монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Монах припада анђелском чину и [води] анђелски живот, који се остварује у вештаственом и прљавом телу. Монах је човек који се држи само Божијих заповести и речи, у свако време, на сваком месту, у сваком послу. Бити монах значи непрестано приморавати природу и неуморно бдети над својим чулима. Монах има посвећено тело, очишћена уста и просвећен ум. Монах је преболна душа, стално обузета сећањем на смрт, било да бди или да спава. Одвајање од света јесте хотимична мржња на оно што људи у свету хвале, и порицање природе ради постигнућа оног што је натприродно

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/lestvica/pouka01.htm

...ooooooooooooooo, pa onda nisi bio potpuno jasan,....
što nereče da je tema otvorena samo za tebe,.....
da svi ostali to znamo,....da se znamo postaviti,....
da možeš uživati kao narcis u punini,...što ne reče,
....ja mislio drugačije,....,

...par ljudi ti je to već reklo, koliko je očigledna mržnja koja iz tebe izlazi,...
guši to u sebi,...duhovitost tu ne pomaže,.....Hrista to jako rastužuje,....

ПРЕПОДОБНИ ЈОВАН КАСИЈАН
ПРЕГЛЕД ДУХОВНЕ БОРБЕ

I
ЦИЉ И СВРХА ПОДВИЖНИШТВА

2. Сврха нашег подвижничког живота јесте Царство Божије, а циљ - чистота срца, без које није могуће постићи ту сврху. Приковавши наш поглед на тај циљ, ми треба да најтачније усмеравамо наш живот, као по правој линији. И уколико се наша мисао макар мало уклони од њега, треба да је, као по неком правилу, одмах исправљамо, враћајући се на његово сагледавање.
3. Тако учи и свети Павле када онима који су примили благи јарам Христов говори: Имате плод свој на освећење, а крај живот вечни (Рим.6,22). Тиме он као да каже: ваш циљ је - чистота срца, а сврха - живот вечни. Према томе, ми треба да се свом снагом држимо онога што нас може усмерити ка том циљу, тј. ка чистоти срца, а оно што нас одвлачи од њега - да избегавамо као погибељно и штетно. Јер, ми све чинимо и подносимо ради њега. Наиме, да бисмо сачували постојану чистоту срца ми напуштамо родитеље, отаџбину, чинове, богатство, утехе овога света и сва задовољства. Уколико, дакле, овај циљ увек будемо имали у сећању - сва наша дејства и помисли биће усмерени ка његовом достизању. Међутим, уколико он не буде непрестано стајао пред нашим очима, сви наши трудови и усиља биће узалудно протраћени, будући да нису били усмерени само на њега.
4. Према томе, ради те чистоте треба све да чинимо и желимо. Ради ње треба да идемо у пустињу, ради ње да се држимо постова, бдења, трудова, телесног сиромаштва, читања и других врлина. Тиме своје срце треба да учинимо слободним од свих погубних страсти и сачувамо га таквим. Ради тог главног циља, тј. чистоте срца, треба да предузимамо постове, бдења, отшелништво, поучавање у Светом Писму. Због њих не треба да допуштамо себи да оштетимо ту главну врлину. Јер, уколико се у нама сачува неповређеном ова главна врлина, неће бити никакве штете ако неки од наведених подвига у извесном случају по неопходности буде изостављен. Међутим, ми нећемо имати никакве користи уколико све њих одржимо, а њу једину нарушимо. Стога све треба да се чини ради ње. (Подвизи) нису савршенство, већ средства за [постизање] савршенства. Стога ће се онај ко на њима буде зауставио стремљење свога срца (задовољивши се њима као највишим добром) узалудно трудити, будући да га неће пружити до постигнућа сврхе ради које су они и пожељни.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro203.htm

...ooooooooooooooo, pa onda nisi bio potpuno jasan,....
što nereče da je tema otvorena samo za tebe,.....
da svi ostali to znamo,....da se znamo postaviti,....
da možeš uživati kao narcis u punini,...što ne reče,
....ja mislio drugačije,....,

...par ljudi ti je to već reklo, koliko je očigledna mržnja koja iz tebe izlazi,...
guši to u sebi,...duhovitost tu ne pomaže,.....Hrista to jako rastužuje,....
Не суди да ти се несуди.И мани се те протестантске реторике и прочитај ово.Мислим да ћеш се препознати у овом тексту.

Они који су заражени прелешћу "мњења" срећу се веома често. Свако ко нема скрушен дух и ко себи приписује било какве вредности или заслуге, свако ко се не држи непоколебиво учења Православне Цркве, него о било ком догмату или предању расуђује произвољно, према сопственом мишљењу или према инославном учењу, налази се у тој прелести. Степен прелести одређује се степеном одступања и тврдоглавости у томе одступању.

... time što prelaziš na mene a ne trudiš se izbaciti mržnju iz sebe nisi rešio svoj problem!
Ne sudim ja tebi,....sad se već i lažima služiš, što je Hristu mrsko,....Sudi jedino Bog i ti to znaš, kao i ja!
Ako nisi u stanju prihvatiti istinu, koja ti se dobronamerno upućuje, kako li ćeš tek pred Hrista stati,....
Ko se ovde uzvisuje i sebe uzdiže iznad svih?
Imamo sve postove pred sobom, treba ih samo kritički pročitati. Oni za nas govore!

Gde sve ti mene nećeš svrstati,...šta sve nisam bio,....jehovin svedok, pa adventista,...sad sam protestant,....
a, ja ti otvoreno rekoh da sam Hristov,....i ne veruješ!Nije dobro da me od njega teraš!Ko si ti da to činiš?

... time što prelaziš na mene a ne trudiš se izbaciti mržnju iz sebe nisi rešio svoj problem!
Ne sudim ja tebi,....sad se već i lažima služiš, što je Hristu mrsko,....Sudi jedino Bog i ti to znaš, kao i ja!
Ako nisi u stanju prihvatiti istinu, koja ti se dobronamerno upućuje, kako li ćeš tek pred Hrista stati,....
Ko se ovde uzvisuje i sebe uzdiže iznad svih?
Imamo sve postove pred sobom, treba ih samo kritički pročitati. Oni za nas govore!

Gde sve ti mene nećeš svrstati,...šta sve nisam bio,....jehovin svedok, pa adventista,...sad sam protestant,....
a, ja ti otvoreno rekoh da sam Hristov,....i ne veruješ!Nije dobro da me od njega teraš!Ko si ti da to činiš?

Једина истина је Истинско Православље.А ово је одговор за све који хуле на Свето Истинско Православље.

http://1.***************/_4ixr6jwEER4/TJM2zyRYDjI/AAAAAAAAAhU/7YIWPjBwCEY/s1600/arius+copy.jpg

...to se u logici zove ZAMENA TEZE,....
Nije ovde reč o napadu na pravoslavlje,...molim te ne izvrći ničije reči!!!
Reč je o tvom neprihvatanju Hrista i Njegove nauke u punini,....
o tvojoj borbi da umanjiš Njegovu zaslugu u spasenju u korist njegovih sledbenika,
koji ni u jednom momentu ni pomišljali na ovo, što ti pričaš, nisu!!!

....i mislim da tu završava naša međusobna diskusija, jer si počeo da vređaš,...
Meni je to ispod časti,...ja nikoga toliko ne mrzim da bih to činio,....
Hristov blagoslov tebi,.....

Poslednja izmena:
САВЕТИ БУДУЋИМ МОНАСИМА

1. Свакодневно мети своју избу, да ти у њој буде добар ваздух.
2. Пристављај јутром и вечером самовар и греј воду, домећући угљен, јер врела вода чисти душу и тело.
3. Учи се умној молитви срдачној, јер је Исусова молитва светилник путева наших и звезда водиља ка небесима. Уобичајеној Исусовој додај молитву: " Богородицом, помилуј ме!"
4. Само спољашња молитва недовољна је. Бог пази на ум наш и зато монаси који не сједињују спољашњу молитву за унутарњом и нису монаси него нагореле главње.
5. Као огња геенског чувај се чавки намацканих (жена), јер оне често царске војнике чине робовима сатаниним.
6. Памти да је истинска мантија монашка - благоразумно подношење клевета и лажи против нас: да нема жалости, не би било ни спасења.
7. Све ради сасвим тихо и постепено, и не одједаред. Добродетељ није крушка, не сеје се одједном.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/PoukeSvSerafimaSarovskog.htm#042

Da,da da se pridruzimo savetima

U očima mnogih hrišćana monaštvo (od grčke reči "monachos" što znači "onaj koji živi sam", odnosno "onaj koji živi odvojeno od ostalih ljudi") izaziva divljenje i smatra se višim oblikom duhovnog života. Njegovi se temelji traže u učenju apostolske crkve, njene odvojenosti od sveta i posebno se ističe da je monaštvo produžetak mučeništva iz vremena progonstva.1 Istraživanje početaka hrišćanskog monaštva i njegovih dogmatskih postavki u svetlosti istorije i Biblije ima cilj da odgovori na pitanje da li postoji teološka veza između monaškog učenja i prakse, i hrišćanstva predstavljenog u nauci i životu Isusa Hrista i Njegovih apostola?
Poreklo
Javljanju monaštva prethode određeni događaji i pojave u hrišćanskoj crkvi i njenom okruženju. Na taj način, stvorile su se okolnosti i uslovi koji će pripremiti put hrišćanskom obliku monaškog načina života.
Fenomen monaštva bio je poznat mnogo pre nego što se javio u hrišćanstvu. Slična pojava primećena je kako u nekim judaističkim tradicijama (Eseni, Terapeuti), tako i u paganskim asketskim verovanjima, koja su postojala na teritorijama gde su živeli hrišćani. Monaštvo je karakteristično za staropersijske, indijske i staroegipatske religije. Budizam, nastao u Indiji u VI veku p.n.e., imao je razvijen sistem monaškog života koji je obuhvatao: celibat, odricanje od bogatstva i porodice i strogu vegetarijansku ishranu. Paganski oblik monaštva postojao je u Egiptu još sredinom IV veka p.n.e. Prema arheologu F. Petriju, ono nije došlo iz Grčke, već je doneto iz Indije u vreme kada se Persijsko carstvo protezalo od severne Afrike do Indije (oko 340. p.n.e) i uveliko je podsećalo na budističko monaštvo iz ranog perioda nakon Budine smrti. U Egiptu, u hrišćansko doba, monasi su bili poklonici boga Serapisa.2 Takođe, elementi asketizma bili su sastavni deo nekih gnostičkih grupa. Njihov asketizam proisticao je iz platonskih ideja i bio zasnovan na dualističkom viđenju sveta – kao neprijateljstva između materije i Boga.
S druge strane, u ranoj crkvi postojala je klasa ljudi oba pola, nazivanih "askete" ili "oni što se uzdržavaju", koji su se dobrovoljno odricali braka i imanja, posvetivši sebe postu, molitvi i duhovnom razmišljanju. No, oni se nisu izdvajali iz društva da bi živeli usamljeno van naseljenih mesta, nego su delovali upravo među ljudima s kojima su živeli. O tome Tertulijan piše: "Među nama nema nikakvih braminskih ili indijskih gimnosofita, nikakvih pustinjaka ili usamljenika... Mi se ne odričemo ni foruma, ni tržišta, ni kupatila, ni knjiga, ni krčmi, ni vašara, ni trampe. Mi boravimo s vama u svetu".3 Monaški način života, koji podrazumeva povlačenje iz javnog života i asketske vežbe, bio je tuđ hrišćanstvu u prva dva veka.
Počeci hrišćanskog monaštva
Na početku IV veka n.e. istorija beleži događaje koji doprinose velikim promenama u životu i učenju hrišćanske crkve. Izdavanjem dva edikta, najpre od strane Galerija 311. godine, a dve godine kasnije i Milanskog edikta, rimska država potpuno prestaje da progoni hrišćane te nastupa vreme verske tolerancije. U pogledu religioznosti ovaj period se odlikuje verskim sinkretizmom. To znači da je bilo moguće pripadati različitim religijskim pravcima u isto vreme. Ova pojava nimalo nije izgledala neprirodna. Čak ni car Konstantin, koji se 312. godine stavio pod okrilje hrišćanskog Boga, nije bio potpuno predan hrišćanstvu. Do kraja života zadržao je neznabožačku titulu "pontifeks maksimus", pokazavši time da nije potpuno raskinuo s paganskim tradicijama i kultovima. Novonastala političko religiozna klima negativno se odrazila na hrišćanstvo time što se na njega nije gledalo kao na jedinu spasonosnu religiju, već kao na jednu od mnogih.4 Prirodne posledice do kojih je doveo ovakav pogled na hrišćansku veru bile su izvitoperena i posvetovljena hrišćanska praksa, kao i priprema puta za razvoj doktrinarnih zabluda i sujeverja.
Postojeća situacija izazvala je reakciju nekih hrišćana. Uticaj paganskih asketskih tradicija5 i asketizam (uzdržavanje) koji je već postojao u hrišćanskoj crkvi, uslovio je da se ta reakcija izrazi u obliku monaštva. Podstaknuti željom za svetošću i zajednicom sa Bogom, mnogi hrišćani odlučili su se za usamljenički život u nenaseljenim pustinjama.
Počeci monaštva u okrilju hrišćanstva povezani su sa Egiptom, zemljom koja ima veliku monašku tradiciju paganskog tipa, i sa ličnošću Antonija (251 356) koji je nazvan "ocem pustinjaštva". Godine 286., pokrenut rečima zapisanim u Matej 19,21, on započinje život beskućnika među grobovima izvan rodnog grada, da bi se kasnije preselio dalje u pustinju. Nakon 25 godina usamljeničkog života, Antonije je došao u Aleksandriju da se sa ostalim hrišćanima suprotstavi poslednjim progonstvima iz 311. godine. Njegovo držanje pred progoniteljima pribavilo mu je veliku popularnost među hrišćanima. Ali, kako nije dobio željeni mučenički venac, vratio se u pustinju.6 Veliki broj ljudi, željnih pobožnosti, povelo se za njegovim primerom, sledeći njegova uputstva7 i odajući se fizičkom radu, molitvi i strogom odricanju od mnogih stvari. To više nije predstavljalo samo hir jednog čoveka željnog samoće, već je postalo masovna pojava, koja neće ostati bez odjeka u hrišćanskom svetu. Ona će poslužiti kao osnova za dalji razvoj monaštva.

1. Odsustvo hrišćana sa nekih društvenih svetkovina poput paganskih praznika i procesija, kao i njihovu odvojenost u moralnom i religioznom smislu, određeni teolozi smatraju "monaškim karakterom" ranog hrišćanstva. Isti teolozi, takođe, povezuju monaštvo s progonstvima rane crkve (vidi Aleksandar Smeman, Istorijski put pravoslavlja, Cetinje, Mitropolija cetinjska, 1994,144 145.)
2. Itevor Ling, Istorija religije istoka i zapada (Beograd, Srpska književna zadruga, 1992), 228 229. Poznato je da je jedan od prvih najznačajnijih hrišćanskih monaha Pahomije, pre svog obraćenja, pripadao monaškom redu boga Serapisa (Philip Schaff, History of the Christian church, Grand Rapids, W. B. Eerdmans, 1992, 390).
. Ling, 228.
4. Georgije Ostrogorski, Istorija Vizantije (Beograd, Prosveta, 1969), 67.
5. Monaštvo u toku svog početka i daljeg razvoja dosta je pozajmilo od nehrišćanskih asketskih tradicija (vidi Smeman, 143 144).

ima jos...:bye:

САВЕТИ БУДУЋИМ МОНАСИМА
5. Као огња геенског чувај се чавки намацканих (жена), јер оне често царске војнике чине робовима сатаниним.

Ovo je vrhunac licemerja. Kažeš čuvaj se žena, a u stvari misliš čuvaj se samoga sebe, tj. onoga što Ti osećaš prema ženama.

Колико је овај наш народ духовно слеп да назна ни шта су страсти ни оно што је супротно њима.Ни шта знаши бити хришћанин.Односно ни шта је брак ни шта је монаштво.

Pa da, baš zato i kažem to što kažem, jer nije žena grešna što je žena, već je grešan onaj, koji u sebi ima bludne misli, a zatim se od svog greha ograđuje na način da kaže da se treba čuvati žena, a u stvari Taj se treba čuvati samoga sebe. Eto, to je vrhunac licemerja.

А као у женама не постоји блудна страст?Па како несхваташ да је изгнањем Адама и Еве из Раја у човеку почела да настаје неодољива привлачност према телима?Јесте жена грешна и женама постоји иста страст,ако човек жели да води безбрачан живот онда мора да се чува.И да се надовежем на то зато су манастири најсигурније место,јер су ма који да је манастир у притању да ли мушки или женски најбољи за такав начин живота.А све је то средство за стицање Царства небеског.Наравно за оне за које јесте монашки живот.

62. Да ли је могуће сасвим угасити огањ похоте, чији жар наше тело осећа као себи прирођен? Претходно погледајмо шта о томе мисли блажени Павле. Умртвите, каже он, удове своје који су на земљи (Кол.3,5). Какве то удове он заповеда да умртвљујемо? Наравно, не руке и ноге или неке друге удове да одсецамо, већ да истребљујемо тело греховно, о коме говори на другом месту: Да би се уништило тело греховно (Рим.6,6), које, као и свако друго тело, има своје удове. Управо њих заповеда да умртвимо. На истом месту он и набраја који су то удови. Јер, рекавши: Умртвите, дакле, удове своје, који су на земљи, он продужава: Блуд, нечистоту, страст, злу похоту, и лакомство, што је идолопоклонство. Први уд је блуд, тј. грех незаконитог телесног спајања; други блуд је нечистота, која се без икаквог додира са женом догађа за време сна, или за време бдења; трећи уд је страст, која, налазећи се у скривницама душе, може да се разгори и без дејства телесне похоте; четврти уд је зла похота, која може да се односи не само на наведену нечисту страст, него и уопште на све погубне жеље, и која је болест развраћене воље; и последњи уд тела греховног за апостола јесте лакомство. Апостол саветује да треба да се уздржавамо не само од туђих ствари, него да и своје великодушно презиремо, као што је заиста и поступала прва заједница верујућих која се спомиње у књизи Дела апостолских (Дап.4,32-35). Из свега реченога може се извести закључак: ако су многи Христа ради одбацили своје имање, при чему су не само поседовање новца, него и саму жељу за њим, одсекли од својих срдаца, следи да је на исти начин могуће угасити и распаљивање похоте. Јер, апостол не би сјединио немогуће дело са могућим. Признајући и једно и друго могућим, он је заповедио да и једно и друго умртвимо. Блажени Павле је до те мере био уверен у могућност да се искорени блудна страст из удова наших да је заповедио не само да је умртвимо, него да се чак ни име њено не изговара међу нама: А блуд и свака нечистота и лакомство да се и не спомиње међу вама, као што и доликује светима; ни срамотне ни луде речи или шале, што год је непристојно (Еф.5,3-4). Стога и не може бити сумње да страст блуда може бити истребљена из удова наших. Јер, апостол је заповедио да је одсецамо као и грамжљивост, празнословље, смехотворство, које је лакше одсећи

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro207.htm

Širenje monaštva
Monaški pokret se nije zadržao samo na teritoriji Egipta, već se proširio u sve ostale zemlje gde su živeli hrišćani. Srazmerno umnožavanju broja monaha rasla je i njihova popularnost kod ljudi, koji su se divili njihovim asketskim podvizima i u njima prepoznavali autoritet u pogledu hrišćanske vere i života.8 Posledica toga bile su verske rasprave, koje su potresale crkvu u IV i V veku n.e., pokrenute upravo od strane monaha.
Osim verskih rasprava, pojedini monasi dali su svoj pozitivni doprinos hrišćanskoj crkvi i društvu uopšte. To su učinili na najmanje tri područja.
Pronalaženje smisla monaškog života u aktivnom služenju drugim ljudima je prepoznatljivo shvatanje Vasilija Kesarijskog (330 379). Kada je postao episkop Kesarije, rimske provincije u Maloj Aziji, obezbedio je određeni broj zgrada u kojima su monasi zbrinjavali putnike, siromašne i bolesne; čak je postojao i dom za gubavce. Iako se Vasilijeva pravila o monaškom životu nisu razlikovala od drugih monaških ustava (celibat, siromaštvo, post, molitva, rad), ipak njegovo insistiranje da monaštvo, osim borbe sa samim sobom, mora, ravnopravno, da sadrži dimenziju aktivne službe ljudima u nevolji, čini ga različitim od tadašnjih shvatanja monaštva koja su prouzrokovala da monasi budu zaokupljeni sami sobom.
Drugo, ime monaha Jeronima, upravitelja latinskih manastira u Palestini, nije povezano samo sa afirmacijom manastira kao centra obrazovanja, već i sa prevođenjem Biblije na latinski jezik (Vulgata – narodna Biblija) i njenim marljivim proučavanjem. Takođe je poznato da je Jeronim poučavao druge biblijskim istinama i isticao da ljudi treba i sami da čitaju. U tom periodu svetovnosti crkve i sujeverja, protiv čega se Jeronim borio, njegov stav prema Bibliji i velika želja da se ona učini dostupnom ljudima na zapadu, podvig je sam po sebi.
Treće, za razliku od monaha iz ostalih monaških zajednica, monasi sa sirijskog govornog područja nisu provodili svoj život samo u usamljenosti manastira ili pustinje, nego su obavljali aktivan misionarski rad šireći hrišćanstvo ka istoku.

e ovo da vidim medju tim tvojim silibajzerima koji dezuraju u buricima

Poslednja izmena:
Otkud ti to znas?

БЕСЕДА
о једном Путу, Истини и Животу
Ја сам пут и истина и живот:
нико неће доћи к оцу до кроза ме (Јов. 14, 6).
Ове речи, браћо, нису само речене. него и крвљу заливене, васкрсењем потврђене, Духом Светим у срца верних усађене, и црквом кроз векове и векове доказане и – доказане. Од свију блага на свету људи највише воле живот. И више воле људи живот него ли и истину, иако нема живота без истине. Врховно је благо, дакле, живот, а истина је темељ живота. Ко љуби живот, мора љубити и истину. Но где је пут ка истини? Ја сам пут, вели Господ. Он не вели: и ја сам пут, да не би неко помислио, као да има и неки други пут ка истини изван Господа Исуса. Но Он није само пут него и истина и живот, да нико не помисли као да има и нека друга истина и неки други живот изван Господа Исуса. Он се зато родио као човек, да људима пут покаже; зато се и распео, да крвљу Својом обележи пут. Нико не ће доћи к оцу до кроза ме. Ово треба да разумеју они који се заваравају помишљу, да могу познати Бога и задобити царство Божје и мимо Господа Исуса Христа. Ту лажну наду, ту очајну самообману, Господ им је сасвим пресекао горњим речима. И апостол, који је те речи чуо и записао у Јеванђељу, исказује их у посланици својој још и овако: који се год одриче сина ни оца нема (I Јов. 2, 23).
О Господе Исусе, благословени и изворе благослова, ваистину Ти си нам једини пут, једино видело, једина истина, једини живот и животодавац. Тебе признајемо пред људима и ангелима као једног Бога и Спаса нашега. Помилуј нас и спаси нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

http://www.pravoslavnacrkva.ch/kalendar/prolog/am/03/oktober/2010/

не можеш никога да присиљаваш.
а јел си ти монах или искушеник?

A ти?Љубопитљивост није врлина.Слажем се да неможеш никог да присиљаваш на нешто,ако тај неко то неће.Али монаштво је сигурнији пут,а и већа је награда на Небу.

Back