монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne znam koliko nam je mudro da dajemo "konacne preporuke" po ovom pitanju ?

Ipak je to licna stvar i potrebno je da se covek sam i po sopstvenoj volji odlucuje na takav korak ...

Ali da se dooobro informise o svemu i da se preispita da li je ili nije spreman ili spremna , na taj i takav korak ...

Evo me,,, citam ovo izmedju,,, u pravu ste to je licna odluka... tako ce i biti,, :) nek bude Bozija volja i odluka,,i jasan znak,, :)
I sto se tice tog kanala i emisije,, to i ako postoji ta suma,, to bi 99.99 % rekla da je u pitanju katolicki neki manastir,,, to u pravoslavlju ne verujem da ima...

Evo me,,, citam ovo izmedju,,, u pravu ste to je licna odluka... tako ce i biti,, :) nek bude Bozija volja i odluka,,i jasan znak,, :)
I sto se tice tog kanala i emisije,, to i ako postoji ta suma,, to bi 99.99 % rekla da je u pitanju katolicki neki manastir,,, to u pravoslavlju ne verujem da ima...
ВЕрујем да већ јеси, али ако ниси, прочитај књигу "Несвети а свети". По мени, најбоље описан приступ манастирском животу, који није уопште онако учмао како неки мисле.

To je jedno vidjenje , blisko nekom ko nije licno razgovarao sa monasima ili monahinjama po tom pitanju ili se nije kroz postojecu literaturu u dovoljnoj meri upoznao sa tim ...

Jer , da jeste , znao bi razliku izmedju svesnog odricanja od ovog naseg tzv. "zitejskog ili mirjanskog zivota" i onog monaskog .

Posebno monaskog u puistinjama , isposnicama i izvan zajednickog u manastirima .

Pa zar nije i samo odlucivanje na monastvo jedan cin izuzetne odvaznosti , hrabrosti i svesnog odricanja od kakave takve udobnosti u ovom nasem obicnom zivotu ?

Jednima ludost , drugima spas duse ...

Pa ko kako voli , jer od raznih iskusenja niko od nas , za ovoga ivota , nije pobegao .

Bravo baki,,, a Ziskaru,, svakako imam u planu da tu knjigu procitam,,vuce me ta knjiga, mislim da je odlicna a i cula sam dobre kritike za nju.
sad citam Dobrotoljublje,,, pa kad zavrsim...
Iskusenja su nemonovna ma gde se nalazili,,, eto svima nek nam je Bog u pomoci i zastiti,,, :)

Sto gde sam nasla Dobrotoljublje,, ??? za njega mi je bas potrebna priprema??? ovo zvuci kao da ponizavas, a u stvari ne znas koliko sam ja procitala duhovnosti, teoloskih knjiga,,,
kao da ne znas koliko sam pravila tema i pisanja samo ovde po forumu na stav pravoslavlja i raznih pitanja i problematike,, i pisanja po dr, tudjim temama u vidu osvescivanja svesti kod ljudi...
i nije to kod mene na precas nista ta odluka u vezi monastva,,, ,, to pitanje se kroz moj zivot provlaci evo 8 god....
opet kazem,,, ne brinite se,, bice kako Bog odluci,, osecam da jos nije vreme ,,ako treba da odem Bog ce mi to jasno reci... sad ovako jos sam medju vama :D

Po najmanje mi je bila misoa da tebe ili ma koga od ucesnika ponizavam ma u kakvom smislu i ako si se onom porukom osetila ponizenom - izvini zbog toga i budi uverena da mi to nije bilka namera .

Smatram da je citanje i proucavanje "Dobrotoljublja" za one koji su vec stekli neka saznanja i da imaju duhovnu pripremu , ali samo iz licnog nepoznavanja sam te to pitao i nemajuci dovoljno znanja o tvojim vec stecenim iskustvima po tom pitanju .

Ali , po najvise sam bio poveden samom temom i tvojim pitanjima i eventualnim dilemamam po tom pitanju , jer sam na osnovu toga , ocito lose , procenio da nisi u toj meri informisana i da ti nije poznato , makar iz literature , misljenje onih kako se kaze opitnijih ili upucenijih po pitanjima Vere , a te i takve savete bi mogli da nam daju svestenici ili verska literatura , koje sada trenutno , hvala Bogu , ima i na Netu i po prodavnicama koje su bolje opremljene tim izdanjima .

U svakom slucaju izvini zbog ovog mog pitanja , ako te je to povredilo i zelim ti da se duhovno izgradjujes u meri koju bi ti zelela i koja bi te sto bolje pripremila u pravcu kojem tezis .

Po najmanje mi je bila misoa da tebe ili ma koga od ucesnika ponizavam ma u kakvom smislu i ako si se onom porukom osetila ponizenom - izvini zbog toga i budi uverena da mi to nije bilka namera .

Smatram da je citanje i proucavanje "Dobrotoljublja" za one koji su vec stekli neka saznanja i da imaju duhovnu pripremu , ali samo iz licnog nepoznavanja sam te to pitao i nemajuci dovoljno znanja o tvojim vec stecenim iskustvima po tom pitanju .

Ali , po najvise sam bio poveden samom temom i tvojim pitanjima i eventualnim dilemamam po tom pitanju , jer sam na osnovu toga , ocito lose , procenio da nisi u toj meri informisana i da ti nije poznato , makar iz literature , misljenje onih kako se kaze opitnijih ili upucenijih po pitanjima Vere , a te i takve savete bi mogli da nam daju svestenici ili verska literatura , koje sada trenutno , hvala Bogu , ima i na Netu i po prodavnicama koje su bolje opremljene tim izdanjima .

U svakom slucaju izvini zbog ovog mog pitanja , ako te je to povredilo i zelim ti da se duhovno izgradjujes u meri koju bi ti zelela i koja bi te sto bolje pripremila u pravcu kojem tezis .

:) Baki u redu je, znam da nisi namerno,, oprosteno ti je :D opusti se :)
svako dobro i ja tebi uzvracam, svako dobro od Boga zelim,, i spasenje dusa nasih. Amin :)

Back