Stamenko
Zainteresovan član
- Poruka
- 152
Bre, bre, drjack, mogao bi da islustruješ Hari Potera... Odličan crtež...
Nego, što se tiče onog razmazivanja olovke prstima... Ne zameri im. I navikni se da će ti to kritikovati svi učenici (naravno dobre) "stare škole" crteža i to oni stalno ponavljaju kao papagaji. To pravilo "stare škole" nema veze sa umetnošću. Dobrom crtaču je dovoljan ekser i zarđalo parče lima pa da nacrta umetnički crtež, a kamoli da mu smeta razmazivanje olovke prstima. To pravilo je uvedeno iz praktičnih razloga jer štamparske mašine do pre dvadesetak godina nisu bile u mogućnosti da oštampaju takav crno beli crtež (javljale su se magličaste fleke na tim mestima). Iz istog razloga je crtačima stripa i ilustratorima bilo zabranjeno da upotrebljavaju lavirani tuš (tuš razblažen vodom) pa su morali da upotrebljavaju raznovrsne letraset samolepljive providne folije sa već oštampanim rasterima koje bi onda isecali prema crtežu i lepili na njega.
Poslednja izmena:

svakako će se ceniti krajnji rezultat, a ne način na koji ste to postigli (osim u slučajevima "savremene umetnosti" gde je fazon da umetnik nekom i nešto (boga pitaj šta) dokaže kako je majstor jer je bokserskim rukavicama pravio kolaž 10x10m od semenki suncokreta). recimo i rembrant je muljao prstima po uljanoj slici, tako da nemojte da se bijete nego radite kako znate i umete 

...i ovo je bez muljanja prstima he he 

O hvala hvala hvala Mrs.Nero
.Ma i ja nemam strpljenja,pa uradim za pola sata nesto a i pravo da ti kazem nemam ni sa cim.Imam ovo sto imam i sto je najvaznije volju da nabavim nesto bolje a onda ce biti i strpljenja,nadam se...