Доспевши до тога да се упозна са светим књигама, и о заповести јеванђеља размишљајући, и слушајући Господа како у овом говори: "Ко љуби Оца или матер више него мене, није мене достојан"[3], и он помишљаше да остави родитеље. А уз то, ако куд оде и нађе кога где служи Богу, да и он остане с њим да Богу служи. И о томе стално размишљаше. И одмах отац ка Господу отиде, а мати разумеде сина својега, осетивши да помишља отићи, и као свака мати обисну му се о врат и плачући говораше: "Не остављај матер своју, чедо, смилуј се на удовиштво моје, сажали се на сиротство сестре своје, још девојчице. Ти знаш да поред Бога још само тебе и њу за утеху души својој имам. Не остављај ме, молим те, да од плача смрт не окусим због тебе, па ћеш одговарати пред Богом што си ме убио. Не присиљавам те да месо једеш или да се ожениш. Остани и живи како хоћеш, само ме не остављај!" А он, смиловавши се на раздирано срце материнско, и многим сузама њеним тада задржан би да не оде. И одмах по очевој смрти преузе бригу о кући, и у томе послушан матери својој радио је повинујући се у страху, али се још јачим постом покри; због тога су га са подсмехом звали "сухоједац".
Па зар невидиш да пише да убрзо пошто се он заинетесовао за монаштво да му је отац умро?