Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не сао у току мононуклеозе и већ период од бар 6 месеци након излечења алкохол не би смео да се конзумира.
Мононуклеоза узрокује смањену функционалност слезине и јетре и нема играња са алкохолом.

imam jednu drugaricu koja je pocela da pije 2 meseca posle mononukleoze i ne fali joj nista...

ja mislim da imam iste simptome vec 7-8 dana pa se plasim da nije mono...bio sam kod lekara i on kaze da nije a i cesto pijem pa mi se nista ne pogorsava xD

Разлог за непијење након прележане мононуклеозе постоји, није измишљен нити олако смишљен. ;)
Зто поздрави другарицу и реци јој да води рачуна о свом здрављу.

Ajde i tebi da kazem da estejn barov virus ne reaguje na penicilin posto je to virus a penicilin je antibiotik pa samim tim nema dejstvo na bakterije. Ono sto je jako karakteristicno za mononukleozu je otok limfnih zlezda vrata, pazuha i prepona. Moze da postoji ali i ne mora uvecana jetra i slezina. U ustima postoje petehije i vezikule na prelasku tvrdog u meko nepce. Kao osnovna terapija ide neki od antivirusnih lekova recimo aciklovir.

Antibiotici se daju kada postoji neka prateca bakterijska infekcija. To sto vas leci penicilin je jako cudno pa bi ja rekao da to bas i nije mononukleoza.

Uopšte nije čudno,kod mononukleoze vrlo su česte sekundarne infekcije ( tonsillitis,pharyngitis) zbog oslabljenog imuniteta, naročito streptokok i u tom cilju opravdana je terapija antibioticima.
Osim krakteristične kliničke slike,precizna dijagnoza se postavlja na osnovu tipičnih hematoloških promena i pozitivne Paul-Bunnell reakcije. :D

Poslednja izmena:
Мононуклеоза најчешће и иде уз јаче запаљење грла и високу температуру.
Изостанак запаљења грла је чешће изузетак него правило.

Evo ja sam imala mono prije jedno dva mjeseca i sve je proslo kako treba,mada me namucila poprilicno.Najgore mi je bilo sto nisam mogla da pricam i gutam koliko me grlo bolilo,ma uzas! Onda kada je temperatura prosla,a grlo popustilo,pojavi mi se osip po tijelu (to je rijetkost,ali eto ja sam baksuz izgleda :) ) koji je prosao nakon 5-6 dana. Bolest i nije toliko strasna,samo treba cuvati jetru i slezinu da se ne bi iskomplikovalo naknadno.Kada sam se oporavila pila sam alkohol,ono kada izadjem pa malo gucnem,ali nista pretjerano,bambus eventualno i ziva sam :) Lijeka nema,prodje samo od sebe ;)

ovako moja devojka ima mononukleozu, sad nas interesuje jel smemo da imamo sexualnih aktivnosti.. ljudi pomagajte.. :D
Ако је управо има, не смете имати односе. Не само због преноса инфекције већ и због њене слезине и јетре. ;)

Imam mononukleozu vec nekih 10ak dana..zanima me do kad ne bi trebalo da pijem nista alkoholno, da se ljubim sa deckom i sl.? Odg.ako moze sto pre..hitnoooooo :D
Шест месеци након излечења избегавај алкохол, а љубљење с дечком је дозвољено чим те прођу симптоми, мада наука каже да се вирус задржава у пљувачки и до 9 месеци након прележане инфекције тј. да 9 месеци можеш бити клицоноша. А ви сад сами донесите одлуку. :D

Imam jedno pitanje. Moj drug je saznao u cetvrtak da ima mononukleozu, a ja sam nekoliko dana pre toga pila vodu iz njegove flasice :\, ne znam da li mi je preneo ili nije...verovatno bih trebala odmah da se obratim lekaru?

Imam jedno pitanje. Moj drug je saznao u cetvrtak da ima mononukleozu, a ja sam nekoliko dana pre toga pila vodu iz njegove flasice :\, ne znam da li mi je preneo ili nije...verovatno bih trebala odmah da se obratim lekaru?
Postoji mogucnost da se upotrebom zajednicke case u ovom slucaju flasice prenes virus infektivne mononukleoze..
Ukoliko nemas nikave simptome,za sad se nemoj obracati lekaru..

Ako ti se pojavi malaksalost,bol u grlu, temperatura pravac kod Dr i napomeni da si bila u kontaktu sa drugom koji ima Monomukleozu..

nadam se da je nisi zakacila...:)

Pozdrav svima
Devojku je zakacio ovaj virus mada ona je to saznala nakon 2 nedelje kada je vec imala temperaturu i povecane zlezde na vratu i trenutno lezi u bolnici. Mi smo se pomirili u prosli ponedeljak , ne znajuci da ima mononukleozu -prenela mi je .U utorak je obavila detaljne analize i saznala da je sta je u pitanju, zatim sam ja u sredu obavio analize i pokazalo se da su mi povecane transaminaze . ANALIZA - EBV iGg 71.4, i EBV igM 34,91. Doktor mi je rekao da nije toliko strasno i da odmaram kuci. Nemam nikakve simptome. Pitanje: Da li cu imati povisenu temperaturu, zapaljenje grla i ostale simptome, jako mi je bitno zato sto za 2 nedelje idem na more i da li cu smeti da pijem? U nekoj pocetnoj sam fazi, otkrio sam da je imam nakon 3 dana od dobijanja .. Da li vazi ono u ovom slucaju '' bolje spreciti, nego leciti" i da li moze da se spreci.. ?

Back