Monogamija ~ prirodno ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme loop
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ukoliko se radi o swingu, tako da oba partnera pristaju na to, i da niko ne bude povređen, onda OK. Nemam ništa protiv toga da neko upražnjava nešto što mu prija. Ako su svi srećni i zadovoljni, što da ne!

Međutim, lično nikako ne mogu da shvatim ovu pojavu (mislim na swing). Ja moju devojku volim i ne želim da je delim ni sa kim.
d034.gif

Čudno mi je da ljudi mogu potpuno da razdvoje sex i ljubav! Mislim, ok, moguć je sex bez ljubavi, ali ovo je ipak nekako ekstremno.
O. Fenichel (kao i Freud) je na više mesta govorio o pojavi da osoba ne može da voli onoga sa kim ima sexualne odnose, i ne može da ima sexualne odnose sa onim koga voli. To je ipak poremećaj.

Možda sam otišao daleko u razmišljanju, ali stvarno mi nije jasno kako je moguće da uživaš u tome što neko spava sa tvojim partnerom. Ok mašta je jedno, ali stvarnost........ svakako drugo.

Zaista pokušavam da shvatim!!!
a050.gif

dekart1973:
Voleo bih kada bih u ovome mogao da nađem neki, makar i najmanji smisao.

Kada čovek ima potrebu da se sa nekim "prepucava" to može da ima razne uzroke. Samo, čak i tada bi trebalo izneti makar neke ARGUMENTE, a ne samo pljuvati, pljuvati, pljuvati............. Stvarno je bez veze!

U ovom slucaju, uzrok "prepucavanja" je forma i sadrzina tvojih postova.
Po formi, postovi ti lice na lekcije, tj. mini predavanja (sa sve kljucnim recima, boldovanim, podvucenim...). Ljudi ne dolaze na forum da slusaju (tj. citaju) predavanja, to je bar moj utisak.
Zatim, prepotentni stav "sveznalice". Na primer, verujem da vecina forumasa zna neke osnovne stvari o psihoanalizi, cemu lekcija o tome??
Uzgred, pogresno si protumacio princip stete (Mill), ako si citao "On liberty" trebalo bi da znas da se ovaj princip odnosi na zabranu ugrozavanja fundamentalnih prava i sa tzv. prevarom blage veze nema.
Najzad, dragi Dekarte, ne pljujem ja tebe, daleko bilo (pu pu). Stavise, ti si mi manje-vise simpatican. Jedino sto bih ti savetovala je da promenis nick - Sokrat umesto Dekart.

Mozda je ovo mala profesionalna deformacija, prosto se bavim tim stvarima pa mi tvoji, nekad nesuvisli, argumenti bodu oci.

Ali ko sam ja da ti se mesam u proces poradjanja istine....:-D
Veliki pozdrav, peace and love

dekart1973:
Možda sam otišao daleko u razmišljanju, ali stvarno mi nije jasno kako je moguće da uživaš u tome što neko spava sa tvojim partnerom. Ok mašta je jedno, ali stvarnost........ svakako drugo.

Zaista pokušavam da shvatim!!!
a050.gif

Pa ne uzivaju ljudi u tome sto neko spava sa njihovim partnerom, nego zato sto i oni spavaju sa drugim ljudima, prija im promena valjda, otkud znam posteno nisam to probao, ali ubedjen sam da je tako ispravnije nego , nego to isto samo tajno.

@Nico

Ne znam zašto moje postove doživljavaš kao "predavanja". To što po nešto boldujem je moja profesionalna deformacija jer želim da sve bude pregledno. A i mislim da je ljudima tako lakše da pročitaju post koji je malo "duži".

Drugo, zašto čim neko povede malo ozbiljniji razgovor odmah ispadne da se pravi "pametan". Veruj mi, znam koliko sam pametan (izmereno), i na forumu nisam da bih to pokazivao drugima. Samo pokušavam da vodim malo sadržajniji razgovor i da razmenim mišljenja sa drugima. Razgovori tipa "bla, bla" su mi, iskreno rečeno, dosadni!

Što se tiče Mila,........ da ipak ne ulazimo u to. Vidim da si pročitala "O slobodi" i drago mi je zbog toga.
A nadimak "Sokrat" mogu da shvatim samo kao kompliment.

Mislim da ipak imaš previše PREDRASUDA prema meni, jer me uopšte ne poznaješ, a na osnovu mojih postova donosiš, kako bi to političari rekli, ishitrene zaključke.

Pozdrav!

PS: Evo nisam ništa boldovao! :)

loop:
Pa ne uzivaju ljudi u tome sto neko spava sa njihovim partnerom, nego zato sto i oni spavaju sa drugim ljudima, prija im promena valjda, otkud znam posteno nisam to probao, ali ubedjen sam da je tako ispravnije nego , nego to isto samo tajno.

Ako sam dobro shvatio to onda znači: "Ja ću učiniti ustupak kako bih zadovoljio svoje potrebe." Pa OK je to, samo............. pitanje je da li je osoba zaista spremna da učini takav ustupak! Meni to liči na "igranje vatrom". Čini mi se da može da bude veoma nezgodno!

Loope, postoji jos nesto, a to je zelja da partner bude srecan...
Srecna sam ako mogu nesto da mu pruzim, sto ce njega da usreci... U ovom slucaju, seks sa drugom osobom... A, to isto trazim i za sebe...
Takodje, tu je i neka perverzna vrsta uzbudjenja, olicena u posmatranju partnerovog uzitka i pohote.... To mi je zapravo dokaz vise da mu je sa mnom dobro...

to je chipava tema...to kao alfa muzhjaci pa kao u petjinama smo nalikovali majmunima...sasvim mogutje no moje mishljenje je da smo odmakli...ne neshto preterano al odmakli jesmo...e sad ne mozhe se definisati celoqpna populacija ljudi tj kao svi su monogami...neko jeste neko nije shto opet zavisi od vaspitanja okruzhenja etc...da li smo u ciq civilizacije imali uredjenje nalik majmunima pitanje je...neka plemena koja i dalje zhive ne toliko razlichito od majmuna su monogama...mada ko shto rekoh i nije toliko bitno mislim da se sada ljudi razliqju u tom polju...na to utiche isqstvo pre svega...dakle ponashanje odraslih isqstva iz nasheg ljubavnog zhivota nekakve frustracije itd...moje vidjenje je da se chovek umori od svega toga od trazhenja od cimanja od jurenja...i jednostavno dodje vreme da se posvetish odgajanju mladunaca...shto je opet moje vidjenje...znam masu ljudi koji imaju bash harmonichnu zajednicu a opet ne yebu sa strane...a znam i neke koji do smrti ostanu pic.hkopatjenici kojima je samo vagina u glavi i oni zhive u harmoniji samo malko drugachijoj...

dekart1973:
@Nico

Ne znam zašto moje postove doživljavaš kao "predavanja". To što po nešto boldujem je moja profesionalna deformacija jer želim da sve bude pregledno. A i mislim da je ljudima tako lakše da pročitaju post koji je malo "duži".

Drugo, zašto čim neko povede malo ozbiljniji razgovor odmah ispadne da se pravi "pametan". Veruj mi, znam koliko sam pametan (izmereno), i na forumu nisam da bih to pokazivao drugima. Samo pokušavam da vodim malo sadržajniji razgovor i da razmenim mišljenja sa drugima. Razgovori tipa "bla, bla" su mi, iskreno rečeno, dosadni!

Što se tiče Mila,........ da ipak ne ulazimo u to. Vidim da si pročitala "O slobodi" i drago mi je zbog toga.
A nadimak "Sokrat" mogu da shvatim samo kao kompliment.

Mislim da ipak imaš previše PREDRASUDA prema meni, jer me uopšte ne poznaješ, a na osnovu mojih postova donosiš, kako bi to političari rekli, ishitrene zaključke.

Pozdrav!

PS: Evo nisam ništa boldovao! :)

Dozivljavam ih tako jer tako izgledaju.

A sto ti je to prof deformacija? Cime se bavis?

I ti imas predrasude u odnosu na mene, mislis da te pljujem. Wrong.

Svaka cast na uzdrzavanju od boldovanja...vidis koliko znaci konstruktivna kritika :)

Ne znam da li je prirodno ili ne...ali postoji vrlo dobar razlog zasto se prevara uvek pominje u negativnom kontekstu. Prevara je nesto sto povredjuje drugu osobu..osobu sa kojom ste. I cela prica koliko je opravdano ili ne, prirodno ili ne, ne moze da utesi onog ko je prevaren i ko pati zbog toga. J e b i g a, sada moze tebi neko da drzi lekcije o tome kako je to prirodno i kako treba da prihvatis sasvim normalno, ali covek je ipak covek. I sujetan je i posesivan i ljubomoran i nesiguran, i sve to narocito dolazi do izrazaja kada je zaljubljen. Lepo bi bilo kada bi svi mi dostigli taj nivo svesti da uzivamo ako nam partner uziva sa drugom devojkom...po principu, neka si i ako si :) ali mislim da vecina to ne moze. I nebitno je da li je monogamija prirodna ili ne, ako ti smatras da je neprirodna, niko te ne tera da zivis po principima monogamnih veza..izvoli budi sa drugim ribama i muskarcima svako vece. Ne moze i jare i pare...i dobru, finu, odanu osobu pored sebe, koja ce da te izvlaci kada si u sranjima, i da juris sta stignes sa strane. Na kraju, sve je stvar postovanja...i toga da nesto u zivotu dobijes, nesto izgubis...sto pre to svako prihvati, bice mnogo srecniji.

Back