Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidim Dekao da se baš trudiš ali shvati ovo što ću ti napisati kao krajnje dobronamernu sugestiju.

Od silne koncentracije na materijalizaciji mnoštvo drugih jednako bitnih stvari za jedinstvo kompozicije su ti potpuno zapostavljene.

Perspektiva, boja, neka osnovna pravila kompozicije su zanemarena.

Možeš li malo detaljnije da mi objasniš ovo o boji?

Za perspektivu znam, ona mi nije ni bila bitna na ovoj slici, želeo sam samo teksturu.

A Karavađo...stvarno ambiciozan uzor :) .

Možeš li malo detaljnije da mi objasniš ovo o boji?

Za perspektivu znam, ona mi nije ni bila bitna na ovoj slici, želeo sam samo teksturu.

A Karavađo...stvarno ambiciozan uzor :) .

Evo par zapažanja.

Na tvojoj mrtvoj prirodi ona grozna bela šustikla zauzima besmisleno velik prostor i gotovo zaslepljuje ledenom belinom i brutalno štrči u odnosu na takođe hladnu i tamnu pozadinu pa te dve dominantne kontrastne i hladne površine ubijaju sve ostale boje na slici.

Sa druge strane ono što bi trebalo da bude glavni motiv zauzima jedva šestinu kompozicije što je koncepcijski promašaj.

Dakle sama postavka je prilično problematična pa se ta okolnost dalje negativno odražava na karakter tvoje slike.

U kompoziciji koju si po svemu sudeći zamislio klasično nema ravnoteže, jer su forme na kojima je fokus postavljene desno u gornju polovinu kopozicije i dole ili levo od njih nema nikakvih masa koje bi im predstavljale kontratežu.

Ako pak zanemarimo prethodno rečeno i fokusiramo se na sam motiv voća u kristalnoj činiji očajnog dizajna uočićemo gotovo nasumično smanjivanje, nazovimo to, toplih i hladih boja pri čemu je ono što je trebalo biti obojeno toplim bojama degradirano umešavanjem nekih skoro ahromatskih tonova što ubija čistoću i svežinu motiva.

Faktura ti je takođe strana, kao da je nisi ni svestan niti želiš da je koristiš u materijalizaciji što u mnogome osiromašuje tvoje radove. Uvećaj onog drugog Karavađa i obrati pažnju na žutu dunju na levoj strani kompozicije. Tu ćeš uočiti baš ono što ti govorim o fakturi.

Nekada je potrebno utrošiti sate pa i dane na postavku kompozicije i nalaženje pravog osvetljenja. Bez estetski koncipirane postavke nema uspešne klasične slike.

Moj ti je savet, ako nemaš učitelja, što ne mora obavezno biti loša okolnost, kopiraj majstora, ali surovo ambiciozno, pokušaj da vrlo detaljno analiziraš njegov rad i tokom kopiranja pronikneš u njegovu zamisao.

Impresionisti su proveli godine pred klasičnim kompozicijama u Luvru, kopirajući ih u nedogled da bi mnogo kasnije razvili svoj izraz.

Poslednja izmena:
@Ljack:
.. bem mu sve .. dopala mi se sugestija dekau ..
(.. i žao mi što nisam dobila sličnu ..
.. al to dosta govori .. to što nisam .. )

.. zanimao bi me sad tvoj osvrt na ovo ..:

6644.jpg

Evo par zapažanja.

Na tvojoj mrtvoj prirodi ona grozna bela šustikla zauzima besmisleno velik prostor i gotovo zaslepljuje ledenom belinom i brutalno štrči u odnosu na takođe hladnu i tamnu pozadinu pa te dve dominantne kontrastne i hladne površine ubijaju sve ostale boje na slici.

Sa druge strane ono što bi trebalo da bude glavni motiv zauzima jedva šestinu kompozicije što je koncepcijski promašaj.

Dakle sama postavka je prilično problematična pa se ta okolnost dalje negativno odražava na karakter tvoje slike.

U kompoziciji koju si po svemu sudeći zamislio klasično nema ravnoteže, jer su forme na kojima je fokus postavljene desno u gornju polovinu kopozicije i dole ili levo od njih nema nikakvih masa koje bi im predstavljale kontratežu.

Ako pak zanemarimo prethodno rečeno i fokusiramo se na sam motiv voća u kristalnoj činiji očajnog dizajna uočićemo gotovo nasumično smanjivanje, nazovimo to, toplih i hladih boja pri čemu je ono što je trebalo biti obojeno toplim bojama degradirano umešavanjem nekih skoro ahromatskih tonova što ubija čistoću i svežinu motiva.

Faktura ti je takođe strana, kao da je nisi ni svestan niti želiš da je koristiš u materijalizaciji što u mnogome osiromašuje tvoje radove. Uvećaj onog drugog Karavađa i obrati pažnju na žutu dunju na levoj strani kompozicije. Tu ćeš uočiti baš ono što ti govorim o fakturi.

Nekada je potrebno utrošiti sate pa i dane na postavku kompozicije i nalaženje pravog osvetljenja. Bez estetski koncipirane postavke nema uspešne klasične slike.

Moj ti je savet, ako nemaš učitelja, što ne mora obavezno biti loša okolnost, kopiraj majstora, ali surovo ambiciozno, pokušaj da vrlo detaljno analiziraš njegov rad i tokom kopiranja pronikneš u njegovu zamisao.

Impresionisti su proveli godine pred klasičnim kompozicijama u Luvru, kopirajući ih u nedogled da bi mnogo kasnije razvili svoj izraz.

122yaom.jpg

@123loncar
Ne razumem šta hoćeš da kažeš s ovim? Vidim da si nešto uradio sa ovim detaljima u fotošopu, ali ne razumem poentu.

Inače, za fakturu se slažem sa ljack, ali ovo je moja tek druga slika tako da nije baš reprezent. Što se tiče boja, situacija nije baš takva kakva je na ovoj fotografiji jer je to uslikano nekim bzv aparatom pa je dobila neku "skramu", ali uslikaću je opet, sad imam bolji aparat. Što se tiče kompozicije, tu se još uvek učim, ali ovo gore mi je tek druga slika...tako da...hm....:-/... nadam se biće bolje.

@123loncar
Ne razumem šta hoćeš da kažeš s ovim? Vidim da si nešto uradio sa ovim detaljima u fotošopu, ali ne razumem poentu.

Inače, za fakturu se slažem sa ljack, ali ovo je moja tek druga slika tako da nije baš reprezent. Što se tiče boja, situacija nije baš takva kakva je na ovoj fotografiji jer je to uslikano nekim bzv aparatom pa je dobila neku "skramu", ali uslikaću je opet, sad imam bolji aparat. Što se tiče kompozicije, tu se još uvek učim, ali ovo gore mi je tek druga slika...tako da...hm....:-/... nadam se biće bolje.

Ima dobra knjiga o kompoziciji:

Drawing Scenery: Landscapes and seascapes - by Jack Hamm, mislim da može da se nađe i za mrtvu prirodu od istog autora,
negde na netu, ja je davno "skinuo" i štampao, tako da nemam eloktronsku verziju, inače poslao bih ti, lako se može naći

Ma nisam ja neki zaluđenik mrtvim prirodama, mada se stiče takav utisak jer sam ipak, njih najviše radio. Sad upravo radim jednu kopiju slike A.Antonova (zbog njegovih dvd-ja sam i počeo da slikam mrtve prirode i uopšte flamanskom tehnikom), i pravo je čudo koliko se u stvari može naučiti kopiranjem slika. Zato sam uzeo da kopiram i jednu Šiškinovu, da probam malo da usavršim i pejzaž. A skoro sam kupio i jednu knjigu o Paji Jovanoviću, pa možda uzmem i njega, tu može čak biti i para :D !

Poslednja izmena:
@123loncar

..ma samo sam pratio kazivanje ( onako nevešto i neuko, kako samo ja znam ) da vidim šta biva... inače , ja se divim tvojim radovima... a svaki rad je podložan nekakvim kritikama - čak i stari majstori primaju i dan danas pozitivne i negativne kritike od kritičara... svejedno, opet svi uče i na tim radovima i na tim kritikama ...samo ti slikaj , sa ovakvom energijom, umećima i viđenjima koja si dosad imao... biće sve savršenijih i savršenijih radova... još jednom - tvoji su radovi za mene lično , odlični ! Pozdrav !

Ma nisam ja neki zaluđenik mrtvim prirodama, mada se stiče takav utisak jer sam ipak, njih najviše radio. Sad upravo radim jednu kopiju slike A.Antonova (zbog njegovih dvd-ja sam i počeo da slikam mrtve prirode i uopšte flamanskom tehnikom), i pravo je čudo koliko se u stvari može naučiti kopiranjem slika. Zato sam uzeo da kopiram i jednu Šiškinovu, da probam malo da usavršim i pejzaž. A skoro sam kupio i jednu knjigu o Paji Jovanoviću, pa možda uzmem i njega, tu može čak biti i para :D !

Bez obzira, voleo ne voleo, tehniku si odlično savladao, svaka čast!!!

ko kopira antonova taj ne može da bude loš, tebi svaka čast na majstorskoj tehnici!!!

Bez obzira, voleo ne voleo, tehniku si odlično savladao, svaka čast!!!

ko kopira antonova taj ne može da bude loš, tebi svaka čast na majstorskoj tehnici!!!

Thnx dude!! Pošto vidim da znaš Antonova, evo neću da budem zapet pa ću okačiti iako je to još daleko od kraja. Dakle, peti sloj završen, prvi u koloru. Teksturu nisam još ni započeo:

Fotka je nekako zrnasta. S obzirom da nije gotova i da je ovo samo "preview" nisam se nešto ni potrudio da bude dobra. Bitno je da se vidi napredak :) .

Thnx dude!! Pošto vidim da znaš Antonova, evo neću da budem zapet pa ću okačiti iako je to još daleko od kraja. Dakle, peti sloj završen, prvi u koloru. Teksturu nisam još ni započeo:

Fotka je nekako zrnasta. S obzirom da nije gotova i da je ovo samo "preview" nisam se nešto ni potrudio da bude dobra. Bitno je da se vidi napredak :) .

Al si ga "skinuo" svaka čast, baš onako kako Antonov kaže, svaki završeni sloj treba da da utisak završene slike (beše tako?)
imaš moju podršku ako ti šta znači, samo napred u pobedu i slavu :super:

p.s. Probaj da fotografises na dnevnoj svetlosti, ima tu na netu negde, bar je ranije bilo, neki kurs fotografije,
dato je kako se trebaju fotografisati umetnicki radovi, treba da se pogodi ugao i osvetljenje, nije bas samo onako klik,
ja sam to citao, davno...u svakom slučaju zapamtio sam da, ukoliko nemaš studio, obavezno na dnevnoj svetlosti, bez blica,
kao blic "izravna" fotku, tako nešto.

Poslednja izmena:
Da, da, fotografisanje je obavezno bez blica na difuznoj svetlosti. Nego, sad kad spomenusmo Antonova pade mi na pamet kome se kompozicija sa gornje slike dopala! Znao sam da je bio neko, kad ono:

:)

Nije to surovo..to je siromašno, odsustvo empatije

Stvarno ne kapiram ni tebe ni Timketa - zašto se uopšte nalazite pozvanim da radite drvenu advokaturu u Dakaovo ime ali ok, i ne želim da se udubljujem dalje u vaše motive.

Ne radi se ovde o empatiji (nije Daki grbav) ili ičemu sličnom već o tome da vi forsirate princip niskih kriterijuma.

Dakao ima jednu krasnu osobinu a to je da se upušta u nešto čemu nije dorastao a to je glavni preduslov da se napreduje.

Nema umetnika koji nije prošao tu dugu i neretko frustrirajuću fazu.

I svi oni koji se dive onom što on danas radi tako kako radi ili nemaju blage veze ili su pak zlonamerne ulizice.

Za razliku od vas ja verujem da Daki može mnogo bolje, jer Daki radi i on nema nikakav problem da sebi postavi nerealne ciljeve. I to je momenat koji čini razliku između rekreativca i umetnika u povoju.

Dakle Dakao danas veruje da je ovladao flamanskom tehnikom, ma šta to značilo.

Verovatno će proći godine dok on ne shvati da ovladavanje manirom flamanskog slikarstva podrazumeva svakodnevni dodir sa tom umetnošću koji on nema kao i pouke flamanskih majstora kakvih danas nema među živima.

Jednog dana će mu video tutorijali o flamsnskom slikarstvu u produkciji američkih penzosa, domaćica i šarlatana izgledati smešno, no to sad nije važno, važno je da je on našao svoj način da nekako uđe u svet umetnosti, makar i na najpogrešniji moguć način.

Ako mene posluša napredovaće, ako vas sluša osteće nedovršen.

Na njemu je da odabere - uljuljkavanje na lovorikama koje mu pletu ignoranti i li objektivno samosagledavanje koje nikada nije prijatno iskustvo.

Poslednja izmena:
.. aj ljack .. uzmi moju pa pročešljaj ..
.. meni će biti zadovoljstvo ..

19067_1365730782530_1209465486_31087370_6821890_n.jpg

Nemam ja šta tu posebno da češljam, ti sanjaš svoj san o slikarstvu i iskrenost sa kojom to činiš te sprečava da uđeš u neki težak kič kakav se ovde najčešće može videti.

Sa druge strane, nemaš ni taj motiv da ozbiljnije uđeš u proučavanje slikarstva a tome uzrok mogu biti razne stvari, u tvom slučaju verujem da to smatraš čistim deranžiranjem i uživaš u tome što radiš bez mnogo obaziranja na neka elementarna pravila slikarstva.

Međutim msilim da imaš veći problem od nepotkovanosti a to je neka prigušenost sa jedne i nedostatak samopouzdanja sa druge strane.

Ekspresija kojoj težiš podrazumeva određeni temperament, koji ne mora obavezno da bude eksplozivan ali mora ga biti.

Druga stvar je da bogatstvo izraza slikarstva kome težiš u mnogome zavisi od senzibiliteta za kolorit a ti iz nekog razloga, verovatno je neki nesvesni grč u pitanju, bežiš od boje i držiš se jako oskudne palete.

Crtež ti je jednako oskudan kao kolorit a moraš biti svesna da ukoliko želiš da razoriš formu ili da se poigravaš njome moraš prvo da znaš kako se ona uopšte konstruiše.

Ili kreni iz početka ili prostudiraj Matisa i Difija za koje mi se čini da su najbliži tvom senzibilitetu.

Ali ni njih nećeš dobro razumeti ako ne postaviš neki klasičan temelj.

Stvarno ne kapiram ni tebe ni Timketa - zašto se uopšte nalazite pozvanim da radite drvenu advokaturu u Dakaovo ime ali ok, i ne želim da se udubljujem dalje u vaše motive.

Ne radi se ovde o empatiji (nije Daki grbav) ili ičemu sličnom već o tome da vi forsirate princip niskih kriterijuma.

Dakao ima jednu krasnu osobinu a to je da se upušta u nešto čemu nije dorastao a to je glavni preduslov da se napreduje.

Nema umetnika koji nije prošao tu dugu i neretko frustrirajuću fazu.

I svi oni koji se dive onom što on danas radi tako kako radi ili nemaju blage veze ili su pak zlonamerne ulizice.

Za razliku od vas ja verujem da Daki može mnogo bolje, jer Daki radi i on nema nikakav problem da sebi postavi nerealne ciljeve. I to je momenat koji čini razliku između rekreativca i umetnika u povoju.

Dakle Dakao danas veruje da je ovladao flamanskom tehnikom, ma šta to značilo.

Verovatno će proći godine dok on ne shvati da ovladavanje manirom flamanskog slikarstva podrazumeva svakodnevni dodir sa tom umetnošću koji on nema kao i pouke flamanskih majstora kakvih danas nema među živima.

Jednog dana će mu video tutorijali o flamsnskom slikarstvu u produkciji američkih penzosa, domaćica i šarlatana izgledati smešno, no to sad nije važno, važno je da je on našao svoj način da nekako uđe u svet umetnosti, makar i na najpogrešniji moguć način.

Ako mene posluša napredovaće, ako vas sluša osteće nedovršen.

Na njemu je da odabere - uljuljkavanje na lovorikama koje mu pletu ignoranti i li objektivno samosagledavanje koje nikada nije prijatno iskustvo.

Slazem se sa tobom da fali kriticara na forumu,ali opet nije svako spreman da prihvati kritiku!Naravno ni kriticar ne mora uvek biti u pravu.
Ja sam recimo jako los kriticar.
Kriticar mora imati odredjenu dozu surovosti(iako to nije pravi izraz).
Covek da bi se promenio mora imati i pozitivnu,i negativnu kritiku!Pod uslovom da je konstruktivna,i bez zlonamernih vredjanja.
Takodje kriticar bi trebalo da ima potrebno znanje slikarskoh tehnika.(nije bas uvek uslov jer ukusi,i ciljevi se razlikuju)

E sad ono nije Americki penzos vec je covek RUS :D !
Da i moj licni stav za ucenje bilo kojeg nacina ucenja je : da je naj bolje krenuti od analiziranja,i isto vremeno crtanja(slikanja) zeljenog umetnika,ne vezano za perjod i stil.
Postoji jako dobrih i knjiga,i dvd-jeva sa tematikom slikanja!

P.S: ipak mislim da se treba suzdrzati od komentara tipa odvratno,gadno,strasno......Neki ljudi to mogu shvatiti bas bas licno i surovo.
Iako slikar nije ta slika i covek nije njegovo ponasanje,tako da takvi komentari ne bi trebalo nikoga da vredjaju.
:D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back