Moje...tvoje...misli i osećanja

Kao ironični posmatrač samoga sebe, međutim, nikada nisam izgubio interesovanje da posmatram život. I kako danas unapred znam da će se svaka uzaludna nada završiti razočaranjem, imam to posebno zadovoljstvo da u razočaranju uživam zajedno sa nadom, poput gorčine koja, poslužena zajedno sa slatkim, to slatko čini još slađim naspram svoje gorčine. Ja sam ozbiljni strateg koji je, izgubivši svaku bitku, počeo da pronalazi zadovoljstvo u tome što će uoči svake nove bitke unapred isplanirati detalje svog kobnog povlačenja.

Fernando Pesoa
 
b3d2415b0c1318ec3c2230f993c56ad5.jpg
 
Potrebna je duhovna zaostalost da bi čovek stalno bio zadovoljan životom, i, štaviše, očekivao od njega nešto novo i lepo…U starosti se ne živi u životu, održava se samo uz pomoć uspomena. Mi smo kao otposlata pisma, nismo više na putu, stigli smo na cilj. Od značaja je samo da li smo u sebi uskovitlali bolove i radosti ili smo prošli kroz život bez ikakvog utiska.

Knut Hamsun
 
Srce me tišti kao strano telo. Moj mozak spava sve što osećam. Da, početak je jeseni koja u vazduh i u moju dušu donosi onu svetlost bez osmeha koja mrtvo-žutom bojom obliva ono malo okruglastih oblaka na zapadu. Da, početak je jeseni i, u prozračni čas, postaje kristalno jasno koliko je sve bezlično i nedovoljno. Jesen, da, jesen, ono što jeste ili što će biti, i očekivani umor od svakog pokreta, očekivano razočaranje u sve snove. Čemu bih mogao da se nadam i zašto?

Fernando Pesoa
 

Back
Top