Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Još jedna moja nabrzinska, veoma opušteno. Otprilike 3 sata rada:

dscf6802-1.jpg

To i jeste ono što je dobro kod otiskivanja...uvijek možeš otisnuti drugačiji otisak od iste ploče (mada mnogi teže ediciji koja je što sličnija po kvalitetu).

pa sad
mogo si i iz npr tri prolaza radit ovo - znaci, tri ploce...
i da ne bude monotipija nego regularan otisak
al to trazi malcice planiranja
kasnije, kad vec imas vise ploca
mozes uvijek isprobat razne varijacije
ja sam recimo kombinovala duboku i visoku...
jaoj, sto mei grafika nedostaje bwe : (((

pa sad
jaoj, sto mei grafika nedostaje bwe : (((

zloćko..pa i ti si umetnik???...ae stavi neki tvoj rad? M?

pa sad
: (((

Znam to :) al' hvala na dodatnom objašnjenju...mogao sam al' nisam, 'ovako' namjerno radim jer pri ovakvom radu imam elemenat iznenađenja (bar trenutno, dok mi se ovako radi :)). Sa 'tri ploče' doduše, je dobar način da se eksperimentiše jer dobijaš tri različite baze za tri različite kombinacije a da pri tome zadržiš neke kvalitete koji ti se sviđaju. Tad je, kao što rekoh, moguća edicija. Trenutno me interesuje samo bakropis, od kojeg otisnem jednostavan crtež ili pak ovakve monotipije. Gotovo svaki bakropis (grebanje na ploči) radim napolju, u Cafe-ima. Cafe-i su mi spoljašnji 'grafički' ateljei ...a to ima svoje razloge. Dok crtam volim da sam među ljudima, a treba mi i reflekcija neba na bakru da odmaram oči dok radim...Za 'tri ploče' potrebna je i kiselina i 'akvatint box' što zahtijeva drugačiji pristup...ne kažem da i moj pristup neće da se mijenja vremenom. Kako znam sebe...to je veoma moguće...ne, to mogu očekivati. :)

jaoj, sto mi grafika nedostaje bwe : (((

Ako ti nedostaje...radi! Dovoljno je načiniti prvi korak...ostalo samo dođe po sebi. Prvi korak je ono što nas sputava...

Znam to :) al' hvala na dodatnom objašnjenju...mogao sam al' nisam, 'ovako' namjerno radim jer pri ovakvom radu imam elemenat iznenađenja (bar trenutno, dok mi se ovako radi :)). Sa 'tri ploče' doduše, je dobar način da se eksperimentiše jer dobijaš tri različite baze za tri različite kombinacije a da pri tome zadržiš neke kvalitete koji ti se sviđaju. Tad je, kao što rekoh, moguća edicija. Trenutno me interesuje samo bakropis, od kojeg otisnem jednostavan crtež ili pak ovakve monotipije. Gotovo svaki bakropis (grebanje na ploči) radim napolju, u Cafe-ima. Cafe-i su mi spoljašnji 'grafički' ateljei ...a to ima svoje razloge. Dok crtam volim da sam među ljudima, a treba mi i reflekcija neba na bakru da odmaram oči dok radim...Za 'tri ploče' potrebna je i kiselina i 'akvatint box' što zahtijeva drugačiji pristup...ne kažem da i moj pristup neće da se mijenja vremenom. Kako znam sebe...to je veoma moguće...ne, to mogu očekivati. :)

Ako ti nedostaje...radi! Dovoljno je načiniti prvi korak...ostalo samo dođe po sebi. Prvi korak je ono što nas sputava...

super je bakropis
oslojish/grundirash plochu, uzmes iglu i radis

ovo sto ti radis je suva igla/bakrorez?
missim, radis bez kiseline
samo mehanicki pravis traga, nema kemije? : )))

sto se rada sa vise ploca tice; sa npr tri ploce mozes napravit gomilu kombinacija
kombinirajuci duboku i visoku
i tu itekako postoje... ïznenadjenja
jer iz vise prolaza dobijes drugaciju vrstu prelaza, tonova i kvalitete same povrsine...
bakropis je chudo bwe <3

meni je bakropis (s kiselinom jer daje dublji, sochniji reljef), dok sam radila, bio omiljena tehnika
djeluje oskudno, na prvu loptu, ali kad se u njega uvuches shvatis
da je fantasticna tehnika
koja ti pruza mogucnost da ispoljis njabolje od svojih crtackih kvaliteta...

i zezanje s monotipijama je super
al je tehnoloski puno manji izazov za crtacha tvog kalibra
rad s vise ploca trazi vise planiranja, preciznosti
al tebi to opce nece bit problem
niti ces izgubiti na spontanosti (?) koju trazis...nalazis u suvoj igli

probaj negdje naci elektricnu graverku s dijamantskim vrhom
ako radis suvu iglu
bice ti puno lakse + mozes stosta varirati...
s druge strane, Rembrant je imo samo iglu i nista mu falilo nije : )))

sto se mene tice, bilo bi to krasno
al sad nema shanse
gledam tu tvoju presu i super djeluje
al trenutno nemam gdje da smjestim presu
niti imam mogucnost da radim i stampam
pa ni u GC : (
jbga, al bar crtam i to je kao neka...supstitucija

sve u svemu samo navali;
grafika je najuzbudljivija stvar na svijetu...bar meni, bila i ostala <3

dobra ideja..mada mi nije jasno kako radnu ploču povećaš...šarke?

Etchingboxeaselapart-1.jpg

Ako pogledaš ovu fotografiju vidjet' ćeš da je ova veća radna ploča odvojena od same radne ploče na kutiji. Za manje bakarne ploče dovoljna je radna površina poklopca kutije dok za veće ploče jednostavno dodajem ovu veću ploču stežući je za poklopac ovim leptir šarafima. Veoma je jednostavno. Razlog crtanja na štafelaju je oslobađanje mišića vrata pri čemu mogu da crtam čitav dan a da se ne umorim niti da imam glavobolju... :)..Crtao, grebao, sam i prije toga bez štafelaja pa sam uvijek bio umoran i na kraju završavao s glavoboljom...više ne.

Poslednja izmena:
Interesantno :D .
Dobra je ideja.
Jesi kompletno napravio koferce ili samo nadogradio?

Ja uvijek pravim 'alate' svog 'zanata' po svom dizajnu i namjeni koja meni odgovara...stoga, 100% moj 'izum' ... :) Ako vidiš, takođe, ugao radne površine može da se podešava u zavisnosti od svjetlosti koju želiš da reflektuješ sa ploče. Takođe važno, mada to možda ne izgleda tako. Ukoliko to ne bi bilo moguće morao bi da adaptiraš tijelo u odnosu na rad a ovako uvijek adaptiraš rad u odnosu na komfornu poziciju svog tijela. Takođe je važno, i jedna i druga radna površina imaju urezani dio na donjem dijelu koji omogućava ploči da stoji na njemu u bilo kojoj poziciji a da pri tome ne klizne sa štafelaja... :) Kutija ima 'duplo dno' ispod kojeg mogu da nosim bakarne ploče do formata koji mogu da stanu u taj prostor...itd. Sve igle sam pravim...od različlitih materijala i mogu vam reći da se bolje oštre od bilo koje igle koju možete kupiti u prodavnicama za grafičke materijale...neke od igala sam napravio od zubarskih alata...a toga ima na pretek, polovnog, skoro za džaba... .:) Naravno, uz sve ostalo sa sobom nosim dijamantske oštrače kako bih igle držao u perfektnoj formi...s vremena na vrijeme igle moraju da se izbruse...inače ne vrijedi. Pamučne rukavice spašavaju ruke...a kad zahladni imaju duplu primjenu.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back