsoe.
ono sto mene brine je kad ce meni pasti otok sa vrata s obzirom da imam i upalu srednjeg uha. otorinolaringolog mi je rekao da ne duvam nos da ne pogorsam stanje uha vec samo da stavljam kapi. ja sam poslusala i sada mi je nos potpuno pun bez i male sanse da se otpusi a i ne sluti na bolje. pocelo je i da mi se sliva niz grlo pa cenim da cu uskoro poceti i da kasljem. koji savet mozete da mi date za otpusenje nosa, i lecenje uha...kad ce me proci, da li ce uopste samo proci, kako da otpusim nos... bilo sta...
i kad ce mi pasti otok sa vrata? :((

Spec.ORL ti je rekao da ne duvas nos jer kod mononukleoze to nema mnogo smisla.Kod ovog oboljenja nije rec o zapusenosti nosa koja prati rinitise,onosno nije problem u sekretu i otoku sluznice vec je rec o uvecanju limfnih cvorova.Dakle kao sto su ti otecene zlezde na vratu isto takav otok ti onemogucava da normalno dises na nos.Otok ce postepeno sam proci,nema tu neke posebne terapije.Ono sto je bitno jeste da lezis,odmaras i da cuvas stomak od eventualnih slucajnih udaraca jer su slezina i jetra takodje otecene pa bi eventualna fizicka trauma mogla da iskomplikuje stvari.Pozz

Mononukleoza se ne dobija tako brzo, vladaju trenutno respiratorne infekcije.
Ti bi mogao da uradis bris grla.
Sto je sigurno, sigurno je.

Poslednja izmena:
Imam mononukleozu od pre mesec i po... Prelezao sam i uradio analize pre neki dan i sve je uredu, a nisam imao nikakvih komplikacija. Cak mi ni jetra nije bila uvecana... E pa sad me zanima mogu li da se ljubim s devojkom a da je ne zarazim??? Ako ne, koliko bi jos trebalo da pricekam ??????? I zadnje pitanje, da li cu sigurno biti kliconosa ili mozda ne????? Hvala unapred

Vise puta sam ovde napisala, mononukleoza je kapljicna infekcija, znaci ne moras da se ljubis sa nekim da bi je dobio.
Zove se "bolest poljupca" jer oboljeva mladja populacija i nema direktne veze sa ljubljenjem.

E ovako ja sam imala mono owog leta,i bash mi je bila slezina welika i jetra u loshem stanju...I lezala sam jedno mesec i po dana,i swega se pridrzawala...I rezultati su mi bash brzo spali,doktor je bash bio zadowoljan kako se pridrzawam swega...I sad sam kao zdrawa,sem shto ne mogu fizichko da radim do kraja godine....
Znam da je alkohol zabranjen tokom bolesti,ali me zanima koliko dugo posle toga ne bi trebala da pijem...Ja sam posle jedno 2 meseca pila na zurkama,ali bash po malo...Nadam se da smem malo....Nishta jako...
I josh zanima me koliko dugo cu josh biti "zarazna "??I da li kada se posle prelezane bolesti sa nekim ljubish,da li ta osoba ima shanse da ne dobije mono???

Ne, nije moguce. MOLIM VAS da razgranicite da 'bolest poljupca' ne znaci da se prenosi iskljucivo poljubcem, to je KAPLJICNA infekcija, period inkubacije je DVA meseca, ne morate se ljubiti nisakim - dovoljno je da neko kine pored vas u autobusu i da pokupite mononukleozu ako je niste prelezali.

Свуда видим да пише да мононуклеозу прати температура, а доктор каже да мононуклеозу не прати температура.

Ко је у праву.... :???:

Pre 3 meseca sam dobila mononukleozu i pre neki dan sam bila na poslednjoj kontroli na infektivnoj..Pa sam dobila neke informacije koje bi bile od koristi..Prvo..prema recima infektologa - virus NE OSTAJE dozivotno u telu. Do rupture slezine moze doci samo kada je slezina otecena a fizicka aktivnost je zabranjena i 3 meseca posle povratka slezine u normalnu velicinu da vec iscrpljen organizam ne bi "zaradio" jos neku bakteriju i sl..I jos jednom - hvala moderatorima na informacijama!:bye:

Prelezao sam Ebv ili infektivnu mononukleozu (radjeni su testovi krvi na izolovanje virusa i utvrdjeno je sa siguroscu da je epstajn barov virus )pre od prilike 18 meseci. I posto sam na raznim site-ovima i knjigama citao da su rani simptomi hiv infekcije nalik na ebv infekciju zanima me da li su samo nalik ili je ebv u stvari pokazatelj hiv infekcije. Veoma sam uplasen. Molio bih za sto detaljnije informacije sto se tice povezanosti ebv-a i hiv-a. Hvala veliko unapred. Prelezao sam Ebv ili infektivnu mononukleozu (radjeni su testovi krvi na izolovanje virusa i utvrdjeno je sa siguroscu da je epstajn barov virus )pre od prilike 18 meseci. I posto sam na raznim site-ovima i knjigama citao da su rani simptomi hiv infekcije nalik na ebv infekciju zanima me da li su samo nalik ili je ebv u stvari pokazatelj hiv infekcije. Veoma sam uplasen. Molio bih za sto detaljnije informacije sto se tice povezanosti ebv-a i hiv-a. Hvala veliko unapred.

Back