Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bre, bre, drjack, mogao bi da islustruješ Hari Potera... Odličan crtež...

Nego, što se tiče onog razmazivanja olovke prstima... Ne zameri im. I navikni se da će ti to kritikovati svi učenici (naravno dobre) "stare škole" crteža i to oni stalno ponavljaju kao papagaji. To pravilo "stare škole" nema veze sa umetnošću. Dobrom crtaču je dovoljan ekser i zarđalo parče lima pa da nacrta umetnički crtež, a kamoli da mu smeta razmazivanje olovke prstima. To pravilo je uvedeno iz praktičnih razloga jer štamparske mašine do pre dvadesetak godina nisu bile u mogućnosti da oštampaju takav crno beli crtež (javljale su se magličaste fleke na tim mestima). Iz istog razloga je crtačima stripa i ilustratorima bilo zabranjeno da upotrebljavaju lavirani tuš (tuš razblažen vodom) pa su morali da upotrebljavaju raznovrsne letraset samolepljive providne folije sa već oštampanim rasterima koje bi onda isecali prema crtežu i lepili na njega.

Poslednja izmena:
Nego, što se tiče onog razmazivanja olovke prstima... Ne zameri im. I navikni se da će ti to kritikovati svi učenici (naravno dobre) "stare škole" crteža i to oni stalno ponavljaju kao papagaji. To pravilo "stare škole" nema veze sa umetnošću. Dobrom crtaču je dovoljan ekser i zarđalo parče lima pa da nacrta umetnički crtež, a kamoli da mu smeta razmazivanje olovke prstima. To pravilo je uvedeno iz praktičnih razloga jer štamparske mašine do pre dvadesetak godina nisu bile u mogućnosti da oštampaju takav crno beli crtež (javljale su se magličaste fleke na tim mestima). Iz istog razloga je crtačima stripa i ilustratorima bilo zabranjeno da upotrebljavaju lavirani tuš (tuš razblažen vodom) pa su morali da upotrebljavaju raznovrsne letraset samolepljive providne folije sa već oštampanim rasterima koje bi onda isecali prema crtežu i lepili na njega

prokomentarisala samo vaj post,pa sam se ipak suzdrzala.
obrisala sam komentar.

mogu samo da kazem, da neshto povrshnije nisam prochitala u poslednje vreme,bez uvrede.
znachi svi pripadnici ''stare shkole'' veliki slikari su bili boodale,a vi ste pametni jer ste izumeli muljanje prstima.
ok svako ima prava da napreduje koliko zeli.
ja sam muljala prstima u 3 razredu osnovne shkole.
sve senke i prelazi se mogu postici olovkom.

muljali prstima ili samo olovkom, bitan je kvalitet otiska koji iza toga ostaje. možete vi da crtate i mikserom :) svakako će se ceniti krajnji rezultat, a ne način na koji ste to postigli (osim u slučajevima "savremene umetnosti" gde je fazon da umetnik nekom i nešto (boga pitaj šta) dokaže kako je majstor jer je bokserskim rukavicama pravio kolaž 10x10m od semenki suncokreta). recimo i rembrant je muljao prstima po uljanoj slici, tako da nemojte da se bijete nego radite kako znate i umete :D

znachi svi pripadnici ''stare shkole'' veliki slikari su bili boodale,a vi ste pametni jer ste izumeli muljanje prstima.

Evo, drjack, izgleda da se neko osetio prozvanim, a niko ga nije prozivao... Vidiš, drjack, sete se starih majstora kada je olovka u pitanju, a kada rade akrilnim bojama onda su im stari majstori prevaziđeni... Kamo sreće da se sete starih majstora kada biraju temu za slikanje i ne slikaju raznorazne "frasove u šupi"... A i pitanje je ko su za njih stari majstori...
Drjack, samo nastavi svojim putem. Ti se u slikanju uljanim bojama, za razliku od njih, držiš starih majstora, a to je najvažnije.

Poslednja izmena:
kada rade akrilnim bojama onda su im stari majstori prevaziđeni... Kamo sreće da se sete starih majstora kada biraju temu za slikanje i ne slikaju raznorazne "frasove u šupi"... A i pitanje je ko su za njih stari majstori...

:dontunderstand:

ako si zeleo da kazesh da je loshe koristiti savremena materijale,za razliku od starih ''tradicionalnih''.
na tu temu bih mogla da pishem nashiroko i nadugachko.
u motive ne zalazim.

mozda na bi bilo loshe da jednom prilikom chim budem imala vishe vremena napishem o greshkama koje slikari prave birajuci boje,platna,pigmente,i shto se kasnije odrazi na kvalitet slike.(mislim u tehnoloshkom ,ne estetskom smislu)

Poslednja izmena:
prokomentarisala samo vaj post,pa sam se ipak suzdrzala.
obrisala sam komentar.

mogu samo da kazem, da neshto povrshnije nisam prochitala u poslednje vreme,bez uvrede.
ok svako ima prava da napreduje koliko zeli.
ja sam muljala prstima u 3 razredu osnovne shkole.
sve senke i prelazi se mogu postici olovkom.

Ne znam da li si ti neka extra umetnica ili šta već,pošto se mnogo praviš pametna.
Onaj ko zna da crta,on će to uraditi sa olovkom,hemijskom ili čime god hoćeš,ali ima mnogo amatera i zašto raditi nešto 5-6 sati ako možeš to da završiš za 2-3 tako što ćeš razmazivati prstima.
To razmazivanje može vrlo lepo da izgleda,samo treba paziti,i ništa više.
Sigurno nijedna osoba neće nešto raditi ceo dan,ako može za polovinu dana to da uradi tako što će razmazivati prstima.
Nekome možda radovi izgledaju bolje tako.

Evo, drjack, izgleda da se neko osetio prozvanim, a niko ga nije prozivao... Vidiš, drjack, sete se starih majstora kada je olovka u pitanju, a kada rade akrilnim bojama onda su im stari majstori prevaziđeni... Kamo sreće da se sete starih majstora kada biraju temu za slikanje i ne slikaju raznorazne "frasove u šupi"... A i pitanje je ko su za njih stari majstori...
Drjack, samo nastavi svojim putem. Ti se u slikanju uljanim bojama, za razliku od njih, držiš starih majstora, a to je najvažnije.

Mislim da je najveci problem nagomilana negativna energija, koja se, verujem, reflektuje i na radove onih koji je sire postovima! To je moje skromno misljenje, a demanti je moguc jedino, ako i samo ako uspemo da zavirimo u opuse gore navedenih, na koje ovim putem apelujem da postave linkove ako vec nece slike na ovom forumu. Hvala!

Ajde malo da crtamo....jest da nije nesto :lol:

Prilozi

• Picture 167.jpg
    Picture 167.jpg
    50,6 KB · Pregleda: 29
Me lepo je.....Ukoliko si stvarno propali umjetnik...:)
I ja sam propali umjetnik,tj.teški amater jer nemam živaca da radim neki crtež 2 dana ili duže kako neki rade pa uvek zeznem na kraju,ali nije ti ovo loše,stvarno.:P

Pa da....Tako i ja....Uglavnom kažem "E sad ću ovo kako treba",medjutim krenem i posle sat i po najviše,začas zbrljam,samo da završim.....
I naravno uvek mi je krivo kasnije,ali šta da radim....Kratki živci su jači.....;)

Mada,ljepše su mi ove moje ,,umjetničke tvorevine,, kad ih ne slikam...il ja to ne umijem.A samo da mi je još znati šta je dobro da kupim za izvlačenje finijih linija.Mislim,da se ne brukam kad podjem u nabavku hehe.Ili da ja jedan vinjak prije kupovine sunem pa me onda briga :D...Šala mala,valjao bi mi savjet.

Mada,ljepše su mi ove moje ,,umjetničke tvorevine,, kad ih ne slikam...il ja to ne umijem.A samo da mi je još znati šta je dobro da kupim za izvlačenje finijih linija.Mislim,da se ne brukam kad podjem u nabavku hehe.Ili da ja jedan vinjak prije kupovine sunem pa me onda briga :D...Šala mala,valjao bi mi savjet.
Pozdrav..
u principu ti trebaju olovke raznih tvrdoća naprimjer 3b i 5b s njima radiš sve s tim da je 3b za svjetlije partije a 5b za tamnije,da se nadovežem na temu sjenjčenja prstima i koje kakvim brisačima .kažu da je u umjetnosti sve dozvoljeno ,ali mislim da sve nije dobro..nikad se trljanjem neće dobiti tako fin prelaz kao s linijom to je stvar percepcije crtačkog znanja i vježbe rad i samo rad.po mom se u takvim crtežima prepoznaju profesionalci zamislite po nekoliko stotina i više raznih tonova iz jedne grafitne olovke,

Pozdrav..
u principu ti trebaju olovke raznih tvrdoća naprimjer 3b i 5b s njima radiš sve s tim da je 3b za svjetlije partije a 5b za tamnije,da se nadovežem na temu sjenjčenja prstima i koje kakvim brisačima .kažu da je u umjetnosti sve dozvoljeno ,ali mislim da sve nije dobro..nikad se trljanjem neće dobiti tako fin prelaz kao s linijom to je stvar percepcije crtačkog znanja i vježbe rad i samo rad.po mom se u takvim crtežima prepoznaju profesionalci zamislite po nekoliko stotina i više raznih tonova iz jedne grafitne olovke,

Evo ja npr. ne mogu da zamislim nekoliko stotina razlicitih tonova iz jedne grafitne olovke sa finim prelazima odradjen linijom, pa bih molio neku ilustraciju, bas da vidim kako to izgleda.

A sto se crtackog pribora tice... Osnova je: hb olovka sa kojom se sve moze uraditi, ali za jace kontraste su potrebne olovke od 2b do 8b.

Jes' da nije mojih ruku delo, ali ovako izgleda vrhunski crtez, bar je to moje misljenje!

Poslednja izmena:
Jes' da nije mojih ruku delo, ali ovako izgleda vrhunski crtez, bar je to moje misljenje!

samo bih da dodam, da se takvi crteži (pored vladanja olovkom u tehničkom smislu) postižu upravo onim načim pristupa crtanju o kojem je bilo reči na početku topika 'kako da crtam'. svi koji teže ovakvom crtežu, od suštinskog je značaja da više GLEDAJU, a manje da crtaju. da provučem i ovde...leva hemisfera nema strpljenja da se "zaebava" sa nosom recimo, nego čim nacrtaš iole dobar nos, odma imaš potrebu da ideš dalje. na ovom crtežu se lepo vide karakteristične pore i tačkice oko i na nosu, a to se postiže GLEDANJEM i strpljenjem. bolje jedan crtež da radite 2 nedelje, a da ga uraditet kako valja, nego 2 dana a da ne bude to ono što očekujete od sebe i čemu težite.

kreatori...
morao sam da izbrišem poslednju okačenu sličicu, jer je suviše velika...

i ostale bih zamolio da povedu računa o tome

http://forum.krstarica.com/threads/55810

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back