Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo da i ja izlozim svoj slucaj. Sve se desilo ove godine. Treceg maja sam dobio visoku temperaturu koja mi je trajala 5 dana. Posle toga sam 5 dana imao samo vecernju temperaturu, oko 37,5. I to je bilo sve sto se tice simptoma. Dakle, nikakva upala grla, otok limfnih zlezdi, nikakav zamor, umor, malaksalost... bas nista. Odradio sam sve analize i jetra je bila OK, sto se tice velicine, slezina je bila 12,8 cm, dakle malo uvecana, transaminaze su bile izmedju 50-60, a gornja granica je oko 40. Tog dana su mi stigli i rezultati testa na virus i bio sam pozitivan na EBV. To je sve bilo 24. maja.
Tri nedelje kasnije, 14. juna, otisao sam na kontrolu, transaminaze su mi bile oko 20, velicina jetre OK, a slezine 11,4 cm. Tada mi je doktorka rekla da mogu sve ponovo normalno da jedem. Danas, 24. jula, otisao sam opet na kontrolu, radio sam samo ultrazvuk i slezina mi je sada OK, 10 cm. Ipak, doktorka mi je zabranila jos dva meseca da se bavim fizickim aktivnostima.
Ne moram vise da idem na kontrolu, ali moram da ispostujem ova dva meseca. Rekla mi je da se mirovanje mora nastaviti dva meseca nakon sto SVI rezultati budu dobri, verujem ne toliko zbog mogucnosti povrede jetre i slezine vec zbog opsteg stanja organizma, iako mi je doktor koji mi je radio ultrazvuk rekao da mogu da pocnem sa fizickim aktivnostima.
Mononukleoza traje dugo, organizam se dugo bori protiv nje i treba mu vremena da se oporavi i da prikupi snagu, zato se i zabranjuje fizicka aktivnost. Ako vi odmah posle bolesti krenete svom snagom da se bavite sportom, organizam vam je jos slab, mozete tako dodatno da mu oslabite vec oslabljeni imunitet i da nepotrebno zaradite jos neku bolest. Eto, ja sam ocigledno imao neki blazi oblik mononukleoze, ali opet mirujem jako dugo...

Moje dete od tri godine je prelezalo mononukleozu, tj.pre dve nedelje smo otkrili sta je u pitanju, popio je svoj antibiotik do kraja. Malo Sam se uplasila i nadam se da to nije bas toliko strasno. Imam jedno pitanje koje se planiranje trudnoce. Da li smem da zatrudnim za vreme tog virusa u kuci, posto smo tako planirali, a oni dani su blizu?

Статистика каже да нас , у току живота, око 90 % прележи инфекцију само не сви на типичан начин.
Не знам тачно колико дуго дете може бити инфективно, проверићу у литератури па ћу ти написати. ;)

Pre 2 dana sam pila iz case nakon drugarice koja ima mononukleozu. Ona je u oktobru lezalaa u bolnici zbog toga, pritom mislim da sam pila sa suprotne strane ruba case. Postoji li verovatnoca da sam dobila mononukleozu, i kolika je verovatnoca? Kako i kada da saznam? :( :sad2: Hvala unapred!

Meni su natekle limfne zelzde u predelu vrata(ja to mislim ) i imam bolove u grlu ali taj bol je na sredini vrata ,malo sam malaksala i nemam temp i nadam se da je necu imati i ne mogu da savijem vrat premo dole,strah me je da kazem svojm roditeljima i da idem kod doktora .Da li je to mononukleoza i kako da je izlecim .Hvala :)))

Pozdrav,e ovako posto ne znam kako da postavim pitanje pitacu ovako. Dobio sam mononukleozu pre otprilike mesec dana i trebao bi za manje od nedelju dana da krenem u skolu. Koliko dugo necu smeti da se poljubim? Ali rezultati krvi su mi TOTALNO normalni pa zato pitam. Hvala unapred :)

Molim Vas odgovor...

Decak ima 3,5 god i dijagnozu mononukleoze, transminaze pre dve nedelje bile preko 500.Od pocetka januara se patimo, njemu nije nista sem kad izvadimo krv vidimo stanje...
Imao je na pocetku neke simptome,temperaturu i otecene zlezde na vratu, te bol u stomaku(od jetre)..Cesto smo mu vadili krv, preterali smo 4x za mesec dana.Drugi pu cak bile transminaze ispod 100, ali se opet pogorsalo.Rekli su nam da je to normalno, da pada i skace...
Snimali mu sve, sve je ok, nista uvecano.
Imam problem, nece da miruje ni minut.Ne znam sta da radim, plasim se da nece nikada proci.
Jednostavno ne postoji nacin da ga nateram da sedi a ne da lezi...Detetu nista ne fali, pa se tako i ponasa...Na velikoj sam muci.Sad cekam malo duze da prodje pa cemo izvaditi krv.Pocetkom marta cemo ici na analizu, pa se nadam da ce opasti..
Ima li iko iskustva sa ovom bolescu i ovako nemirnim detetom, koje ne miruje????
Pozdrav.....

Da li neko zna da mi procita da li mi dete ima mononukleozu

EBV IgI 20,1
EBV IgM# 0,204

Parametri
Nereaktivan <0,9-
Granicno poyitivan 0.9-1.1
Reaktivan >1,1

Drugom detetu su ustanovili mononukleozu i ima sve simptome

EBV IgG 2,10
EBV IgM# 1,82

IgG su pozitivna i pokazuju da je nekad u proslosti bio inficiran EBV-om (to je taj virus koji izaziva mononukleozu). IgM su ispod 0.9, znaci negativna, sto znaci da nema aktivnu bolest. To sto je inficiran ne znaci nista posebno, ogroman broj ljudi bude inficiran pa ne razvije mononukleozu.

Pročitala sam sve, ali me i dalje nešto muči. Drugarici je dijagnostifikovana mononukleoza pre 5 dana iako je 7 dana pre toga išla kod doktora koji je ubedio da je to samo prehlada. Koliko je tačna informacija da ne sme da putuje autobusom ili vozom ukoliko ima mononukleozu, ali ne zbog opasnosti da nekog drugog zarazi već zbog slezine? Inače studira u Beogradu pa je želela da ode kući dok ne preleži bolest. Put bi trajao najviše 3,5h.

Pročitala sam sve, ali me i dalje nešto muči. Drugarici je dijagnostifikovana mononukleoza pre 5 dana iako je 7 dana pre toga išla kod doktora koji je ubedio da je to samo prehlada. Koliko je tačna informacija da ne sme da putuje autobusom ili vozom ukoliko ima mononukleozu, ali ne zbog opasnosti da nekog drugog zarazi već zbog slezine? Inače studira u Beogradu pa je želela da ode kući dok ne preleži bolest. Put bi trajao najviše 3,5h.

Jedina opasnost je da prilikom kočenja dođe do naprezanja stomaka ili stezanaj pojasom i tako dođe do oštećenja/naprsnuća slezine.

Ja sam je imao 2008 godine brzo je prelezao i sve je bilo ok. Ali ono sto me sada zanima znam da taj virus ostaje u nasim telima ceo zivot. Zanima me da li je moguc njegov povratak ako se ljubim sa osobom koja je to imala nedavno. Ili ja jednostavno nisam podlozan tome kao kad se preleze Boginje?

Back