Moje...tvoje...misli i osećanja

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Samo molim te ne razbijaj san pred kojim me šalješ u noć i posle kojeg me dočekaš u danu, nećeš moći da ga sastaviš pa makar i pao na kolena... ostani u mom domu gde se sećanja ne briše tako lako, gde sam te nagostila sa svoj neiskazani svet i zavolela tvoj, ne budi u meni zver uspavanu tvojim predanjem i reči mekše od vetra kojim si me iz pepela podigao.

M.

Poslednja izmena:
Blago onome koji od života ne traži ništa više od onoga što mu ovaj spontano pruža, vodeći se instinktom kao mačka koja traži sunce onda kada ga ima, a kada ga nema, samo toplotu, gde god da se nalazi. Blago onome ko se odrekne svoje ličnosti zarad mašte, ko uspeva da se zabavi posmatranjem tuđih života, ne doživljavajući sve utiske, već spoljašnju predstavu svih tuđih utisaka. I na kraju, blago onome ko se odrekne svega, i kome, upravo zato što se svega odrekao, ništa ne može biti oduzeto ili umanjeno.

Fernando Pesoa

images (5).jpeg

Tihost

Unutar ove nepoznate ljubavi, umri.
Tvoj put počinje na drugoj strani.
Postani nebo.
Kreni sa sekirom na zatvorski zid.
Spasi se.
Izađi kao neko ko se iznenada rodio u boji.
Učini to sada.
Pokriven si crnim oblakom,
Klizni postrance. Umri, i budi tih.
Tihost je najsigurniji znak da si umro.
Tvoj stari život bio je mahnito bežanje od tišine.
Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

Rumi

Onda kad su poslednje letnje vrućine uminule pod bledim suncem, jesen je počela i pre nego što je zaista došla, sa laganom, beskrajno neodređenom setom, kao da se činilo da nebu nije do smeha. Bilo je nekad svetlije, nekad zelenije plavo od samog odsustva materije boja u visinama; bila je to neka vrsta zaborava u oblacima, različitih nijansi prigušenog purpura; bila je ne više obamrlost, već dosada, širom utihnulog, samotnog prostranstva po kojem su plovili oblaci.

Fernando Pesoa

Dobrota je prezrena, odnosno obezvređena. Sve te uzvišene i neopipljive vrednosti ljudskog duha – poput hrabrosti, poštenja, vernosti, bezuslovnog prijateljstva i ljubavi – danas su ismejane i nisu popularne. Važno je samo koliko ste ljudi prevarili. Ako ste prevarili mnogo ljudi i pritom zaradili, onda ste namazani i mnogo ste pametni. Time dobijate poene i niko vas neće prezreti. Ili, ako dovoljno dugo to radite, čak i oni koji su vas prezreli u početku, pristaće na to da ste uspeli. Danas su teze zamenjene i u današnjem sistemu vrednosti dobrota se graniči sa glupošću. To je pogubno, i zato ćemo platiti danak, a tada ćemo morati da se vratimo pravim vrednosti jer su jedino one temelj ljudskog postojanja.

Nebojša Glogovac

Postojao jedan čovjek kojeg niko nije mogao uvrijediti. Upita ga prijatelj?

-Kako to da ti je svejedno šta ti drugi kažu?

-Ako ti meni doneseš poklon i ja
ga ne prihvatim, kome pripada
poklon?

-Pa ako ne prihvatiš poklon, on i dalje pripada meni.

-Upravo tako. A ako ti za mene imaš samo uvredu i ja je ne prihvatim, kome ona pripada?

Prevare se ljudi pa pomisle ako si tolerantan da si glup! A nisi. Jer su te roditelji učili da život živiš s osjećajem poštovanja prema svakom čovjeku. Da razumiješ osjećaje koje neka osoba ima. Da svačiji stav poštuješ jednako onako kako bi želio i da drugi poštuju tvoj. Ali nisu sve roditelji učili isto. Ili nisu svi od roditelja naučili ono što je trebalo. A to je da poštuju druge. Ne iskorištavaju druge. U najmanju ruku da budu ljudi.

Ima tih ljudi koji su rijetki i koji vide prljave igre oko sebe, shvaćaju namjere ljudi kojima nisu baš na ponos ali ih neće javno prozvati ili osuđivati. Već će im onako diskretno dati do znanja da to nije u redu. Veličina je to, koju malo ljudi cijeni. Veliki su to ljudi. U svijetu u kojem većina nažalost na udarce uzvraća istom mjerom. Ili još gore. Udara gdje je drugi najslabiji i gdje najprije popuca. A ono malo ljudi što još ima osjećaja za druge tu su da kažemo: Još ima nade za ovaj svijet.

- Mario Žuvela

Back