Moje...tvoje...misli i osećanja

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"На књижевном петку" у Загребу Меши Селимовићу је, на савијеној цедуљици, добачено питање:

"Зашто се ви, Мехмеде Селимовићу, осјећате Србином?"

Меша је развио цедуљицу, гласно прочитао и одговорио:

"До 1941. године ја сам се осећао Србином, а нисам се питао зашто. Од 1941. знам зашто сам то."

Литература: Борислав Михаловић Михиз, Аутобиографија - о другима, Друга књига, БИГЗ, Београд 1993, стр. 136-137 (четврто издање, прво се појавило 1990).

Čudno je to u životu. Ne ostavljaju neprijatelji najveće ožiljke. To najčešće učine oni koji tvrde da vole. A onda lagano iza leđa podbodu. Da niti ne znaš što te snašlo. A oni koji stvarno vole ne govore puno o tome. Ne rasipaju se frazama o ljubavi. Ne busaju se u prsa svojom dobrotom. Samo ti pokažu kada treba. I dokažu da na njih uvijek možeš računati. A ako i slučajno povrijede – tu su da zacijele svaku tvoju ranu.

Koliko samo energije čovjek potroši razmišljajući o onima koji su ga ranili. A čuda bi mogao napraviti da tu energiju usmjeri u nešto bolje. Ali nije lako kada boli. I kada previše stvari platiš srcem. Zato kada u nekom odnosu boli, okreni se i idi dalje. Život je prekratak da se vraćaš na mjesta na koja više ne pripadaš. Da daješ šansu onima koji su ti već okrenuli leđa. Neki ljudi najviše kažu kada zašute. Neka to bude tvoje najjače oružje.

- Mario Žuvela

9834b86359d462ac751e6253e58e162b.jpg

"Vjerovao sam da u meni ima neka mrva dobro dok nisam počeo sretati moraliste bez morala, pravednike bez pravde, bezgrešne s grijesima. emotivce bez osjećaja.
Onda sam shvatio da nisam dobar čovjek. Kako, kad i ona mrva dobra gubi značaj naspram onoga što me u oči gleda i laže, a ja slušam i ćutim.
Uvijek mi je od zločinca bio gori posmatrač."
~ nn

"Raznolika je bašta pod kapom nebeskom.
Svako sebi bira cvijet koji će pomirisati.

Svako je pčela u letu, sama bira na kojem će umrijeti cvijetu.

Široko je prostranstvo vasiona i za svakog ima mjesta.
Svako bira po volji da l' planinu, potok il' lug,
svako sam crta svoj krug.

Svi smo mi ptice nebeske, poslate na kratak let,
sami biramo jata i pravimo gnijezda,
sami ili u jatu, na nama je, putanja je uvijek slobodna.

Sloboda je više od izbora.
Ona je manir.Ona je stil života.

Biraj svoj stil.I knjigu koju ćeš čitati.
Bar to se može.Bar to je čista sloboda.
Biraj pogled koji voliš, njega ti niko ne može zabraniti.
Biraj stav koji želiš, on je samo tvoj, niko ti ga ne može osporiti.

Izaberi suprotnu stazu i nikad nam se putevi neće ukrstiti.

Raznolika je bašta pod kapom nebeskom,
niko na istu livadu osuđen nije."

nn

Ne znajući što me rodi majka i ne mogavši učiniti nikom dobro, najmanje sebi. Ah da mogu da se vratim tamo, gde topovi grme i da kroz Ruse odem daleko nekud na Novaju Zemlju, tamo, gde je led zelen a voda plava pod ledom, sneg rumen. Ah tamo bih od silnih boja zanesen zagledao se i zaboravio sve.
Crnjanski

Doviđenja, druže, doviđenja!
U životu ima mnogo zla,
Svaki korak prati nova patnja,
Na ovom svetu sreće nemam ja.

Doviđenja! Tiho gasnu sveće,
Pred moj put u mrak i večni san.
Čitav život čekah malo sreće,
Al’ u noći ipak ostah sam.

Doviđenja, bez stiska, bez reči!
Čemu bol i vrelih suza žar?
Za nas nije ništa novo mreti,
Ni sam život nije nova stvar.

(1925)

Sergej A. Jesenjin

Prijatelja imam malo jer ne mogu da pijem kafu sa nekim pred kim moram da pazim šta govorim. Instant prijateljstva za trač partije i poneki selfie me ne zanimaju. Ne umem da se pravim da mi se dopadaš ako ne mogu da udišem vazduh u istoj prostoriji u kojoj si ti. Ne umem da sakrijem emociju, kakva god ona bila. Užasava me svaki oblik komunikacije sa nekim sa kim ne mogu da pričam otvoreno i šaljem mu svoje random misli, pesme koje u tom trenutku slušam i ostale nebuloze.
Dakle, ne "družim" se jer se ne osećam prijatno u društvu ljudi. Retki su oni sa kojima se osećam slobodno da budem Ja. Prezirem sve što je isforsirano i iscenirano. "Prijateljstva" pogotovo!
Život nije da se glumi, život je da se živi. Ako nisi ono što jesi, nisi uopšte. A ako nisi, ti i ja nemamo o čemu da razgovaramo!

Mira Furlan

318153379_5744315918959583_680803061850285326_n.jpg

Ako znate šta je ovo, u vreme kad ste to koristili imali ste mnogo manje briga i obaveza, a danas verovatno ne možete da se razbudite dok ne popijete jutarnju kafu, neretko vas bole leđa i sećate se "starih dobrih dana, druženja, simpatija, žurki i dobre muzike"...

Back