монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Онда ти не познајеш православље.

Не лупај глупости.
Кад бисмо сви били монаси, онда би људски род завршио своју причу у року од сто година.
Човеку је дато да ствара друге људе и живи у заједници са њима.Најлепши дар од Бога, поред слободне воље, је могућност стварања другог човека.Нема лепше...
„Рађајте се и множите, и напуните земљу, и владајте њоме..."

Ако то човек није способан или жели да се посвети духовној породици, онда нека иде у монахе.

Не лупај глупости.
Кад бисмо сви били монаси, онда би људски род завршио своју причу у року од сто година.
Човеку је дато да ствара друге људе и живи у заједници са њима.Најлепши дар од Бога, поред слободне воље, је могућност стварања другог човека.Нема лепше...
„Рађајте се и множите, и напуните земљу, и владајте њоме..."

Ако то човек није способан или жели да се посвети духовној породици, онда нека иде у монахе.

Сам Господ је рекао да ,ако неко хоће савршен да буде да треба да раздели шта има и да пође за Њим.

Свети Сава: Сабрани списи

Карејски типик 1199.

"Почетак је мудрости страх Господњи, разума су добра сви што тако творе".(1) Као што каже велики апостол Павле:

"Што око не виде, ни ухо не чу,
нити на срце човеку не дође,
уготова Бог онима који га љубе".(2)

И зато, слушајући ово, сваки који хоће да се спасе треба да се подвизава, да иде уским и тесним путем.(3) Јер пут је кратак, браћо моја љубљена, којим ходимо. Дим је живот наш, пара, земља и прах; за мало се јавља и брзо нестаје. Мали је труд живота нашег, а велико и бесконачно добро као награда.

Стога и ја, од свих последњи и грешнији, свагда слаб и тром за подвизавање духовно, дошавши у Свету Гору нађох богоизабрана светила где на разне начине хитају на подвиг духовни. Те и ја, укрепивши своју немоћ, потрудих се колико ми снага дозвољаваше, подигох манастир свети, дом пресвете Владичице наше Богородице, Приснодеве Марије, светога општежитија, и ћелије ми довољне у Карејама, где да пребивају игуман и сва братија када долазе.

Потом, опет, подигох и овде у Ораховици место за тиховање, светог и преподобног оца нашег Саве, за стан двојици или тројици, по речима Господњој: "Где су двоје или троје сабрани у име моје, ту сам ја међу њима".(4) Зато ову заповест дајем, сви да знају: ни прот нема власти над том ћелијом, ни игуман светога нашег манастира, нити ко други од братије да не узнемирава онога који живи у овој ћелији светог Саве. И што се налази у тој ћелији, било вино, било воће, да не узима наш манастир ништа од тога, нити игуман другима да не даје, већ напротив, да се ту даје из нашег манастира ради спомена, свећа светом Сави, уља 60 литара.

А о свему другоме на вољу остављам игуману и свој братији; ако чиме буду могли да помогну брату који живи у ћелији овој, верујем у Бога да вам неће недостати прегршт брашна ни чанак уља, ако и моју макар и грешну молитву, хоћете да имате у помоћ себи. Јер онај кога ја оставим после смрти своје у тој ћелији, он да пребива до краја живота својега незамењен ни од кога.

Потом, пак, дајем овакво правило да се примењује, да се скупе игуман светога тога манастира и сва братија, и да бирају мужа богобојажљива, који је подобан да живи у ћелији у месту том. Или ако буде ко - као игуман, или неко други од оних што су служили у месту томе светоме, да се шаље у то место, и он сваку слободу и власт да има над том ћелијом, као што и горе писасмо. А манастир, ни игуман, да нема никоје власти над ћелијом том. Нити, пак, за мито да се не поставља неко у ћелији тој, недостојан правила духовног.

Овај, пак, устав прописујем у ћелији тој, да држи који хоће да живи у њој. Понедељком, и средом, и петком - нити уља једи, нити вина пиј; а у уторак и у четвртак - уље једи и вино пиј. И у свих ових пет дана једанпут дневно да једеш. У суботу, пак, и у недељу - рибе, и сир, и све друго; и двапут дневно једе се.

А у пост велики, суботом и недељом једи уље и вина кушај; а у друге дане - ни вина, ни уља.

А за пост Рођења Христова - као и у друге дане што прописасмо, нека и тада буде исто.

А у пост светих апостола, да једе исто као и у друге дане обично што прописасмо.

У појању да се држи овакав устав: јутрења и вечерња - као што је обичај, на јутрењи преко целе године да се поју по 3 катизме псалтира, а навечерњи "Ка Господу, када" без тропара.

Часове појемо разно. Први час са јутрењем без псалтира. На трећем часу, и на шестом, и на деветом, певамо по 3 катизме псалтира, са метанијама, као што имамо обичај. На сваком почетку, на "Приђите, поклонимо се", по 3 метаније. И опет, кад се заврши псалам и каже "Алилуја", по 3 метаније. Било на вечерњи, било на метимону, било за време читања псалтира, било на часовима, било на полуноћницама, на свакој служби кад се служе крај, тамо где се каже "Боже, буди милосрдан према нама и благослови нас" - по 12 метанија.

А полуноћница се поје у цркви са "Блаженима", и три катизме, и канон Богородици. А што остане од псалтира, то изговори било дању, било ноћу, само да се испева псалтир за дан и ноћ.

У суботу увече бива, по нашем обичају, агрипнија. А ово појемо на агрипнији: пошто се каже "Трисвето" и "Помилуј ме, Боже", потом појемо канон агрипније. И потом се чита једна глава тетрајеванђеља. Ако ли буде немогуће, да преполови. И потом се почиње служба јутрење. Отпојавши после Шестопсалмија "Бог Господ", а онда отпојавши 3 катизме, и четврту катизму "Блажени" са припевом "Анђела сабор"; потом седилне, потом чтеније, и после овог Степена, "Све што дише", јеванђеље, по јеванђељу "Васкрсење Христово" и потом "Помилуј ме, Боже" и песме заједно да поје сам. И потом канон васкрсни, као што имамо обичај, и светом - ако имаш. И потом се завршава, како је и ред.

О светим и божанственим литургијама: према могућности да се служе.

А у Господње велике празнике треба да пазимо на појање и бденије ноћно, сећајући се речи која вели: "Бдите и молите се, да не паднете у напаст; јер дух је бодар, а тело немоћно".(5) Због тога бдите, јер ћете у плоду труда својега уживати ако то извршите, и бићете блажени.

Овај, дакле, устав појања и јела написасмо. Молим и захтевам да буде непроменљив, сем ако у болест падне; тада, колико снага може.

О пићу и о јелу: ако се догоди да ти неко драг дође на утеху, нека се тада наруши пост - осим среде и петка.

О слободи места тога: заклињем Господом нашим Исусом Христом и пресветом његовом Матером, као што писасмо овде да не буде потворено. Ако ли ко ово промени, и буде узнемиравао онога који живи у месту овом, или буде што узео што је у месту овом, или од књига, или од икона, или друго, што год буде у месту том, нека буде проклет и завезан од Свете и Животворне Тројице. Оца и Сина и Светога Духа, и од мене грешног. И да не буде опроштен ни у овоме веку ни у будућем. Због тога писах и потписах овај свој рукопис, 6707 (=1199) године.

Од свих последњи, Сава грешни.

http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/svsava-sabrana/svsava-sabrana_03_c.html

Међедо, ово је озбиљна тема за озбиљне људе - није ти овде место.

Трк на оно твоје баснописање о расколу кога има само у твојој главу (изабери фракцију ''од памети растављених'' - ти су твоји).

Трк на оно твоје баснописање о расколу кога има само у твојој главу (изабери фракцију ''од памети растављених'' - ти су твоји).

Pa, Sami je bio u manastiru, pa, pošto ne moze da odoli hrani, morao je da napusti isti....

Ima ga i među ziloticima....U procesu je nastanak najistinitijih zilotića...z:shock:

A bre Sami, ti si pobegao iz manastira glavom bez obzira, a sada ponovo razmišljaš o njemu...Niko ne prima pobegulje natrag....z:cry:

Само се ти теши.Даће Бог,па никог од нас двојце нећеш видети догодине у ово доба године овде.Само молитва,пост,Света Богослужења и послушања.На миру од тебе и екумениста.Још мало ,па нас нећеш више видети овде.:D

Шта би сте радије изабрали монаштво или брак?

ШТА ЈЕ МОНАШТВО?

У питањима и одговорима (1. део)
ПИТАЊЕ. Какав је значај монаштва у Христовој Цркви?

ОДГОВОР. Монаси су они хришћани који остављају сва по могућству земаљска занимања ради занимања молитвом, - врлином која је виша од свих врлина, - да би се помоћу ње сјединили у једно с Богом, како рече апостол: „А ко се Господа држи један је дух с Господом„ (I Кор. 6, 17; преподобни Марко Подвижник, Слово 4). А како молитва црпи своју силу из свију осталих врлина, добродетељи, и из свега учења Христова, то монаси посебну бригу посвећују испуњавању јеванђелских заповести, додајући испуњавању заповести које су обавезне за све хришћане још и испуњавање савета Христових: савета о сиромаштву и савета о безбрачности. Монаси теже да се животом својим уподобе (учине сличнима) Богочовекову животу на земљи: с тога се Свети монаси називају преподобни, то јест преслични Богочовеку.

http://stjenichanka.blogspot.com/2009/02/blog-post_11.html

Црква освештава хришћански брак, и он стога представља Свету Тајну у којој женик и невеста пред свештеником и читавом Црквом дају слободно обећање о узајамној супружанској верности, а њихов савез благосиља се као слика савеза Христа и Цркве, како вели свети апостол Павле (Еф. 5, 31-32). При томе за њих се моли благодат чисте једнодушности, ради благословеног рађања и хришћанског васпитавања деце

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgika/Liturgika_55.htm

lichno mishljenje da je i jedno i drugo smece

prvo je izdaja svesti
a drugo izdaja ljubavi

Cesto dodjem u ovu situaciju da citajuci ovu pinje ja ne znam tacan odgovor... jos uvek cekam jasan znak gde se opredeljujem,,, sada ne znam odgovor,,, desi se da bude perioda kada veoma jasno znam,,, to je monastvo,, kada sam toliko razocarana u svet, u ljude u ljbav,,svesna da ljubavi vise nema,,, da je sve laz,, da je sve bol,, da vise moral ni duhovne cedne vrednosti nemaju tezinu,,kazem ja ne bih bila srecna sa takvom osobom,,,naravno recice te trazi slicnog sebi,,, da u pravu ste,,, i trazila sam,,ali sam svatila da svi ti slicni meni,, duhovi ljudi su mi kao braca,, ne gledam ih kao ljubavi... a kao ljubavi gledam i obicno mi se dese momci ne toliko duhovni...
e sad je pitanja jel sam ja normalna :D ( malo sale)
a kad naidjem na neku takvu ljubav i koliko god da smo razliciti srce se zaljuvi i zavoli,,, oseti hemiju,, i onda pozelis cak i brak,,, al razlike su tolike da je raspad neminovan... i tako,, godinama klackam,,, cas bi tamo cas vamo,,,
kaze mi jedan veroucitelj onako u prici ako 1% tezis ka braku a 99 % monastvu,,tvoj put je brak,,, cak i svestenici mi sami kazu i potenciraju mi brak i da ih nista ni ne pitam u vezi toga,, onda se zamislim,,kako to oni znaju,,,hmmm,,kako nista ih ne pitam,, zasto tako kazu?? Mozda oni bolje to znaju i od mene same :(

U monastvu se "moras predati 100 %" monaskom nacinu zivota , ako zelis da budes istinski monah , a ne "maneken u crnom" i mozda je i to jedan od razloga zasto su ti i svestenici pominjali onih 1% ...

Kazu da ima nekih koji se pojave u manstirima sa zeljom da postanu monasi i vrlo brzo nakon zapocinajnja sa redovnijim monaskim nacinom zivota , u pocetku kao iskusenici , neki shvate da nisu za to i odustaju cineci "medvedju uslugu" i sebi i drugima koji su u toj monaskoj porodici .

U monastvu se "moras predati 100 %" monaskom nacinu zivota , ako zelis da budes istinski monah , a ne "maneken u crnom" i mozda je i to jedan od razloga zasto su ti i svestenici pominjali onih 1% ...

Kazu da ima nekih koji se pojave u manstirima sa zeljom da postanu monasi i vrlo brzo nakon zapocinajnja sa redovnijim monaskim nacinom zivota , u pocetku kao iskusenici , neki shvate da nisu za to i odustaju cineci "medvedju uslugu" i sebi i drugima koji su u toj monaskoj porodici .

Da u pravu jesi,,slazem se, svesna sam,,, mozda Bog ceka da se sklopi jos sto sta u mome zivotu,, da bude tih 100% jer ja sam svesna da sada sa mojom situacijom nije mi vreme jos uvek za manastir,,, cekam taj jasan veoma jasan znak.
da rekli su mi i to, da nebi bilo dobro za mene da odem u manastir a onda da se pokajem i vratim u svet,, to bi bilo bas pogresno,,,, svesna sam,,zato jos uvek cekam... :)

Dok cekas , prouci sta kazu iksustva monaha koja su se sticala kroz vekove i literaturu koju mozes da nadjes i na Netu i ako mozes da odvojis neki dinar , onda i u prodavnicama sa Crkvenom opremom u ulici Kralja Petra 5 .

Sto se tice Neta , imas i ovde :

https://forum.krstarica.com/showthread.php/365621-Pravoslavne-knjige-na-Internetu

Citam ja itekako,,citala sam,,, znam monaski zivot,, i sve to sto nosi,,, spremna sam za to samo da mi jasno Bog da znak kad dodje vreme za to. :)

Колега, искушеник и јесте онај који се спрема, да провери себе да ли је за монашки живот или не. Мислим да искушеници који одустану нису учинили медвеђу услугу никоме, већ им је Бог показао пут којим треба да иду и ако то није монашки пут, тоје добро.
Проблем је кад се искушениик постриже и постане монах а салете га "санђаме", како рекоше на оној теми. Зато има и искушеника који никад не постану монаси. О томе одлучује њихов духовни отац. Ако је тај духовник добар, умеће да препозна да ли је неко за манастир или не.

Ето, само мала допуна.

Што се тиче колегнице, одлично су ти рекли за оних 1%. Пут у манастир није бежање од проблема у животу, јер проблеми иду са тобом. Пут у манастир је љубав према Богу, 100%.

Da li si obisla neki od "zenskih" manastira i popricala sa monahinjama o nacinu zivljenja i o Tipiku koji vlada kod njih ?

Manastire obilazim, ali nisam bila na duze dana,,, nisam jos popricala sa monastvom oko toga,,, za sada zna neki najbliski krug ljudi za to,,, a i siri naslucuju,,pa me bobarduju ispotivanjima imam li decka, kad ce udaja,,kako zele da mi nekoga nadju,,medjutim lako se od toga branim,,, ne znace mi te reci nista... ako treba da se udam Bog ce mi poslati pravog,,, ne treba mi niko da trazi za mene...ne volim to,, nisam ja nesposobna da ga nadjem,,mogu da hocu,,, ali uglavnom necu,,, a i ovo sto mi da Bog kao nekog da neleti na moj put,,, sve i da postoji nesto toliko su razlike nepremostive,,tako da,,,

- - - - - - - - - -

Колега, искушеник и јесте онај који се спрема, да провери себе да ли је за монашки живот или не. Мислим да искушеници који одустану нису учинили медвеђу услугу никоме, већ им је Бог показао пут којим треба да иду и ако то није монашки пут, тоје добро.
Проблем је кад се искушениик постриже и постане монах а салете га "санђаме", како рекоше на оној теми. Зато има и искушеника који никад не постану монаси. О томе одлучује њихов духовни отац. Ако је тај духовник добар, умеће да препозна да ли је неко за манастир или не.

Ето, само мала допуна.

Што се тиче колегнице, одлично су ти рекли за оних 1%. Пут у манастир није бежање од проблема у животу, јер проблеми иду са тобом. Пут у манастир је љубав према Богу, 100%.

Slazem se,,, svesna sam,,, u pravu si,,

Ovde je o dilemi "Brak ili monastvo" iz crkvenih izvora :

http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=8547

"BRAK ILI MONAŠTVO?

dthumb.php

dthumb.php

Većina mladih ljudi ne zna kako da prepozna svoj priziv u životu. Ne znaju da li da izaberu monaštvo ili bračni život. Neki imaju osećaj da je monaštvo uzvišenije od braka. Dok drugi misle da je kukakvica svako ko se odluči za monaštvo i da tako želi da izbegne odgovornosti koje brak i mirjanski život nose.

Mitropolit Jerotej Vlahos jasno objašnjava suštinu monaštva i braka na osnovu učenja Svetih Otaca. Po njemu, i brak i monaštvo su simbolični načini na osnovu kojih se stremi ka konačnom cilju koji je ljubav. Monaštvo i brak se ne upoređuju jedan sa drugim, već su oba usmerena ka ljubavi Božjoj.

Monaštvo i bračni život

Pravoslavna duhovnost je pristupačna svim ljudima i ne odnosi se samo na jednu grupu ljudi. Svi oni koji su kršteni u ime Oca i Sina i Svetoga Duha pozvani su da se pridržavaju Hristovih zapovesti. Od toga nema odstupanja na putu oboženja, koji vodi čoveka od ikone Božije do sličnosti Božije. Sveti Pavle u svojoj poslanici jasno kaže: “Svi koji se u Hrista krstiste u Hrista se obukoste.” (Gal. 3, 27).

Suština i cilj Pravoslavne duhovnosti je najbolje objašnjena Hristovim rečima i Apostolskim učenjem. Mnogi delovi Svetog Pisma govore da su prvi Hrišćani živeli duhovno i da su dostigli oboženje i neprestanu molitvu.

U vezi sa devstvenošću i brakom, Sveti Pavle kaže da oni koji nisu u braku brinu o stvarima koje su Božije i kako da ugode Bogu, a dok onaj koji je u braku brine o svetovnim stvarima i kako da ugodi ženi. Ali na drugom mestu govori da i ljudi u braku treba da teže duhovnom životu. Tako da ima i ljudi u braku koji su živeli podvižnički i koji su iskusili duhovni život...."...

Plus :

https://sr-rs.facebook.com/notes/по...štvu-episkop-ilarion-alfejev/179494032065820/

"O MONAŠTVU (Episkop Ilarion Alfejev)
23. новембар 2010. у 02:02
Episkop Ilarion Alfejev: Vi ste svetlost sveta - O MONAŠTVU

Ima nešto suštinski isto između braka i monaštva. To nisu dva suprotna puta, nego dva puta, koji su u mnogome bliski jedan drugome. Čovek kao individua - biće u potpunosti vredno, jedino ukoliko se realizuje kao ličnost u opštenju s drugima. I u braku ispunjenje onoga što nedostaje proishodi kroz dobijanje druge “ polovine”, drugog “ja”, kroz dobijanje “drugog”. U monaštvu se kao ovaj “drugi” javlja Sam Bog. Tajna monaškog života ogleda se u tome da se onaj koji je primio monaštvo potpuno orijentiše u svom životu prema Bogu. Čovek se razumno i dobrovoljno odriče ne samo braka, nego i mnogo čega drugog, dostupnog običnim ljudima, da bi se maksimalno usredsredio na Boga i posvetio mu sav svoj život, sve svoje pomisli i dela. I u tom smislu monaštvo je blisko braku. Nije slučajno da su mnogi Oci Crkve poredili monaški život sa životom supružnika i govorili o stremljenju čovekove duše ka Bogu, izražavajući se isto kao kada su govorili o supružničkom životu. Vidljivo je da je jedan od osnovnih tekstova korišćen u asketskoj literaturi, posvećenoj monaštvu, bila biblijska knjiga Pesma nad pesmama premudrog Solomona, koja govoreći o ljubavi izmedju čoveka i žene, dodiruje takve dubine čovekove prirode, da se u istom stepenu može odnositi i na tu ljubav koja postoji između duše čovekove i Boga. Duša hrišćanina je nevesta Hristova, i baš na tom planu u monaštvu se realizuje onaj “bračni potencijal” koji postoji u svakom čoveku. Sve to što nedostaje čoveku, individui, da bi postao ličnost, persona, da bi spoznao svoj lični život sam i u odnosu s drugima, u monaštvu se dostiže opštenjem s Bogom.To je prvo.Drugo. Čovek ne bi trebao da prima monaštvo samo na osnovu toga što nije mogao stupiti u brak. Veoma često mladi ljudi, posebno posle seminarije, se nalaze u dilemi: sazreli su za sveštenosluženje, dobili duhovno obrazovanje, spremni su da počnu živeti samostalnim životom odraslih ljudi, ali usled ovih ili onih okolnosti nisu uspeli da “reše porodično pitanje”, da nađu sebi životnu saputnicu. I dešava se da arhijereji počnu da vrše pritisak na takvog čoveka: ako se ne ženiš, znači, primaj monaštvo i rukopoloženje. To je sigurno sasvim nedopustivo, jer isto kao i za brak, i za monaštvo čovek treba da bude zreo, i bilo kakva žurba, tim pre pritisak, je u ovakvom slučaju neumesan i nedozvoljen..."...

https://svetosavlje.org/category/pitanje-pastiru/page/102/?pismo=lat

https://svetosavlje.org/pitanja-o-braku/?pismo=lat

"Pitanja o braku
Pitanje:
Pomaže Bog časni oče blagosloavite.
Kako čovjek može da zna da li je za brak ili monaštvo? Da li čovjek može da se moli za jednu određenu osobu, koju bi volio da oženi. Može li vjerujući pravoslavni hrišćanin da oženi muslimanku (kojoj se on sviđa)
Vojin

Odgovor:
Dragi Vojine, Postavio si tri različita pitanja: 1. Treba se moliti Bogu, da mu Gospod to otkrije.
2. U principu – može, ali ne znam šta si mislio da traži od Boga u toj svojoj molitvi? 3. Sve je čoveku slobodno, samo mu nije sve na korist.
Pozdravlja te, o. Srba".

...

http://www.prijateljboziji.com/_Brak,-monastvo-ili.../52592.html

Ovde je o dilemi "Brak ili monastvo" iz crkvenih izvora :

http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=8547

"BRAK ILI MONAŠTVO?

dthumb.php

dthumb.php

Većina mladih ljudi ne zna kako da prepozna svoj priziv u životu. Ne znaju da li da izaberu monaštvo ili bračni život. Neki imaju osećaj da je monaštvo uzvišenije od braka. Dok drugi misle da je kukakvica svako ko se odluči za monaštvo i da tako želi da izbegne odgovornosti koje brak i mirjanski život nose.

Mitropolit Jerotej Vlahos jasno objašnjava suštinu monaštva i braka na osnovu učenja Svetih Otaca. Po njemu, i brak i monaštvo su simbolični načini na osnovu kojih se stremi ka konačnom cilju koji je ljubav. Monaštvo i brak se ne upoređuju jedan sa drugim, već su oba usmerena ka ljubavi Božjoj.

Monaštvo i bračni život

Pravoslavna duhovnost je pristupačna svim ljudima i ne odnosi se samo na jednu grupu ljudi. Svi oni koji su kršteni u ime Oca i Sina i Svetoga Duha pozvani su da se pridržavaju Hristovih zapovesti. Od toga nema odstupanja na putu oboženja, koji vodi čoveka od ikone Božije do sličnosti Božije. Sveti Pavle u svojoj poslanici jasno kaže: “Svi koji se u Hrista krstiste u Hrista se obukoste.” (Gal. 3, 27).

Suština i cilj Pravoslavne duhovnosti je najbolje objašnjena Hristovim rečima i Apostolskim učenjem. Mnogi delovi Svetog Pisma govore da su prvi Hrišćani živeli duhovno i da su dostigli oboženje i neprestanu molitvu.

U vezi sa devstvenošću i brakom, Sveti Pavle kaže da oni koji nisu u braku brinu o stvarima koje su Božije i kako da ugode Bogu, a dok onaj koji je u braku brine o svetovnim stvarima i kako da ugodi ženi. Ali na drugom mestu govori da i ljudi u braku treba da teže duhovnom životu. Tako da ima i ljudi u braku koji su živeli podvižnički i koji su iskusili duhovni život...."...

Plus :

https://sr-rs.facebook.com/notes/по...štvu-episkop-ilarion-alfejev/179494032065820/

"O MONAŠTVU (Episkop Ilarion Alfejev)
23. новембар 2010. у 02:02
Episkop Ilarion Alfejev: Vi ste svetlost sveta - O MONAŠTVU

Ima nešto suštinski isto između braka i monaštva. To nisu dva suprotna puta, nego dva puta, koji su u mnogome bliski jedan drugome. Čovek kao individua - biće u potpunosti vredno, jedino ukoliko se realizuje kao ličnost u opštenju s drugima. I u braku ispunjenje onoga što nedostaje proishodi kroz dobijanje druge “ polovine”, drugog “ja”, kroz dobijanje “drugog”. U monaštvu se kao ovaj “drugi” javlja Sam Bog. Tajna monaškog života ogleda se u tome da se onaj koji je primio monaštvo potpuno orijentiše u svom životu prema Bogu. Čovek se razumno i dobrovoljno odriče ne samo braka, nego i mnogo čega drugog, dostupnog običnim ljudima, da bi se maksimalno usredsredio na Boga i posvetio mu sav svoj život, sve svoje pomisli i dela. I u tom smislu monaštvo je blisko braku. Nije slučajno da su mnogi Oci Crkve poredili monaški život sa životom supružnika i govorili o stremljenju čovekove duše ka Bogu, izražavajući se isto kao kada su govorili o supružničkom životu. Vidljivo je da je jedan od osnovnih tekstova korišćen u asketskoj literaturi, posvećenoj monaštvu, bila biblijska knjiga Pesma nad pesmama premudrog Solomona, koja govoreći o ljubavi izmedju čoveka i žene, dodiruje takve dubine čovekove prirode, da se u istom stepenu može odnositi i na tu ljubav koja postoji između duše čovekove i Boga. Duša hrišćanina je nevesta Hristova, i baš na tom planu u monaštvu se realizuje onaj “bračni potencijal” koji postoji u svakom čoveku. Sve to što nedostaje čoveku, individui, da bi postao ličnost, persona, da bi spoznao svoj lični život sam i u odnosu s drugima, u monaštvu se dostiže opštenjem s Bogom.To je prvo.Drugo. Čovek ne bi trebao da prima monaštvo samo na osnovu toga što nije mogao stupiti u brak. Veoma često mladi ljudi, posebno posle seminarije, se nalaze u dilemi: sazreli su za sveštenosluženje, dobili duhovno obrazovanje, spremni su da počnu živeti samostalnim životom odraslih ljudi, ali usled ovih ili onih okolnosti nisu uspeli da “reše porodično pitanje”, da nađu sebi životnu saputnicu. I dešava se da arhijereji počnu da vrše pritisak na takvog čoveka: ako se ne ženiš, znači, primaj monaštvo i rukopoloženje. To je sigurno sasvim nedopustivo, jer isto kao i za brak, i za monaštvo čovek treba da bude zreo, i bilo kakva žurba, tim pre pritisak, je u ovakvom slučaju neumesan i nedozvoljen..."...

https://svetosavlje.org/category/pitanje-pastiru/page/102/?pismo=lat

https://svetosavlje.org/pitanja-o-braku/?pismo=lat

"Pitanja o braku
Pitanje:
Pomaže Bog časni oče blagosloavite.
Kako čovjek može da zna da li je za brak ili monaštvo? Da li čovjek može da se moli za jednu određenu osobu, koju bi volio da oženi. Može li vjerujući pravoslavni hrišćanin da oženi muslimanku (kojoj se on sviđa)
Vojin

Odgovor:
Dragi Vojine, Postavio si tri različita pitanja: 1. Treba se moliti Bogu, da mu Gospod to otkrije.
2. U principu – može, ali ne znam šta si mislio da traži od Boga u toj svojoj molitvi? 3. Sve je čoveku slobodno, samo mu nije sve na korist.
Pozdravlja te, o. Srba".

...

http://www.prijateljboziji.com/_Brak,-monastvo-ili.../52592.html

Hvala ,, na pomoci,,, :)

Back